|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
winiary pomysł na....
Chciałam zapytać co sądzicie na temat `pomysłów na...` Winiary?
Czytałam ostatnio jakieś nieprzychylne opinie na temat `jeżyków` i `gołąbków bez zawijania` ale jednak korci mnie żeby spróbować ![]() Jeżeli jest już taki temat to przepraszam ale szukałam i niczego nie odnalazłam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: winiary pomysł na....
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
no właśnie wolałabym żeby ktoś kto to przetestował się wypowiedział, bo czytałam gdzieś, że komuś z tych gołąbków się zrobiła zupa
![]() ![]() Dla studenta te kilka zł to dużo więc wole mieć pewność ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy czytałaś, ale może to Ci pomoże podjąć decyzję, czy warto:
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4483316 Tutaj przepisy na gołąbki bez zawijania domowym sposobem, a nie z torebki: http://garnuszek.blox.pl/2010/06/GOL...ZAWIJANIA.html http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,11...jania.html?v=2 http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przepisy/dania-glow...awijania,31855 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Witam. Ja używam wielu "pomysłów" i sobie chwalę.Bardzo mi smakuje kurczak w sosie śmietanowo ziołowym ,gulasz ,kotlety mielone. Gołąbki bez zawijania też robiłam ,ale wolę swój przepis.Robiłam jeszcze skrzydełka- też bardzo dobre.Polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja z Mamą robiłam gołąbki bez zawijania, ale chyba z Knorra kupiłyśmy.. Wyszły bez problemu, bardzo dobre były, nawet mój Tata który podchodził do nich z dużą rezerwą powiedział że możemy robić częściej
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A ja uważam, że można sobie poradzić bez torebek z chemią za kilka złotych
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie to dobra alternatywa na szybki obiad, więc raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Szczególnie upodobałam sobie pomysły na zapiekanki ![]() A co do gołąbków, moja mama ostatnio je robiła i cała rodzina stwierdziła, że sos domowej roboty jest smaczniejszy aniżeli ten z torebki. Sama nie wiem jak smakuje, ponieważ nie było mnie w domu i nie miałam okazji do degustacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ja te "pomysły" wykorzystuje w inny sposób. W supermarkecie oglądam torebki, upatrzę sobie coś i potem sama komponuję składniki, przyprawy i gotuję
![]() Mimo uprzedzeń i niewiary we własne siły kulinarne warto spróbować. Czasami mam taką pustkę w głowie "co na obiad" i to mi pomaga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
zawsze mam racje
|
Ja lubię pomysł na zapiekankę serową i w sumie tylko tyle, bo jednak większość tych pomysłów to rzeczy mięsne, a u mnie to odpada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
robiłam gołąbki bez zawijania i musze powiedzieć że była pozytywnie zaskoczona, były bardzo dobre. Ale co do tych pomysłów kiedyś kupiłam zapiekankę(nie pamiętam jaką) tylko niestety trzeba było dodać śmietanę i było to lejące i mdłe(a ja lubie raczej sypkie, bez żadnych sosów) no ale co kto lubi...
![]()
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit ![]() _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
zapiekanka z miesem mielonym jest pycha
![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć czasami, gdy nie mam czasu lub najzwyczajniej w świecie jestem zmęczona to sięgam po "pomysł na..."
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Kiedyś kupiłam z ciekawości pomysł na gołąbki i były smaczne.
Ale uważam że są zbędne, ja staram się jak najmniej używać "proszkowego" jedzenia i sztucznych chemicznych dodatków. A takie gołąbki robię sama bez dodatku tych wszystkich benzoesan-ów, kwasów i innych świństw i też wychodzą pyszne. Ale sumując warto wypróbować.
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Również tak zaczęłam robić w przypadku zapiekanek. Ale z ręką na sercu przyznaję: sosy w proszku wykorzystuję w kuchni, staram się nie robić tego mega często, ale z raz w tygodniu się zdarza (czasami rzadziej, czasami częściej - w przypadku gdy coś nie wyszło, jak chciałam i muszę ratować sos / potrawę).
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Kiedys uzywalam takich do zapiekanek i nie byly za dobre.
Teraz mam takie z woreczkiem do zapiekania i zobaczymy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kiedys kupilam "pomysl na" - zeberka i od tamtej pory stwierdzilam, ze mozna samemu ![]() ![]() jednak rownież przyznaje się do grzechu pt. sosoy z paczki... kiedy chce miec pewnosc, ze wszystko bedzie ok
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
uwielbiam kurczaka w sosie smietanowo ziolowym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja też raczej nie robię sosów z proszku, tylko sama, bo jakoś się już nauczyłam na prędce robic sosy do mięska. Ale rozumiem, że czasem nie ma czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kupilam kiedys pomysl na Karkowke. ( chyba Knorra ale nie jestem pewna) W przepisie jest napisane zeby wymieszac przyprawe z ketczupem, mieso w tym wymieszac i wrzucic do piekarnika. A ze wieczorem miala troche wolnego, zamarynowalam i wrzucilam w misce przykryte folia aluminionowa do lodowki. Rano w folii byly DZIURY. Co oni dziewczyny tam wrzucaja i co my jemy??? ![]() Juz wiecej nic z takich gotowych pomyslow nie kupie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
mi tam nie smakują zbytnio te gołąbki :/ trzymają się jesli chodzi o kształt, ale w smaku średnie...
wolę dużo bardziej tradycyjne, a jak się nie chce zawijać itp to robimy szybką wersję - wymieszane mięso, ryż i posiekana kapusta - taki misz masz a smak tradycjny ![]()
![]() |
#22 |
Moderator
|
Ja czasem sięgam po pomysły. W przeciągu kilku lat wypróbowałam sporo. Ale tak jak było to już wspomniane można większość z tych pomysłów zrobić samemu.
Gołąbki bez zawijania robiłam raz i uważam że to kompletny niewypał. U mnie się wszystko rozwaliło (miałam chude mięso wołowe a tam nie dodaje się o ile dobrze pamiętam jajka ani bułki ani nic co mogłoby skleić tą masę) W smaku też nie było zbyt dobre... Najbardziej pasowały mi pomysły na roladki i ze 2 lata temu często je robiłam bo mi smakowały ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Jadłam te gołąbki. Całkiem dobre, nam tylko nie pasował sos i robiliśmy potem własny : )
Poza tym w domu często robimy "pomysły". Mogę polecić : - kurczaka po chińsku - kurczak z pieczarkami (miodzio! mogłabym jeść codziennie : )) - pulpeciki (ale my także robimy ze swoim sosem) - roladki schabowe - rybę w sosie śmietanowo-ziołowym (czy tam koperkowym, nie pamiętam) - zapiekankę ziemniaczaną z mięsem - zapienkanę serową + z szynką (my mieszamy je razem - pycha!) Poza tym często jada się u mnie te z serii "soczysty...", ale mnie jakoś nieszczególnie smakują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
jesli zalezy mi na czyms innym i szybkim to chetnie siegam po winiary pomysl na... wiele juz sprobowalam i powiem jedno iz nie nalezy sie twardo trzymac przepisu a zawsze dobrze jest sie wykazac inicjatywa i cos wiecej przyprawic dodac lub dolac. jedynie z golabkow bez zawijania nie bylam zadowolona. golabki rozpadly sie - ale grunt to wyobraznia i na nastepny dzien zrobilam gladki sos z tego miesa i sosu, dodalam jeszcze sosu do spagetti wylalam to na podgotowany lekko makaron posypalam serem i do piekarnika. zapiekanka wyszla mniam. czesto uzywam woreczkow smaku polecam wszystkie sposoby na kurczaka i skrzydelka oraz zeberka. soczysta karkowke tez polecam i kurczaka w sosie pieczarkowym.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
A ja polecam pomysl na soczystą golonkę. Mój facet był wniebowzięty, robi sie szybko i "samo".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Gołąbki bez zawijania jadłam i smakowały mi, tylko dużo ich wychodzi a gotowałam je na 2 osoby więc też zostały i cały sos wsiąknął w gołąbki i następnego dnia nie nadawały się do jedzenia więc następnym razem zrobię z połowy składników i będzie na 2 razy. Ogólnie rzadko używam "pomysłu na" ale czasami się skuszę. Jadłam jeszcze pomysł na soczyste żeberka i również polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.