|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
prawdopodobieństwo zajścia w ciążę
Tydzień temu zaczęłam brać swoje pierwsze tabletki antykoncepcyjne, od razu pierwszego dnia okresu. W ulotce napisane jest, że ich skuteczność w takim przypadku zaczyna się od pierwszej tabletki, ale z racji tego, że to moja pierwsza antykoncepcja trochę się boję, wczoraj podczas stosunku pękła gumka i dodatkowo z cyklu wynika, że był to maksymalnie płodny dzień.. Stąd moje pytanie, czy powinnam się stresować i udać do lekarza po tabletkę 'po', czy jednak się tym nie przejmować? Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: prawdopodobieństwo zajścia w ciążę
Jeżeli od pierwszego dnia okresu bierzesz tabletki regularnie, o tej samej porze, to nie ma się czym przejmować. Sama wiem, że początkowo ciężko uwierzyć w skuteczność tabletek, ale naprawdę nie ma sensu faszerować się tabletką "po".
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
nie ma co sie stresowac. nie sadze zeby lekarz tez przepisal tabletke po poniewaz zazywasz juz hormony i one skutecznie zabezpieczaja, ale bledne kolo sie zamyka gdy oklamiesz lekarza i wezmiesz tabletke po - z kolei bedziesz zmieszana sytuacja gdyz nie bedziesz wiedziec co robic -> znow porada u lekarza
przeczytalas ulotke i kieruj sie tym. producent nie napisal tego dla zabawy po drugie w czasie zarzywania tabletek antykoncepcyjnych nie wystepuja dni plodne - kazde wyliczanki i pomiary sluzu i temp sa zaburzone poza tym kalendarzyk dawno odszedl w zapomnienie, o dniach plodnych mozesz mowic jesli stosujesz pomiar temp, obserwacje sluzu i szyjki - ale jak wspomnialam jest to zaburzone przez hormony w tabsach na mojej ulotce yazu jest to napisane Nie należy stosować metody kalendarzowej lub metody pomiaru temperatury. Metody te mogą być zawodne, ponieważ Yaz modyfikuje miesięczne zmiany temperatury ciała i śluzu szyjkowego. Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2010-11-09 o 14:33 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Po co wam gumki skoro bierzesz tabletki??
A poza tym są tysiące wątków na ten temat
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
szwagierce lekarz radził nawet 10 dni odczekać. jak dziewczyna chce dla spokojności użyć gumki to niech użyje nikomu to nie zaszkodzia autorkę pragnę uspokoić że nie ma sie czym martwić. sama po 7tabletce współżyłam, sama miałam nerwicę ale ten tydzień wystarczy organizmowi na przyswojenie. gwarant że nie zaciążyłaś
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bierzesz pigulki i chcesz brac tabletke po?? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no litości autorko - radzę zastanowić się nad odstawieniem tabletek. jak masz brać tabletkę po za każdym razem, gdy pęknie wam gumka, którą swoją drogą używacie bez potrzeby, to szkoda zdrowia. Edytowane przez monius9 Czas edycji: 2010-11-09 o 17:42 |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() jak już wspomniałam, dopiero zaczynam brać tabletki, więc wolałam się jeszcze dodatkowo zabezpieczać, przynajmniej przez te kilka pierwszych dni bo słyszałam dość wiele opinii na temat skuteczności tabletek stosowanych w takim przypadku jak moim, więc chyba nie łamię tym prawa ;> |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
odczeka parę dni i nie umrze od tego
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od tego umrzeć nie umrze, ale czemu do diaska nie przeczyta ulotki? nie ugryzie jej, oczu jej nie wypali a powinna to zrobić dla swojego bezpieczeństwa i żeby wszystko stało się jasne i proste. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
wybaczcie, ale pytałam tylko o prawdopodobieństwo zapłodnienia, a nie o wasze zdanie na temat moich metod antykoncepcji, to chyba mój własny problem
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie rozumiem, po co od razu sie tak ciskasz jaki jest problem że ktoś chce się w pierwszym tygodniu zabezpieczać a później już nie? i proszę odczepić się od mojej dupy przynajmniej nie miałam niepotrzebnego stresa jak niektóre tutaj
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
misiu, jak dla mnie to możesz sobie jajowody podwiązać dla pewności, mi chodzi o to, żebyście nie szerzyły nieprawdziwych informacji. a jeszcze do tego ostatni nawał wątków pt 'nie przeczytałam ulotki' do tego, więc się owszem, ciskam.
|
|
|
|
|
#17 |
|
BAN stały
|
jak ja zaczelam brac tabletki to jeszcze wspolzylam bez zabezpieczenia pare godzin przed zanim wzielam I tabletke - ale to tak na marginesie
![]() w momencie gdy mialam przepisane tabsy moja wiedza opierala sie na pani dr i na ulotce ... no i na siostrze ktora mi doradzila tabsy bo jej kolezanka brala i nie trzeba bac sie wspolzycia bez gumki i z zakonczeniem ulotke czytalam wnikliwie i czytalam ja tz... "ale rozumiesz, jesli pomine to wtedy.."jak raz przeczytalam i czegos nie zapamietalam to drugi raz i trzeci. i przekladalam strony pare razy w ciagu dnia az zrozumialam. pol roku potem mialam internet i przeczytalam o badaniach typu cytologi, proby watrobowe. czytalam co jakis czas watpliwosci przy tabsach i naprawde wlosy lonowe mi sie jezyly jak ulyszalam sterte bzdur razi mnie jak dziewczyna sie pyta co ma zrobic jak zapomn tabletki.. a gdzie jest do jasnej ciasnej ulotka? ufoludki porwali? no ale to sprawa autorki jak woli posluchac rady nieznanych osob |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.

szwagierce lekarz radził nawet 10 dni odczekać. jak dziewczyna chce dla spokojności użyć gumki to niech użyje

jaki jest problem że ktoś chce się w pierwszym tygodniu zabezpieczać a później już nie?