|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
harlequiny
wizażanki drogie, a co myslicie o harlekinach?
dlaczego ciesza sie taka popularnoscia? jak dla mnie reprezentuja zbytniej glebii litarackiej. chociaz pare lat temu przeczytalam ok 10 ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: harlequiny
Nie czytałam nigdy. Moja lista książek jest zbyt długa a czasu mam zbyt mało żeby zapychać ja Harlequinami. Ot, coś lekkiego do poczytania na plaży czy w parku - być może, jednak ja w parku czytałam Białe Zeszyty.
![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Nie kupuję, nie czytam. W bibliotece widziałam parę półek tychże romansideł, a pani bibliotekarka mówiła, że są chętnie czytane. Jak szukam czegoś do szybkiego przeczytania, wybieram kryminał.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Trochę ich przeczytalam.. Wszystkie mają podobną, małoskomplikowaną fabułę. Mam kilka odziedziczonych po cioci i w momencie kryzysu (brak czegokoliwke do czytania) czytam to co mam
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moja mama bardzo lubi i ma imponującą kolekcje harlekinów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja ostatnio czytalam artykul na temat harlekinow.
oczywiste jest, ze realizuja one pewien narzucony schemat- nie moga miec np wiecej niz 160 stron... i bl bl bl wiemy. ale najlepsze jest to , ze najwazniejsze miejsce w nich, punkt kulmunacyjny to sceny erotyczne!! ![]() i co smiesniejsze- w kazdym harlekinie jest tak samo- opis biustu kobiety, torsu faceta ![]() co do bohaterow- super mezczyzna spotyka super kobiete, sa po przejsciach. poza tym on jest niemalze gwalcicielem ![]() ![]() ![]() ![]() nigdy sie nad tym nie zastanawialam, ale to chyba prawda!! ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
przeczytalam pare rozdzialow jednego, ale stwierdzilam ze szkoda czasu. Autorka glownie skupiala sie na opisywaniu scen erotycznych, ktore pojawialy sie ciagle. Moze kiedys doczytam go do konca, ale watpie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Czytam...ale raczej te historyczne!
Nie wiem czemu akurat harlequiny, zajmują w naszym społeczeństwie mało zaszczytane miejsce i czemu "ciesza się" opinią "Głupot i dyrdymałów". Może powinnyśmy się zastanowić nad tym dlaczego tak się dzieję? Dlaczego np. książki Jane Austen są uznawane za klasyke a np. romanse historyczne to "stek głupot" choć bardzo często poruszają ten sam temat "znalezienie męża". Na innym forum, równiez się nad tym zastanawiłyśmy i doszłysmy do wniosku, że gdyby pani Austen zamieszczała w swoich powieściach tak pikantne sceny czy też przemyślenia bohaterów, natury erotycznej...klasyką by już nie była ![]() Owszem, zgadzam się że harlequinami można sobie spokojnie zapełnić wolny czas, bo czyta się je lekko i przyjemnie...Ale więkość kobiet ( bo tylko my to chyba czytamy), nie ma czasu i ochoty na czytanie moralizatorskich książek, po pracy...Wydaje mi się, że tego umoralniania mamy już po dziurki w nosie... A wogóle co to znaczy, że jedna książka jest ambitna a druga nie? Jak porusza temat miłości to nie jest...?!
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
fajna jest Stephanie Laurens
Edytowane przez anitka56711 Czas edycji: 2009-03-11 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Tego typu książki po prostu mnie nudzą. Miłe czytadło dla nie wymagających
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Czytam srednio 30 ksiązek w tygodniu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Wiele kobiet twierdzi, że czytając harlequiny odrywa się od codziennego życia.
Od marudzącego męża. Od głośnych dzieci. Od brudnych naczyń zlewie i całej reszty przyziemnych rozkoszy ![]() Co dziwniejsze w moim otoczeniu w harlequiny zaczytują się kobiety nieszczęśliwe i niespełnione. Takie, które marzyły o cudownej miłości a skończyły w utartym schemacie życia rodzinnego. Przeczytałam zaledwie 5 harlequinów i miałam dość! Zrobiłam to głównie w celach poznawczych, gdy miałam 14 lat. Rozśmieszały mnie momenty upojnego ,,pierwszego razu" z 3 orgazmami pod rząd i idealne postacie bez cienia zmarszczek. Pochwy zawsze wąskie mimo urodzenia 3 dzieci, figura nieskazitelna, sprzęt mężczyzny mimo upływu lat dumnie stojący na baczność bo problemy z erekcją przeto nie są dla idealnych, prawda? Kobiety jednocześnie seksowne i niewinne, dziewica a zarazem rozpustna diablica, on męski ale zarazem delikatny, szorstki a czuły, podły a podniecający i tak wymieniać mogłabym bez końca...Ha, aż odnosiłam dziwne wrażenie, że oni nie defekują, nie wymiotują, nie pocą się i są niczym Barbie i Ken. Idealistyczny plastikowy wytwór. Może i szybko się czyta te powieści, może są ,,słodkie", ale od nadmiaru słodyczy też może rozboleć brzuch. Nie podobają mi się, nie miałam po nich żadnej refleksji, mierny styl pisarski i schematyczna fabuła to nie to czego szukam w literaturze. Nie twierdzę, że książki o miłości są ,,ble i fuj", ale nie mówcie proszę, że tylko harlequiny o uczuciach traktują. Znajdzie się wiele ambitnych i co jeszcze ważniejsze ŻYCIOWYCH I PRAWDZIWYCH powieści o miłości, nie o banalnej (głównie powierzchownej), bez motywu księżniczki i księcia. Edytowane przez Vivee Czas edycji: 2009-04-06 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Harlequiny? Kiedyś przeczytałam kilka. Mało wciągające, wręcz nudne, zero pola do popisu dla wyobraźni. Opisy tak denerwująco szczegółowe, że w końcu czułam się jak idiotka, której trzeba tłumaczyć wszystko dokładnie. Wolę bardziej inteligentne lektury, choć czasem miło się oderwać i przeczytać jakąś lekką książeczkę o miłości, ale harlequiny to gruba przesada. Nie, to nie to.
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
![]()
witam
ja czytam ksiazki o tej tematyce juz od kilku lat i musze wam powiedziec ze niektore z was bardzo sie myla.... kobeity czytaja je poniewaz chca zaznac troche przyjemniosci w zyciu... w dzisiejszym swicie pelnym zla wojen i klamstwa moim zdaniem wlasnie dzieki tym ksiazka kobiety moga sobie pozwolic na "chwileczke zapomnienia" kazda kobieta marzy o szczesliwym zyciu pelnym milosci przy oddanym mezczyznie.... ale to moje zdanie kazdy moze miec inne jetsm tolerancyjan... ale moim zdaniem te ksiaki naprawde sa nawet ciekawe i przynajmniej mozna oddac sie marzenią za ktore przeciez nie karaja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
W zamierzchłych czasach przeczytałam ich trochę. Jedynymi w miarę strawnymi były dla mnie te z serii (?) Desire. Przynajmniej można się było pośmiać z nadętych opisów scen erotycznych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Moja mama kiedyś namiętnie czytywała harlequiny ( wtedy one dopiero wchodziły, wszystkie kobiety je czytały
![]() ![]() ![]() Na studiach mieliśmy zajęcia poświęcone własnie harleqinom, kilka osób zostało wytypowanych do przeczytania tychże dzieł, śmiechu było co niemiara ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
astro-loszka
|
Cytat:
![]() Również przeczytałam z ciekawości kilka różowych tomików jako nastoletnie dziewczę. Słodkie, wręcz przesłodzone książeczki, pisane na jedno kopyto, ona piękna, on przystojny, oboje po przejściach, miłość od pierwszego wejrzenia, super seks i oczywiście happy end.
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:15.