|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
zanik miesiączki
witam!! mam prawie 25lat od zawsze bardzo nieregularne miesiaczki... ostatnio zupełnie zanikneła na 6 msc! oczywiscie w końcu sie zebrałam i poszłam do lekarza... badania hormonów i usg ku zdziwieniu lekarza wyszły dobrze mial zagadke jak mi pomoc...(dodam że tarczyce również przebadałam wiec jest wykluczona) dostałam na wywołanie miesiaczki przez 5 dni duphaston po 3 tabl od 5 dnia cyklu biore estrofem przez 10 dni i znowu duphaston przez 5 dni tyle ze 2 tabl dziennie i tak w kółeczko.... Czy jest ktoś kto miał podobny problem??
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zanik miesiączki
To dziwne, a brałaś Luteinę? To taki podstawowy lek na zanik miesiaczki. Rozwiazaniem może być też antykoncepcja (tabletki) ale najlepiej byłoby znaleźć problem
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Bianeczka - bierze Duphaston - nie potrzebna luteina.
A Ewelinkja - jakie badania miałaś robione?
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
dostałam skierowanie od ginekologa na zbadanie poziomu hormonów testosteronu , prolaktyny, fsh i estradiolu i wszystko jest w normie. miałam też badanie usg oczywiście... no i mamy zagadke...
---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- dodam że nigdy nie stosowałam tabletek antykoncepcyjnych.... |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Też mam (miałam?) zanik miesiączki. Badania wykazały, że mam niedobór estradiolu, dlatego od 10 msc. biorę Estrofem (21dni)+Luteina (5dn). Teraz biorę ten słabszy Estrofem. Mam nadzieję, że nadal będę miała miesiączkę, a za jakiś czas już bez żadnych wspomagaczy
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
mam dokładnie ten sam problem - od zawsze nieregularne miesiączki, zatem brałam hormony najpierw microgynon, potem milvane. Po nich było pozornie ok, bo okres był, ale problem, jak się okazało po odstawieniu tych tabletek pozostał. Od początku tego roku,czyli juz 11m-c jeżeli mam miesiączkę, to tylko dlatego, że jest ona wywołana. Tyle tylko, że mam już 28 lat i chciałabym mieć maleństwo. Od trzech m-cy biorę estrofem 1-15dnia, potem od 16-25 włączam duphaston i dalej estrofem. Jak dotąd efekt jest taki, że mam miesziączkę i nic poza tym. Od paru dni doszły jednak problemy z bólem brzucha, głowy i kręgosłupa. Raz miałam zaburzenia widzenia. Nie wiem co się dzieje, ale ciążę wykluczam - sprawdziłam!!! Dajcie znak, ćzy też u was wystąpiły jakieś efekty uboczne i jak sobie z tym radziłyście. No i najważniejsze, czy po odstawieniu tych tabletek miałyście normalnie miesiączkę z owulacją? bo zapomniałam dodać, że te tabletki to mi ginekolog przepisał właśnie na wywołanie miesiączki z OWULACJĄ! Bo to, że można mieć okres bez owulacji też już wiem ![]() ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Zapomniałam dodać, że badania hormonów miałam robione i wszystkie mam w normie, tarczyca również w porządku. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
mam 22 lata i tez mam ten sam problem z tym tylko ze nigdzie z tym nie bylam. miesiaczka zanika mi od tamtego roku na miesiac(grudzien) i w tym roku ( wrzesien) . Martwi mnie to bardzo. JESLI COS NA TEN TEMAT WIECIE LUB MACIE TAK SAMO TO POMOZCIE PROSZE
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Zdarzyło się to tylko w miesiącu grudniu i wrześniu?
Nie wiem, czy to może być przyczyna, ale czasem zdarzają się cykle bezowulacyjne, czyli okres w takim miesiącu nie wystąpi. Może tak się zdarzyć max. 1-2 w roku. |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Tak i w tym miesiacu znowu mi sie spoznia ale to tylko 2 dni
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
skoro badania w normie moze to byc jakies schorzenie, nie wydolnosc cialka zoltego np. tez mialam przed ciaza takie okresy zadkie i okazalo sie ,ze mam wielotorbielowate jajniki, jajeczko nie pekalo tylko przerastalo i nie moglo dojsc do okresu trzeba bylo go wywolac, potem mialam ustawianie okresu tabletkami anty ale wtedy pojawialy sie plamienia, i lekarz kazal zaczac starac sie o dziecko.. to podobno rozwiaze tez ten poblem, musisz isc do lekarza, bo my mozemy tylko gdybac co to moze byc
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
A miałaś badaną prolaktynę po obciążeniu (Badanie prolaktyny - Test z metoklopramidem (MTC)?? Czasem zdarza się, że podstawowa prolaktyna wychodzi w normie a po obciążeniu, okazuje się, że jednak nie jest tak jak powinno być.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
koleżanka ma podobnie tyle , że ona ma hasimoto i zespół policystycznych jajników, jeden jajnik już wycięty a ma dopiero 23 lata, współczuje wszystkim bardzo, może jakaś wizyta u endokrynologa?
Szczęście to uśmiech bliźniego, to serce, to słońce, to ptak. To piosenka i słowa cieple, to dziecko, matka, kwiat… Od Ciebie tylko zależy, jak spojrzysz na ludzi i świat. Uśmiechnij się do każdego, bo każdy miłości jest wart… |
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Tak tez musze zrobic nie ma co czekac. Musze sie zbadac wtedy juz bedzie wszystko jasne
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Witam Dziewczyny.
Ja niestety mam podobny problem, Szosty miesiac bez okresu... Policystyczne jajniki i bezradni lekarze... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.

- kilka dłubanek