Zakup samochodu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-24, 11:25   #1
mazi88
Przyczajenie

Zakup samochodu

Jak sobie radzicie z takim problemem jak zakup samochodu?? Korzystacie z pomocy fachowców czy znajomych?? A może macie wiedzę która pozwala samej wybrać się po zakup samochodu?
mazi88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-24, 11:50   #2
moniczka_1987
Przyczajenie

Dot.: Zakup samochodu

ja przy zakupie auta kierowałam się ze swojej strony jedynie wyglądem... znajomi którzy się znają lub interesują motoryzacją polecali kilka modeli w mojej cenie a ja wybrałam najładniejszy i jestem bardzo zadowolona!
moniczka_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-24, 12:39   #3
Nameria
Zadomowienie

Ja najpierw robię rozeznanie i określam co mnie interesuje, tj jaka wielkość, czy mocny silnik, ile jeżdżę i gdzie ( to pomaga okreslić czy benzyna, gaz czy diesel ), czy potrzebuję dużego bagażnika itd. Potem szukam jaki samochód będzie mi odpowiadał wyglądowo i mając już jako taką wiedzę radzę się znajomych i Tżta. Nigdy nie bazuję tylko na zdaniu innych jeśli samochód ma być dla mnie. Kupiłam dwa samochody w swoim życiu, teraz przymierzam się do trzeciego.
Stary 2015-03-24, 20:26   #4
bernikula
mOLDerator

Zlecam wszystko mężowi, który się na tym zna, sama mogę powiedzieć jaki kolor i model

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 19:59   #5
akot80
Zadomowienie

Jestem właśnie w trakcie wyboru samochodu i powiem szczerze, że to trudne zadanie, zwłaszcza, gdy ma się ograniczone zasoby finansowe. Szukam auta do 15 tyś., ma być małe i niedużo palić, no i naprawy żeby były niedrogie. Szukać pomaga mi tata, prócz tego czytam opinie na forach i stronach poświęconych motoryzacji.

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-03, 13:29   #6
Aimee_J
Zakorzenienie

Określam sobie, co jest dla mnie ważne w samochodzie i z czego ewentualnie mogę zrezygnować. Czytam opinie, testy, raporty, robię wywiad wśród znajomych, którzy znają się na samochodach, sprawdzam koszty utrzymania - szczególnie części [kupno samochodu to pikuś w porównaniu do eksploatacji]. Ale przede wszystkim bardzo dużo rozmawiam z TŻetem, który dobrze zna się na samochodach i poza etatową pracą dorabia sobie jako mechanik [raczej z pasji niż z potrzeby, chociaż poważnie myśli o rozwinięciu własnego biznesu].

A kiedy przychodzi już do kwestii obejrzenia i kupna samochodu, to jadę na miejsce z TŻetem. Gdybym nie miała TŻeta, to będąc zdecydowana na jakiś egzemplarz wzięłabym go do zaufanego mechanika [moi Rodzice mają takowego od wielu lat, wciąż robi niektóre naprawy w ich samochodach].

Moje aktualne auto wybrał mi jednak TŻet, gdy moje osobiste plany [zaaprobowane zresztą przez niego ] z powodów finansowych wzięły w łeb. Nie mogąc sobie pozwolić na planowany pierwotnie samochód straciłam zainteresowanie wyborem auta i byłam na etapie 'wszystko mi jedno, byle jeździł', a TŻet stanął na głowie i wyszukał mi samochód, który mi wszystko osłodził
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-08, 21:53   #7
Ennyo
Raczkowanie

Biorąc pod uwagę fakt, że nowego samochodu szukałam niemalże przez dwa lata, uważam, że najbardziej pomocne okazało się czytanie for internetowych. A konkretnie forum danej marki i modelu - w ten sposób z postów użytkowników dowiesz się jakie słabości posiada konkretny model, a oprócz tego użytkownicy są w stanie ocenić mniej więcej stan samochodu po zdjęciach.
Początkowo kierowałam się rankingami, testami Tuv, ubezpieczycieli itp., jednak coraz częściej pisze się o tym, że testom tym nie do końca należy ufać, poza tym często użytkownicy danych samochodów mają totalnie odmienne zdanie na ich temat, aniżeli rzekomi specjaliści. I w tym momencie polecam stronę autocentrum - wpisz sobie w google i poczytaj opinie.
Uważam, że nie należy kierować się opiniami bliskich nam osób, znajomych , ponieważ zazwyczaj powielają jedynie stereotypy dotyczące marek, bądź kierują się własnym gustem.
Ważne jest to, aby przy wyborze auta kierować się realną zasobnością naszego portfela, a więc jeśli nie chcemy połowy wypłaty wydawać na mega drogie części, warto przyglądnąć się markom (rzekomo) niższej klasy - rynek jest w tym momencie tak globalny, że różnice w jakości powoli się zacierają.
No i ja wystrzegam się diesla.

Dodam jeszcze, że w momencie gdy masz już upatrzony konkretny samochód warto sprawdzić go na stacji diagnostycznej, gdzie sprawdzą również historię pojazdu - ja zapłaciłam za to w autoryzowanym serwisie 200zł, uniknęłam w ten sposób zakupu auta powypadkowego. Oczywiście koleś, który próbował je opchnąć był wielce zaskoczony...

Edytowane przez Ennyo
Czas edycji: 2015-04-08 o 21:56
Ennyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 11:53   #8
italiano38
Przyczajenie

Ja kieruje się sercem, a nie rozumem
Samochód musi mi się podobać i jak się w nim zakocham to jest mój, resztę można zawsze naprawić u znajomego mechanika
italiano38 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 12:44   #9
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez italiano38 Pokaż wiadomość
Ja kieruje się sercem, a nie rozumem
Samochód musi mi się podobać i jak się w nim zakocham to jest mój, resztę można zawsze naprawić u znajomego mechanika
Tylko, ze w taki sposób łatwo się wkopać na minę i kupić samochód, który nie dość, ze nie jest wart swojej ceny, to jeszcze wymaga włożenia w naprawy takiej ilości kasy, że po zsumowaniu z ceną auta, starczyłoby na coś lepszego.
O ile się oczywiście opłacałoby się go naprawiać.

Generalnie rozumiem zakochiwanie się w samochodzie, ale w moim wypadku to raczej kwestia danego modelu niż egzemplarza. Ot, uprę się na dany model, ale poszukam egzemplarza, który spełnia moje wymagania i jest sprawny na tyle, żebym nie żałowała
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-04, 14:50   #10
cytryskaa
Raczkowanie

U mnie wyglądało to tak, że najpierw szukałam modelu, który mi się podoba, następnie mąż oceniał i wyrażał swoją opinię oraz jego koledzy, którzy interesują się bardzo motoryzacją. Jak już wybrałam odpowiedni model w internecie to zabierałam całą gromadkę znawców ze sobą - by spojrzeli na auto swoim okiem. A kwestię umowy itd to już sama ogarniałam. Na pewno dobrze mieć wśród znajomych takie osoby, które wiedzą na co zwracać uwagę, bezcenna pomoc W końcu auto ma służyć na długie lata...
cytryskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-08, 12:52   #11
Keisha
Raczkowanie

Mam autko po bracie, czeka aż zdam prawko, ale ja jestem zdania, że przed zakupem warto poradzić się kogoś, kto zna się na samochodach, a już na pewno wziąć taką osobę na oględziny samochodu. No bo ładny wygląd (kolor, model) to jednak nie wszystko - warto też sprawdzić autko od strony technicznej, a jak ktoś się nie zna na tym, to sprzedający może wcisnąć nam "skarbonkę bez dna".
Keisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-13, 16:14   #12
SteveS
Zakorzenienie

My jesteśmy świeżo po zakupie używanego autka. Najpierw pojeździliśmy po komisach, ja sobie wypisałam, co mi się podoba (nie tylko wizualnie, ale pod kątem możliwości finansowych, technologii itd), a potem skonsultowaliśmy to ze znajomym, który swoimi kanałami dowiedział się, które auta są warte uwagi. Następnie był kontakt - też przez znajomych - do właściciela komisu, wyjazd na stację diagnostyczną, i dopiero kupno auta
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-25, 21:37   #13
trendy9001
Przyczajenie

Ja mam wśród znajomych kilku zapaleńców motoryzacji, więc jak trzeba kupić to ich biorę z sobą Wiem że mogę na nich polegać przy ocenie auta bo znam ich od najmłodszych lat Umią wysuszkać choć by najmniejszy ślad po wypadku uczy rdzy
trendy9001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 12:08   #14
Mocny Akcent
Dolce vita

UP.

Które polecacie do 20 tys

Seat Leon czy Opel Corsa?
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-10, 08:24   #15
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
UP.

Jak dla mnie wybór prosty- Opel.

Insta
Stary 2015-06-10, 10:27   #16
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Jak dla mnie wybór prosty- Opel.
Dzięki za odp, a napisz dlaczego Opel?
Stary 2015-06-10, 10:31   #17
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Dzięki za odp, a napisz dlaczego Opel?
- ładniejszy design (jak dla mnie- wiadomo kwestia gustu)
- pewnie moje przyzwyczajenie do opla (bardzo dobrze mi się prowadzi- ja mam astrę 2)

Ale wiesz to są takie babskie przemyślenie, mało fachowe. Mój mąż, który zna się na autach powiedział, że Seat, więc... pewnie jest lepszy

Insta
Stary 2015-06-13, 22:13   #18
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
UP.

jakie roczniki?

Generalnie- Opel.
Wiele bliskich mi osób zainwestowało w Seaty i teraz płaczą. Największą przegraną jest bratowa, która kupiła kilkuletnią ibizę i jeździ z nią co dwa miesiące do warsztatu.
Wszystkie z wymienionych osób miały problemy ze skrzynią biegów, paskiem rozrządu (nawet przy niskim przebiegu), a dwie z elektroniką. I nie, samochody nie były kupowane od handlarzy, a od prywatnych osób i raczej dobrze obejrzane przed zakupem.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-16, 16:53   #19
idealne_my
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
jakie roczniki?

Generalnie- Opel.
Wiele bliskich mi osób zainwestowało w Seaty i teraz płaczą. Największą przegraną jest bratowa, która kupiła kilkuletnią ibizę i jeździ z nią co dwa miesiące do warsztatu.
Wszystkie z wymienionych osób miały problemy ze skrzynią biegów, paskiem rozrządu (nawet przy niskim przebiegu), a dwie z elektroniką. I nie, samochody nie były kupowane od handlarzy, a od prywatnych osób i raczej dobrze obejrzane przed zakupem.
Jeżdżę ibizką już rok i nic mi się jeszcze nie stało. Wymienione zostały jedynie tarcze i klocki, bo były już mega zużyte. Auto w sumie wybrałam sama, bo zależało mi na czymś co będzie mało palić. Na trasie max 5l . a oglądałam i kupowałam z tatąi TŻ.
idealne_my jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-16, 20:07   #20
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez idealne_my Pokaż wiadomość
Jeżdżę ibizką już rok i nic mi się jeszcze nie stało. Wymienione zostały jedynie tarcze i klocki, bo były już mega zużyte. Auto w sumie wybrałam sama, bo zależało mi na czymś co będzie mało palić. Na trasie max 5l . a oglądałam i kupowałam z tatąi TŻ.
jaki masz model?
Stary 2015-06-16, 21:04   #21
idealne_my
Raczkowanie

Cytat:
jaki masz model?

1.4 TDI z 2003

Ja jakoś nie lubię Opli - może dlatego, że nigdy takiego nie prowadziłam

Uważam, że silniki VW są generalnie bardzo dobre i nie słyszałam, żeby ktoś się skarżył na nie w moim otoczeniu. Teściu ma golfa tylko, że SDI i też jest zadowolony.

A Leonik jest cudowny
Tylko, że mnie na takiego jeszcze nie stać, bynajmniej nie w takiej super wersji jaką bym chciała. Ale autko godne polecenia jak dla mnie

Edytowane przez idealne_my
Czas edycji: 2015-06-16 o 21:13
Stary 2015-06-18, 21:14   #22
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
jakie roczniki?

Generalnie- Opel.
jeździłam 3 lata Ibizą z 2005 r., nie wsadziłam w nią ani grosza poza częściami eksploatacyjnymi.
teraz mam Leona i odpukać- jest fantastycznie.

poza tym miałam w rodzinie 2 inne Ibizy i Alteę, również bez zarzutu

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez idealne_my Pokaż wiadomość
ja również 1.4 TDI, spalanie na trasie 5,2 litra przy jeździe 130-150 km/h
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-18, 22:08   #23
Mocny Akcent
Dolce vita

A czy 1.4 TDI po mieście się sprawdzi?

czy lepiej benzyna? wieksze trasy chyba u mnie rzadziej

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-18, 22:17   #24
idealne_my
Raczkowanie

Hmmm, po mieści wiadomo, że więcej spali, ale fajne auto, na parkingach nie ma problemów, zwinne szybko przyspiesza, idzie wyprzedzić Ją to po mieście mało jeżdżę, to się nie wypowiem, ale mój Tż ostatnio przeliczył, że za 100 km zapłacił około 25 zł przy obecnym kursie.

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Proponuje wejść na autocentrum i poczytać opinię innych użytkowników auta. Masx tam też parametry i raporty spalania.
Stary 2015-06-18, 22:53   #25
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
A czy 1.4 TDI po mieście się sprawdzi?

czy lepiej benzyna? wieksze trasy chyba u mnie rzadziej
ja jeździłam większość po mieście, w takim cyklu 3/4 miasto i 1/4 trasa spalał mi 7 litrów, a nogę mam dość ciężką

polecam z czystym sumieniem, ja bym dalej jeździła gdybym się nie napaliła na Leona

edit. teraz doczytalam że chcesz Leona, a on nie występuje z silnikiem 1.4 TDI

Edytowane przez bedeliciuos
Czas edycji: 2015-06-18 o 22:55
Stary 2015-06-19, 07:43   #26
Mocny Akcent
Dolce vita

Podpowiedz jakiego Leona będziesz miala? Nie upieram się sztywno: )
Stary 2015-06-19, 11:31   #27
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Podpowiedz jakiego Leona będziesz miala? Nie upieram się sztywno: )
już kupiłam, 1.6 TDI z 2010 r

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-13, 07:47   #28
zbychuboniek
Przyczajenie

Zawsze należy brać na oględziny kogoś ze sobą, bo sami wszystkiego nie zobaczymy, a najlepiej osobę posiadającą wiedzę z zakresu mechaniki. Generalnie zasada jest taka, że kupując tani samochód (np. do 5 tys), nie warto kierować się konkretną marką czy modelem, tylko szukać czegos w jak najlepszym stanie technicznym. Często wiele osób wybiera samochód powszechnie uważany za mało awaryjny, a później płaczą, ze się psuje bo wybrali zajechany egzemplarz z 3 razy kręconym licznikiem.
zbychuboniek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości