|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Esputicon
Czy moge na kolke podac miesiecznej córce, bez konsultacji z lekarzem esputicon? Po jakim czasie powinien zadziałać. Proszę o rade osobę, która stosowała ten lek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: Esputicon
Ja wpuszczałam do mleka esputicon swoim dzieciom, już od pierwszego m-ca życia, chyba po 2 krople do 120ml / choć głowy nie dam za swoją "niezawodną" pamięć/. Ten preparat zalecały położne i pediatra, możesz go więc w miarę bezpiecznie podawać dziecku w celach " antykolkowych"
![]() Generalnie działa poprzez usuwanie nadmiaru gazów z jelitek, a zatem prewencyjnie. Ja podawałam go w południe/ wieczór, tak by te wieczorne koleczki były nieco lżejsze / choć na kolkę mają też wpływ inne czynniki, nie tylko zaleganie gazów w jelitkach wynikły ze słabej perystaltyki, czasem to wynik alergii, niedojrzałości wtórnej całego przewodu itp/. Pamietaj też, że wspanmiale o moze nawet tak samo dobrze jak leki działa masaż brzuszka, wykonany tak: zwijamy dłoń w pięść, tak by nieco wystawał wierzch palca wskazującego i środkowego /dżizas, nie wiem jak to wytłumaczyć ![]() Warto też w razie nagłej napaści kolkowej zrobić ciepły okład, ja miałam takie zele do nagrzewania w torebkach /kupiłam w aptece- mozna je zmrozić lub nagrzać w zalezności od potrzeby/, przykładałam na brzuszek. pozdrawiam ciepło ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
bardzo dziękuję za szybką odpowiedź jestem Ci bardzo wdzięczna i serdecznie pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Kurczę, ile ja się od Was dowiem!! Co prawda mam przed sobą jeszcze 5 miesięcy, ale chyba zacznę spisywać, co ważniejsze informacje.
Mariqa, jesteś nieoceniona! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
![]() ja też się cieszę, że mogę się podzielić swoim doświadczeniem ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:18.