czy puder jest zły dla młodej cery? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-20, 17:12   #1
(:martyna:)
Raczkowanie

GG do (:martyna:)
Question

czy puder jest zły dla młodej cery?

ja mam taki problem z cerą . bo chodzi oto, że mam cerę mieszaną z lekkim trądzikiem i na dodatek bladą, dlatego często się pudruję. wszyscy mówią, że nie powinnam, bo to zaszkodzi mojej cerze. czy to jest prawda? używam fluidów czy one są dla mnie złe? mam 14 lat.

Albert Einstein
(:martyna:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-20, 17:24   #2
loss_lauri
Zakorzenienie

Dot.: czy puder jest zły dla młodej cery?

to zależy od jakości pudru podkładu. tani puder/podkład może pogorszyć stan cery - wysuszyć lub też pozapychać pory, natomiast ten dobrej jakości nawet ją pielęgnuje, np pudry mineralne
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-20, 18:05   #3
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (:martyna:) Pokaż wiadomość
ja mam taki problem z cerą . bo chodzi oto, że mam cerę mieszaną z lekkim trądzikiem i na dodatek bladą, dlatego często się pudruję. wszyscy mówią, że nie powinnam, bo to zaszkodzi mojej cerze. czy to jest prawda? używam fluidów czy one są dla mnie złe? mam 14 lat.
Powinnaś najpierw wyleczyć trądzik, a dopiero później pomyśleć o kosmetykach. Źle dobrany puder i podkład mogą bardzo szkodzić cerze - zapychać ją (powodować pryszcze), zanieczyszczać, podrażniać.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 12:36   #4
xxjustixx
Raczkowanie

Ja mam takie zdanie,że podkłady same w sobie nie szkodzą (jeśli są dobrze dobrane) ponieważ tworzą na skórze warstwe ochronną zabezpieczając ją tym samym przed zanieczyszczeniami środowiska ale nakładanie go rościąga skóre
no i mogą sie szybciej robić zmarszczki tak samo przy demakijażu bo trzeba pocierać i rozciągać skóre.Jeśli bez podkładu czujesz sie niekomfortowo to go używaj.....
xxjustixx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 13:53   #5
Raczkowanie

dziekuję Wam dziewczynki jesteście kochane i jeszcze jedno pytanko . jeżeli zmieniłabym puder na sypki i jak to poradziła loss_lauri, na mineralny, to czy byłoby ok? . skoro jak nakładamy fluidy rozciąga się skóra i szybciej powstają zmarszczki, puder sypki czy prasowany byłby lepszy, bo nakładałabym go pędzelkiem. co wy na to? a trądzik jak już mówiłam szugarbejb mam lekki, na szczęście nie ropny czy itp. a raczej młodzieńczy, więc takie poważne leczenie chyba nie jest potrzebne .

Albert Einstein
Stary 2008-07-21, 14:37   #6
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
jeżeli zmieniłabym puder na sypki i jak to poradziła loss_lauri, na mineralny, to czy byłoby ok? . skoro jak nakładamy fluidy rozciąga się skóra i szybciej powstają zmarszczki, puder sypki czy prasowany byłby lepszy, bo nakładałabym go pędzelkiem. co wy na to? a trądzik jak już mówiłam szugarbejb mam lekki, na szczęście nie ropny czy itp. a raczej młodzieńczy, więc takie poważne leczenie chyba nie jest potrzebne .
Niestety zmiana na puder sypki raczej nic nie zmieni, puder sypki również może zatykać pory, ważyć sie pod wpływem sebum itp. Puder mineralny do tego "włazi" w pory i też nie zdaje swojego egzaminu.

Teraz masz trądzik młodzieńczy, który z czasem (źle stosowane kosmetyki, zła dobrana pielęgnacja, wahania hormonalne - jesteś młodziutka jak piszesz)) może zmienić się w inne bardziej poważne stadium, powodować trwałe blizny i zapalenia. Powinnaś już teraz zadbać o wyleczenie go i nabrać odpowiednich nawyków pielęgnacyjnych.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 14:56   #7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Niestety zmiana na puder sypki raczej nic nie zmieni, puder sypki również może zatykać pory, ważyć sie pod wpływem sebum itp. Puder mineralny do tego "włazi" w pory i też nie zdaje swojego egzaminu.

Teraz masz trądzik młodzieńczy, który z czasem (źle stosowane kosmetyki, zła dobrana pielęgnacja, wahania hormonalne - jesteś młodziutka jak piszesz)) może zmienić się w inne bardziej poważne stadium, powodować trwałe blizny i zapalenia. Powinnaś już teraz zadbać o wyleczenie go i nabrać odpowiednich nawyków pielęgnacyjnych.
czyli co pani poleca . specjalne kremy, żele przeciwtrądzikowe? zna pani jakieś dobre firmy? i czy już nie mogę się pudrować? a co z pudrami antybakteryjnymi i trądzikowymi? proszę o radę.

Albert Einstein

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-21, 15:27   #8
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
czyli co pani poleca . specjalne kremy, żele przeciwtrądzikowe? zna pani jakieś dobre firmy? i czy już nie mogę się pudrować? a co z pudrami antybakteryjnymi i trądzikowymi? proszę o radę.
Trzeba sprawdzić czy dany podkłąd/puder zawiera w składzie skąłdniki mogace potencjalnei zapchac pory i doprowadzic do powstania pryszczy/ zaskórników.

Na biochemii kosmetycznej mamy wątek, gdzie analizujemy skłądy.

Co do Twojego pytania - nie, nie oznacza to ż enie możesz się pudrowac. Jednak istnieje wysokie ryzyko, że większośc pudrów i podkładów będzie Cie zapychała. Musisz sama, za pomoca analizy skądu zaobserwować, które skłądniki moga doprowadzac u Ciebei do zapychania porów.
Długa droga przed Tobą, wymagająca cierpliwości is ystematyczności. Obawiam się, ze nikt tu nie poda ci na tacy gotowego rozwiązania: szkodzi Ci to, to i tamto, uzywaj tego czy tamtego.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-22, 23:44   #9
NieNawidzeTegoBolu
Raczkowanie

GG do NieNawidzeTegoBolu
Exclamation Dot.: czy puder jest zły dla młodej cery?

A ja stanowczo odradzamJak byłam w twoim wieku to miałam kilka krostek taki lekki trądzik a potem jak tej głupiej zachciało mi się pudrować (tez z natury jestem blada i ciężko się opalam) i to nie jakims tanimi pudrami i fluidami na efekty tego głupiegp pomysłu czekałam jakieś pół roku moze krócej porobiły mi sie okropne rope krosty masa zaskurników i do tej pory nie moge sie wyleczyc z tego paskudzctwa
Także ja stanowczo odradzam

No ale tez to zalezy jak kto reaguje na tego typy rzeczy kazda cera jest inna.

Pozdrawiam
NieNawidzeTegoBolu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 00:01   #10
KittenFromHeaven1989
BAN stały

puder o tyle szkodzi ze moze zatykac pory i robia sie wtedy takie czarne kropy(wagry) i ciezko sie ich pozbyc..
chyba ze jakis taki puder z drozszej polki takie pewnie nie szkodza;p
KittenFromHeaven1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 08:40   #11
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KittenFromHeaven1989 Pokaż wiadomość
puder o tyle szkodzi ze moze zatykac pory i robia sie wtedy takie czarne kropy(wagry) i ciezko sie ich pozbyc..
chyba ze jakis taki puder z drozszej polki takie pewnie nie szkodza;p

Cena i tzw. "półka" nie mają nic do rzeczy. Liczy się tylko i wyłącznie skład.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-23, 21:56   #12
maddzia007
Zakorzenienie

Ja teraz mam w miare ładną cere ale jak kiedyś miałam tak sporo pryszczy to używałam wtedy pudru z avonu nie pamiętam dokładnej nazwy ale on był w takim małym zielonym pudełeczku, wyglądał jak cień do powiek Był on wlaśnie przeznaczony do cery trądzikowej i u mnie fajnie matował cere i nie powodował wysypu kolejnych pryszczy
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 23:23   #13
KittenFromHeaven1989
BAN stały

Ja uzywam z sephory on ma taki lekki brokat i takie jakby wyciete slonce w tym pudrze..lekko brazuje,tuszuje pryszcze i nie powoduje kolejnych kosztuje 25pln i starcza na jakis rok..wiec polecam
KittenFromHeaven1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości