![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Pogaduchy leworęcznych.
Ci, którzy są leworęczni wiedzą jakie można czasem doznać śmiesznych sytuacji, gdy ktoś zorientuje się od "waszej" inności... To się znaczy, mojej także
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pogaduchy leworęcznych.
oj dużo.
najlepsze jest to, że mój facet też jest leworęczny a najgorsze,że zaden z Naszych Rodziców nie jest leworęczny .. ![]() Pamiętam co byłam u wójka to on naśmiewał się, że nie mogę jeść widelcem bo on ma same 'praworęczne' widelce .. ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Też miałam 'chłopaka' leworęcznego, w podstawówce to było
![]() Natomiast nie wydaje mi się, że to jest dziedziczne, u mnie w bliższej rodzinie też nikt, a o przypadkach praworęcznych leworęcznych nic mi nie wiadomo. Najlepsze jest to, jak idzie się do nowej szkoły i wszyscy z zafascynowaniem przyglądają się jak ty piszesz, bo to jest przecież nienormalne, żeby pisać lewą ręką, oni tak nie potrafią! ![]() Co mnie zawsze rozwala to, to, że w podstawówce w klasie 1-3 pod koniec 3 klasy pani od nauczania zintegrowanego przechodziła po klasie i wykrzyczała wręcz MAGDA?! To ty piszesz lewą ręką?! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A ja piszę dwiema
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Też bym chciała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=bbc56c719832aa6c54491c9 cdf9a4ac765a18bd7_6414ff0 1e71a2;26021418]
Natomiast nie wydaje mi się, że to jest dziedziczne, u mnie w bliższej rodzinie też nikt, a o przypadkach praworęcznych leworęcznych nic mi nie wiadomo. [/QUOTE] Jest to dziedziczne. Czytałam pewną książke o leworęcznych i jeżeli żaden z rodziców nie jest leworęczny a dziecko jest leworęczne to jest 'patologicznym' leworęcznym. masło maślane ale tak to mniejwięcej było napisane. Również był dział leworęczność a nałogi - ponoć jesteśmy bardziej narażeni na nałogi .. ![]() Pamiętam jak to było ![]() ![]() Ponoć więcej na świecie jest mężczyzn leworęcznych .. kobiety stanowią mały % tej populacji ![]() ![]()
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-03-28 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ja też jestem leworęczna
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b Czas edycji: 2011-03-28 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W mojej rodzinie nie było tak źle, tylko prababcia starała się ze mnie zrobić normalną, dlatego do niej nie chodziłam ![]() Co do nałogów to dobre, dobre, będę miała to na względzie. Wiesz co? Powiem Ci, że w sumie z tymi mężczyznami to racja... Co spotykam leworęczną osobę, to mężczyzna! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
też jestem leworęczna i często słyszę od ludzi, że podobno jesteśmy niezwykle zdolni (nie mogę się nie zgodzić
![]() ![]() Bayje moze pamiętasz tytuł? chętnie bym coś poczytała o tym
Audaces fortuna iuvat Edytowane przez irene adler Czas edycji: 2011-03-28 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;26021817]Ja też jestem leworęczna
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W sumie też nie miałam, a w mojej rodzinie zwyczajowa komuna panuje... Może spowodowane jest matką-nauczycielką ![]() Ja trzymam sztućce w prawej dłoni lub lewej, obojętne mi to, ale i tak zawsze źle położę na stole, na odwrót ![]() Dokładnie. Piszę, rysuję, zdjęcia lubię porobić, kreatywna niby jestem, ale nie tyle, co nie rozumiem przedmiotów ścisłych po prostu ich nie lubię. Nie wiem jak was dziewczyny, ale jak słyszę mańkut, to mam ochotę... ![]() ![]() Lewa ręka (oraz lewa strona) po francusku to „gauche”. Inne znaczenia tego słowa to: krzywy, niezręczny, niezdarny, wypaczony, bez ogłady. Podobne znaczenie ma niemiecki odpowiednik, „link”. Określenie „mańkut” stosowane zamiennie z „leworęczny” (choć mające bardziej negatywne zabarwienie, a nawet używane jako określenie drwiące, obraźliwe) wywodzi się z włoskiego „mancanza”, co oznacza brak lub wadę, zaś francuskie „manque” wiązane jest z mankiem, mankamentem czy niedostatkiem. Podobnie włoskie „mancino” oznaczające leworęcznego może być również użyte w znaczeniu: krzywy, zdeformowany, nieuczciwy. Portugalskie „canhoto” (lewy) występuje w znaczeniu: słaby, kiepski.
Nie wspominając o tym, że dzięki Dniu Leworęczności czy jakoś tak czuję się jak upośledzona psychicznie, bo mam swoje święto... A i jeszcze nie wspomniałam o tym, że na jakimś sklepie internetowym dla leworęcznych znalazłam klawiaturę "na odwrót"... Cena była bliska 200 zł! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja też jestem leworęczna
![]() zawsze tylko na początku zdziwienie jest - a to ty piszesz lewą reką? odpowiadam - tak i już ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na to jest odpowiednia krzyżówka. Aa x Aa Aa Aa Aa aa .. 3 przypadki, że dziecko będzie praworęczne. 1, że leworęczne. chyba tak by się to przedstawiało ![]() Przeglądne Internet zobacze okładkę tej książki i od razu będę wiedziała, że to ta. Chyba jednak będę musiała się przejść do biblioteki. ![]()
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-03-28 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
[1=bbc56c719832aa6c54491c9 cdf9a4ac765a18bd7_6414ff0 1e71a2;26022391]W sumie też nie miałam, a w mojej rodzinie zwyczajowa komuna panuje... Może spowodowane jest matką-nauczycielką
![]() Ja trzymam sztućce w prawej dłoni lub lewej, obojętne mi to, ale i tak zawsze źle położę na stole, na odwrót ![]() Dokładnie. Piszę, rysuję, zdjęcia lubię porobić, kreatywna niby jestem, ale nie tyle, co nie rozumiem przedmiotów ścisłych po prostu ich nie lubię. Nie wiem jak was dziewczyny, ale jak słyszę mańkut, to mam ochotę... ![]() ![]() Lewa ręka (oraz lewa strona) po francusku to „gauche”. Inne znaczenia tego słowa to: krzywy, niezręczny, niezdarny, wypaczony, bez ogłady. Podobne znaczenie ma niemiecki odpowiednik, „link”. Określenie „mańkut” stosowane zamiennie z „leworęczny” (choć mające bardziej negatywne zabarwienie, a nawet używane jako określenie drwiące, obraźliwe) wywodzi się z włoskiego „mancanza”, co oznacza brak lub wadę, zaś francuskie „manque” wiązane jest z mankiem, mankamentem czy niedostatkiem. Podobnie włoskie „mancino” oznaczające leworęcznego może być również użyte w znaczeniu: krzywy, zdeformowany, nieuczciwy. Portugalskie „canhoto” (lewy) występuje w znaczeniu: słaby, kiepski. [/QUOTE]Nie wspominając o tym, że dzięki Dniu Leworęczności czy jakoś tak czuję się jak upośledzona psychicznie, bo mam swoje święto... A i jeszcze nie wspomniałam o tym, że na jakimś sklepie internetowym dla leworęcznych znalazłam klawiaturę "na odwrót"... Cena była bliska 200 zł! ![]() myszkę trzymam też normalnie, prawą ręką, ale moja lewa jest ogólnie jakaś lepsza, szybsza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() O! I pamiętam jak z mamą się nalatałam w poszukiwaniu nożyczek dla leworęcznych ![]() ![]() Ogólnie to jeszcze na wikipedi wyczytałam, że mikrofony w telefonach są umieszczone tak, żeby dobrze zbierały, gdy trzyma się je w prawej dłoni! W końcu odkryłam zagadkę, dlaczego zawsze tak słabo mnie słychać! ![]() Edytowane przez bbc56c719832aa6c54491c9cdf9a4ac765a18bd7_6414ff01e71a2 Czas edycji: 2011-03-28 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
[1=bbc56c719832aa6c54491c9 cdf9a4ac765a18bd7_6414ff0 1e71a2;26022770] Tylko nie wiem skąd mi się wzięło, że to nie jest dziedziczne
![]() opalenizny się nie dziedziczy .. to wiem w 100 % .. ![]() Cytat:
![]() Ja niestety byłam wolna od 'gadżetów' dla leworęcznych ![]() Kiedyś to było takie zdziwienie ' JAK DZIECKO MOZE PISAC LEWA REKĄ' ![]() ![]() tak jak kiedyś dziecko było niegrzeczne dzisiaj w większości rodziców nazywa to ADHD.
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
ale nawet włącz sobie funkcję korekty tekstu, zobacz, że Ci podkreśli
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja nie potrafiłam ogarnąć, że mam wycinać prawą rączką, miałam z tym taki problem... Jednak to nie jest tak, że zwyczajnymi nożyczkami w ogóle nie wytnę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;26023208]ale nawet włącz sobie funkcję korekty tekstu, zobacz, że Ci podkreśli
![]() ![]() ![]() Pewnie gdybym używała mozilli to pewnie by mi podkreśliło. Odkąd mi się z%^$^ to jestem zmuszona używać Opery ![]() Mogę się mylić ale mój błąd nie był na tyle rażący niż te które czasami tutaj mam okazje oglądać. Najdziwniejsze, że błędy są w najprostszych polskich słowach ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-03-28 o 21:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Też jestem leworęczna
![]() ![]() ![]() A w klasach 1-3 podstawówki często mi pani pisała, żebym nad pismem pracowała, bo piszę brzydko, ona rozumie, że jestem leworęczna, ale mam pisać ładniej :P Ale nic i tak nie pomogło, do dziś bazgram niemiłosiernie ![]() Nożyczek używam lewą ręką dla praworęcznych ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ciekawi mnie czy gdzieś są statystyki ilu jest leworęcznych i jak się to zmienia z roku na rok.. Wydaje mi się, że teraz jest nas więcej
![]() a właśnie - test mały. Podejdźcie do drzwi. Zajrzyj przez dziurke od klucza. Którym okiem patrzysz ? ![]()
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-03-28 o 21:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
A ja jestem obydwu ręczna (czy jak to się tam pisze)
![]()
Jeśli kopiuję, to tylko w punktach ksero, Gdy ktoś powiela kogoś, Uważam go za zero, Mówię prawdę szczerą, Bo nie lubię, gdy ktoś kłamie, Służę pomocą, nie na każde zawołanie, Mam własne zdanie i szereg racji, Niezmienna niezależnie od miejsca, czasu i akcji ![]()
BLESS! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do statystyk to na polskiej stronie leworęcznych jest napisane, że ok. 8% Polaków jest leworęcznych, ale z którego to roku to nie wiem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
ja cały czas tak robię, ale jak nożyczki są złe to czasem nie chcą ciąć, być może zależy to od kąta pod którym tnę, bo moim praworęcznym rodzicom się wtedy udaje
![]() a co do pisma, to piszę ładnie ![]() Edytowane przez 9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b Czas edycji: 2011-03-28 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;26024308]ja cały czas tak robię, ale jak nożyczki są złe to czasem nie chcą ciąć, być może zależy to od kąta pod którym tnę, bo moim praworęcznym rodzicom się wtedy udaje
![]() Właśnie o tym też pisałam wcześniej... Zawsze miałam problem, bo nie chciały mi ciąć. Spowodowane jest to chyba tym, że nożyczki dla leworęcznych mają ostrza odwrotnie... Moim znajomym- praworęcznych ciężko za to idzie cięcie moimi leworęcznymi nożyczkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
no możliwe, że o ostrza chodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Hej, też jestem leworęczna
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;26024458]no możliwe, że o ostrza chodzi
![]() ![]() Właśnie, to chyba też zależy od nożyczek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.