Facet na Wozku inwalidzkim - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2010-06-14, 16:41   #1
Black Sea
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 83
GG do Black Sea

Facet na Wozku inwalidzkim

czesc dziewczyny

jestem na Wizazu nowa wiec nie wiem czy dobre podfrum wybralam....

Moze powiem tak mam 21 lat ma corke Roze w lsierpniu bedzie miec Roczek.. Nie jestem z jej Ojcem....

i szukam milosci ze tak powiem....ale nie na sile

Ostatnio poznalam Chlopaka na necie ze tak to ujme na Portalu Randowym.Super sie na gadalo widzilam jego zdjecie ale bylo ono do polowy....Po pewnym czasie wsumie zauroczylam sie nim a On we mnie

i chcialam sie spotkac i wtedy ZONK okazalo sie ze On jezdzi na Wozku inwalidzkim...: rolleyes:

Moje pytanie: Sa tu jakies dziewcyzny majace TZ w trakiej sytualcji czy kolegow?? jak radzice sobie z tym kalectwem??

pozdrawiam
Black Sea jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 16:59   #2
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 33 558
Dot.: Facet na Wozku inwalidzkim

Narazie sprawdz czy tak samo dobrze jak w sieci bedziecie sie dogadywac "na zywo".

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2010-06-14 o 17:01
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 17:02   #3
just_me
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 101

no w³asnie bo czêsto okazuje siê , ¿e na ¿ywo to jest zupe³nie co¶ innego ni¿ w sieci i ¿e w sieci by³o super, fantastycznie nawet motyle w brzuchu a na ¿ywo ju¿ nie jest tak ciekawie i interesuj±co. a kalectwo co¿... wiadomo ¿e dwa rady wiêcej obowi±zkow niz masz do tej pory. bo przy dziecku i przy facecie, i wszystko na Twojej g³owie, wl±cznie z podbudowaywaniem jego poczucia psychicznego.
uzale¿nianie siê od nich jest... g³upot±."

co Ciê ujê³o/ujmuje w T¯?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112
just_me jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 17:40   #4
E.J.
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 514
GG do E.J.

Cytat:
Napisane przez just_me Poka¿ wiadomo¶æ
no w³asnie bo czêsto okazuje siê , ¿e na ¿ywo to jest zupe³nie co¶ innego ni¿ w sieci i ¿e w sieci by³o super, fantastycznie nawet motyle w brzuchu a na ¿ywo ju¿ nie jest tak ciekawie i interesuj±co. a kalectwo co¿... wiadomo ¿e dwa rady wiêcej obowi±zkow niz masz do tej pory. bo przy dziecku i przy facecie, i wszystko na Twojej g³owie, wl±cznie z podbudowaywaniem jego poczucia psychicznego.
o mój bo¿e, ale pojecha³o za¶ciankiem To, ¿e jest na wózku nie oznacza, ¿e jest ca³kowicie sparali¿owany No a to podbudowanie psychiki to ju¿ po prostu....a¿ s³ów brakuje na okre¶lenie tej g³upoty....

E.J. jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 17:57   #5
kaileight
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 309

Mo¿e najpierw go poznaj na ¿ywo...
By³am zwi±zana z mê¿czyzn± na wózku- tertraplegikiem.Wydawa³o by siê, ¿e bêdzie trudno, a jednak uprawia³ sport- reprezentacja Polski na wózkach, pracowa³ jako informatyk, dodatkowo dzia³a³ w fundacji, prowadzi³ samochód jak szaleniec;P dawa³ mi du¿o wsparcia, poczucia bezpieczenstwa i by³ cudownym cz³owiekiem. Ograniczenia? Owszem by³y, ale jesli uczucie jest prawdziwe mo¿na poradziæ sobie ze wssytkim. Wiec nie zak³adaj niczego od pocz±tku, tylko daj Wam szansê...

Edytowane przez kaileight
Czas edycji: 2010-06-14 o 17:58
kaileight jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 18:01   #6
E.J.
Zakorzenienie

GG do E.J.

Cytat:
Napisane przez kaileight Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e najpierw go poznaj na ¿ywo...
By³am zwi±zana z mê¿czyzn± na wózku- tertraplegikiem.Wydawa³o by siê, ¿e bêdzie trudno, a jednak uprawia³ sport- reprezentacja Polski na wózkach, pracowa³ jako informatyk, dodatkowo dzia³a³ w fundacji, prowadzi³ samochód jak szaleniec;P dawa³ mi du¿o wsparcia, poczucia bezpieczenstwa i by³ cudownym cz³owiekiem. Ograniczenia? Owszem by³y, ale jesli uczucie jest prawdziwe mo¿na poradziæ sobie ze wssytkim. Wiec nie zak³adaj niczego od pocz±tku, tylko daj Wam szansê...
Kiedy¶ pracowa³am na zastêpstwo w urzêdzie, za kierownika mia³am faceta na wózku - pracowa³, prowadzi³ samochód, gotowa³...
Mia³am na studium kole¿ankê która by³a po pora¿eniu dzieciêcym, porusza³a siê i na kulach i na wózku, te¿ wiele rzeczy robi³a samodzielnie, ma³o tego - to Ona by³a dla mnie wsparciem psychicznym nie ja dla niej.

Stary 2010-06-14, 18:20   #7
czarna1985
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 467

Mo¿esz go poznaæ!! To nie boli!! A mo¿e wyjdzie z tego co¶ fajnego

Cytat:
wiadomo ¿e dwa rady wiêcej obowi±zkow niz masz do tej pory. bo przy dziecku i przy facecie, i wszystko na Twojej g³owie, wl±cznie z podbudowaywaniem jego poczucia psychicznego.

¯enada
Stary 2010-06-14, 18:21   #8
God Of War 20
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 484

Zdecydowanie najpierw zacznij sie z nim spotykac, bo tak to ciezko ocenic
Poza tym dlaczego kalectwem? Przeciez to ze porusza sie na wózku nie znaczy, ¿e nic nie potrafi zrobiæ
To tak jakby on Ciebie zdyskryminowa³ i uzna³ ze Twoim "kalectwem" jest posiadanie dziecka

Nie porównujmy faceta na wózku do ro¶liny....

Edytowane przez God Of War 20
Czas edycji: 2010-06-14 o 18:23
God Of War 20 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 18:38   #9
Diversification
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 722

Kalectwem? Chcia³aby¶, ¿eby Ciebie nazwano kalek±?
Uwa¿am, ¿e je¶li siê kogo¶ kocha to fakt, ¿e je¼dzi na wózku inwalidzkim czy nie, nie gra ró¿nicy.

61 kg - ... - 50 kg
dam radê!

Diversification jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 18:42   #10
Panna S
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 346

Cytat:
Napisane przez Diversification Poka¿ wiadomo¶æ
Uwa¿am, ¿e je¶li siê kogo¶ kocha to fakt, ¿e je¼dzi na wózku inwalidzkim czy nie, nie gra ró¿nicy.
Panna S jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 18:45   #11
muszynianka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 19 347

Wiesz... Je¿eli spotka³abym cz³owieka na wózku inwalidzkim, to wiele by zale¿a³o od tego jak wygl±da ta niepe³nosprawno¶æ. Niestety jestem realistk± i wiem ¿e sfera seksualna jest szalenie wa¿na i raczej nie pogodzi³abym siê z tym ¿e z partnerem jej nie stworzymy. Kolejn± spraw± by³aby chêæ urodzenia dziecka. Wszystko zale¿y od stopnia niepe³nosprawno¶ci i tego jak dana osoba jest ograniczona.
muszynianka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 18:45   #12
sweetish
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 333

Cytat:
Napisane przez Black Sea Poka¿ wiadomo¶æ
czesc dziewczyny

jestem na Wizazu nowa wiec nie wiem czy dobre podfrum wybralam....

Moze powiem tak mam 21 lat ma corke Roze w lsierpniu bedzie miec Roczek.. Nie jestem z jej Ojcem....

i szukam milosci ze tak powiem....ale nie na sile

Ostatnio poznalam Chlopaka na necie ze tak to ujme na Portalu Randowym.Super sie na gadalo widzilam jego zdjecie ale bylo ono do polowy....Po pewnym czasie wsumie zauroczylam sie nim a On we mnie

i chcialam sie spotkac i wtedy ZONK okazalo sie ze On jezdzi na Wozku inwalidzkim...: rolleyes:

Moje pytanie: Sa tu jakies dziewcyzny majace TZ w trakiej sytualcji czy kolegow?? jak radzice sobie z tym kalectwem??

pozdrawiam
Naskoczy³y¶cie na dziewczyne, a moze nic z³ego nie mia³a na mysli.
Kalectwo to jednak nadal w naszym kraju temat tabu, o ktorym albo sie nie mowi, albo te rozmowy s± takie...hmm, dziwaczne troche. Ludziom wydaje sie, ze ci na wózkach s± inni od nas, ¿e ¿ycie z nimi jest okropna udrêka i w ogole. Racja- do ³atwych na pewno nie nale¿y. Je¶li autorko chcesz zobaczyc jak ¿ycie z kim¶ takim wygl±da po prostu spytaj go, jak wyglada jego dzieñ, spotkajcie sie gdzie¶ na miescie, zobacz jak sobie radzi z codzienno¶ci±, jak funkcjonuje. Popatrz na to z tej strony- dla kogo¶ wolnego Twoje dziecko moze byc nadprogramowym baga¿em, dla Ciebie tym baga¿em jest wózek. Naprawde uwa¿asz, ¿e nie jestes w stanie tego 'ud¼wign±æ'? Najpierw przybli¿ sobie temat, a pó¼niej panikuj. NIe bez powodu co¶ przeciez zaiskrzy³o miedzy wami.....

Dopóki robisz to, co zawsze, bêdziesz mieæ to, co zwykle.
sweetish jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 18:45   #13
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diversification Poka¿ wiadomo¶æ
Brawo!!!
Stary 2010-06-14, 18:46   #14
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
tutaj siê skrzywi³am. nazywajmy rzeczy po imieniu, on nie jest w pe³ni sprawny. jest kalek±. blondynka ma blond w³osy, szczerbaty nie ma zêbów, a on jest kalek±. Kaleka to nie obelga. Kalectwo to normalne s³owo nienacechowane emocjonalnie. Otwórzcie s³ownik

Wed³ug mnie to dopiero jest obrzydliwo¶æ, nie nazywaæ rzeczy po imieniu.
Stary 2010-06-14, 18:46   #15
kaileight
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 309

Cytat:
Napisane przez muszynianka Poka¿ wiadomo¶æ
Wiesz... Je¿eli spotka³abym cz³owieka na wózku inwalidzkim, to wiele by zale¿a³o od tego jak wygl±da ta niepe³nosprawno¶æ. Niestety jestem realistk± i wiem ¿e sfera seksualna jest szalenie wa¿na i raczej nie pogodzi³abym siê z tym ¿e z partnerem jej nie stworzymy. Kolejn± spraw± by³aby chêæ urodzenia dziecka. Wszystko zale¿y od stopnia niepe³nosprawno¶ci i tego jak dana osoba jest ograniczona.
Przecie¿ osoby niepe³nosprawne równie¿ prowadz± ¿ycie seksualne i zak³adaj± rodziny...
kaileight jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 18:47   #16
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, dlatego tez doradzamy autorce blizsze poznanie na zywo
Stary 2010-06-14, 18:49   #17
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Przecie¿ osoby niepe³nosprawne równie¿ prowadz± ¿ycie seksualne i zak³adaj± rodziny...
Jezu rozumiesz ¿e nie wszystkie? S± mê¿czy¼ni którzy maj± "wy³±czon±" sferê seksualn±. A to jest kluczowe.
Zarabiaj± bo czemu mieliby nie zarabiaæ, oczywi¶cie nadal jest im trudno (Polska wed³ug mnie za ma³o robi by pomóc takim ludziom w karierze zawodowej, ich mózg dzia³a w pe³ni sprawnie, d³onie czêsto te¿) i to jest przykre.
Stary 2010-06-14, 18:49   #18
E.J.
Zakorzenienie

GG do E.J.

Cytat:
Napisane przez sweetish Poka¿ wiadomo¶æ
Naskoczy³y¶cie na dziewczyne, a moze nic z³ego nie mia³a na mysli.
Kalectwo to jednak nadal w naszym kraju temat tabu, o ktorym albo sie nie mowi, albo te rozmowy s± takie...hmm, dziwaczne troche. Ludziom wydaje sie, ze ci na wózkach s± inni od nas, ¿e ¿ycie z nimi jest okropna udrêka i w ogole. Racja- do ³atwych na pewno nie nale¿y. Je¶li autorko chcesz zobaczyc jak ¿ycie z kim¶ takim wygl±da po prostu spytaj go, jak wyglada jego dzieñ, spotkajcie sie gdzie¶ na miescie, zobacz jak sobie radzi z codzienno¶ci±, jak funkcjonuje. Popatrz na to z tej strony- dla kogo¶ wolnego Twoje dziecko moze byc nadprogramowym baga¿em, dla Ciebie tym baga¿em jest wózek. Naprawde uwa¿asz, ¿e nie jestes w stanie tego 'ud¼wign±æ'? Najpierw przybli¿ sobie temat, a pó¼niej panikuj. NIe bez powodu co¶ przeciez zaiskrzy³o miedzy wami.....
Sweet jej s³owa to jeszcze nic w porównaniu do s³ów just_me

Stary 2010-06-14, 18:49   #19
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, dlatego tez doradzamy autorce blizsze poznanie na zywo
Tylko ¿eby potem siê oboje nie rozczarowali, ech przykra sprawa
Stary 2010-06-14, 18:51   #20
czarna1985
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 467

Cytat:
Jezu rozumiesz ¿e nie wszystkie? S± mê¿czy¼ni którzy maj± "wy³±czon±" sferê seksualn±. A to jest kluczowe.
Najpierw musisz go poznaæ ¿eby przekonaæ siê jaki jest a pó¼niej zdecydowaæ...
Stary 2010-06-14, 18:51   #21
E.J.
Zakorzenienie

GG do E.J.

Cytat:
Tylko ¿eby potem siê oboje nie rozczarowali, ech przykra sprawa
Zawsze mo¿na spróbowaæ, moze nie byæ z tego mi³o¶æ ale np. przyja¼ñ

Stary 2010-06-14, 18:52   #22
marysienka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 668

Cytat:
a kalectwo co¿... wiadomo ¿e dwa rady wiêcej obowi±zkow niz masz do tej pory. bo przy dziecku i przy facecie, i wszystko na Twojej g³owie, wl±cznie z podbudowaywaniem jego poczucia psychicznego.
¯enuj±ca wypowied¼. Mam znajomego, który porusza siê na wózku, dokoñca ¿ycia nie stanie na w³asnych nogach, jednak pomimo tego nie traci pogody ducha, pracuje, studiuje, w sierpniu bierze ¶lub. Jest podpor± dla znajomych, zawsze wys³ucha, pomo¿e. Osoby sparali¿owane/chore zdarza siê, ¿e maj± wiêksze poczucie psychiczne jak ludzi "zdrowi" wiêc nie wiem sk±d wyci±gasz takie wnioski. A ty wrzucasz wszystkich do jednego kub³a i uogólniasz.

Tak jak dziewczyny radz±, najpierw poznaj go na ¿ywo, przecie¿ nie bierzesz z nim odrazu ¶lubu. Daj wam szansê na lepsze poznanie siê, a jak ju¿ siê poznacie sama bêdziesz wiedzia³a czy chcesz siê zwi±zaæ czy poprostu byæ na etapie kole¿eñskim.
Stary 2010-06-14, 18:55   #23
kara2109
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 48

Cytat:

Wszyscy naskoczyli na ta wypowied¼ a ja siê z ni± po czê¶ci zgodzê. Po czê¶ci dlatego, ¿e nie nale¿y wszystkich wrzucaæ do jednego wora ale s± takie osoby, które nie radz± sobie ze swoj± niepe³nosprawno¶ci± i rzeczywi¶cie jest przy nich du¿o obowi±zków, trzeba je wspieraæ psychicznie. Nie s±dzê, ¿e tak jest z wszystkimi, ale takie osoby s± i jak chcemy dobrze doradziæ autorce w±tku to trzeba to te¿ wzi±æ pod uwagê, a nie podawaæ tylko przyk³ady osób które ¶wietnie sobie z tym radz±.
kara2109 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-14, 18:59   #24
E.J.
Zakorzenienie

GG do E.J.

Cytat:
Napisane przez kara2109 Poka¿ wiadomo¶æ
Wszyscy naskoczyli na ta wypowied¼ a ja siê z ni± po czê¶ci zgodzê. Po czê¶ci dlatego, ¿e nie nale¿y wszystkich wrzucaæ do jednego wora ale s± takie osoby, które nie radz± sobie ze swoj± niepe³nosprawno¶ci± i rzeczywi¶cie jest przy nich du¿o obowi±zków, trzeba je wspieraæ psychicznie. Nie s±dzê, ¿e tak jest z wszystkimi, ale takie osoby s± i jak chcemy dobrze doradziæ autorce w±tku to trzeba to te¿ wzi±æ pod uwagê, a nie podawaæ tylko przyk³ady osób które ¶wietnie sobie z tym radz±.
Trzeba przede wszystkim wsi±¶æ pod uwagê ¿e to, ¿e dana osoba przez fakt, ¿e jest na wózku inwalidzkim nie ¶wiadczy, ¿e jest ro¶lin± i paso¿ytem psychicznym

Stary 2010-06-14, 19:00   #25
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez E.J. Poka¿ wiadomo¶æ
Sweet jej s³owa to jeszcze nic w porównaniu do s³ów just_me
Racja,
nie odczyta³am, ¿e te wypowiedzi kierowane byly nie do autorki, a do tej just_me .
No ¿enada, ¿enada. Na szczescie nie ca³y naród polski taki jest (taki-czyt. zacofany, my¶l±cy stereotypowo, zamkniety na wszystko, co ró¿ni sie od jego odbicia w lustrze).

Stary 2010-06-14, 19:01   #26
muszynianka
Zakorzenienie

Nie jest, ale dla mnie to s± uzasadnione obawy. Mo¿e byæ tak mo¿e byæ siak a mo¿e byæ smak...
Stary 2010-06-14, 19:03   #27
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kara2109 Poka¿ wiadomo¶æ
Nazywajcie go jak chcecie, kaleka czy nie kaleka.
dla mnie gorsze jest, jak kto¶ jest kalek± emocjonaln± bêd±c w pe³ni sprawnym cz³owiekiem. Niech kazdy z Was rozejrzy sie wokól siebie. Zobaczycie, jak p³ytcy i s³abi czasem potrafia byc ludzie.
Facet, o ktorym mowimy, moze dac autorce super zwiazek. Pod warunkiem, ¿e ona zmieni do niego nastawienie i z ciekawostki stanie sie dla niej prawdziwym, wartosciowym mê¿czyzn±.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-14, 19:04   #28
kara2109
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 48

Cytat:
Napisane przez E.J. Poka¿ wiadomo¶æ
Trzeba przede wszystkim wsi±¶æ pod uwagê ¿e to, ¿e dana osoba przez fakt, ¿e jest na wózku inwalidzkim nie ¶wiadczy, ¿e jest ro¶lin± i paso¿ytem psychicznym

Ale czy kto¶ stwierdzi³, ¿e taka osoba jest ro¶lin± i paso¿ytem psychicznym?Poka¿ mi gdzie bo nie widzê Po prostu realnie na to patrzê, nie uwa¿am, ¿e osoby niepe³nosprawne s± "ro¶linami" czy "paso¿ytami psychicznymi" ale nie wszyscy sobie z tym radz± tak dobrze jak niektórzy tutaj to opisuj±.
kara2109 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-06-14, 19:04   #29
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jest, ale dla mnie to s± uzasadnione obawy. Mo¿e byæ tak mo¿e byæ siak a mo¿e byæ smak...
¯eby by³ 'smak' trzeba spróbowaæ. A jak sie nie spróbuje to gderaæ pod nosem mo¿na i do usr....... ¶mierci.

Stary 2010-06-14, 19:06   #30
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 299

Mnie by zaniepokoi³o raczej to, ze post±pi³ troche nieuczciwie ukrywajac kalectwo.
Generalnie zastanawia³abym sie, czy mi to pasuje, czy nie.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.