Karmniki dla ptaków - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-10, 18:48   #1
Anett_
Wtajemniczenie

Smile

Karmniki dla ptaków

Po raz kolejny rozpoczął się ciężki okres dla ptaków.
Wykonanie karmnika w kształcie domku jest trudne, o zakupie gotowego karmnika często nie pamietamy i takie przekonanie często zniechęca do samodzielnej pracy nad nim.
Miejsce, w którym ptaki znajdą pożywienie wcale nie musi być skomplikowane ani kosztowne w wykonaniu, a jego znaczenie o tej porze roku jest trudne do przeceniania.

Poniżej zamieszczam pomysły i podpowiedzi wykonania prostych, fikusnych karmniczków, które zrobić może każdy
i każdy może umieścić go/ je na tarasie, balkonie, parapecie... wspomagając ptaszyny

Zachęcam

Podpowiedzi: http://dom.gazeta.pl/ogrody/5,72115,3028798.html?i=0

ps. szklaną buletkę można zastąpić taką po wodzie mineralnej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg z1786223X.jpg (29,8 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z1786229X.jpg (44,2 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z3019142X.jpg (79,0 KB, 26 załadowań)

Edytowane przez Anett_
Czas edycji: 2006-11-11 o 06:07 Powód: korekta wskazówki dotyczącej masy solnej :)
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 19:23   #2
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka
Smile Dot.: Karmniki dla ptaków

Ja dzisiaj przyozdobiłam podwórko karmnikiem i dwoma słomkowymi "domkami" dla ptaszków. Może jakiś pierzasty świergotek skusi się i przyjmie gościnę u mnie...
Funieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 19:46   #3
asiulkaa
Zakorzenienie

Dot.: Karmniki dla ptaków

Anett_ świetnie że przypomniałaś, muszę się wybrać do piwnicy i wyciągnąć karmnik i zakupić zapas ziaren.

Ma może ktoś sprawdzony sposób na słoninę dla sikorek? W zeszłym roku zawiesiłam na balkonie ale nic nie pojadły, nie wiem czy się bały czy może bardziej były by zainteresowane przetopioną słoniną z nasionami. Macie może jakieś doświadczenie?

Jeżeli chodzi o dokarmianie ptaków to czytałam, że nie należy im dawać naszego jedzenia, bo solone jedzenie zaburza ich gospodarkę wodną i może im bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Stary 2006-11-10, 20:39   #4
shatje
Zadomowienie

GG do shatje

ja mam karmnik w kształcie domkujutro pstryknę fotki i tu wkleję)

Greece

moje dzieła https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=181190

trochę nowości: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...47#post6947247

karteluchy

Buzi dla kochanych Wizażanek

shatje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 21:51   #5
Lawia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anett_ Pokaż wiadomość

ps. szklaną buletkę można zastapić taką po wodzie mineralnej, kawałek drewna- kulą wykonaną z masy solnej, w której umieszczamy patyczki, na które nadziać można kawałki słoniny, itd
Nie radzę używać masy solnej do tego celu bo pod wpływem wilgoci sie poprostu rozpłynie

Ja jeszcze nie obmysliłam jaki karmnik zrobię ale napewno coś wymyślę
Lawia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-11, 06:05   #6
Anett_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Funieczka Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj przyozdobiłam podwórko karmnikiem i dwoma słomkowymi "domkami" dla ptaszków. Może jakiś pierzasty świergotek skusi się i przyjmie gościnę u mnie...
Wspaniale

Cytat:
Napisane przez shatje Pokaż wiadomość
ja mam karmnik w kształcie domkujutro pstryknę fotki i tu wkleję)
Czekamy na zdjęcie

Cytat:
Napisane przez Lawia Pokaż wiadomość
Nie radzę używać masy solnej do tego celu bo pod wpływem wilgoci sie poprostu rozpłynie

Ja jeszcze nie obmysliłam jaki karmnik zrobię ale napewno coś wymyślę
Lawia- faktycznie, słuszna uwaga, dziękuję zatem taki wariant ewentualnie latem

Wskazówki dotyczace pokarmu dla ptaków:

Cytat:
kos, śpiewak, kwiczoł, szpak, rudzik, strzyżyk, trznadel, dzierlatka owoce i nasiona roślin dziko żyjących: mniej wartościowe zboża, nasiona owsa, prosa, lnu i konopi, suche lub namoczone płatki ryżowe i owsiane, pokrojone jabłka i gruszki, jarzębina, ogryzki, jerzyny gotowane bez soli, także małe kawałki mięsa

szczygieł, dzwoniec, zięba, jer, czeczotka, czyżyk, gil, grubodziób, makolągwa, rzepołuch nasiona oleiste: konopia, rzepik, słonecznik, len, mak, nasina rośłin dziko żyjących, nasiona prosa, owsa, pestki owoców, nasiona sałaty siewnej, kapusty polnej, rzepy, rozdrobnione nasiona dyni

sikory, kowalik, dzięcioły mieszanka tłuszczowa z nasionami oleistymi: łój (nie należy użyać margaryny i tłuszczów technicznych)+nasiona oleiste (konopia, słonecznik, rzepik, ale także len, mak, rzepak, rozdrobnione pestki dyni i ogórka, kukurydza, pszenica oraz nasiona drzew iglastych dla sikor leśnych)

kaczki, łabędzie gotowane ziemniaki i warzywa BEZ SOLI, poślady zbożowe, kapusta, buraki pastewne

kuropatwy i bażanty buraki pastewne i cukrowe, kapusta pastewna i jadalna, marchew w powiązaniu z pośladem z grykią, prosa, jęczmienia, pszenicy, owsa, z odpadami zbożowymi z nasionami chwastów, rzdrobniona bukiew

Dodatkowo warto stosować niezależnie lub w mieszance tłuszczowej rozdrobnione orzechy włoskie i laskowe, suszone owady

Pokarm o dużej zawartości wody podajemy tylko w wyższych temperaturach. Warto też zadbać o stały dostęp do czystej, niezamarzniętej wody

NIGDY NIE STOSOWAĆ: samych ziemniaków, zepsutego pieczywa oraz pieczywa robionego na kwasie chlebowym, suchych owoców, potraw zepsutych czy zjełczałych.
źródło: http://www.pwg.otop.org.pl/ochr2.php
Stary 2006-11-11, 08:17   #7
Justin_14
Zakorzenienie

Właśnie, ważne jest, żeby nie podawać soli, a ja myślalam, ze owoce można podawać, nawet mialam już pomysł
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-11, 09:14   #8
lucyAS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość

Ma może ktoś sprawdzony sposób na słoninę dla sikorek? W zeszłym roku zawiesiłam na balkonie ale nic nie pojadły, nie wiem czy się bały czy może bardziej były by zainteresowane przetopioną słoniną z nasionami. Macie może jakieś doświadczenie?
.
ja robie tak: sloninke [ nie solona- wazne!] topie i mieszam z ziarenkami tzn karma dla kanarkow ,bo mam kanarka i to i karmy u mnie nie brakuje , zostawiam w garnuszku zeby wystyglo ale nie stwardnialo ,tylko takie miekkie jeszcze przekladam do siateczki takiej po cytrynach formuje kulke ,zawiazuje i przywiazuje do galezi drzewa, najlepiwj takiej dosc cienkiej lub np.do trzepaka ,bo jak przywiazalam do solidnego konara to wszystko wyjadly wrony, a to glownie dla sikorek, wrony karmie osobno

i musze zrobic karmnik bo stary sie rozlecial tzn.moj TZ zrobi
lucyAS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-11, 10:49   #9
shatje
Zadomowienie

GG do shatje

no wygrzebałam go z piwnicy, tylko jest troche zakurzony:P jego największą wadą jest chyba to ,że mało w nim miejsca ale zawsze jakieś małe sikorki się zmnieszczą pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4489.jpg (99,1 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4479.jpg (98,3 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4481.jpg (121,0 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4484.jpg (119,4 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4486.jpg (117,1 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4487.jpg (111,9 KB, 6 załadowań)

Greece

moje dzieła https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=181190

trochę nowości: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...47#post6947247

karteluchy

Buzi dla kochanych Wizażanek

shatje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-11, 10:50   #10
Anett_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Justin_14 Pokaż wiadomość
Właśnie, ważne jest, żeby nie podawać soli, a ja myślalam, ze owoce można podawać, nawet mialam już pomysł
Niewskazane są suche.
Ale np. jabłuszko, jarzębinę można

Shatje, śliczny, uroczy karmniczek
Gdy tylko wymienię baterie w apracie również zamieszczę zdjęcia karmnika, który sprezentował mi TŻ.
Stary 2006-11-11, 13:11   #11
Beaux
Zakorzenienie

A ja znalazłam w swoich zbiorach taką instrukcję:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg skanuj0065.jpg (108,5 KB, 45 załadowań)

BLOG
Beaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-11, 14:24   #12
SoCeK06
Raczkowanie

a mi zawsze gołębie wszystko zjadają a male ptaszki sie boją wtedy . Kiedys pamiętam jakos gołebie mi nie siadaly tylko male ptaszki i tak bylo ich duzo i śliczne były heheh . Szkoda ze teraz te wielkoludy wszystko wyzerają ale tylko one przeciez latają przy blokach . A Jak jeszcze jakas ptasia grypa mają ?

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości