|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
papier-mache
Witam, i proszę o pomoc, szukam wszystkiego co tylko znaleźć można nt. papier -mache , chciałabym zrobić coś fajnego na zajęciach z dziećmia ale zbyt mało wiem na ten temat by sie do tego zabrać, przydałyby mi sie bardziej szczegółowe instrukcje dotyczące powstawania tej masy modelarskiej. Znalazłam super stronkę pracowni z wystawą prac wykonanych z papier-mache , ale nie ma tam nic nt. sposobów pracy, wykonania masy, ewentualnie jej utwardzania czy suszenia. Moze ktos pomoze, forum przeszukałam ale nie odnalazłam nic na ten temat(nie wiem tylko czy rzeczywiście nic nie ma czy też to tylko moja nieumiętność szukania).
A oto co udało mi sie znaleźć w necie i stronka do prac z pracowni plastycznej http://www.plastyka.waw.pl/studio/rosgal/rosgal.html http://www.plastyka.waw.pl/studio/ptaki/pgal1.html Papier-maché dająca się formować, twardniejąca po wysuszeniu masa z rozdrobnionego i rozmiękczonego w wodzie papieru (makulatury) z dodatkiem substancji wiążących: kleju, gipsu oraz uszlachetniających: kredy, barwników i konserwujących. Masę nakłada się niezbyt grubą warstwą na uprzednio przygotowaną formę i pozostawia do wyschnięcia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: papier-mache
Chodzi o mase papierową tak? To można normalnie kupic w jakimś sklepie papierniczym czy z artykułami plastycznymi... Ja np. z masy papierowej zrobilam a raczej obkleiłam taka kuleczke w ktOrej jest niespodzianka z kinder-niespodzianki
![]() ![]() mozesz też wykombinować jakieś śmieszne broszki czy cos w tym stylu.. pozdrawiam ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dodam jeszcze ze gdyby elementy nie chciały sie kleić do siebie nalezy zmoczuć paluchy w wodzie czy dany element troche pomazać wodą i bedzie spoko
![]() Przyszły mi do głowy jeszcze słoiniki i aniołki i inne cudaki :PP
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziekuję Za Podpowiedzi, A Czy Wszystko Trzeba Robić Na Formie Czy Też Można To Lepić Bez Oklejania Formy, Czy To Się Wtedy Będzie Trzymać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hmmm zawsze robiłam to na czymś ale na opakowaniu było napisane ze mozna tez robić miejsze elementy np. broszki itp. bez obklejania czegos ...
![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo podobaja mi sie te rzeczy wykonane wlasnie z paper mache http://kingclancy.blogspot.com/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o masę papierowąi zajęcia z dziemi to chyba na początku najwygodniej bedzie zrobi ją samemu...
Konieczne sa gazety z takiego "szarego" zwyklego papieru (te lepsze z błyszczącymi stronami odpadają), i klej - tzn kisiel zrobiony z maki ziemniaczanej i wody, zagotowany no tak jak sie dawniej kisiel domowy robilo ![]() jak wyschnie to robi sie twarde przebijamy balonik i mozna malowac, zrobic z tego rózne buźki, kurczaka( po doklejeniu kartonowych uszu), królika itp... pomysłów mnóstwo.... ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
![]()
Papier mache to wspaniala zabawa! i jak wciąga
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
![]()
Troszke o Paper-mache
![]() W technice paper-mache możemy wykonać różne przedmioty dekoracyjne: płaskorzeźby, naczynia, ramki, maski karnawałowe, koraliki, broszki, ozdoby choinkowe. Do wykonania małych elementów potrzebujemy gęstej plastycznej masy papierowej. Możemy zrobić ją samodzielnie (przepisy znajdziecie poniżej) lub możemy skorzystać z gotowych mas papierowych. Duże elementy wykonujemy oklejając papierem najlepiej gazetowym przedmioty pomocnicze np balony, talerze, miski, szkielety z drutu. Oklejając w ten sposób możemy również udekorować zwykłe pudełko po butach. Masa papierowa po wyschnięciu jest bardzo lekka, można ją szlifować, wiercić, ciąć, wygładzać papierem ściernym, malować i lakierować. Przepisów na domową masę papierową jest bardzo wiele, różnią się głównie proporcjami składników, dodatkami. Oto kilka z nich: Przepis 1 na masę do rzeźbienia Drobne kawałki ligniny lub papieru toaletowego moczymy w wodzie i rozdrabniamy palcami. Odciskamy i wkładamy do naczynia z gęstym klejem wykonanym z mąki. Kleju powinno być trochę mniej niż mokrego papieru. Całą masę dokładnie wyrabiamy ręką rozcierając kawałeczki papieru. Masa jest gotowa do użycia. Przepis 2 na masę do rzeźbienia: Drzemy gazety na drobne kawałeczki, umieszczamy je w dużej misce i zalewamy gorącą wodą. Wody nie dajemy za dużo- wystarczy tyle, żeby przykryła gazety . Zostawiamy na parę godzin. Następnie mieszamy ręką tak długo, aż masa zacznie przypominać konsystencją owsiankę. Staramy się rozgnieść wszystkie grudki. Gdy masa jest już gładka, dodajemy kilka łyżeczek soli i dalej mieszamy bardzo dokładnie. Odciskamy nadmiar wody i dodajemy kilka łyżeczek kleju np. wikolu. Przepis 3 na masę do rzeźbienia: Wytłoczki po jajkach lub gazety rwiemy na drobne kawałeczki, przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą i odstawiamy na parę godzin. Następnie dokładnie mieszamy i dodajemy ½ opakowania kleju do tapet i około 1 kg mąki. Jeżeli masa jest jeszcze zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Przepis na masę papierową gotowaną: Do naczynia z ugotowanym krochmalem (może to być również klajster) wrzucamy kawałki ręczników papierowych. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Studzimy. Przepis 1 na masę do oklejania przedmiotów gazetami: Mieszamy 3 części wody z 1 częścią mąki na gładką masę. Możemy dodać kilka kropli oleju. Kawałki gazet maczamy w masie i oklejamy nimi przedmiot np. talerz czy balon. Zamiast mąki można użyć kleju do tapet. Dodajemy też kilka łyżeczek soli. Na tej stronce sa roślinki wykonane z paper-mache ![]() Mam nadzieje że komus pomogłam ![]() ![]() Edytowane przez katasiaczek Czas edycji: 2008-03-14 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
czy masa papierowa sie psuje?? bo moja zaczeła wydawac z siebie dziwny zapach... co z tym zrobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:21.