|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() A ja mam patyczaka :D Patyczak, patyczaki, straszyki - WĄTEK ZBIORCZY
Hah! Mam od 3 tygodni patyczaka! Tak szybko rosnie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: A ja mam patyczaka :D
mialam kiedys patyczaki i normalnei bralam ja na reke (bo innych obrzydzaly..) a tego co pamietam moje zajadaly sie pietuszka i bluszczem, a co ile skorke zrzucaly to nei pamietam
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja tez mojego biore na reke, ostatnio zrobil sie bardzo ruchliwy, a ja lubie jak mi po niej tak szybko chodzi hehe..A dzis sie tak wystraszylam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jak miałam 5 lat chciałam mieć patyczaka
![]() dostałam w końcu i wytrzymał..miesiąc..znudz ił mi się ![]() dobrze ze teraz taka wybredna nie jestem ;-)
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jak chodziłam do podstawówki w klasie biologicznej było wieeeelkie akwarium z patyczakami - fajne stworzonka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
patyczaki to fajne zwierzatka, u mnie w liceum tez byl, siedzial obok mnie na biologii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Ja kiedys nie chodowałam patyczaków ale za to ślimaki
![]() Karmiłam je sałatą, kapustą etc. heee Jak mwidziałam pajęczyny to zawsze je rozwalałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Patyczaki to bardzo fajne stworzonka ![]() Jako mała dziewczynka, też miałam ich "słoikową hodowlę", ten wątek mi o tym przypomniał ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Hehehe.. Ja juz taka mala nie jestem
![]() ![]() A pamietam, ze jak bylam jeszcze w podstawówce, czy juz troche pozniej to tez chcialam miec takeigo robaczka, ale jakos mamie sie moj pomysl nie podobał.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
moja bala sie go wziac na reke
![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Mojej koleżance kiedyś uciekło całe stadko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
też miałam patyczaka .. a skórę zrzucil po 2 tygodniach .. a potem zdechł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Tez mialam kiedys patyczaki ale po 3 miesiacach zdechly niewiadomo czemu
![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
patyczaki są fajnie jak... patyki
![]() szczególnie jak sie nie ruszają ^^ ale kiedyś w zaprzyjaźnionym zoologicznym wzięłam jednego na rękę, to chodziłam z nim po sklepie i spadł... do swinek morskich ![]() ![]() mądre te patyki ![]()
Zatańczymy jak owady w zakurzonej żarówce, najlepiej na obcasach i po dużej wódce. Wyjedziemy gdzieś za miasto, odwrócimy się plecami, będziemy się poznawać ustami i palcami... studentka technologii chemicznej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Hodowla owadow egzotycznych-Straszyki i Patyczaki
Witam
zajmuję sie hodowlą straszyków i patyczaków to moje Hobby z którego jestem bardzo dumna ![]() ![]() ktoś jeszcze zajmuje sie hodowlą straszyków? POsiadam Straszyk Kolczasty(Neohirasea Maerens) Straszyk Australijski(Extatosoma tiaratum) Straszyk Diabelski(Peruphasma schultei) Patyczak Czerwonoskrzydły(Phaenopharos khaoyaiensis) Patyczak Wietnamski (Ramulus artemis) Do mojej hodowli dołączą w przyszłym tygodniu Straszyk Olbrzymi (para) Zapraszam do dyskusji na temat tych pięknych owadów ![]() Pozdrawiam Lena
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Dot.: Hodowla owadow egzotycznych-Straszyki i Patyczaki
Czyżby nikt nie hodował tu straszyków?
Ja mam liśćca jesiennego, samiczkę. ma 2 miesiące od postaci imago , zniosła już 56 jajeczek ( jak mi się choć połowa wykluje, to chyba padnę ) Ma na imię Lilith i jak na owada jest no, nie powiem, że oswojona, ale cóż, tak to wygląda... Edytowane przez beata11 Czas edycji: 2008-04-15 o 00:02 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Co prawda,ja nie hoduje ale pokaz fotki
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Heyka!
ja hoduję patyczaki! Mam: - 4 indyjskie imago i ok. 300jajeczek tego gatunku - 2 patyczaki peruwiańskie imago (samiczki) i ok. 20 jajeczek - młode patyczaki wietnamskie (ok. 10 szt.) - młode patyczaki rogate (ok. 6 szt.) Z wielką chęcią zamienie patyczaki peruwiańskie i jajeczka (jajeczka są zapłodnione, poniewaz niedawno miałam samca) na różne gatunki straszyków i patyczaków!! np. starszyk australijski, filipiński, gwadelupski, kolczasty, rogaty, patyczak czerwonoskrzydły i wieeele innych żywiących się głównie jeżyną Interesuje mnie ok. 30 szt owadów (dużych i małych) i jajeczka (ok. 20-100szt) Patyczaki peruwaińskie sa warte ok. 30-40zł (jak nie więcej) i jajeczka 20 szt. warte ok. 20-30zł Wszelkie propozycje prosze kierować na: gg - 9671887 e-mail - asiulek-30@wp.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
nie wiem co to jest ale mi sie baaardzo podoba
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Witam! Mój bratanek na jakiś pokazach w szkole zakupił owada. Hodowca powiedział, że to straszyk. Pobuszowałam w necie i ja moje laickie oko jest to straszyk australijski. Nigdy nie miałam do czynienia z owadami, po prostu się ich boję. Żal mi bardzo tego owada, bo dzieciak nic o nim nie wie, naczytałam w necie co jedzą, jednak nie wiem skąd wziąć liście maliny, jeżyny czy truskawki. Do lasu nie pójdę, bo się boję robactwa. U TŻ na działce rosną jeżyny i truskawki, jednak jest ona oddalona o 40km od mojego miasta i nie mam szans podjechać tam na prędkości. W tygodniu wyciągnę TŻ, to mam nadzieje, że nazrywam liści, to dzieciak sobie zamrozi. Nie wiem czy ten owad tak mało je, czy co, z braku laku dałam mu sałaty lodowej i widziałam jak sobie podjadał. Wsadziłam przedwczoraj taki listek wielkości 3x2 cm i on nadal jest a czytałam, że są żarłoczne :/ Dziś ten listek namoczyłam w wodzie, żeby chociaż sobie pił wodę z tej sałaty. Bratanek kupił straszyka w takim pudełku po surówce :/ Dziś wyciągnęłam z szafki wysoki przezroczysty pojemnik, włożyłam do niego kawałek gałązki z odnóżkami, żeby się miał po czym wspinać, na podłoże dałam ręcznik papierowy, górę nakryłam lekko tkaną gazą.
Pomimo, że się potwornie boję robactwa to jest mi po prostu żal tego owada, po zdjęciach w necie wydaje mi się, że ten jego straszyk to dzieciak, ma z 3cm długości i jest dość szczupły. Chciałam kupić takie mini terrarium plastikowe lub szklane, widziałam takie za 15pln 10cm(szer)x10(głęb)x15cm( wys.). Mam w domu trochę torfu to mogłabym spód wyłożyć torfem, jednak co to da skoro wydaje mi się, że ten dziecio-owad jest głodny. Poproszę o jakieś rady, może zdjęcia waszych terrarii? Czym karmić teraz, dopóki nie pojadę na działkę? Jestem zła, że w szkole podstawowej ktoś wpadł na pomysł sprzedaży owadów dzieciom 8letnim. Rodzice dzieciaka nieprzejęci losem owada, dlatego wraz z moją mamą kombinujemy jakby tu pomóc bratankowi w opiece nad owadem, którego się sam boi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Witam,
Mam ogromną prośbę do kogoś, kto ma jakieś informacje na temat straszyka z gatunku Trachyaretaon brueckneri, aby mi je przekazał. Bardzo proszę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Panie trudzące się hodowlą patyczaków/straszyków. Właśnie rozpoczęłam swoją przygodę z tymi uroczymi zwierzakami, tzn. dostałam dwa osobniki od koleżanki. Oczywiście poszukałam w internecie na różnych stronach informacji o terrarium, żywieniu i warunkach przetrzymywania, chciałam się jednak zapytać czy posiadacie, być może tylko z własnych doświadczeń, jakieś przydatne informacje, które mogą usatysfakcjonować początkującego "hodowcę".
![]() Chciałabym np. wiedzieć czym mogę je karmić zimą, tzn. czy wyżyją tylko na pietruszce, czy poszukać czegoś więcej? Kiedy mogę spodziewać się pierwszych jajek i co z nimi zrobić jeśli zależy mi na powiększeniu "rodziny"? Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:47.