czytanie schematu - pilne! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-25, 19:17   #1
cynia2012
Przyczajenie

czytanie schematu - pilne!

Witam Wszystkich i proszę o pomoc - znalazłam wreszcie schemat do dawno już upatrzonej podkładki pod szklanki (czy też serweteczki) i nie mogę poradzić sobie z rozszyfrowaniem części schematu.
Tutaj link do niego https://www.facebook.com/eucurtotudo...type=3&theater
Kwiatuszek zrobiłam, ale co z listkami? Jak to robić, od czego zacząć? Nie mam pomysłu jak osadzić te kilkakrotnie nawijane słupki a czasu na eksperymentowanie nie mam.
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
cynia2012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-27, 23:59   #2
aga__tka
Zakorzenienie

Dot.: czytanie schematu - pilne!

najpierw robisz 6xnawinięcie, przerabiasz 2 z nich, 2x narzucasz nitkę, przerabiasz jak słupek 6x nawijany do końca, potem jest pikotek, potem nawijasz nitkę 4x i wbijasz tak jakby 1 słupek powyżej łączenia słupków podwójnych w tym poprzednim 6xnawijanym... itd...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-28, 21:03   #3
szarobure
Zadomowienie

Ja bym spróbowała zacząć od momentu gdzie się robi półsłupki zieloną na łuku płatku. Tam jest 3 półsłupki,pikotek, 3 półsłupki. Potem robimy 2 oczka, I teraz jest słupek poczwórny ,który robiony jest na słupku stojącym na dwóch podwójnych nóżkach. To trochę zawile brzmi. Tu jest filmik jak się robi taki słupek
http://diycrafts.pl/diy/maranta-i-sz...dwoch-nozkach/
a tu opisowo
http://www.makatka.pl/index.php/kurs...a-srednio-zaaw

To trzeba poćwiczyć trochę, ale wychodzi. Potem robimy pikkotek. Następnie jest potrójny słupek, który wbijamy w podstawę słupka poczwórnego,i znowu pikotek. Słupek podwójny,pikotek,słupek podwójny,pikotek i druga strona listka .
https://pl.pinterest.com/rubinek
szarobure jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 09:27   #4
cynia2012
Przyczajenie

Pięknie dziękuję, Dobre Kobiety
Postaram się zrobić, może dzisiaj - jak się uda, to napiszę i jeszcze raz podziękuję.
Stary 2016-03-01, 11:38   #5
cynia2012
Przyczajenie

Jupi! Szarobure, Twoje wskazówki zadziałały od razu - jeden listek już jest, za pierwszym razem wyszedł jak trzeba
Dziękuję raz jeszcze
Stary 2016-03-01, 16:44   #6
szarobure
Zadomowienie

Wstaw fotkę jak całą zrobisz
Stary 2016-10-06, 22:05   #7
cynia2012
Przyczajenie

Witam po długiej przerwie.
Zdjęcie tamtej podkładki gdzieś mi się zapodziało, ale mam ostatnio robione, troszkę zmienione https://â˜â˜â˜â˜â˜â˜☠â˜â˜â˜â˜â˜â˜☠â˜...0e125.jpg.html

Rozwijam się szydełkowo i będę miała do Was więcej takich próśb...
Na początek może zapytanie do tego schematu http://zszywka.pl/p/wzor-do-kolyski-5515871.html
i http://zszywka.pl/p/wzor-do-kolyski1-5515873.html
Taka drabinka jakby tam jest - robi się ileś oczek łańcuszka i w każde oczko wbija słupek? Może ktoś robił tę kołyskę - wózeczek?

Pozdrawiam

--
-

Podkładka

Edytowane przez cynia2012
Czas edycji: 2016-10-06 o 22:06

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-10-06, 22:18   #8
aga__tka
Zakorzenienie

sądzę że jest dokładnie tak jak piszesz choć schemat niewyraźny... te drabinki będą takimi "wypustkami" swojego rzędu... (wg mnie one wypadają w 6 rzędzie na tym drugim schemacie)
Stary 2016-10-06, 22:21   #9
cynia2012
Przyczajenie

Dzięki, może jeszcze dzisiaj zacznę tę kołyskę.

Nie wiem dlaczego nie wkleja się zdjęcie? Widzę je w okienku wiadomości, a potem znika po kliknięciu "wyślij"...

Czas edycji: 2016-10-06 o 22:22
Stary 2016-10-06, 22:29   #10
aga__tka
Zakorzenienie

sprawdzałam... masz źródło z jakiegoś nieodpowiedniego adresu i pewnie dlatego... wizaż wycina niektóre adresy jeśli to jakieś np spamerskie, czy nieładne słowa itp... możesz załadować zdjęcie bezpośrednio z dysku...
Stary 2016-10-06, 22:42   #11
cynia2012
Przyczajenie

Przekombinowałam z tym adresem, nie zauważyłam że można wstawić jako załącznik. Teraz jest już chyba.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg podkładka.jpg (59,1 KB, 19 załadowań)

Czas edycji: 2016-10-06 o 22:45
Stary 2016-10-06, 23:22   #12
cynia2012
Przyczajenie

Kiedyś znalazłam takie cudeńko http://forum.index.hu/Article/viewAr...899&openwith=2
Czekałam na rozmowę z Wami w tym temacie, bo zupełnie nie wiem, jak zrobić trzecie okrążenie - co to za łuki z tych słupków... ?
Stary 2016-10-06, 23:28   #13
aga__tka
Zakorzenienie

widzę zdjęcie fajna podkładeczka

co do tego schematu, trochę bardziej skomplikowane...
już chyba coś podobnego kiedyś rozpisywałam... sprawdzę jutro, albo opiszę bo dziś już idę spać
Stary 2016-10-10, 22:46   #14
szarobure
Zadomowienie

Ja też dopiero teraz mogłam zobaczyć podkładkę, całkiem fajnie wyszła
Ten ostatni wzorek jest na koszyczek. wydaje mi się, że kiedyś już był na wizażu rozpisywany, być może na jakimś wątku wielkanocnym.
W każdym razie trzecie okrążenie zaczynamy 3 oczkami łańcuszka i robimy słupek pojedynczy na pierwszym słupku poprzedniego rzędu,następnie robimy 5 oczek łańcuszka i robimy słupek pojedynczy, który wbijamy w pierwsze oczko tego dopiero co zrobionego łańcuszka.
I teraz nie jestem do końca pewna, ale tu gdzie jest narysowany słupek podwójny , to nie przerabia się go od razu całego. Tylko trzeba nabrać jak do podwójnego, a przerobić jeden narzut i znowu nitkę nawinąć ominąć 2 oczka i od razu robić następny słupek pojedynczy w słupek poprzedniego rzędu i teraz kończyć to co zostało na szydełku do podwójnego,zrobić trzy oczka i słupek pojedynczy w miejsce zakończenia słupka(tak jakby w połowę tego podwójnego) Trochę mi bełkot wyszedł
Trzeba próbkę zrobić,
Stary 2016-10-11, 16:12   #15
cynia2012
Przyczajenie

Dzięki śliczne Już się robi Jak skończę, wkleję zdjęcie.
Stary 2016-11-07, 20:38   #16
cynia2012
Przyczajenie

Witajcie,
znowu długo mnie tu nie było, ale nadal nie mogę dogadać się z czasem.

Na koszyczek za wcześnie, to zrobiłam taką sobie serwetkę...14996576_1146357075439973_1853729724_n.jpg

Wygląda jak wygląda, ale schemat sprawdzony.

Teraz mam dwa inne problemy kłaniające się do Was z prośbą:

1. Co robić, by się tak nie robiło - czyli nie marszczyło? Nie pierwszy raz te początki wydaja się być za ścisłe i potem się falbani...
14971317_1146357052106642_52634296_n.jpg

2. Jak rozpracować ten schemat? - zależy mi na nim bardzo, bardzo http://www.paraskeva.ru/crochet.php?id=4947
Może ktoś już zna ten schemat, tę serwetę robił? Początek to dla mnie niewiadoma, a nie mam czasu na eksperymenty. Pomoc Wasza bardzo mile widziana
Pozdrawiam
Stary 2016-11-08, 13:55   #17
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cynia2012 Pokaż wiadomość
Witajcie,
znowu długo mnie tu nie było, ale nadal nie mogę dogadać się z czasem.

Na koszyczek za wcześnie, to zrobiłam taką sobie serwetkę...Załącznik 6732716

Wygląda jak wygląda, ale schemat sprawdzony.

Teraz mam dwa inne problemy kłaniające się do Was z prośbą:

1. Co robić, by się tak nie robiło - czyli nie marszczyło? Nie pierwszy raz te początki wydaja się być za ścisłe i potem się falbani...
Załącznik 6732721

2. Jak rozpracować ten schemat? - zależy mi na nim bardzo, bardzo http://www.paraskeva.ru/crochet.php?id=4947
Może ktoś już zna ten schemat, tę serwetę robił? Początek to dla mnie niewiadoma, a nie mam czasu na eksperymenty. Pomoc Wasza bardzo mile widziana
Pozdrawiam
ta pierwsza super...
drugą możesz spróbować naciągnąć - tzn. nie wiem jak chcesz użyć serwetkę, ale po krochmaleniu możesz ją wyprasować, ale wtedy raczej nie poradzisz nic na falbanki (u mnie w domu się prasowało, ale serwetki głównie do koszyczka wielkanocnego, albo duże na stół, żeby zwisały po bokach, to nawet jak było z falbankami to nie przeszkadzało) ale optymalną metodą, jest zamoczyć na trochę w krochmalu (może być kupna ługa, ale można też zrobić samemu - nie wiem jak, bo ja używam kupnego, ale jak wpiszesz w wyszukiwarkę to na pewno znajdziesz, bo dziewczyny pisały gdzieś...), potem wyciskasz trochę i rozciągając/naciągając równo przypinasz szpileczkami do czegoś w kluczowych dla kształtu miejscach, czyli na pewno na całym obwodzie... dla ułatwienia możesz sobie narysować koło, żeby było równiutko, a przypiąć możesz np. do kanapy, na którą położysz białą ściereczkę albo ręcznik, albo do podkładki jakiejś... dziewczyny przypinają też do pianki jak w puzzlach piankowych itp... byle by było proste i szpilki się trzymały... to powinno pomóc, jeśli jest tylko trochę za luźno... ale generalnie jakbyś robiła coś większego i tak by się marszczyło na początku, to albo może zrobiłaś za ściśle na początku, albo potem się "rozkręcasz" i robisz za luźno, albo wzór jest nie bardzo i trzeba byłoby poprawić tak żeby było mniej raportów/powtórzeń.

schemat zerknę później...
Stary 2016-11-08, 20:44   #18
aga__tka
Zakorzenienie

tu znalazłam takie coś:
http://www.liveinternet.ru/users/cas...ubric/3697464/
http://www.liveinternet.ru/users/341...ubric/1266541/
i tam jest opis po rosyjsku - może znasz, albo ktoś zna, bo ja tylko bardzo słabiutko... wydaje mi się że na kółeczku z 6.ołańcuszka robi się 20 słupków, a potem takie łańcuszki z 5-6? oczek łańcuszka... W opisie jest (moim zdaniem) że zrobić 6o.łańcuszka, potem półsłupek itd.. ale zazwyczaj zamiast pierwszego półsłupka dodaje się dodatkowe oczko łańcuszka, więc trudno mi wymyślić, czy reszta ma być po 5, czy ten pierwszy ma mieć 7... najprawdopodobniej nie będzie to miało większego znaczenia...
W moim odczuciu z tego drugiego fragmentu tekstu wynika, że trzeba tak to zrobić żeby motyw róży powtórzył się 8 razy - ale nie dałabym sobie głowy uciąć że dobrze zrozumiałam ten rosyjski tekst...
Stary 2016-11-11, 22:09   #19
cynia2012
Przyczajenie

Dziękuję Agatko.
Mam trochę kłopotów i brak czasu, ale niebawem powrócę do szydełka.
Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-04, 18:33   #20
cynia2012
Przyczajenie

Poddaję się...
Próbowałam rozkminić ten schemat i utknęłam.

Zrobiłam póki co tak:

6 o. ł.
20 słupków
pętelki z 6 o.ł. wbijane obol siebie, a zakotwiczone o.ścisłym
łańcuszek na szczytach pętelek: złapany w oczko szczyt plus dwa o. ł
rząd słupków ściśle ustawionych: słupek na szczycie pętelki plus 2 słupki itd. = 57 słupków
I co dalej?

Próbowałam tak: z jednego słupka wychodzą dwa słupki plus 2 o. plus 2 słupki - i tak co trzeci słupek, czyli między tymi w które się wbija są dwa słupki wolne. Ale to już się zaczyna falbanić, czyli źle rozłożona robota... No i raczej nie według schematu

A dalej też nie wiem... Ile o. między słupkami, co sie w co wbija, aby takie rombowate wyszło?

I jak to się potem będzie działo, aby serweta nabierała długości na okrążeniach? Ta siateczka - słupek w słupek, a jak się rozszerzać będzie, co ją rozszerzy?

Zależy mi na tej serwecie ogromnie... Oszukałam prawie cały net - wybrałam właśnie tę. Każda podpowiedz na wagę złota. I cenę brylantów...

Pozdrawiam serdecznie

Dopisek:

Wstawianie w każdą pętelkę po dwa słupki (bez łańcuszka) daje ciekawszy efekt, bardziej plastyczny, rozciągliwy wzór. I leży idealnie, bez marszczenia się. Tylko, co dalej?

Czas edycji: 2016-12-04 o 19:26
Stary 2016-12-04, 19:26   #21
Malinka_5
Zakorzenienie

druga serwetka wydaje się bardzo trudna ... jak dla mnie

ale legendę przetłumaczyłam

doczytam co Ty rozkminiłaś
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 68001694 (1).jpg (174,8 KB, 5 załadowań)
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-04, 19:42   #22
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Poddaję się...
Próbowałam rozkminić ten schemat i utknęłam.

Zrobiłam póki co tak:

6 o. ł. zamknąć w kółko 6 oczek łańcuszka
20 słupków 20 słupków , zamknąć oczkiem ścisłym rząd
pętelki z 6 o.ł. wbijane obol siebie, a zakotwiczone o.ścisłym

2-й р.: 6 возд. п., 1 столбик без иакида над вторым столбиком предыдущего ряда.
Далее вязать по схеме.
Tu masz błąd 6 oczek łańcuszka , półsłupek nad drugim słupkiem poprzedniego rzędu - czyli co drugi słupek a nie obok siebie...

łańcuszek na szczytach pętelek: złapany w oczko szczyt plus dwa o. ł
rząd słupków ściśle ustawionych: słupek na szczycie pętelki plus 2 słupki itd. = 57 słupków
I co dalej?

tego zapisu nie rozumiem...

Próbowałam tak: z jednego słupka wychodzą dwa słupki plus 2 o. plus 2 słupki - i tak co trzeci słupek, czyli między tymi w które się wbija są dwa słupki wolne. Ale to już się zaczyna falbanić, czyli źle rozłożona robota... No i raczej nie według schematu

A dalej też nie wiem... Ile o. między słupkami, co sie w co wbija, aby takie rombowate wyszło?

I jak to się potem będzie działo, aby serweta nabierała długości na okrążeniach? Ta siateczka - słupek w słupek, a jak się rozszerzać będzie, co ją rozszerzy?
zaznaczyłam żółtymi kółkami, zwiększa sie w tych miejscach obwód o dodatkowe kratki
Zależy mi na tej serwecie ogromnie... Oszukałam prawie cały net - wybrałam właśnie tę. Każda podpowiedz na wagę złota. I cenę brylantów...

Pozdrawiam serdecznie

Dopisek:

Wstawianie w każdą pętelkę po dwa słupki (bez łańcuszka) daje ciekawszy efekt, bardziej plastyczny, rozciągliwy wzór. I leży idealnie, bez marszczenia się. Tylko, co dalej?
poczatek możesz zrobić wg własnego widzimisię ważne żeby agodziłą się liczba słupków gdzie zaczniesz różany filet
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 90384219.jpg (282,2 KB, 5 załadowań)
Stary 2016-12-04, 19:46   #23
Malinka_5
Zakorzenienie

http://www.liveinternet.ru/users/341...ubric/1266541/ czytelniejszy schemat, róz jest 8, schemat jest rozrysowany w 1/8

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

http://pautinka.3dn.ru/_pu/5/90384219.jpg
Stary 2016-12-04, 20:03   #24
cynia2012
Przyczajenie

Malinko, pięknie dziękuję

Zrobiłam wcześniej te pętelki z półsłupkami pomiędzy nimi, ale nie podobało mi się - wyszły takie widły... Dlatego zmieniłam.

Nadal nie wiem, jak sadzić te słupki podwójne (dzięki Tobie wiem, że podwójne, bo przeoczyłam to), co ile oczek, w które miejsca je wbijać?

Wypróbowuję coś teraz - jak będzie co pokazać, to wkleję zdjęcie za kawałek.

I jeszcze pytanie do Ciebie: to żółte zaznaczone po obu stronach róży - co to jest? jak to zrobić? Zupełnie nie odczytuję tego znaczka...
Stary 2016-12-04, 20:28   #25
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:

Zrobiłam wcześniej te pętelki z półsłupkami pomiędzy nimi, ale nie podobało mi się - wyszły takie widły... Dlatego zmieniłam.

Nadal nie wiem, jak sadzić te słupki podwójne (dzięki Tobie wiem, że podwójne, bo przeoczyłam to), co ile oczek, w które miejsca je wbijać?

I jeszcze pytanie do Ciebie: to żółte zaznaczone po obu stronach róży - co to jest? jak to zrobić? Zupełnie nie odczytuję tego znaczka...
te róże myślałam, że się robi w poprzek koła, ale doszukałam się zwiększeń, tam sa dodatkowe słupki i wychodzi więcej kratek, zaznaczyłam na gotowej serwetce czerwone kółka, musisz wyjść na 8 raportów z różami,
a tam gdzie niebieska strzałka musisz mieć 16 X
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 68314073.jpg (337,2 KB, 4 załadowań)
Stary 2016-12-04, 20:47   #26
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:

musi ich wyjść 16

ja bym siewogóle nie kłopotała co ile tylko rósno je rozłożyć, weź markery, ale ilość słupków musi byc podzielna przez 16 ...
jakbyś miała zrobić tak żeby wbić się w jedno miejsce na te podwójne słupki ...
to nijak 57 tu nie pasuje .... musi byc wielokrotność 16
czyli jeśli co 4 słupki to będzie 64
jakby Ci się falowało, daj 16 razy po 3 słupkach= 48
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 16 raportów.jpg (61,5 KB, 3 załadowań)
Stary 2016-12-04, 20:54   #27
cynia2012
Przyczajenie

W tym jestem nadal ciemna...

paint.jpg
Stary 2016-12-04, 20:57   #28
cynia2012
Przyczajenie

Spróbuję zaraz dopasować do tych 16 - tak poprowadzić by ich tyle było.

Dzięki, że mi tak pomagasz

Dopisek:

Tylko jak to się ma zadziać, aby było tak dużo tych słupków na pętelkach? Wcześniej wymyśliłam ten łańcuszek na pętelkach, ale to chyba głupie... To... jak?

2 dopisek:

pętelek jest 19

Czas edycji: 2016-12-04 o 21:04
Stary 2016-12-04, 21:18   #29
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:

Załącznik 6778116
pisałyśmy równocześnie, łączenia półsłupkami są między sekwencjami oczek poprzedniego rzędu
liczby oznaczają ilość oczek łańcuszka

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

jesli robisz bardzo ciasno, a chyba tak... to dopasuj liczbę oczek łańcuszka w tak isposób aby się w miarę rozkładało, lepiej jak sie ciut pofaluje niz koszyczek miałby wyjść...

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:

Załącznik 6778116
zajrzyj do legendy, to są podwójne słupki po dwa rozdzielone 2 oczkami łańcuszka 2,

półsłupkami łącz, można i ścisłymi, ale tu sa 3 łuki z łańcuszków łączone... będzie trudniej ścisłymi

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Cytat:
Spróbuję zaraz dopasować do tych 16 - tak poprowadzić by ich tyle było.

Dzięki, że mi tak pomagasz

Dopisek:

Tylko jak to się ma zadziać, aby było tak dużo tych słupków na pętelkach? Wcześniej wymyśliłam ten łańcuszek na pętelkach, ale to chyba głupie... To... jak?

2 dopisek:

pętelek jest 19
dlaczego 19 ?
Stary 2016-12-04, 21:30   #30
cynia2012
Przyczajenie

Sprułam wszystko do zera...

Zrobiłam:
10 o. ł.
32 słupki
16 pętelek

Teraz będę próbowała dalej...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości