HELP! Kraje / miasta w których żyje się dobrze...? Poszukuję - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-16, 12:10   #1
_Mateusz_
SPAMER
Nieopłacona reklama

Unhappy

HELP! Kraje / miasta w których żyje się dobrze...? Poszukuję

Witam wszystkich ciepło
Słuchajcie, mam pewien problem (tak wiem, banalny).
Otóż chodzę aktualnie do liceum, na studia chcę "wyrwać się" gdzieś za granicę ) (Studia najprawdopodobniej z architektury albo wystroju wnętrz) no i nie wiem gdzie będzie mi najlepiej :\
Polsce żyć nie będę na pewno- po prostu nie czuje się tutaj jak u siebie. Czuje się gorszy, zepchnięty na margines społeczeństwa, itd... Poza tym ponurość polaków, nietolerancja na "coś innego" i ogólna nieżyczliwość mnie odstrasza.
Na początku myślałem o Danii, podobno mają dobry system nauczania, itd. ale chyba nie wytrzymałbym z Duńczykami i ich powolnością, flegmatycznością, itd...
Teraz na tapecie jest Paryż i Francja. Lubię ich język, tolerancję, ludzi też bym chyba polubił. Ale języka niestety nie umiem, a przez niecałe 3 lata się nie zdążę nauczyć, nie lubię zbytnio tłumów turystów, itd. Chciałem po studiach (albo w trakcie) otworzyć kawiarnię Taką klimatyczną, niepowtarzalną i do tego Paryż chyba byłby super
Wiem co napiszecie, pojeździj po świecie i zobacz gdzie będzie Ci najlepiej. Sam najchętniej bym tak zrobił, ale niestety środki pieniężne mnie ograniczają Paryż mam zamiar odwiedzić w najbliższe wakacje, no ale przecież nie będę miał porównania z innymi miejscami
Może napiszę coś o sobie, wtedy łatwiej będzie Wam mi pomóc No więc, tak jak napisałem nie lubię ponurych, flegmatycznych, przewidywalnych, nietolerancyjnych ludzi. Jestem romantykiem Nie za bardzo lubię tłumy i turystów, ale pewnie bym się przyzwyczaił Chyba chciałbym mieszkać w jakimś duzym mieście, gdzie dużo by się działo (koncerty, wystawy, imprezy, kina, teatr, itddd....) , byłoby w miarę bezpiecznie, gdzie czułbym się jak u siebie. Najbardziej odstrasza mnie nuda. Miejsce powinno mieć swój niepowtarzalny klimat.
Może opiszcie mi miejsca w których mieszkacie lub w których byliście, wtedy łatwiej będzie mi wybrać miejsce do następnych kliku/nastu lat swojego życia (Na studia chcę do dużego miasta, ale raczej nie na całe życie, myślę że korki, hałas, ciasnota mi się po jakimś czasie znudzą )
Dziękuję bardzo za przeczytanie mojej produkcji i ewentualne odpowiedzi!!!
Liczę na Was, że mi pomożecie
_Mateusz_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-23, 12:46   #2
Bloou
Rozeznanie

Dot.: HELP! Kraje / miasta w których żyje się dobrze...? Poszukuję

Jeżeli nie przeszkadza Ci deszczowa pogoda, to mogę Ci z przyjemnością polecic Rochdale - blisko Manchesteru [ANGLIA] W Man możesz studiowac, ale moim zdaniem mieszkac już w Rochdale. Byłam tam ostatnio jakoś 3 lata temu i muszę Ci powiedziec, że to najwspanialsze miasteczko na świecie. Nie jest to oczywiście jakaś dziura, ale bardzo sympatyczne miejsce, koncerty też różne się odbywają itd, ale nawet jeśli za rzadko to wsiadasz w busa i po jakiejś pół godzinie jesteś w Manu. Mnie kiedyś wyrolowała tak koleżanka angielka.

Nie wiem co tu jeszcze napisac... Generalnie rzecz biorąc, jest tam świetnie, fajny lasek i potoczek na dodatek na granicach.

Gdybyś miał jakieś pytania, to dawaj śmiało.

O i jeszcze w Berlinie byłam, ale moim zdaniem za duże halo tam jest, znaczy no nie wiem... Za dużo się dzieje i w ogóle nie spodobało mi się. Ale Poczdam śliczny za to i miasteczko Büsum nad Morzem Północnym, ale w okresie letnim jest pewnie oblegane przez turystów

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Edytowane przez Bloou
Czas edycji: 2010-12-23 o 12:52
Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-27, 16:49   #3
Baby14
Zakorzenienie

podróżowałam trochę po Europie , ale trudno stwierdzić gdzie najlepiej. Każde miejsce ma swoje wady jak i zalety. A z tego co widzę dość wymagający jesteś.
Paryż - dobry pomysł na studia. Bardzo lubię to miasto . Ale Francuzi wcale nie są tak tolerancyjni jak Ci się wydaje. Mają ogromny kompleks wyższości . W Paryżu dogadasz się po angielsku ,ale w okolicznych , innych , mniejszych miejscowosciach mało kto mówi po angielsku , uważają że jak znają francuski to nic innego im do szczęścia nie potrzeba ;]
z takich większych miast to byłam jeszcze w Barcelonie i Rzymie. No ale wiadomo ,że tam dużo turystów a Ty nie lubisz czegoś takiego :P te 2 miejsca różnią się od siebie dużo ,ale jak będzie Cię to interesowało to na priv pisz.
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-27, 17:29   #4
_Mateusz_
SPAMER
Nieopłacona reklama

Dzięki za odpowiedzi
Hmm... wolałbym chyba raczej miejsce, gdzie jest ładniejsza pogoda
Paryż chyba fajny musi być... sam się zresztą przekonam niedługo A żyjąc na stałe we Francji starałbym się o obywatelstwo francuskie, więc poniekąd sam byłbym jednym z nich No ale studia w Paryżu raczej po francusku i dość drogo jak dla studenta-polaka
Stary 2010-12-27, 21:08   #5
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Mateusz_ Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedzi
Hmm... wolałbym chyba raczej miejsce, gdzie jest ładniejsza pogoda
Paryż chyba fajny musi być... sam się zresztą przekonam niedługo A żyjąc na stałe we Francji starałbym się o obywatelstwo francuskie, więc poniekąd sam byłbym jednym z nich No ale studia w Paryżu raczej po francusku i dość drogo jak dla studenta-polaka
Wiesz, ładna pogoda to jest w Australii np.
Ale tam też drogo, jeżeli chodzi o koszty.

Nobody
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Stary 2010-12-28, 17:01   #6
_Mateusz_
SPAMER
Nieopłacona reklama

W australii są straszne pająki i inne robale, więc myślę, że nie mógłbym tam spokojnie żyć :P
Stary 2010-12-28, 17:46   #7
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
W australii są straszne pająki i inne robale, więc myślę, że nie mógłbym tam spokojnie żyć :P
To tylko takie plotki.
Jest ich tyle samo co w normalnym mieście, no może czasem trzeba uważac jak się otwiera starą skrzynkę pocztową, ale to czasem tylko. no worries mate

Nobody
- Cummings

Stary 2010-12-28, 18:12   #8
_Mateusz_
SPAMER
Nieopłacona reklama

heheh :P Ja ogólnie się boje pająków, szczególnie tych które rzeczywiście mogą mi coś zrobić :P Ale w australii to chyba cały rok lato? :P Trooche nudna i przewidywalna pogoda :P Tak na prawdę jest wiele miejsc, w których żyłoby się dobrze, ale zeby się zdecydować, trzeba pojeździć trochę po świecie ) (czy tam europie) Ideałem chyba byłoby takie specjalne osiedle, gdzie byłaby cisza, spokój, ładny dom i 5 minut drogi do miasta (tak żeby można było sobie na piechotę iść i żeby wszędzie było blisko :P)
Stary 2010-12-28, 22:32   #9
adziorek1990
Idiotka

Izrael (?) Państwo o niepowtarzalnym klimacie, ludzie są niesamowici, mili, życzliwi, po angielsku z każdym się dogadasz, a ja zechcesz to i hebrajskiego się pouczysz =) Kawiarnie też mógłbyś tam założyć

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 23:28   #10
_Mateusz_
SPAMER
Nieopłacona reklama

Tak na prawdę niewiele wiem o Izraelu, bo skupiałem się raczej na krajach europejskich Ale oczywiście nie wykluczam, poczytam, pomyślę... Mam jeszcze masę czasu A jak tam się ma ogólna tolerancja? Bo na to kładę szczególny nacisk, nie lubię ludzi myślących stereotypowo, uważających kogoś odstającego od przyjętej normy za gorszego, ludzi którzy najchętniej chcieliby, żeby wszyscy byli identyczni
Stary 2010-12-29, 11:57   #11
adziorek1990
Idiotka

Tolerancja jest na bardzo wysokim poziomie. Ludzie nie pogardzają ludźmi, Polacy są bardzo mile widziani. Ogólnie w Izraelu jest bardzo dużo osób Polskiego pochodzenia, którzy wyemigrowali tam podczas II wojny światowej Ludzie są na prawdę życzliwi
Ja gdybym znała bardzo dobrze angielski, na 90% wyjechałabym tam i zaczęła szukać jakiejś pracy No, ale druga sprawa jest taka, że jeśli chce się wyjechać z kraju, gdzieś dalej to dobrze jest mieć jakiś punkt zaczepienia, bo nie ukrywajmy, ale początki bywają strasznie trudne.. Pozdrawiam!

Stary 2010-12-29, 17:29   #12
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
heheh :P Ja ogólnie się boje pająków, szczególnie tych które rzeczywiście mogą mi coś zrobić :P Ale w australii to chyba cały rok lato? :P Trooche nudna i przewidywalna pogoda :P Tak na prawdę jest wiele miejsc, w których żyłoby się dobrze, ale zeby się zdecydować, trzeba pojeździć trochę po świecie ) (czy tam europie) Ideałem chyba byłoby takie specjalne osiedle, gdzie byłaby cisza, spokój, ładny dom i 5 minut drogi do miasta (tak żeby można było sobie na piechotę iść i żeby wszędzie było blisko :P)
Heh, wg mnie fajnie tam jest
A z europejskich to może Austria, Liechtenstein

Izrael też w porządeczku pomysł, ale moim zdaniem zbyt niebezpieczny.

Nobody
- Cummings

Stary 2010-12-29, 20:20   #13
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
Izrael też w porządeczku pomysł, ale moim zdaniem zbyt niebezpieczny.
Niebezpiecznie jest tylko w okolicach strefy gazy Ja mieszkałam ok. 60 km od strefy gazy i jakoś żyję, żadnego zamachu nie było
No,ale jak ktoś się boi to można lecieć do Tel Avivu.. albo jeszcze gdzieś indziej

Stary 2010-12-29, 20:35   #14
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez adziorek1990 Pokaż wiadomość
Niebezpiecznie jest tylko w okolicach strefy gazy Ja mieszkałam ok. 60 km od strefy gazy i jakoś żyję, żadnego zamachu nie było
No,ale jak ktoś się boi to można lecieć do Tel Avivu.. albo jeszcze gdzieś indziej
Nie no jasne Nie przeczę, że tak jest

Nobody
- Cummings

Stary 2011-01-01, 13:17   #15
_Mateusz_
SPAMER
Nieopłacona reklama

Tak na prawdę to żeby wiedzieć gdzie nam będzie najlepiej, trzeba po prostu pojeździć i zobaczyć. Jednak jak to w życiu bywa różne czynniki, jak choćby pieniądze, język czy czas nas zatrzymują Myślałem, żeby zrobić sobie po liceum rok przerwy i dopiero potem iść na studia, ale może stac sie tak, że na studia już wtedy nie pójdę bo mi się nie będzie chcialo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-01, 13:33   #16
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Tak na prawdę to żeby wiedzieć gdzie nam będzie najlepiej, trzeba po prostu pojeździć i zobaczyć. Jednak jak to w życiu bywa różne czynniki, jak choćby pieniądze, język czy czas nas zatrzymują Myślałem, żeby zrobić sobie po liceum rok przerwy i dopiero potem iść na studia, ale może stac sie tak, że na studia już wtedy nie pójdę bo mi się nie będzie chcialo
Moim zdaniem idź na studia, a w czasie studiów możesz wyjeżdżac na wymiany studentów do różnych krajów

Nobody
- Cummings

Stary 2011-01-01, 21:21   #17
_Mateusz_
SPAMER
Nieopłacona reklama

Żeby wyjeżdzac na wymiany trzeba być bardzo dobrym uczniem
Stary 2011-01-01, 21:56   #18
adziorek1990
Idiotka

Moim zdaniem powinieneś na studia iść Inną sprawą jest to,że jeśli znasz dobrze języki obce możesz iść na studia w innym kraju - w którym chciałbyś zamieszkać

Stary 2011-01-02, 09:36   #19
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Żeby wyjeżdzac na wymiany trzeba być bardzo dobrym uczniem
No to wóz albo przewóz

Nobody
- Cummings

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-02, 12:44   #20
_Mateusz_
SPAMER
Nieopłacona reklama

Hahah.. no to raczej wóz No właśnie w tym problem że bardzo dobrze to ja języka (o angielskim mówię) nie znam... Oczywiście podszkole się, ale to moze nie starczyc. Więc tak sobie pomyślałem, że pojade do kraju, tam oswoje się z językiem i w następnym roku rozpoczne studia Myślę, że byłoby mi łatwiej posługiwac sie językiem, cośtam bym zarobił, w dodatku mógłbym pozwiedzać (: Bo w trakcie studiów zapewne nie będzie czasu, a po studiach wiadomo, praca, obowiązki, itd...
Stary 2011-01-02, 13:16   #21
martiniątko
Zadomowienie

Jakie znasz języki? Bez języka w obcym kraju pracy raczej nie znajdziesz (chyba że jako sprzątaczka), na studia tym bardziej się nie dostaniesz. Niektóre kierunki na zagranicznych uczelniach są też prowadzone po angielsku, ale bez znajomości miejscowego języka jesteś zdany w 100% na utrzymanie rodziców, chyba że dostaniesz stypendium. Więc zamiast snuć marzenia o idealnym miejscu i życiu jak w bajce, radziłabym pomyśleć bardziej pragmatycznie. Bez pracy za granicą raczej nie będzie Cię stać na koncerty i wystawy...

Jeśli chodzi o "klimat" miast - myślę, że wszystkie duże miasta mają swój klimat, który może się podobać, na zachodzie ogólnie rzecz biorąc ludzie są bardziej uprzejmi i dzieje się dużo więcej niż w Polsce. Na komfort życia wg mnie składa się
1. koszt utrzymania w danym miejscu i możliwość zarobku - wiadomo, że niektóre miasta i państwa są bardziej drogie od innych
2. Język w jakim dane mi jest się komunikować - mieszkam w Niemczech i mimo że umiem niemiecki bardzo dobrze, to nadal ten język mnie irytuje
3. Środowisko naturalne - Pogoda, zanieczyszczenie środowiska, otoczenie - lubię mieszkać w dużym mieście, ale czystym, blisko morza i zieleni, nie wytrzymałabym w wielkim, zanieczyszczonym, śmierdzącym mieście
4. Sprawna komunikacja w mieście - na dojeżdżaniu w niektórych miastach traci się kilka godzin dziennie, sprawna komunikacja i brak korków to OGROMNY plus

Ja po kilku latach za granicą stwierdziłam, że najchętniej zamieszkałabym w Hiszpanii lub Australii głównie dlatego, że tam jest ciepło a poza tym posługuję się hiszpańskim i angielskim i lubię te języki
martiniątko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-02, 13:37   #22
adziorek1990
Idiotka

Znajomość języka to rzeczywiście podstawa Jeśli się nie zna języka to nie ma co jechać szukać pracy No chyba,że ma się kogoś za granicą u kogo można się zatrzymać na jakiś czas i w tym czasie nauczyć się języka, dorywczo pracować żeby się dorzucać do jedzenia , czynszu itp. ) Bo jeśli jedzie się w ciemno,to trzeba mieć spore środki finansowe na start w obcym kraju, bo wątpię,że od tak znajdzie się super pracę, mieszkanie itp.

Dlatego ja zaczęłam na własną rękę uczyć się angielskiego, w wakacje pójdę na kurs angielskiego, a dopiero kiedy skończę studia pomyślę o wyjeździe gdzieś..

Stary 2011-01-02, 16:28   #23
selena1616
BAN stały

a może Kanada?? z tego co czytałam( a pasjonuje mnie ten kraj) Kanada jest jednym z najpiękniejszych i najbezpieczniejszych krajów na świecie,szczególnie Vancouver
Tylko studia są bardzo drogie,o ile pamiętam jakieś 60 tyś rocznie,albo i nawet więcej
selena1616 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-05, 17:26   #24
_Mateusz_
SPAMER
Nieopłacona reklama

Dzieki za sugestie... No z obcych to angielski komunikatywny xD Mam jeszcze czas, opanuje go do perfekcji... Francuskiego sie zacząłem niedawno uczyć, jednak wydaje mi się że studia to tylko po angielsku. Myślę, że najlepiej byłoby jechać do państwa anglojęzycznego na studia A te 60 tys to PLN czy jakaś inna waluta?? Nie no, na studia w Canadzie to mnie raczej nie stać

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Ps. Spojrzałem na mapach google na Vancouver... Fajne mają ulice :P Takie.. symetryczne. Ale nie chciałbym mieszkać na takim osiedlu z działką 2x2m

Edytowane przez _Mateusz_
Czas edycji: 2011-01-05 o 17:31
Stary 2011-01-23, 02:46   #25
Kasza Manna
Zakorzenienie

Mateusz, jaki Ty jesteś marudny. Normalnie jak baba
Stary 2011-01-26, 22:16   #26
Ruffian
Zadomowienie

E tam marudny, po prostu wie czego chce
Albo raczej - wie, czego nie chce

Wymienię ubrania damskie i męskie, buty, różności:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=87205770
Ruffian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 11:16   #27
Kasza Manna
Zakorzenienie

Tyle że nic nie zostaje do wyboru - Utopia nie istnieje A jak się nie zna kultury i (biegle) języka ewentualnych krajów zamieszkania (lub zwyczajnie angielskiego ) to nigdzie nie będzie się żyło super
Stary 2011-01-27, 11:56   #28
winklepicker
Wtajemniczenie

Cytat:
, nie lubię zbytnio tłumów turystów, itd. Nie za bardzo lubię tłumy i turystów, ale pewnie bym się przyzwyczaił
(...)
Chyba chciałbym mieszkać w jakimś duzym mieście, gdzie dużo by się działo (koncerty, wystawy, imprezy, kina, teatr, itddd....)
Zazwyczaj w dużym mieście, gdzie dużo się dzieje są tłumy i turyści.
I za pewne miejsca, które sobie wymarzyłeś nie ma, bo jeszcze nikomu nie dogodzono, więc nie można być specjalnie wybrednym.
Poza tym - tak na przyszłość lepiej dobrze poznać miasto za nim się w nim zamieszka, bo może się okazać, że jednak Francja nie jest tolerancyjna, a Dania nie taka znów flegmatyczna.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości