Agencja niań, pomoc domowych, sprzątaczek itp. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-14, 10:09   #1
201606210931
Konto usunięte

Question

Agencja niań, pomoc domowych, sprzątaczek itp.

No właśnie, czy ktoś miał do czynienia z takimi agencjami? Korzystał z ich usług? Może dla nich pracował?

Mieszkam w małym mieście (65tys.) i tutaj nie ma takiej agencji, chciałabym rozkręcić jakiś biznes, więc może akurat to?
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 10:14   #2
cerveza
Zakorzenienie

Dot.: Agencja niań, pomoc domowych, sprzątaczek itp.

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
No właśnie, czy ktoś miał do czynienia z takimi agencjami? Korzystał z ich usług? Może dla nich pracował?

Mieszkam w małym mieście (65tys.) i tutaj nie ma takiej agencji, chciałabym rozkręcić jakiś biznes, więc może akurat to?
Ja nie korzystałam, ale pomysł jest ciekawy, może nawet na jakieś dofinansowanie się załapiesz. Tylko musisz opracować dobry biznesplan, segmentację rynku, zbadać potrzeby mieszkańców Twojego miasta, bo może się okazać, że wcale nie ma zapotrzebowania na takie usługi, albo większości ludzi nie stać na to
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 11:09   #3
kolorowatecza
Zakorzenienie

Pomysł dobry - życzę powodzenia w realizacji planu na rozwój zawodowy

Tylko tak jak cerveza mówi zorientuj się w temacie popytu na tego typu usługi w Twoim mieście

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 13:35   #4
wanda164
Zadomowienie

ja już bym potrzebowała skorzystać
Stary 2010-11-15, 09:02   #5
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Ja nie korzystałam, ale pomysł jest ciekawy, może nawet na jakieś dofinansowanie się załapiesz. Tylko musisz opracować dobry biznesplan, segmentację rynku, zbadać potrzeby mieszkańców Twojego miasta, bo może się okazać, że wcale nie ma zapotrzebowania na takie usługi, albo większości ludzi nie stać na to
Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Pomysł dobry - życzę powodzenia w realizacji planu na rozwój zawodowy

Tylko tak jak cerveza mówi zorientuj się w temacie popytu na tego typu usługi w Twoim mieście
właśnie tak myślałam, że wypadałoby zrobić rozeznanie, tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.

Cytat:
Napisane przez wanda164 Pokaż wiadomość
ja już bym potrzebowała skorzystać
jako poszukująca pracy czy poszukująca opiekunki/pomocy domowej ?

I nie zastanawiam się jak sprawa miałaby wyglądać od strony zatrudnienia, chciałabym, żeby te Pani pracowały legalnie u tych poszukujących niań, gospoś.
I chyba najlepiej będzie jak najpierw stworzę sobie bazę danych, a przy wynajmowaniu podpisywać umowę. Pieniązki od "pracodawcy" szły by do mnie a następnie do pracowników.

Chciałabym też, żeby można było zamówić usługi okazjonalne, np. uprzątnięcie grobów na 1 listopada, czy wynajęcie św. Mikołaja na Boze Narodzenie.
Stary 2010-11-15, 11:39   #6
wannabe
Raczkowanie

GG do wannabe

Ja mysle ze pomysl jest bardzo dobry, tylko zgodze sie z przedmowczyniami - zanim zaczniesz planowac organizacyjne kwestie, zbadaj rynek.
Miasto 65tys mieszkancow - nie jest zbyt duze, co niestety czesto wiaze sie z tym, ze zarobki mieszkancow tez nie sa za duze w porownaniu z wielkimi miastami. Ponadto, w mniejszych miastach ludzie zazwyczaj zyja w poblizu blizszej i dalszej rodziny, ktora czesto moze pomoc np w kwestii nianczenia mlodego pokolenia.
Dlatego teoretycznie popyt moze byc znacznie mniejszy w przeliczeniu na 10tys mieszkancow niz np w Warszawie.
Tyle teorii...
Pozostaje praktyka:
- okreslic dokladnie jaki bedzie twoj produkt, jego cechy, zalety, wady, cena itp
- ocenic kto moze byc twoim klientem (odbiorca w/w produktu, ktory odniesie z niego najwiecej korzysci) pod wzgledem wieku, plci, wyksztalcenia, zarobkow.
Potem sprawdzic jak ksztaltuje sie sytuacja w twoim miescie (np. ilu jest potencjalnych klientow) - analizujac dane statystyczne na przyklad.
Tyle mozesz zrobic wlasnym sumptem i wtedy podjac decyzje/ryzyko, albo poszerzyc badania....

Edytowane przez wannabe
Czas edycji: 2010-11-15 o 11:40 Powód: literowki
wannabe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 15:00   #7
muszynianka
Zakorzenienie

Fajny pomysł, chętnie bym się najęła :P
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 15:15   #8
wanda164
Zadomowienie

ja bym korzystała z takich usług, ale nie tak, żeby kogoś zatrudniać - bo sama jestem tylko kiepsko opłacanym pracownikiem - tylko na godziny, np. kiedy nie mam z kim dzieci zostawić; myślę, że wiele kobiet ma taki problem...
Stary 2010-11-16, 16:54   #9
201606210931
Konto usunięte

dzięki dziewczyny za opinię, wygląda na to, że będę musiała rozejrzeć się czy bedzie mi się to opłacało.
BTW. Czy mogę założyć działalność w innej miejscowości niż jestem zameldowana? biorę jeszcze pod uwagę miasto w którym studiuję.
Stary 2010-11-16, 17:10   #10
madzia0007
Zadomowienie

moim zdaniem pomysł nie sprawdzi się w małym mieście, ale ma szanse wypalić w dużym. W mniejszych miastach ludzie często pracują na czarno/po znajomości bez umowy zwłaszcza w przypadku niań, pomocy domowej, osób sprzątających. A jeśli jest to usługa krótkotrwała np. sprzątanie lub pilnowanie dziecka raz na tydzień to już wogóle nie widzę sensu spisywania umowy. Jest to często na rękę obydwu stronom - pracodawca może zaproponować wyższą stawkę godzinową, bo nie musi odprowadzać od tego żadnych składek, podatków itp. Ja wolałabym zarobić więcej kasy dorabiając sobie na boku niż legalnie ze wzgląd na ideę podpisywać umowy, które sprawią, że za każdą przepracowaną godzinę lwią część oddaję właścicielce agencji... Pracowałam już kiedyś przez agencję pracy tymczasowej.... Pracodawca płacił agencji 13 zł/h z czego pracownik dostawał 6
Myślę, że w większym mieście jest szansa na sukces - ludzie będą się decydować na takie usługi raczej rzadko, w nagłych przypadkach, kiedy np. w sylwestra nie będzie z kim zostawić dzieci. Więc im większe miasto tym lepiej. Ludzie na dłuższą metę zatrudnią osobę bezpośrednio, bo będzie to korzystniejsze dla obu stron.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-16, 17:24   #11
kolorowatecza
Zakorzenienie

Ale gdyby taka agencja przeprowadzała selekcję i zatrudniała nianie/opiekunki/sprzątaczki że tak powiem ze stażem i doświadczeniem i po jakimś czasie zyskała by renomę miałaby pewność, że będzie polecana, bo osoby tam pracujące są kompetentne.
Moim zdaniem pomysł dobry, ale musi też być dobry plan, jak się do tego zabrać.

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości