Jak wybrać szpital do porodu!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-02-23, 18:52   #1
esti
Raczkowanie

GG do esti

Jak wybrać szpital do porodu!!

Witam !!
Jestem z Krakowa i zastanawiam się nad wyborem szpitala do porodu prosze podzielcie sie swoimi opiniami ,czy uważacie że warto miec swojego lekarza lub położną przy porodzie? Pozdrawiam !
esti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-25, 10:53   #2
Aquila
Raczkowanie

Re: Jak wybrać szpital do porodu!!

Pewnie to kwestia psychiki, ale ja mam wybrany szpital i lekarza. Czuję się z tym spokojniej i bezpieczniej - będzie przynajmniej jedna znajoma twarz przy porodzie, poza tym jest szczery, skłonny do dyskusji, wyczerpująco odpowiada na moje pytania i potrafi się przyznać, jeśli czegoś nie wie. Mogę do niego zadzwonić w każdej chwili i w każdej niepokojącej sprawie. A jeśli z jakichkolwiek przyczyn jest nieosiagalny, mam telefon do kogoś kto jest o wszystkim poinformowany i może służyć pomocą. Wybór lekarza poprzedzony był szerkim "wywiadem środowiskowym" i okazało się, że to była właściwa decyzja. Ale ja będę miała cesarkę, a mój lekarz ma doskonałą opinię w tym względzie.
Poza tym wiem jak szpital wygląda, jaka tam panuje atmosfera i jakie są wymagania. Wiem co wolno a czego nie, jak wyglądają zabiegi i jaka jest opieka po nich. I co ważniejsze, wiem, że jestem pacjentką konkretnego lekarza, a nie "z przypadku". Nie zakładam tu niczyjej złej woli czy szczególnego traktowania pewnych osób. Chodzi mi o to, że będę się psychicznie lepiej, pewniej czuła znając choć trochę szpital i warunki, niż będąc w zupełnie obcym, nieznanym mi miejscu, z obcymi ludźmi.
Aquila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-25, 11:06   #3
201701051337
Konto usunięte

Rodziłam 2x w państwowym z przypadkowymi lekarzami. Ale były to porody rodzinne. Miałam naturalny poród, bez żadnych zaszczyków, o własnych siłach. Dałam radę. Mam 2-kę dzieciaczków i jak na nie patrzę to nic już nie pamiętam.
Dla mnie najważniejsza była obecność męża. Prosiłam go, aby przytomnym wzrokiem patrzył na ręce wszystkich, którzy przy mnie mieli cokolwiek do zrobienia na łóżku porodowym. Świetnie się spisał przy 1-wszym dziecku, bo był prawie od samego początku, przez 10 godzin przy mnie. Natomiast przy 2-im dziecku, gdu miałam wywoływany poród, nie wpuścili go, dopiero na 4 godziny przed porodem. I tu bardzo odczułam jego brak.
Co do lekarzy, to jak leżałam przed prodem na bloku porodowym, to te dziewczyny, będące pacjentkami lekarzy pracujacych w szpitalu, ABOSOLUTNIE nie były lepiej trakotowane od pozostałych. Nawet niektóre były tym oburzone. W moim mieście nie ma prywatnego szpitala położniczego, więc chodzi się prywatnie do lerzy pracujących na etatach w tym jedynym szpitalu położniczym. Ale z tego co zaobserowałam, to i tak nic nie daje. Poza tym przy porodzie naturalnym i tak najważniejsza jest położna, której też nie można wybrać. To już zależy od łutu szczęścia. Ona tak naprawdę robi wszystko przy rodzącej. Ja miałam do niej szczęście zarówno przy 1-wszym jak i 2-im porodzie. Przy 2-im nawet większe, bo tu z kolei miałam pecha co do lekarki, ale położna była rewelacyjna.
Przyszłe Mamusie, za rok bedziecie już na spacerkach ze swoimi maluszkami. Teraz myślcie tylko o tym.
201701051337 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-26, 17:41   #4
Joanna_G
Raczkowanie

witam. Mieszkam w Poznaniu więc nie wiem jak jest w Krakowie. Doradzano mi opłacić lekarza i/lub połozną. Zdecydowałam się na męża przy porodzie (150 zł) i to mi w zupełności wystarczyło. Położna i lekarz i tak byli, wszystko było ok, nikt nie był nie miły a ja zaoszczędziłam dużo pieniążków;-) życzę powodzenia i głowa do góry!
Joanna_G jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-28, 15:02   #5
Calimero
Raczkowanie

GG do Calimero

http://www.noworodek.pl/modules.php?...ewtopic&t=9774

Ja rodziłam na Ujastku i bylo wspaniale. Warunki jak w hotelu, bardzo mily personel. Rodzilam u doktora Juszczyka, ktory jest tam ordynatorem i jestem z niego bardzo zadowolona. Slyszalam wiele razy ze personel nie jest zbt fachowy, ale poniewaz wszystkie moje znajome (co do jednej) rodza na Ujastku, nie jestem w stanie napisac ile jest w tym prawdy Musisz zdecydowac sama pozdrawiam
Stary 2005-03-02, 19:10   #6
virka
Zakorzenienie

Ja rodziłam w Spesie na Królowej Jadwigi. Bardzo chciałam aby lekarz, który prowadził całą moją ciążę był przy porodzie. Miałam cesarskie cięcie w niedzielę, kiedy mój lekarz nie miał dyżuru. Na szczęście zgodził się przyjść tylko dla mnie i to było naprawdę wspaniałe. Moim zdaniem jeśli jeden lekarz prowadzi Twoją ciążę, to powinien być przy porodzie. Tylko on przez te 9 miesięcy pozna Ciebie i Twoje maleństwo najlepiej, będziesz czuła się bezpieczniej. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej kliniki, to polecam się. Odpowiem na wszystkie pytania. Sama 15 miesięcy temu też miałam podobne wątpliwości i pytania...
Pozdrawiam serdecznie

virka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-03-08, 14:51   #7
esti
Raczkowanie

GG do esti

Dziekuje za te opinie ja też rodziłam na Królowej Jadwigi pierwsze dziecko byłam zadowolona ale teraz jakoś bardziej przeraż mnie ten poród i boje się bo w razie komplikacji oni nie maja tam odpowiedniego sprzętu .
esti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości