|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zakup samochodu
Jak sobie radzicie z takim problemem jak zakup samochodu?? Korzystacie z pomocy fachowców czy znajomych?? A może macie wiedzę która pozwala samej wybrać się po zakup samochodu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zakup samochodu
ja przy zakupie auta kierowałam się ze swojej strony jedynie wyglądem...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja najpierw robię rozeznanie i określam co mnie interesuje, tj jaka wielkość, czy mocny silnik, ile jeżdżę i gdzie ( to pomaga okreslić czy benzyna, gaz czy diesel ), czy potrzebuję dużego bagażnika itd. Potem szukam jaki samochód będzie mi odpowiadał wyglądowo i mając już jako taką wiedzę radzę się znajomych i Tżta. Nigdy nie bazuję tylko na zdaniu innych jeśli samochód ma być dla mnie. Kupiłam dwa samochody w swoim życiu, teraz przymierzam się do trzeciego.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Jestem właśnie w trakcie wyboru samochodu i powiem szczerze, że to trudne zadanie, zwłaszcza, gdy ma się ograniczone zasoby finansowe. Szukam auta do 15 tyś., ma być małe i niedużo palić, no i naprawy żeby były niedrogie. Szukać pomaga mi tata, prócz tego czytam opinie na forach i stronach poświęconych motoryzacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Określam sobie, co jest dla mnie ważne w samochodzie i z czego ewentualnie mogę zrezygnować. Czytam opinie, testy, raporty, robię wywiad wśród znajomych, którzy znają się na samochodach, sprawdzam koszty utrzymania - szczególnie części [kupno samochodu to pikuś w porównaniu do eksploatacji]. Ale przede wszystkim bardzo dużo rozmawiam z TŻetem, który dobrze zna się na samochodach i poza etatową pracą dorabia sobie jako mechanik [raczej z pasji niż z potrzeby, chociaż poważnie myśli o rozwinięciu własnego biznesu].
A kiedy przychodzi już do kwestii obejrzenia i kupna samochodu, to jadę na miejsce z TŻetem. Gdybym nie miała TŻeta, to będąc zdecydowana na jakiś egzemplarz wzięłabym go do zaufanego mechanika [moi Rodzice mają takowego od wielu lat, wciąż robi niektóre naprawy w ich samochodach]. Moje aktualne auto wybrał mi jednak TŻet, gdy moje osobiste plany [zaaprobowane zresztą przez niego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Biorąc pod uwagę fakt, że nowego samochodu szukałam niemalże przez dwa lata, uważam, że najbardziej pomocne okazało się czytanie for internetowych. A konkretnie forum danej marki i modelu - w ten sposób z postów użytkowników dowiesz się jakie słabości posiada konkretny model, a oprócz tego użytkownicy są w stanie ocenić mniej więcej stan samochodu po zdjęciach.
Początkowo kierowałam się rankingami, testami Tuv, ubezpieczycieli itp., jednak coraz częściej pisze się o tym, że testom tym nie do końca należy ufać, poza tym często użytkownicy danych samochodów mają totalnie odmienne zdanie na ich temat, aniżeli rzekomi specjaliści. I w tym momencie polecam stronę autocentrum - wpisz sobie w google i poczytaj opinie. Uważam, że nie należy kierować się opiniami bliskich nam osób, znajomych , ponieważ zazwyczaj powielają jedynie stereotypy dotyczące marek, bądź kierują się własnym gustem. Ważne jest to, aby przy wyborze auta kierować się realną zasobnością naszego portfela, a więc jeśli nie chcemy połowy wypłaty wydawać na mega drogie części, warto przyglądnąć się markom (rzekomo) niższej klasy - rynek jest w tym momencie tak globalny, że różnice w jakości powoli się zacierają. No i ja wystrzegam się diesla. Dodam jeszcze, że w momencie gdy masz już upatrzony konkretny samochód warto sprawdzić go na stacji diagnostycznej, gdzie sprawdzą również historię pojazdu - ja zapłaciłam za to w autoryzowanym serwisie 200zł, uniknęłam w ten sposób zakupu auta powypadkowego. Oczywiście koleś, który próbował je opchnąć był wielce zaskoczony... Edytowane przez Ennyo Czas edycji: 2015-04-08 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja kieruje się sercem, a nie rozumem
![]() Samochód musi mi się podobać i jak się w nim zakocham to jest mój, resztę można zawsze naprawić u znajomego mechanika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile się oczywiście opłacałoby się go naprawiać. Generalnie rozumiem zakochiwanie się w samochodzie, ale w moim wypadku to raczej kwestia danego modelu niż egzemplarza. Ot, uprę się na dany model, ale poszukam egzemplarza, który spełnia moje wymagania i jest sprawny na tyle, żebym nie żałowała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
U mnie wyglądało to tak, że najpierw szukałam modelu, który mi się podoba, następnie mąż oceniał i wyrażał swoją opinię oraz jego koledzy, którzy interesują się bardzo motoryzacją. Jak już wybrałam odpowiedni model w internecie to zabierałam całą gromadkę znawców ze sobą - by spojrzeli na auto swoim okiem. A kwestię umowy itd to już sama ogarniałam. Na pewno dobrze mieć wśród znajomych takie osoby, które wiedzą na co zwracać uwagę, bezcenna pomoc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
sk
|
Mam autko po bracie, czeka aż zdam prawko, ale ja jestem zdania, że przed zakupem warto poradzić się kogoś, kto zna się na samochodach, a już na pewno wziąć taką osobę na oględziny samochodu. No bo ładny wygląd (kolor, model) to jednak nie wszystko - warto też sprawdzić autko od strony technicznej, a jak ktoś się nie zna na tym, to sprzedający może wcisnąć nam "skarbonkę bez dna"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
My jesteśmy świeżo po zakupie używanego autka. Najpierw pojeździliśmy po komisach, ja sobie wypisałam, co mi się podoba (nie tylko wizualnie, ale pod kątem możliwości finansowych, technologii itd), a potem skonsultowaliśmy to ze znajomym, który swoimi kanałami dowiedział się, które auta są warte uwagi. Następnie był kontakt - też przez znajomych - do właściciela komisu, wyjazd na stację diagnostyczną, i dopiero kupno auta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Ja mam wśród znajomych kilku zapaleńców motoryzacji, więc jak trzeba kupić to ich biorę z sobą
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Dolce vita
|
UP.
Które polecacie do 20 tys Seat Leon czy Opel Corsa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Dolce vita
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
mOLDerator
|
- ładniejszy design (jak dla mnie- wiadomo kwestia gustu)
- pewnie moje przyzwyczajenie do opla (bardzo dobrze mi się prowadzi- ja mam astrę 2) Ale wiesz to są takie babskie przemyślenie, mało fachowe. Mój mąż, który zna się na autach powiedział, że Seat, więc... pewnie jest lepszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ReklaMO(D)żerca.
|
jakie roczniki?
Generalnie- Opel. Wiele bliskich mi osób zainwestowało w Seaty i teraz płaczą. Największą przegraną jest bratowa, która kupiła kilkuletnią ibizę i jeździ z nią co dwa miesiące do warsztatu. Wszystkie z wymienionych osób miały problemy ze skrzynią biegów, paskiem rozrządu (nawet przy niskim przebiegu), a dwie z elektroniką. I nie, samochody nie były kupowane od handlarzy, a od prywatnych osób i raczej dobrze obejrzane przed zakupem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Dolce vita
|
jaki masz model?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
1.4 TDI z 2003 Ja jakoś nie lubię Opli - może dlatego, że nigdy takiego nie prowadziłam ![]() Uważam, że silniki VW są generalnie bardzo dobre i nie słyszałam, żeby ktoś się skarżył na nie w moim otoczeniu. Teściu ma golfa tylko, że SDI i też jest zadowolony. A Leonik jest cudowny ![]() Tylko, że mnie na takiego jeszcze nie stać, bynajmniej nie w takiej super wersji jaką bym chciała. Ale autko godne polecenia jak dla mnie ![]() Edytowane przez idealne_my Czas edycji: 2015-06-16 o 21:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
teraz mam Leona i odpukać- jest fantastycznie. poza tym miałam w rodzinie 2 inne Ibizy i Alteę, również bez zarzutu ![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Dolce vita
|
A czy 1.4 TDI po mieście się sprawdzi?
czy lepiej benzyna? wieksze trasy chyba u mnie rzadziej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Hmmm, po mieści wiadomo, że więcej spali, ale fajne auto, na parkingach nie ma problemów, zwinne szybko przyspiesza, idzie wyprzedzić
![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Proponuje wejść na autocentrum i poczytać opinię innych użytkowników auta. Masx tam też parametry i raporty spalania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() polecam z czystym sumieniem, ja bym dalej jeździła gdybym się nie napaliła na Leona ![]() edit. teraz doczytalam że chcesz Leona, a on nie występuje z silnikiem 1.4 TDI ![]() Edytowane przez bedeliciuos Czas edycji: 2015-06-18 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Dolce vita
|
Podpowiedz jakiego Leona będziesz miala? Nie upieram się sztywno: )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Zawsze należy brać na oględziny kogoś ze sobą, bo sami wszystkiego nie zobaczymy, a najlepiej osobę posiadającą wiedzę z zakresu mechaniki. Generalnie zasada jest taka, że kupując tani samochód (np. do 5 tys), nie warto kierować się konkretną marką czy modelem, tylko szukać czegos w jak najlepszym stanie technicznym. Często wiele osób wybiera samochód powszechnie uważany za mało awaryjny, a później płaczą, ze się psuje bo wybrali zajechany egzemplarz z 3 razy kręconym licznikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.