|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Tabletki a cera? POMOCy :(
Hej, mam pytanie, czy Novynette jest tym rodzajem tabletek który wpływa na poprawienie stanu skóry (cery)? Są tabletki które mają na to większy wływ lub nie, po jakim czasie powinnam spodziewać się jakiejś poprawy a kiedy zmienić tabletki ? 3 miesiące?
Kiedyś miałam cere idealną, brałam novynette prawie rok, po odstawieniu moja cera oszalała, borykałam się z ty długi czas stwierdziłam jednak że zaczne brać tabletki żeby zniwelować znowu te okropne i uciązliwe objawy,( ginekolog ponownie przepisał mi novynette , oczywiście mówiłam mu o cerze i że o to mi chodzi) w czerwcu wychodzę za mąż i mam nadzieje ze moja cera powróci do normalności ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Tabletki a cera? POMOCy :(
Tak, poprawiają stan cery
![]() Glowa do gory, niedlugo bedzie lux buzka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuje, troche mi poprawiłeś humor ! ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dodam że każdy organizm jest inny i poprawa Twojej cery może być w innym czasie niz moim. jeśli wczesniej miałaś w miarę fajną cerę to zazdroszczę Ci bo szybko Ci sie to ureguluje. Ja miałam trądzik więc za nim mi te okropienstwa zniknely musialam czekać ;-)
A i nie zmieniaj szybko tabletek,bo nie ma co męczyć organizmu ;-) Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
moja walka z unormowaniem gospodarki hormonalnej trwała 2 lata, nic nie pomogło, nie mam trądziku, to raczej "wysypka" krostki na czole, tylko na czole, wystąpiły miesiąc po odstawieniu tabletek, walczyłam wszystkimi sposobami, dermatolog, kosmetyczka itp... wszystkiego trzeba spróbować... zwłąszcza że zależy mi na efekcie kosmetycznym, i poprawie samopoczucia i samooceny bo strasznie mnie to męczy. A na dodatek 9 miesięcy przed ślubem raczej bym nie chciała zajść w ciąże i iść z brzuchem do ołtarza więc 2 w 1 mam nadzieje, że uda się poprawić stan cery...
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja też odstawie zaraz po ślubie zwłaszcza, że chcemy dziecko od razu po ślubie, niestety ale wiem, że pewnie powróci moje przekleństwo. Nawet całkowicie zmiana diety na zdrową ("przeciwtrądzikową") nie pomogła... Mam nadzieje, że do 3 miesięcy będzie poprawa jakaś
![]()
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chodzi jednak o to, że nie można z całą pewnością powiedzieć, że autorce tematu cera się poprawi. Tak być wcale nie musi. I to również jest normalne. To, że kiedyś brała pigułki i były dla niej odpowiednie (bez skutków ubocznych, cera w porządku) nic nie znaczy. Zdarza się, że tabletki, które były dla nas dobre, po zrobieniu przerwy (3 miesiące lub więcej) już dobre nie są. Dużo jest takich przypadków (ja osobiście znam kilka dziewczyn, które robiły przerwę od pigułek, które im służyły, a gdy ponownie zaczynały je brać, tak różowo nie było). Autorko, ja bym Ci radziła po prostu poczekać te 3 miesiące. Jeśli po tym czasie nic się nie zmieni możesz iść do ginekologa. Tylko taka moja uwaga, jeśli oprócz pogorszenia się cery, nie miałabyś innych problemów, to czy warto zmieniać pigułki i eksperymentować? (takie próby również mogą wpłynąć na stan cery). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Priorytetem brania tabletek teraz jest poprawienie stanu cery, wiec jeśli nie zadziałają te to warto spróbować innych, chyba... sama nie wiem, poczekam te 3 miesiące, jestem dopiero przy 5 tabletce pierwszego opakowania wiec za wcześnie żeby cokolwiek mówić...
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Wiesz, może zamiast faszerować się hormonami (które bierzesz tylko na poprawienie stanu cery - tak przynajmniej zrozumiałam) lepiej iść do dermatologa, który zdiagnozuje stan skóry i przepisze to co zadziała. Wbrew powszechnym opiniom pigułki nie są jedynym remedium na pryszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Byłam pod stałą opieką dermatologa, i z nfz i prywatnie, maście i kremy nie pomogły nic, wysuszały skore ale nie sprawiły, że cera sie poprawiła ani że nie pojawiają się nowy krostki... Pani dermatolog sama poradziła, żeby spróbować wrócić do hormonów... ale powiedziała, że to czasowe rozwiązanie a ja jestem tego świadoma...
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
No to nie masz chyba innego wyjścia, jak poczekać te 3 miesiące, a potem ewentualnie poprosić o zmianę na inne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Na razie się troszke pogorszyło, nie wiem co o tym myśleć...
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
piszecie ze nie warto brac tabletki anty na cera , ze lepije isc do dermatologa...ale wydaje mi sie ze nie kazda z was wie jak to jest.. ja walcze z tradzikiem juz od 6 lat, ostatnie 3 lata to byl koszmar, milam twarz cala w gulach bolacych, pelno blizn, odwiedzilam kilku dermatologow, i bralam rozne dermatologczne antybiotyki, masci kremy i nie pomagalo, dopiero jak dermi mi powiedziala wkoncu zeby isc do ginekologa, bo tradzik po 20 to juz wina hormonow , poszlma najpierw bralam diane tradzik zniknal, przeszlam na slabsze yasminelle i nadal jest ok , jestem na hormonach rok i 2 miesiace i wreszcie czuje sie wspaniale, moge wyjsc do ludzi, a nie siedzec zdolowana i zamknieta w sobie....wystarczy wejsc tutaj na forum na nasz watek o tradziku, wiele jest dziewczyn takich jak ja, ktorej podejmuja sie homrnowo bo nie widza juz ratunku w niczym innym i kazda z nas boi sie odstawic, to wiadome...ale naprawde nie łatow jest zyc z tym paskudztwem na twarzy....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie zawsze tabsy pomagają na trądzik... ja walczę z nim od 7 lat... niedługo stuknie mi 20 latek ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja byłam pod stalą opieką demtologa nawet prywatnie, zminiałam kikla razy nawet bo nie pomagał jeden więc zmieniłam, maści i kremy nie pomagały (sterydowe maści, rozjaśniały trochę pryszcze ale oczywiście po odstawieniu wszystko wracało a nie można ich stosować dłuższy czas) zobaczymy czy coś się zmieni, jestem teraz na 10 tabletce dopiero ale pogorszyło się troche ;/
![]() |
#18 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
bo to nowość na rynku, dziewczyny z forum pisaly, że one nawet za darmo dostały opakowanie w gabinecie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Tak wracając do wątku... to nie widzę żadnych zmian
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Cera nie poprawi ci się po niecałym miesiącu brania tabletek.
Z tego, co czytałam, większość dziewczyn widzi zdecydowana poprawę po jakiś 3 miesiącach. Często w pierwszym miesiącu cera jeszcze się pogarsza, ale w końcu wszystko, co jest pod skórą, musi się oczyścić ;] Więc nie licz na cuda po tak krótkim czasie i cierpliwie czekaj na efekty ;] Edytowane przez Ewelinka_00 Czas edycji: 2010-10-13 o 11:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
tabletki antykoncepcyjne z nazwy sa antykoncepcyjne, czyli zabezpieczaja przec ciaza. to nie sa dropsy na cere. oby ci sie cera pogorszyla, zebys zrozumiala ze to nie witamina c
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Co ty wygadujesz?! o.O
Są tabletki hormonalne (np. Diane 35), które lekarz ginekolog przepisuje z powodu zaburzeń hormonalnych do walki przy złym stanie skóry. Jak nazwa wskazuje, są to tabletki HORMONALNE, które maja swoje zastosowanie właśnie w antykoncepcji, ale nie są stworzone TYLKO do zapobiegania ciąży! I zanim zaczniesz komuś źle życzyć, pomyśl, że sama możesz być na miejscu tej dziewczyny... Edytowane przez Ewelinka_00 Czas edycji: 2010-10-13 o 13:05 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.