|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() teraz cywilny, pozniej koscielny;)
Dziewczyny, stajemy z TZ przed organizowaniem slubu cywilnego. W tej chwili bedzie tylko cywilny, koscielny za rok, max. 2 lata. Ale w czym problem. Otoz, nie wiem za bardzo jak zorganizowac ten slub cywilny, w sensie jakas impreza, czy brac w tej chwili blogoslawienstwo od rodzicow?
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: teraz cywilny, pozniej koscielny;)
Ja dopiero za 2 lata mam konkordatowy, ale niedawno znajomi brali cywilny (za rok biorą kościelny i robią wesele) i wyglądało to tak, że zaprosili tylko miejscowe koleżanki i kolegów, a z rodziny rodziców, rodzeństwo i chrzestnych. Znajomych zapraszali przez gg
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
jeśli dla Was to TYLKO cywilny to ja nie brałaby błogosławieństwa, tortu itp. to zostawiłabym na kościelny.. zaprosiłabym rodziców,rodzeństwo i świadków
![]() ![]() my bierzey tylko cywilny bez kościelnego więc będzie to wyglądało inaczej :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dlatego zaqznaczyłam to TYLKO że dla Was jest to formalność
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
zróbcie tak żeby Wam było dobrze a nie jak wypada
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Realizowalismy śluby cywilne, gdzie wesela odbyły się tak samo jak po ślubie kościelnym, z szampanem, pierwszym tańcem, tortem i oczepinami.
Ja wychodze z założenia że jak się bawic to na calego, a jeśli mam ochote na drugie wesele to czemu nie!!
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja miałam w grudniu cywilny, było skromnie bez błogosławieństwa - po ślubie w domu teściów był obiad a potem kawa i tort
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
mogę ci napisać jak miał brat mojego TŻ-ta
![]() na 13 był cywilny, zaproszono tylko najbliższą rodzinę czyli rodziców, rodzeństwo, babcię oraz świadków i to tyle po cywilnym był obiad, później podano ciasta i inne tam zimne dania i tak siedzieliśmy do wieczora była wódka, winko, nie było tortu młoda nie miała typowo ślubnej sukni tylko taką wieczorową a i nie mieli błogosławieństwa na tą chwilę tylko tyle pamiętam ale jak masz pytania to pisz, pewnie sobie przypomnę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
w marcu braliśmy ślub cywilny, tylko najbliższa rodzina (rodzice, rodzeństwo, świadkowie) bez tortu, szampana i błogosławieństwa. po ślubie zaprosiliśmy wszystkich do nas na chatę
![]() ![]() my błogosławieństwo będziemy mieć przed kościelnym w sierpniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Moja siostra miala w grudniu cywilny w czerwcu koscielny. Cywilny wygladal tak: Ubrania eleganckie nie jakas suknia dluga biala, siostra miala zwykla sukienke na to zakiet i plaszcz tez taki zwykly. Wiadomo facet gang. Na slubie byli tylko rodzice i rodzenstwo. Po cywilnym pojechalismy do domu na kolacje, bylo wino i wlasciwie tyle. Co do blogoslawienstwa to raczej powinno byc przy slubie koscielnym, blogoslawienstwo jest zwiazane z religia a nie prawem. U mojej siostry cywilny byl brany z musu bo musiala juz miec szybciej nazwisko meza. Po koscielnym nie zdarzyli by tego wszystkiego zrobic. Dlatego cywilny nie byl brany tak bardzo u nas pod uwage
![]() Edytowane przez natalontko Czas edycji: 2010-07-15 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Moja przyjaciółka brała ślub cywilny a rok później kościelny.
Na cywilny załozyła elegancką sukienkę do kolan. Potem obiad w jej domu. Na obiedzie byli tylko rodzice, dziadkowie, rodzeństwo, chrzestni i świadkowie. W sumie ok. 20 osób. Rok później po slubie kościelnym (tradycyjnym w białej sukni) huczne wesele na 100 osób. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My z tż po cywilnym (byli świadkowie, rodzice, najbliżsi znajomi) spędziliśmy dzień razem (obiadek ale tylko we dwoje, romantyczny wypad za miasto), w godzinach popołudniowych spotkaliśmy się z rodzicami na kawkę/herbatkę, ciasto. wieczorem zrobilismy grilla dla znajomych. Prawdziwa impreza była 2 m-ce później po kościelnym (wtedy też było błogosławieństwo, tort i cała reszta)
O miłości, macierzynstwie, pasji, pracy, codzienności czyli blogujemy ![]() http://sukcespisanyszminka.com Zapraszam ![]() Edytowane przez maggie123 Czas edycji: 2010-07-15 o 13:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
a my mieliśmy cywilny 1,5 m-ca temu, za to kościelny już w przyszłą sobotę
![]() na cywilnym była najbliższa rodzina, tj. rodzice, rodzeństwo, dziadkowie (tylko moi żyją), bez chrzestnych, z którymi jest słaby kontakt na coddzień no i ciocia z rodzinką, którzy mieszkają z nami. po ceremonii poszliśmy do mnie do domu i było mięsko, ciasto, alkohol w przyzwoitych ilościach, czyli niedużo i gościom dobrze się siedziało to zostali do 22 ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przed naszym weselem i ślubem kościelnym kilkoro znajomych dzowniło, że bardzo chcieliby być (będą na ślubie), ale na weselu już się nie pojawią, bo akurat nie mają kasy na prezent (ewentualnie jakiś drobiazg) i byli. Bo dla mnie i mojego męża liczyła się ich obecność w tym dniu z nami a nie kasa czy nie wiadomo jaki prezent. Byli, radowali się z nami ale składając życzenia przepraszali, że więcej nam dać nie mogą.\dla nas to nie był problem, ale wiele osób ma inne podejście i wielu osobom może też być głupio przychodzić z drobnym prezentem. A jak kogoś na dwa prezenty nie stać i nie jest przekonany, że młodym chodzi przede wszystkim o obecność, to nie przyjdzie.
![]() |
![]() |
#17 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() btw, obraczki juz zamowione ![]() ![]() ![]() dziekuje wszystkim za odpowiedzi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
My w zeszłym roku braliśmy ślub cywilny, a za 3 tygodnie bierzemy kościelny.
Miałam suknię ślubną tradycyjna literkę A( na zdjęciu), nie miałam welonu, bo chce go założyć na kościelny,było błogosławieństwo, bukiet, szampan w urzędzie. Przyjecie dla najbliższej rodziny i psiapsiółek odbyło się u nas w ogrodzie pod namiotami i trwało cała noc. Jedzonko zrobiliśmy sami, oczywiście alkohole i wódka była. Tort też. Tyle że nieduży bo było tylko 30 osób. Darowaliśmy sobie tylko zdobienie samochodu i muzyków. Muza szła ze sprzętu i powiem, że wszyscy bawili się tak, że nie wiadomo kiedy ten czas minął. Fotografem była moja siostra cioteczna moją lustrzanką i mamy boskie zdjecia. A wydaliśmy na wszystko łącznie z ubraniem jakieś 2 tys. Także odrobinę pomysłowości i wcale nie trzeba z niczego rezygnować i można mieć wesele 2 razy. Wszystkich serdecznie poprosiliśmy o nie dawania prezentów ani kwiatów. Ponieważ mieliśmy już wszystko zarezerwowane na ślub kościelny i to wtedy chcemy otrzymać prezenty. Kwiaty i tak były, a prezenty takie symboliczne. Nasz ślub cywilny był naszym ślubem. Robiliśmy go dla siebie tak jak chcieliśmy i to jest podstawa. Także jak się zastanawiacie nad czymś dziewczyny to najpierw pomyślcie czy Wam to odpowiada, a jeżeli tak to nie zwracajcie uwagi na innych. W tym roku wesele mamy na 100 osób. Oczywiście z cała oprawą, a suknie mam z salonu swoją wymarzoną. Edytowane przez basett Czas edycji: 2010-07-23 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam ślub konkordatowy - nie lubię się rozdrabniać.
Moi znajomi mieli cywilny jako skromny obiad dla najbliższych. Kościelny mieli wziąć za rok, 2 lata minęło i jakoś im się odwidziało... ![]() Jeśli stać Was na huczne wesele teraz i później to czemu nie? Wszystko zależy od zasobności Waszych portfeli i ochoty. Co do samego błogosławieństwa. To uroczyste, z klękaniem i znakiem krzyża oraz modlitwą zostawiłabym na ślub kościelny, jednak jeśli Ci zależy to poproś rodziców o "kilka dobrych słów na nową drogę życia".
![]() "Nie płacz w liście nie pisz że los ciebie kopnął nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno." ![]() Przeszczęśliwa! Edytowane przez marronelle Czas edycji: 2010-08-12 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
szwagierka miała cywilny w zeszlym roku i mówili ze to tylko rejestracja w urzędzie ze względu na kredyt więc nie przykładali do tego wagi. byli rodzice i świadkowie bez rodzeństwa, po ceremonii obiad w domu. w tym roku brali kościelny, który miał być właśnie tym wymarzonym ślubem ale... od roku wspólne mieszkanie, obrączki, nazwisko, wspólnota majątkowa, potem dziecko i w zasadzie okazało się że ten drugi ślub to też tylko formalność... ogólnie nie byli zadowoleni, że tak to podzielili. ale każdy robi według uznania
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
my tez musimy wziac osobno cywilny, potem koscielny - moj narzeczony jest slowakiem i nie dostanie cywilnego w Polsce, trzeba by isc przez sad rodzinny co jest masakrycznie nie tylko czasochlonne ale i stresujace... tak ze pobierzemy sie oficjalnie i skromnie dla papierka na Slowacji - tam obiad dla najblizszej Rodzinki, ktora i tak by nie podrozowala do polnocnej Polski, bo to starsze osoby; a potem koscielny w Polsce - i tu wesele. Niestety nie zawsze wszystko idzie po naszej mysli jesli chodzi o slubne wyobrazenia (chcialam konkordatowy w Polsce, bez rozdrabniania sie itd.)...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
troche mnie podnioslas na duchu, ze nie jestem sama
![]() ja juz troche zmienilam zdanie, hehe - postanowilismy wziac tylko konkordatowy na slowacji, zeby sie nie rozwodzic nad 2 ceremoniami (a i w kosciele tutaj mniej problemu niz w mojej polskiej parafii...); w polsce tak jak i Wy - zrobimy wesele domyslam sie, ze moja Rodzinka nie bedzie zadowolona, bo 'wesele bez ceremonii to nie wesele' i obawiam sie troche, ze moze nie przyjada na impreze, ale komu na mnie/nas zalezy to przyjedzie, prawda? ale mimo wszystko bede smutna jesli zbojkotuja wesele, bo nietradycyjnie... jak bylo u Was? goscie dopisali? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Wiesz, para którą opisuje to nasi klienci, realizowaliśmy im usługę video+foto, technicznie wynajęty był autokar który gości z Polski zawiózł na Słowację, później po uroczystość odtransportował do Polski,
![]() Realizowaliśmy również wesele gdzie PM pochodzi z Tanzanii, tam młodzi mieli ślub cywilny, a po roku w Polsce kościelny, tutaj się im już nie udało przetransportowac gości i nawet najbliższej rodziny PM, ponieważ nie dostali wiz do Polski, taki jest ten nasz kraj! ![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
oh, myslalam ze to osoba prywatna
![]() niestety jest niekiedy sporo komplikacji jesli chodzi o sprawy urzedowe w Polsce... ![]() a jesli chodzi o wizy to mam nadzieje, ze moi znajomi azjaci nie beda mieli problemow.... ufff, nigdy nie wiadomo - napisze im specjalne listy dla ambasady itd., mam nadzieje, ze to pomoze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Może mi troszkę doradzicie ;-) Chcemy wziąć ślub cywilny w tym roku a za rok kościelny. Chcielibyśmy zaoszczędzić ponieważ mamy już dziecko i nie dostaniemy pomocy finansowej od rodziców. Może z własnego dośwaidzcenia napiszecie na czym można zaoszczędzić i jak to zorganizować ![]() Zaznaczam, że chcemy po kościelnym wesele. CZy lepeij wynająć salę i organizować samemu czy lepiej w restauracji? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Można oszczędzić na wszystkim: od zaproszeń po salę, hotel dla gości itp.
Nie wiem czy organizacja samemu wesela tzn wynajem sali, zatrudnienie kucharek itp itd rzeczywiscie się opłaci. jest wiele sal z własnym cateringiem i obsługą z cenami "realnymi" - wszystko zalezy od liczby gości, dla dużego wesela kucharki chyba jednak są lepszą opcją. Duże wesele to dla mnie ok 200 osób. Jesli organziujecie np na 100 to ja bym poszukala jakiejs sali z obsługą. Możecie zaangażować świadków, rodziców, rodzeństwo, siebie, kuzynów do pomocy tzn. ktoś robi zaproszenie i je drukuje, ktoś kupuje kwiaty na giełdzie i dekoruje salę, ktoś pożycza Wam samochód do ślubu. Acha nie polecam organizowania poprawin, tylko zwiększy koszta, gosci rozlokujcie po rodzinie, blizszych znajomych. Dużo można zaoszczędzic na ubiorach ślubnych - iśc do komisu albo kupić suknie uzywaną przez internet (wybór ogromny a sukienusia jak nowa), garnitur dla młodego mozna kupić za ok 500zł. Obraczki juz będziecie miec bo po cywilnym ![]() Nie ukrywam, że organizacja może Wam pochłonąć więcej czasu, ale może ktoś w rodzinie czy znajomych ma jakieś ukryte talenty np. ładnie zaspiewa na weselu Ave Maria albo ma talent plastyczny do robienia zaproszeń czy dekoracji sali (w specjalnych hurtowniach dosteniecie girlandy, baloniki itp.) Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.