|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem z typem cery.
Mam pewien problem, otóż nie wiem jaki mam typ cery i jak powinnam ją pielęgnować.
Jest sucha, jednakże ma niedoskonałości widoczny trądzik oraz zaczerwienienia. Prosiłabym o pomoc, bo już naprawdę nie wiem co mam robić ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z typem cery.
Opis niezbyt konkretny, ale można wywnioskować, że masz skórę suchą, podrażnioną kosmetykami antytrądzikowymi. Kilka podstawowych rad:
- myj buźkę czymś delikatnym, niewysuszającym, np. emulsją Cetaphil lub żelem Babydream albo czymkowiek innym, aptecznym, unikaj mydła lub jakiś drogeryjnych żeli do mycia twarzy - nawilżaj! to podstawa pielęgnacji każdej cery, polecam Ci krem Humektan, bo jest lekki, dobrze nawilża i nie powinien Cię zapychać. Albo droższy Mineral Flowers dostępny w sklepach Sephora - trądzik to choroba więc wybierz się do dermatologa - odstaw wszystkie kosmetyki na trądzik, bo trądzik się leczy lekami, a nie kosmetykami, zwłaszcza nie tymi reklamowanymi wysuszaczami w stylu Garnier etc. - przejrzyj forum |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie wiem ile masz lat, a to również istotne. Twój opis jest bardzo nieprecyzyjny, jednak przypuszczam, że masz cerę mieszaną (przetłuszczająca się, trądzikowa z rozszerzonymi porami w strefie T, ale sucha, zaczerwieniona na policzkach) jednak odwodnioną! A to jeszcze bardziej nasila wydzielanie sebum (błyszczenie) oraz zapychanie porów (jedna z przyczyn trądziku). Wybierz się do dermatologa, a sprawnie i prawidłowo określi Twój stan skóry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Z tym tradzikiem do dermatologa. Koniecznie. Po tradziku moga zostac Ci przebarwienia, a to dopiero trudno jest pozniej zamaskowac. Nie ma co bawic sie w dobieranie powszechnie dostepnych kosmetykow bo tylko pogarszaja Twoj stan.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.