|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ciąża rok po porodzie
Witam
Szukam porad kobiet które posiadają dzieci "rok po roku". Mianowicie mam 10 miesięczną córkę i chciałabym znowu zajść w ciążę. Jednak boje się ze nie podolam. Niestety mąż pomaga mi bardzo mało ze względu na pracę. Jak dalyscie sobie radę z dwoma maluchami w domu? Edytowane przez aguska696 Czas edycji: 2016-02-21 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ciąża rok po porodzie
Ale jeśli jesteś 10mcy po porodzie, to siłą rzeczy nie będziesz miała dzieci rok po roku :confsued: Jeśli teraz byś od razu zaszła, to w najlepszym razie będziesz miała różnicę roku 7mcy. To już nie tak źle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja mam różnice 21 ms. W kolejną ciąże zaszłam jak starszy miał 13 ms. Było ciężko w ciąży, jak się młodszy urodził było jeszcze trudniej, a teraz starszy ma 3 lata, młody 18 ms i jest z górki..
Bawią się razem, jedzą, jeden naśladuje drugiego. Bywają dni kiedy psychicznie jest ciężko, ale dajemy radę. Pierwszy rok jest ciężki, ale posiadanie dzieci z małą różnicą wieku jest wygodniejsze, zresztą decyzja należy do Was. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja sama zaszłam w ciążę z drugim dzieckiem kiedy pierwsze miało coś około 13 miesięcy. Pierwszy rok z dwójką mnie dobił psychicznie ale się jakoś pozbierałam. Nie ma się co oszukiwać że "jakoś" to będzie, bo to jakoś to będzie bardzo ciężko, ale z każdym kolejnym dniem, tygodniem, miesiącem jest coraz lepiej. ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;56062621]Zgadzam się. U mnie 2,8 roku różnicy, przy czym decyzja zapadła wcześniej, ale 2 ciążę poroniłam - w przeciwnym razie byłaby różnica 22mcy. A córki zaczęły razem fajnie się bawić, gdy młodsza skończyła rok.[/QUOTE] W sumie ja też poroniłam drugą ciążę gdzieś w okolicach jak młody miał niecały rok, wtedy miałabym dzieci z jeszcze mniejszą różnicą, bo około 15 mcy. Pamiętam jak ja się wtedy poryczałam (przy pozytywnym teście) bo jednak to było coś na co nie byłam gotowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tak naprawdę gdybym teraz zaszła to urodzila bym w grudniu wiec rok po poprzednim porodzie
![]() ![]() Ale mniejsza z tym.. Dzieki Dziewczyny za odpowiedzi Wiem ze różowo nie będzie, nie ma co się oszukiwać, ale skoro dalyscie rade to i My damy; ) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A gdybyś zaszła teraz, to rodziłabyś w listopadzie, nawiasem mówiąc. Otóż to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
No rzeczywiście macie się do czego przyczepić; /
Jakbyście nie zrozumiały to chodziło mi głównie o doświadczenie i porady w wychowywaniu dwójki małych dzieci z małą różnicą wieku a nie o rady dotyczące liczenia. Stwierdzenie "rok po roku" jest tu ogólnikowo. Lepiej napisać: "jak ciezko jest wychowac drugie dziecko po roku i 7 miesiącach?"? Nie. Dziekuje ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Nie no, brawa. Widzę że wiedza z klas podstawowych opanowana. Teraz tylko pozostaje nauka szacunku i empatii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
ojoj tupnij nóżką jeszcze
![]() Nie, nie czepiamy się, bo jest KOLOSALNA różnica między posiadaniem dziecka z różnicą roku (kiedy często gęsto starsze jeszcze NIE chodzi, o odpieluchowaniu nie wspominając), a posiadaniem dziecka po półtora roku lub - niemal po 2 latach (kij z rocznikiem), kiedy dziecko a) chodzi samo, b) zaraz będzie odpieluchowane, c) jest w stanie samodzielnie zjeść cokolwiek, d) nie musisz jednocześnie ciągle nosić 2 dzieci i tak dalej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:22.