|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Nie wiem co chcę robić w życiu
Skończyłam licencjat z pedagogiki i w tym roku zaczęłam studia mgr.W międzyczasie zapisałam się na wolontariat do świetlicy i powiem szczerze nachodzą mnie coraz większe wątpliwości czy w przyszłości chcę pracować z dziećmi.Mam wrażenie, że nie mam do nich na tyle dobrego podejścia, żeby z tym związać swoją przyszłość.Tyle, że nie wyobrażam sobie robić kolejnych 5-lat innych studiów..Znajomi doradzali mi, żebym zainwestowała w kursy, albo zrobiła jakąś szkołę policealną, która da mi zawód.Tyle, że w tym momencie nie wiem co.Interesowały mnie zawsze tylko dziedziny humanistyczne, ale po tym ciężko o pracę (podobnie zresztą jak po moim kierunku).Zamierzam się udać do doradcy zawodowego, ale nie wiem czy to coś da.Czuję się wypalona i coraz częściej mam doła z tego powodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Nie wiem co chcę robić w życiu
Hej.
Zrób podyplomówke z doradztwa zawodowego ![]() Ty chociaż masz studia i nie wiesz co chcesz robić w życiu, ja jestem po szkole średniej i nie wiem co chcę robić. I to doprowadza mojego męża do szału, jak można mieć 25 lat i nie wiedzieć co sie chce robić w życiu ![]() Edytowane przez amg88 Czas edycji: 2012-11-30 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Szczerze mówiąc nie wiem czy w Twojej sytuacji pomoże Ci doradca. Z tego co kojarzę oni bardziej mówią czy ma się duszę humanisty, ścisłowca czy artystyczną i to "wsio". Wstukaj sobie w google różne nazwy szkół policealnych np. Cosinus, AP Edukacja, zobacz co oferują za darmo w Twoim mieście. Wiem, że w Cosinusie mają dość fajnie to rozpisane, bo masz nazwę kierunku, przedmioty i przykładowe miejsca, gdzie można pracować później (ale może inne strony też tak mają, nie wiem). Na Twoim miejscu skończyłabym tą magisterkę, bo raz zostało Ci już niedużo czasu do ukończenia, dwa i tak nie masz innego, konkretnego kierunku, z którego mogła byś tego mgr zrobić, a trzy to zawsze mgr otwiera przed Tobą wachlarz podyplomówek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ale może doradca będzie potrafił wskazać, na co warto dalej pójść. Ja osobiście nie czując się w przyszłym zawodzie i studiując nie kontynuowałabym nauki, tzn. tylko do 1 semestru i chciałabym się przenieść na inny kierunek, który może będzie bardziej mi leżał. No ale nie wiem, czy w Twojej sytuacji to możliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Z przeniesieniem na inny kierunek może być problem, bo z tego co słyszałam ponad połowa przedmiotów musi się pokrywać. Co do szkoły policealnej to myślałam o hotelarstwie, tylko że z tego co czytałam na necie żeby pracować w tej branży należy mieć predyspozycje do języków. A ja póki co to nie umiem mówić płynnie nawet na poziomie średnio zaawansowanym. Oczywiście i tak zamierzałam w przyszłym roku wybrać się na kurs, ale wątpię żebym kiedykolwiek mówiła biegle w obcym języku i posługiwała się 8 czy 9 czasami.Dlatego właśnie rozważam czy się do tego w ogóle nadaję..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Ja też bardzo długo się wahałam, zastanawiałam itd. W końcu usiadłam i zdałam sobie sprawę z tego co naprawdę lubię robić. Co sprawia mi przyjemność, daje satysfakcję. Uwielbiam modę, wizaż i wszystko co jest związane z pielęgnacją. Teraz dalej uczę się masażu w policealnej szkole żeby kiedys móc otworzyć własny salon spa... marzenia się spełniają więc myślę, że moje jak najbardziej jest do zrealizowania!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Kasiu, przede wszystkim dobrze się zastanów, co Cię najbardziej interesuje. Studia dobrze skończyć tak czy siak, bo w przyszłości wyższe wykształcenie może Ci otworzyć drzwi do pracy, ale nie musi to być praca ściśle związana z kierunkiem, w którym się kształcisz. Uważam, że chodzenie do pracy, której nie lubisz i w której się męczysz to marnowanie czasu i życia, warto zarabiać na tym, co lubi się robić. Poszukaj, popróbuj nowych rzeczy, wkręć się na praktyki lub staż, by nauczyć się czegoś nowego i przy okazji złapać trochę doświadczenia. Możesz robić kursy, możesz uczyć się czegoś sama - nie musisz wcale zaczynać nowych studiów, by zająć się czymś innym.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Jak znajdziesz pracę która stanie się Twoim hobby to będziesz bardzo szczęśliwą osobą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:28.