![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zaparcia sposoby kawa zbożowa
Witam wszystkich.
Macie jakies sposoby na zaparcia? Mam dość przeczyszczajacych herbatek, bo tylko psuje mi to przemianę materii. Macie jakies sposoby na uregulowanie wypróżnień? Czy kawa zbozowa może powodować zaparcia? Bardzo dziękuje za wszelkie porady. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zaparcia sposoby kawa zbożowa
wyczytałam gdzieś w innym wątku, że szybka przemiana materii nie równa się częstemu wypróżnianiu.
i słyszałam, że po stosowaniu herbatek przeczyszczających bądź innych tego typu "rozluźniaczy" bardzo trudno jest doprowadzić organizm do porządku (moja mama jest tego przykłademm niestety) a kawe zbożową pije codziennie i nie zauważyłam po niej, na początku picia, żadnej różnicy XD nie wiem co Ci poradzić. ja jem codziennie miske otrąb, musli, siemienia i pije herbate zieloną i czasem też zdaża mi sie, że tydzień nie moge nic zrobić ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
aby uniknąć zaparć dodaję gdzie mogę otręby pszenne, trzeba sie przyzwyczaić do nich bo to tak jakby się dosypało łupinek do jedzenia ale warto bo działa cuda. Duża łyżka otrąb dodana do serka, do zupy, posypana surówka i rano można się spodziewać pięknej kupy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
a mi jednorazowo najbardziej pomaga kawa, rano wypije i siup do łazienki, popołudniu czasami jest podobnie, dlatego czasem boje sie wypić gdzies poza domem, bo potem brzuch sie odzywa, ale chce z niej zrezygnowac i przystosowac ogranizm inaczej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja mialam straszne problemu z zaparciami a skonczyly sie dzieki :
*2 sliwki suszone na noc (rano piekna kupa ![]() *owsianka z siemieniem lnianym (w ogole siemie lniane do salatek i do czego tylko mozna dodac- ale tez nie za duzo dziennie) *cykoria (smakuje jak kawa zbozowa) *czerwona herbata (ja ostatnio zrezygnowalam na rzecz cykorii) cykoria jest dla mnie najlepszym sposobem jak dotad- odkad pije regulanie nie mam ani zaparc ani brzucha w postaci balona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
a gdzie można kupic taką cykorę? czy to taka kawa zbozowa? z taką cykorią się spotkałam.
własnie jem płatki z pełnego ziarna z duza łyzką otrab, suszonych slwiek, morel, słonecznika, ziaren dynii ![]() słyszałam równiez, ze warto łykac tabletki z priobiotykami. podobno fajnie reguluja pracę jelit. stosowałyście to moze? pozdrowionka i dziękuje za rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
cykorie mozesz kupic na 100% w auchanie
![]() a cykoria to nie to samo co kawa zbozowa tylko tak smakuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
można pić ciepłą, przegotowaną wodę z cytryną na czczo.
a wiecie co zrobić żeby qpka wyszła rano, przed wyjściem do pracy? mnie sie zawsze zachciewa w robocie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
sliwki jesc wieczorem :P rano sie napij swojej wody z cytryna i powinno byc dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
a jadłyście moze ten colon c? podobno super reguluje przemiane materii i od razu ma w sobie bakterie priobiotyczne. a dzis ide godz wczesniej do pracy. bede szkac cykorri
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
ja stosowalam colon c alr nie pomogl mi nic a nic, a meczylam sie z tym strasznie bo konsystencja tego jest okropna. ja nie polecam.
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
dzieki za informację. w takim razie nie kupuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
witam
ja stosowałam Colon C dla mnie może być, ale po wszelkiego rodzaju "dopalaczach" na wyprużnienia mam potem problemy organizm mi waryjuje .Ciagle szukam .Chcialabym zmienić sposób odżywiania jakas dieta może ktoś zna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ja teraz po kolacji pije zmelone siemie lniane z przegotowana woda. To taki kleik. w smaku neutralny. Wypijam na noc i rano nie mam problemów. zaczełam też dodawac otręby pszenne do wszystkiego. Rano na sniadanie jem płatki fitness z musli własnej roboty(wszytsko pokrojone i pomieszane: suszonaśliwka, ananas, morela, jabłko, gruszka, rodzynki, pestki dyni, słonecznika) i działa
![]() Obecnie jem antybiotyk, ale jak skończę, to chcę zrobic sobie kuracje. Podobno bakterie priobiotyczne świetnie reguluja przemianę materii i ruchy jelit. Najtaniej wychodzi NUTRIPLANT. Tam jest 20 tabletek. Codziennie po dwie-rano i wieczór. Ja kupie od razu dwie paczki na dłuzsza kurację. musimy odbudowac bakterie w jelitach. podobnie działa activia, ale baterie sa mniej skoncentrowane. Jesli stosuje sie srodki przeczyszczajace, to te specyfiki wypłukuja te bakterie z jelit i nie ma kto przerabiac kupy ![]() a Wy macie jeszcze jakies porady??? ---------- Napisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- acha i na jednym z for znalazłam fajny przepis na ciasteczka z otrab owsianych ![]() maja duzo błonnkika i witamin. Pomoga na lepsza perystaltyke ![]() Ciasteczka Owsiane: Składniki: 1 opakowanie otrębów owsianych 1 jajko słodzik sypkiego ile się chce do smaku można dać miód (ok łyżkę) suszone morele lub ananasy Przygotowanie: Najpierw mikserem ubić całe jajko na piankę, dodać słodzik. Do tej masy wsypać otręby. Jeśli masa nie sklei się, dodać miodu. To co wyjdzie bedzie lepkie i lekko rozsypujące się. Nabierać łyżeczką porcję i przygniatać ją drugą łyżeczką od góry. Układać powstałe kupki na blachę z folią i do piekarnika (ok 200 stopni) na 10 min. Pilnować, żeby się nie przypaliły. Najlepsze są jak trochę przestygną i stwardnieją. Jedno ciasteczko: ok. 14 kcal. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
a kawka zbozowa tez pomaga na wyproznienie czy raczej nie?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
mi sie wydaje, ze chyba nie pomaga. bardziej utrudnia. Wiem na pewno, ze kakao powoduje zaparcia. Tak mi kiedys lekarka powiedziała. Teraz tylko czekam, aż skończe antybiotyk i kupuje te tabletki z tymi dobrymi bakteriami. to chyba jedyny zdrowy sposób na uregulowanie pracy jelit.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Najtańsze priobiotyczne co znalazłam to nutriplant
ale sa rózne inne tyle, ze drozsze podobno tylko tym lub activia da się odbudować florę bakteryjna jelit |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Ja od sob. stosuje acidolac to cos w podobie nutriplanu zobaczymy czy beda jakies efekty,bo te zaparcia,wzdecia....trage dia;/
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
ja mam ostatnio bardzo dobry sposób, sprawdzony na te sprawy, garść słonecznika łuskanego schrupać codziennie, i nie ma nic lepszego, na mnie to działa, polecam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
pestki dyni sa jeszcze lepsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Polecam siemie lniane. Zalej wrzatkiem 2 lyzeczki siemienia( najlepiej zmielonego) i wypij rano na czczo.Dziala naprawde rewelacyjnie poza tym siemie lniane zawiera bardzo duzo omega -3,ktore ma zbawienny wplyw na nasza cere i wlosy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
nie wiem czy to już tu było, ale mi pomaga...zwykła kawa sypana
![]() ![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
ja też pije mielony len, ale tak godzine po kolacji, a rano nie ma już żadnych problemów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
ja też zaczełam stosować len tylko żeja go wsypuję ( taki nie zmielony ,nasionka) do jogurtu i tak go zjadam też skutkuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Moje kilkuletnie zaparcia doprowadziły do zapalenia jelita i tzw. szczeliny odbytu i trafiłam z tym do gastrologa, który po pierwsze zakazał mi stosować jakich kolwiek środków przeczyszczających (jedynymi dozwolonymi w razie wyjątku sa: Fruktolax i Lactuloza, które działają osłonowo a nie przeczyszczająco) a następnie na karteczce mi wypisał zasady diety jakie powinnam najlepiej stosowac do końca życia a już na pewno do momentu poprawy sytuacji z zaparciami.
Zasady te sa na moim pamiętniku na vitalii : http://diety.odwazsie.pl/index.php/m...2009-05/page/1 + do tego codziennie wieczorem piję łyżeczkę siemienia lnianego (mielonego odtłuszczonego) zaparzonego w 1/2 szklanki wody z dodatkiem mleka i słodzika. Smakuje jak kasza manna ![]() Po tygodniu stosowania się do zasad Pana Doktora i piciu siemienia zaparcia minęły jak ręką odjął. W dodatku póki co bezpowrotnie! Przez wiele lat chodziłam do toalety nie częściej niż co tydzień, dwa, a nawet trzy! A teraz wypróżniam się co 2 dni, max co 3!!!!! Dziewczyny naprawde warto spróbować, ja myślałam ze już do końca życia będę stosować Fructolax i Xenne, a tu wystarczyło zmienić diete! Edytowane przez f@tima Czas edycji: 2009-06-04 o 06:51 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz załatwiam się praktycznie codziennie ![]() suszonych śliwek, staram się jeść ok. 4 dziennie (też zalewam na noc gorącą wodą) i wypijam tą wodę rano naczczo, jem codziennie owsianke na sniadanie i dodaje do niej ok, 2 łyżek otrębów pszennych- czasem jeszcze dodaje otręby granulowane śliwkowe do jakiegoś jogurtu,czy tez owsianki. Pije kefiry, jem jog. naturalne i dużo wody. No i bardzo ważne jest to zeby odwiedzac ubikacje od razu gdy poczuje się "ucisk w żołądku" ![]() A jeśli zdarzy się,że coś tam się zatrzyma to; *papieros, *mocna kawa albo kieliszek laktulozy popity szklanką wody i po sprawie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
na mnie działa siemię lniane mielone wypite po kolacji. i problem zniknął. chodze codziennie a nie raz na tydzień. suszone sliwki też są extra. dodawanie do wszuystkiego otręb pszennych tez dużo daje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
na zaparcia jest rada, ja ostatnio taki mam, zjadam łuskany słonecznik, ziarna dyni, płatki owsiane, mielony len, po tych wszystkich nieskomplikowanych specyfikacha nie dość że poprawił mi się stan włosów paznokci, dobrze śpię, to jeszcze nie mam problemów z zaparciami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.