Osoba towarzysząca na komunię - prezent. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Prezenty

Notka

Prezenty Prezenty to coś co lubimy otrzymywać i dawać. Podpowiadamy jak wyszukać odpowiedni prezent. Gdzie kupić po okazyjnej cenie prezenty świąteczne i nie tylko.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-15, 08:08   #1
agacik91
Raczkowanie

Osoba towarzysząca na komunię - prezent.

Witam Zacznę od tego, że jestem niepracującą studentką, z TŻ jestem od około półtora roku. Zostałam zaproszona jako jego osoba towarzysząca na komunię do jego najbliższej kuzynki (komunia jej syna). Całą rodzinę znam całkiem całkiem, są bardzo towarzyscy więc poznałam ich przy okazji drobnych imprez, grilla itp... Czasem z TŻ zostawaliśmy u jego kuzynki opiekować się jej dzieciakami . Uroczystość odbędzie się w części domu weselnego. I tutaj moje pytanie, czy powinnam kupić jakiś prezent? Bądź dorzucić się do prezentu TŻ? Jeśli tak to co?
agacik91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 08:26   #2
86lola
Rotmistrz

Dot.: Osoba towarzysząca na komunię - prezent.

Jak idziesz ze swoim Tz to prezent raczej powinien byc dany razem. Niewiem jaki zasob finansowy ma twoj facet, ale jak sie dolozysz ile mozesz to mysle, ze bedzie ok.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 08:26   #3
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agacik91 Pokaż wiadomość
Witam Zacznę od tego, że jestem niepracującą studentką, z TŻ jestem od około półtora roku. Zostałam zaproszona jako jego osoba towarzysząca na komunię do jego najbliższej kuzynki (komunia jej syna). Całą rodzinę znam całkiem całkiem, są bardzo towarzyscy więc poznałam ich przy okazji drobnych imprez, grilla itp... Czasem z TŻ zostawaliśmy u jego kuzynki opiekować się jej dzieciakami . Uroczystość odbędzie się w części domu weselnego. I tutaj moje pytanie, czy powinnam kupić jakiś prezent? Bądź dorzucić się do prezentu TŻ? Jeśli tak to co?
Kup czekoladki, a na kartce dołączonej do prezentu podpiszecie się przecież razem. Idziecie jako para, więc i prezent dajecie jako para, ale to nie jest Twoja rodzina, więc nie czuj się zobowiązana do składki, bez przesady
Stary 2014-05-15, 08:45   #4
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

To w tym roku sa komunie?
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 08:54   #5
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
To w tym roku sa komunie?
a czemu nie?

prezent dajecie jako para
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 08:58   #6
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
a czemu nie?

prezent dajecie jako para
od mojej kuzynki dziecko jest w drugiej klasnie podstawówki, i w tym roku nie ma u nas Komusni, będzie miec dopiero w trzeciej klasie. Myślałam że to ogólno polskie postanowienie.
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 08:59   #7
bleuclair
Zakorzenienie

W niektórych województwach chyba nie ma, ja np jestem z lubelskiego i też nie ma A co do tematu, to tez myślę że kup od siebie czekoladki a dacie prezent razem.
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 09:14   #8
ellish
Zakorzenienie

U nas maja dzieci, których rodzice nie zgodzili sie na komunię za rok,bo od dawna maja zarezerwowaną salę na imprezę...

Sent from my RM-914_eu_poland_348 using Tapatalk
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 09:32   #9
201610310857
Konto usunięte

taki offtop, ale dlaczego nie ma komunii w tym roku? dziwne to to...
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 09:34   #10
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
taki offtop, ale dlaczego nie ma komunii w tym roku? dziwne to to...
Komunii nie ma bo duchowni doszli do wniosku, że druga klasa to jednak za wcześnie na taki sakrament i od przyszłego roku będzie komunia w klasie trzeciej. W tym roku, żeby za rok nie było tłumów z dwóch roczników, część parafii ma komunię, a część nie.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 09:55   #11
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Komunii nie ma bo duchowni doszli do wniosku, że druga klasa to jednak za wcześnie na taki sakrament i od przyszłego roku będzie komunia w klasie trzeciej. W tym roku, żeby za rok nie było tłumów z dwóch roczników, część parafii ma komunię, a część nie.
A ja słyszałam, że to dlatego, że się kk to nie opłaca, bo za mało dzieci jest.
To wydaje mi się bardziej prawdopodobne.
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-15, 10:03   #12
stokrotenka18
Zakorzenienie

Cytat:
my oboje się składalismy na pół do koperty

"Matka nie musi wszystkiego rozumieć – wystarczy, żeby kochała i ochraniała. No i była dumna."
Paulo Coelho
stokrotenka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 10:14   #13
justynaxxx86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
od mojej kuzynki dziecko jest w drugiej klasnie podstawówki, i w tym roku nie ma u nas Komusni, będzie miec dopiero w trzeciej klasie. Myślałam że to ogólno polskie postanowienie.
to zależy chyba od diecezji, ja mam dwójeczkę w drugiej klasie i już "po" jesteśmy

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
u nas zostało zapowiedziane już kilka miesiecy temu, że następny rocznik również przyjmuje w klasie 2giej

ale wracajac do tematu i pytania autorki. Ja dołożyłabym się do koperty, ewentualnie jak już któraś wizażanka napisała jeśli TŻ będzie przeciwny, żebyś coś dorzucała, to kup czekoladki i tyle
justynaxxx86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 12:07   #14
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Co by nie był nieporozumień znalazłam źródło:
"
Komunikat Komisji Wychowania Katolickiego Konferencji Episkopatu Polski dotyczący Pierwszej Komunii św. oraz Programu Nauczania Religii 14 marca 2012 r.
1. Sprawa Pierwszej Komunii św.
W związku z uchwaloną przez Parlament nowelizacją ustawy oświatowej, która zakłada przesunięcie obowiązku szkolnego 6-latków z roku 2012 na 2014, Komisja Wychowania Katolickiego w porozumieniu z Radą Stałą KEP podjęła decyzję, aby zachować wcześniej praktykowany termin Pierwszej Komunii św., do której dzieci przystępują w wieku 9 lat, a także zasadę, że dzieci uczęszczające do tego samego oddziału klasowego przyjmują Pierwszą Komunię św. w tym samym roku niezależnie od wieku.
W szczególności:
a) dzieci, które rozpoczęły naukę w szkole w wieku 7 lat, realizują program dwuletni katechezy szkolnej oraz parafialnej i dla nich Pierwsza Komunia św. powinna być w klasie II,
b) dzieci, które rozpoczęły naukę w wieku 6 lat, realizują trzyletni program przygotowania i przystępują do Pierwszej Komunii św. w klasie III,
c) w klasach mieszanych, czyli tych, do których uczęszczają dzieci rozpoczynające naukę w wieku 6 i 7 lat, należy przyjąć zasadę, że do Pierwszej Komunii św. dzieci przystąpią w klasie II. Uwzględniając jednak sytuację religijno-moralną rodzin, warto rozważyć w diecezjach propozycję przystępowania dzieci do Pierwszej Komunii św. w klasie III."
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 12:18   #15
Gerdi7
Przyczajenie

Ja w tym roku mam podobną sytuację. U nas w rodzinie chrześnica mojej mamy ma komunię i zostałam na nią zaproszona wraz z TŻem. Razem złożyliśmy się na prezent dla małej i razem go wręczymy. W końcu idziemy tam razem
Gerdi7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 12:51   #16
201610310857
Konto usunięte

Kurde, ale zacofana jestem!
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 16:23   #17
jacoco
Raczkowanie

komunie.. jako osoba towarzysząca TŻ, kupilismy złoty krzyż i naszyjnik plus do koperty. Pokrylismy ze wspólnej kasy (mieszkamy razem i kase też mamy wspólną).

Kto by kiedyś pomyślał że na komunie daje się takie prezenty .. cóż jakoś to przełknęłam, bo to przecież chrześnica

Edytowane przez jacoco
Czas edycji: 2014-05-15 o 16:38
jacoco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-16, 19:42   #18
justynaxxx86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jacoco Pokaż wiadomość

Kto by kiedyś pomyślał że na komunie daje się takie prezenty .. cóż jakoś to przełknęłam, bo to przecież chrześnica
no, ja sama widzę po tym, co w prezentach dostały moje dzieci. Niedługo na Ikomunię zaczną kupować samochody
justynaxxx86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-16, 19:55   #19
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynaxxx86 Pokaż wiadomość
no, ja sama widzę po tym, co w prezentach dostały moje dzieci. Niedługo na Ikomunię zaczną kupować samochody
to akurat nie miałoby większego sensu ;p
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-16, 20:38   #20
Lina9213
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
to akurat nie miałoby większego sensu ;p
To nie, ale quady już kupują zamiast roweru.

Wydaje mi się, że możesz dołożyć się tyle na ile Cię stać jeżeli czujesz potrzebę. U mnie natomiast nie praktykuje się żeby osoba które idzie jako towarzysząca się dorzucała.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Lina9213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-17, 12:08   #21
agacik91
Raczkowanie

Dziękuję serdecznie wszystkim za rady! Macie rację, najlepiej by było jakbym się dołożyła do prezentu w miarę możliwości i żebyśmy dali go wspólnie Do komunii jeszcze trochę czasu, z Tż będę się widziała dopiero za tydzień i porozmawiamy na ten temat. Domyślam się, że nie będzie chciał żebym się dorzucała, ale byliśmy już na 3 weselach z jego strony i nigdy nie pozwolił mi dołożyć ani grosza więc teraz postaram się to zmienić
Stary 2014-05-26, 22:17   #22
agacik91
Raczkowanie

Dziewczyny, sprawa rozwiązała się sama. Mój TŻ razem z siostrą kupują wspólny prezent, nie chciał ode mnie żadnych pieniędzy ale postanowiłam że się dołożę w miarę możliwości. Mam jeszcze jedno pytanie: w co się ubrać? Czy prosta jasnoniebieska skromna sukienka + szpilki + ewentualnie marynarka jeśli będzie chłodno nie będą przesadą ( w końcu jestem tylko osobą towarzyszącą). A może spódnica + bluzka? Albo eleganckie spodnie+bluzka+marynarka? Doradźcie
Stary 2014-05-26, 22:25   #23
Lina9213
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, sprawa rozwiązała się sama. Mój TŻ razem z siostrą kupują wspólny prezent, nie chciał ode mnie żadnych pieniędzy ale postanowiłam że się dołożę w miarę możliwości. Mam jeszcze jedno pytanie: w co się ubrać? Czy prosta jasnoniebieska skromna sukienka + szpilki + ewentualnie marynarka jeśli będzie chłodno nie będą przesadą ( w końcu jestem tylko osobą towarzyszącą). A może spódnica + bluzka? Albo eleganckie spodnie+bluzka+marynarka? Doradźcie
Zdecydowanie sukienka
Lina9213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-27, 11:53   #24
ukopka
Raczkowanie

Sukienka z marynarką brzmi super! A jeśli Twój TŻ nie chce od ciebie pieniędzy, to może kup po prostu temu chłopcu dobrą czekoladę, nikt ci nie zabroni mu jej dać i będziesz czuła swój wkład

Nowe wątki na forum Prezenty

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości