Zaparcia sposoby kawa zbożowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-17, 15:54   #1
misiokoczka
Raczkowanie

Zaparcia sposoby kawa zbożowa

Witam wszystkich.

Macie jakies sposoby na zaparcia? Mam dość przeczyszczajacych herbatek, bo tylko psuje mi to przemianę materii.
Macie jakies sposoby na uregulowanie wypróżnień?
Czy kawa zbozowa może powodować zaparcia?
Bardzo dziękuje za wszelkie porady. Pozdrawiam
misiokoczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 16:05   #2
aoii
Rozeznanie

Dot.: Zaparcia sposoby kawa zbożowa

wyczytałam gdzieś w innym wątku, że szybka przemiana materii nie równa się częstemu wypróżnianiu.
i słyszałam, że po stosowaniu herbatek przeczyszczających bądź innych tego typu "rozluźniaczy" bardzo trudno jest doprowadzić organizm do porządku (moja mama jest tego przykłademm niestety)
a kawe zbożową pije codziennie i nie zauważyłam po niej, na początku picia, żadnej różnicy XD

nie wiem co Ci poradzić. ja jem codziennie miske otrąb, musli, siemienia i pije herbate zieloną i czasem też zdaża mi sie, że tydzień nie moge nic zrobić ;p
aoii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 20:18   #3
boroneczek
Przyczajenie

aby uniknąć zaparć dodaję gdzie mogę otręby pszenne, trzeba sie przyzwyczaić do nich bo to tak jakby się dosypało łupinek do jedzenia ale warto bo działa cuda. Duża łyżka otrąb dodana do serka, do zupy, posypana surówka i rano można się spodziewać pięknej kupya jak nie rano to po południu
boroneczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 20:40   #4
bad flower
Raczkowanie

a mi jednorazowo najbardziej pomaga kawa, rano wypije i siup do łazienki, popołudniu czasami jest podobnie, dlatego czasem boje sie wypić gdzies poza domem, bo potem brzuch sie odzywa, ale chce z niej zrezygnowac i przystosowac ogranizm inaczej ale ciezko mi czasami chodzić taka pelna jak sie nie wypróznie i łamie sie i pije kawe;p
bad flower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 20:43   #5
andziuchna
Zakorzenienie

ja mialam straszne problemu z zaparciami a skonczyly sie dzieki :
*2 sliwki suszone na noc (rano piekna kupa)
*owsianka z siemieniem lnianym (w ogole siemie lniane do salatek i do czego tylko mozna dodac- ale tez nie za duzo dziennie)
*cykoria (smakuje jak kawa zbozowa)
*czerwona herbata (ja ostatnio zrezygnowalam na rzecz cykorii)

cykoria jest dla mnie najlepszym sposobem jak dotad- odkad pije regulanie nie mam ani zaparc ani brzucha w postaci balona

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 07:00   #6
misiokoczka
Raczkowanie

a gdzie można kupic taką cykorę? czy to taka kawa zbozowa? z taką cykorią się spotkałam.
własnie jem płatki z pełnego ziarna z duza łyzką otrab, suszonych slwiek, morel, słonecznika, ziaren dyniizobaczymy czy to podziała.
słyszałam równiez, ze warto łykac tabletki z priobiotykami. podobno fajnie reguluja pracę jelit. stosowałyście to moze?
pozdrowionka i dziękuje za rady
Stary 2009-02-18, 07:58   #7
andziuchna
Zakorzenienie

cykorie mozesz kupic na 100% w auchanie a kpuje w takim malym sklepiku z herbatami i slodyczami, musisz poszukac- jest w takim niebiesko-kremowym opakowaniu
a cykoria to nie to samo co kawa zbozowa tylko tak smakuje

Stary 2009-02-18, 08:12   #8
effcia82
Zakorzenienie

można pić ciepłą, przegotowaną wodę z cytryną na czczo.

a wiecie co zrobić żeby qpka wyszła rano, przed wyjściem do pracy?
mnie sie zawsze zachciewa w robocie
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 08:27   #9
andziuchna
Zakorzenienie

sliwki jesc wieczorem :P rano sie napij swojej wody z cytryna i powinno byc dobrze

Stary 2009-02-19, 06:04   #10
misiokoczka
Raczkowanie

a jadłyście moze ten colon c? podobno super reguluje przemiane materii i od razu ma w sobie bakterie priobiotyczne. a dzis ide godz wczesniej do pracy. bede szkac cykorri
Stary 2009-02-19, 08:23   #11
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misiokoczka Pokaż wiadomość
a jadłyście moze ten colon c? podobno super reguluje przemiane materii i od razu ma w sobie bakterie priobiotyczne. a dzis ide godz wczesniej do pracy. bede szkac cykorri
ja stosowalam colon c alr nie pomogl mi nic a nic, a meczylam sie z tym strasznie bo konsystencja tego jest okropna. ja nie polecam.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-20, 06:37   #12
misiokoczka
Raczkowanie

dzieki za informację. w takim razie nie kupuje zostane przy naturalnych sposobach
Stary 2009-02-20, 16:05   #13
kesap
Przyczajenie

witam
ja stosowałam Colon C dla mnie może być, ale po wszelkiego rodzaju "dopalaczach" na wyprużnienia mam potem problemy organizm mi waryjuje .Ciagle szukam .Chcialabym zmienić sposób odżywiania jakas dieta może ktoś zna
kesap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 08:03   #14
misiokoczka
Raczkowanie

ja teraz po kolacji pije zmelone siemie lniane z przegotowana woda. To taki kleik. w smaku neutralny. Wypijam na noc i rano nie mam problemów. zaczełam też dodawac otręby pszenne do wszystkiego. Rano na sniadanie jem płatki fitness z musli własnej roboty(wszytsko pokrojone i pomieszane: suszonaśliwka, ananas, morela, jabłko, gruszka, rodzynki, pestki dyni, słonecznika) i działa!!! czasem do musli dodaje też otrab pszennych. W ciagu snia wypijam szklanek maslanki lub kefir. Zawierają bakterie probiotyczne.
Obecnie jem antybiotyk, ale jak skończę, to chcę zrobic sobie kuracje.
Podobno bakterie priobiotyczne świetnie reguluja przemianę materii i ruchy jelit.
Najtaniej wychodzi NUTRIPLANT. Tam jest 20 tabletek. Codziennie po dwie-rano i wieczór. Ja kupie od razu dwie paczki na dłuzsza kurację. musimy odbudowac bakterie w jelitach. podobnie działa activia, ale baterie sa mniej skoncentrowane. Jesli stosuje sie srodki przeczyszczajace, to te specyfiki wypłukuja te bakterie z jelit i nie ma kto przerabiac kupy
a Wy macie jeszcze jakies porady???

---------- Napisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

acha i na jednym z for znalazłam fajny przepis na ciasteczka z otrab owsianych
maja duzo błonnkika i witamin. Pomoga na lepsza perystaltyke

Ciasteczka Owsiane:
Składniki:

1 opakowanie otrębów owsianych
1 jajko
słodzik sypkiego ile się chce do smaku
można dać miód (ok łyżkę)
suszone morele lub ananasy

Przygotowanie:

Najpierw mikserem ubić całe jajko na piankę, dodać słodzik.
Do tej masy wsypać otręby. Jeśli masa nie sklei się, dodać miodu. To co wyjdzie bedzie lepkie i lekko rozsypujące się. Nabierać łyżeczką porcję i przygniatać ją drugą łyżeczką od góry. Układać powstałe kupki na blachę z folią i do piekarnika (ok 200 stopni) na 10 min. Pilnować, żeby się nie przypaliły. Najlepsze są jak trochę przestygną i stwardnieją.

Jedno ciasteczko: ok. 14 kcal.
Stary 2009-02-21, 12:31   #15
matryca3
Zadomowienie

a kawka zbozowa tez pomaga na wyproznienie czy raczej nie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-23, 14:23   #16
misiokoczka
Raczkowanie

mi sie wydaje, ze chyba nie pomaga. bardziej utrudnia. Wiem na pewno, ze kakao powoduje zaparcia. Tak mi kiedys lekarka powiedziała. Teraz tylko czekam, aż skończe antybiotyk i kupuje te tabletki z tymi dobrymi bakteriami. to chyba jedyny zdrowy sposób na uregulowanie pracy jelit.
Stary 2009-02-23, 16:57   #17
matryca3
Zadomowienie

Cytat:
mi sie wydaje, ze chyba nie pomaga. bardziej utrudnia. Wiem na pewno, ze kakao powoduje zaparcia. Tak mi kiedys lekarka powiedziała. Teraz tylko czekam, aż skończe antybiotyk i kupuje te tabletki z tymi dobrymi bakteriami. to chyba jedyny zdrowy sposób na uregulowanie pracy jelit.
jakie tabletki?
Stary 2009-02-24, 15:03   #18
misiokoczka
Raczkowanie

Najtańsze priobiotyczne co znalazłam to nutriplant
ale sa rózne inne tyle, ze drozsze

podobno tylko tym lub activia da się odbudować florę bakteryjna jelit
Stary 2009-02-24, 20:00   #19
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Ja od sob. stosuje acidolac to cos w podobie nutriplanu zobaczymy czy beda jakies efekty,bo te zaparcia,wzdecia....trage dia;/
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-12, 09:20   #20
Lusilla
Raczkowanie

ja mam ostatnio bardzo dobry sposób, sprawdzony na te sprawy, garść słonecznika łuskanego schrupać codziennie, i nie ma nic lepszego, na mnie to działa, polecam.
Lusilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 05:59   #21
misiokoczka
Raczkowanie

pestki dyni sa jeszcze lepsze
Stary 2009-05-13, 07:24   #22
MalaLejdi
Zadomowienie

Cytat:
ja teraz po kolacji pije zmelone siemie lniane z przegotowana woda. To taki kleik. w smaku neutralny. Wypijam na noc i rano nie mam problemów.
Ja też to pije a dokładniej len mielony odłuszczony. Wsypuje łyzke do kubka i zalewam gorącą woda, robi się taki kleik, który baaaardzooo lubie A rano od razu do kibelka
MalaLejdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 19:45   #23
torrent
Raczkowanie

Polecam siemie lniane. Zalej wrzatkiem 2 lyzeczki siemienia( najlepiej zmielonego) i wypij rano na czczo.Dziala naprawde rewelacyjnie poza tym siemie lniane zawiera bardzo duzo omega -3,ktore ma zbawienny wplyw na nasza cere i wlosy.
torrent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 22:35   #24
sŁoNeCzKo :)
Raczkowanie

GG do sŁoNeCzKo :)

nie wiem czy to już tu było, ale mi pomaga...zwykła kawa sypana Taka najlepeij gorzka, bez niczego, wypijana zaraz po śniadaniu
Stary 2009-05-14, 06:22   #25
misiokoczka
Raczkowanie

ja też pije mielony len, ale tak godzine po kolacji, a rano nie ma już żadnych problemów.
Stary 2009-06-03, 02:55   #26
kesap
Przyczajenie

ja też zaczełam stosować len tylko żeja go wsypuję ( taki nie zmielony ,nasionka) do jogurtu i tak go zjadam też skutkuje
kesap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-04, 06:49   #27
f@tima
Raczkowanie

Moje kilkuletnie zaparcia doprowadziły do zapalenia jelita i tzw. szczeliny odbytu i trafiłam z tym do gastrologa, który po pierwsze zakazał mi stosować jakich kolwiek środków przeczyszczających (jedynymi dozwolonymi w razie wyjątku sa: Fruktolax i Lactuloza, które działają osłonowo a nie przeczyszczająco) a następnie na karteczce mi wypisał zasady diety jakie powinnam najlepiej stosowac do końca życia a już na pewno do momentu poprawy sytuacji z zaparciami.
Zasady te sa na moim pamiętniku na vitalii :
http://diety.odwazsie.pl/index.php/m...2009-05/page/1

+ do tego codziennie wieczorem piję łyżeczkę siemienia lnianego (mielonego odtłuszczonego) zaparzonego w 1/2 szklanki wody z dodatkiem mleka i słodzika. Smakuje jak kasza manna )) i w szklance zalewam wrzatkiem 2 śliwki suszone. Które zjadam rano następnego dnia na czczo i popijam tą wodą która spod nich zostanie.

Po tygodniu stosowania się do zasad Pana Doktora i piciu siemienia zaparcia minęły jak ręką odjął. W dodatku póki co bezpowrotnie! Przez wiele lat chodziłam do toalety nie częściej niż co tydzień, dwa, a nawet trzy! A teraz wypróżniam się co 2 dni, max co 3!!!!!
Dziewczyny naprawde warto spróbować, ja myślałam ze już do końca życia będę stosować Fructolax i Xenne, a tu wystarczyło zmienić diete!

Edytowane przez f@tima
Czas edycji: 2009-06-04 o 06:51
f@tima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-04, 07:48   #28
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez f@tima Pokaż wiadomość
Moje kilkuletnie zaparcia doprowadziły do zapalenia jelita i tzw. szczeliny odbytu i trafiłam z tym do gastrologa, który po pierwsze zakazał mi stosować jakich kolwiek środków przeczyszczających (jedynymi dozwolonymi w razie wyjątku sa: Fruktolax i Lactuloza, które działają osłonowo a nie przeczyszczająco) a następnie na karteczce mi wypisał zasady diety jakie powinnam najlepiej stosowac do końca życia a już na pewno do momentu poprawy sytuacji z zaparciami.
Zasady te sa na moim pamiętniku na vitalii :
http://diety.odwazsie.pl/index.php/m...2009-05/page/1

+ do tego codziennie wieczorem piję łyżeczkę siemienia lnianego (mielonego odtłuszczonego) zaparzonego w 1/2 szklanki wody z dodatkiem mleka i słodzika. Smakuje jak kasza manna )) i w szklance zalewam wrzatkiem 2 śliwki suszone. Które zjadam rano następnego dnia na czczo i popijam tą wodą która spod nich zostanie.

Po tygodniu stosowania się do zasad Pana Doktora i piciu siemienia zaparcia minęły jak ręką odjął. W dodatku póki co bezpowrotnie! Przez wiele lat chodziłam do toalety nie częściej niż co tydzień, dwa, a nawet trzy! A teraz wypróżniam się co 2 dni, max co 3!!!!!
Dziewczyny naprawde warto spróbować, ja myślałam ze już do końca życia będę stosować Fructolax i Xenne, a tu wystarczyło zmienić diete!
Mnie od zawsze męczyły zaparcia, załatwiałam się raz na tydzień, dwa i to z wielkim bólem. Potem doszło odchudzanie....anoreksja. .. i ubikacje odwiedzałam raz na dwa tyg i to po wzięciu czegoś przeczyszczającego. W końcu się zawzięłam i postanowiłam skończyć z Xenną etc.
Teraz załatwiam się praktycznie codziennie a to za sprawą:
suszonych śliwek, staram się jeść ok. 4 dziennie (też zalewam na noc gorącą wodą) i wypijam tą wodę rano naczczo, jem codziennie owsianke na sniadanie i dodaje do niej ok, 2 łyżek otrębów pszennych- czasem jeszcze dodaje otręby granulowane śliwkowe do jakiegoś jogurtu,czy tez owsianki. Pije kefiry, jem jog. naturalne i dużo wody.
No i bardzo ważne jest to zeby odwiedzac ubikacje od razu gdy poczuje się "ucisk w żołądku"
A jeśli zdarzy się,że coś tam się zatrzyma to;
*papieros,
*mocna kawa
albo kieliszek laktulozy popity szklanką wody i po sprawie
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-04, 09:01   #29
misiokoczka
Raczkowanie

na mnie działa siemię lniane mielone wypite po kolacji. i problem zniknął. chodze codziennie a nie raz na tydzień. suszone sliwki też są extra. dodawanie do wszuystkiego otręb pszennych tez dużo daje.
Stary 2009-06-05, 06:50   #30
Lusilla
Raczkowanie

na zaparcia jest rada, ja ostatnio taki mam, zjadam łuskany słonecznik, ziarna dyni, płatki owsiane, mielony len, po tych wszystkich nieskomplikowanych specyfikacha nie dość że poprawił mi się stan włosów paznokci, dobrze śpię, to jeszcze nie mam problemów z zaparciami.
Lusilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości