Skaza bialkowa? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-15, 19:54   #1
ewcia23
Raczkowanie

Skaza bialkowa?

Dziewczyny jakie objawy mialy wasze dzieci u ktorych stwierdzono skaze bialkowa?Podejrzewam ze moj synek ma skaze bialkowa,wiem ze to lekarz stawia diagnoze ale mam wizyte dopiero w czwartek i boje sie czy nie stwierdzi ze to tylko uczulenie,Martwie sie gdyz mieszkam w UK i niestety tutejsi lekarze potrafia odeslac naprawde chore dziecko do domu przepisujac paracetamol itp.duzo by tu wymieniac......(Dzieki mojej czujnosci zorientowalam sie w piatek ze moj synek powinien miec 3 szczepienie w 16 tyg zycia a tu nic nie przyslali zadnego listu itp.a zawsze wysylali,no okazalo sie ze o nas zapomnieli i szczepienie bedzie w poniedzialek wiec dodatkowo stresuja mnie ci lekarze jak zapominaja o szczepieniach dla dzieci...)
Moj synek zaraz skonczy 4 mce i jest karmiony Aptamilem 1-to jest chyba odpowiednik Bebilonu w Polsce,moze napisze jakie zauwazylam objawy:
-sucha skora-szczegolnie na jednej stronie policzka zrobila sie jakby czerwona i chropowata-myslalam najpierw ze tu uczulenie na jakis krem mojego meza gdyz maluszek przytulal sie zawsze do niego na rekach ale widze ze czasem sie to nasila,potem troche lepiej i znowu gorzej
-sucha skora za uszami
-ma szczegolnie wysuszona skore w zgieciach nog-kremowalam i nic...najpierw byl kapany w Oilatum,myslalam ze od tego mu sie skora wysuszyla ale zmienilam plyn i nic zadnej poprawy,stosowalam rowniez kremy Zjajka i zero poprawy
-mysle ze to tez nie jest wina proszku do ubran gdyz pralam w Fairy,potem uzywalam zelu Fairy,zawsze prasuje malemu ubranka na lewej stronie no i skora na policzku nie ma kontaktu z ubrankami
-od jakiegos czasu synek zaczal czesciej ulewac-nawet po 3 razy po jedzeniu,zawsze mu sie odbija,nosze go w pionie,przed kazdym jedzeniem lezy na brzuszku wiec niewiem co sie dzieje
-do tej pory ladnie spal w nocy,zawsze zasypia o 18 budzi sie o 23 jesc a potem miedzy 5 a 6,czasem meczyly go gazy ale to przez sen i nie bylo problemu a teraz widze ze wybudza sie bo tak go mecza te gazy i troszke placze,steka-wczesniej tego nie bylo
-zdarza mu sie ze po powrocie ze spaceru jak go wyjmuje z wozka to mu sie uleje choc minely 3h od jedzenia
-przez 2,5 mca robil codziennie ladne kupki a ostatnio co 2 dni i czasem lekko twardawe
Troche jestem zaniepokojona bo im starsze dziecko tym ladniej powinno przyswajac mleczko a u mnie jakby dzieje sie odwrotnie,kiedy s przy wizycie pytalam o sucha skore na ciele to mi powiedzieli w przychodni ze to minie itp wiec myslalam ze moze ma wrazliwa skore biedaczek no ale teraz doszlo to ulewanie itp wiec zaczelam sie niepokoic.
Przeczytalam rowniez ze u dzieci czesto skaza bialkowa ujawnia sie miedzy 3 a 4 mcem co by sie u mnie zgadzalo.A jak bylo u was?
ewcia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-15, 19:59   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Skaza bialkowa?

U nas w 5 tygodniu, ulewanie/chlustanie, skóra na twarzy w 3 dni zrobiła się koszmarna, łącznie z wysiękami ropnymi. O dziwo kupy normalne były. Płacz po każdym posiłku, czyli jakiś ból brzucha był - a płacz trwał nawet 2-2,5h.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-15, 20:18   #3
ewcia23
Raczkowanie

acha zapomnialam dodac ze jak zaczynam karmic butelka synek dziwnie sie wygina ,trwa to tak do polowy karmienia a potem juz ladnie lezy a wczesniej ladnie lezal caly czas-no ale to mozliwe ze zauwaza wiecej rzeczy wokolo i nie moze sie skupic?
Stary 2012-01-16, 00:47   #4
Bakteryika
Wtajemniczenie

ewciu - moj syn ma wiekszosc tych objawow i ma reflux - nie ma skazy bialkowej natomiast jest alergik
pije dokladnie to samo mleko (my mielismy klopoty z sma i zmienilismy na aptamil w 2 miesiacu)
Kupki co chwila mu sie zmieniaja, dwa razy dziennie, raz dziennie, raz na 2 dni

sucha skora za uszami - okazalo sie (kolezanka nam dopiero powiedziala) ze czesto od mleka sie robi jak ulewa w czasie picia i resztki tego mleka robia taki balagan - od kiedy zaczelismy przecierac po karmieniu - skonczylo sie
czerwone na policzkach i chropowate - tzw teething rash, jak zaczely mu zabki wychodzic

a to wyginanie ma do tej pory - za duzo sie dzieje zeby jesc, jedyne co dziala to ciemny pokoj i cisza

mam nadzieje ze to nie skaza, ale moze rzeczywiscie jakies uczuleniowe

jesli na prawde martwisz sie i nie masz zadnej pomocy z gp wedruj na pediatrie na A&E - ja tak zrobilam wlasnie, kiedy zbywali mnie z refluksem i problemem z krtania - w szpitalu nas zostawili na obserwacje i od tej pory jestesmy pod opieka pediatry i laryngologa tam i na prawde sa swietni - A dostal leki na reflux i krtan ma monitorowana co 2 miesiace.

ps -ja musialam sama pilnowac szczepien, u nas nic nie wysylali

powodzenia, mam nadzieje ze maluszek zdrowy
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-16, 16:04   #5
malina201
Raczkowanie

hej dziewczyny mam podobny problem tzn:
mala strasznie sie wierci przy jedzeniu, ale lekarz mowi ze jak dziecko jest bardzo glodne, to sie denerwuje, bo nie ma sily ciagnac i malo mleka jej leci.. moja mala je co 3 godziny 150ml (ma 4 miesiace)
-strasznie ulewa. nie jest to ulewanie chlustajace i nie jest tego duzo ale czesto, jak siedzi w lezaczku, co 15 minut wycieram jej buzke od mleka ktore wypycha jezykiem zdarza sie to zarowno zaraz po jedzeniu, jak i 1h lub 2-h po. Czasem nawet zaraz przed nastepnym karmieniem ulewa jeszcze poprzednia dawke mleka a juz jest glodna
-niespokojnie zasypia zawsze sie prezy placze choc jest juz padnieta
-kupka czesto zielona wodnista ale robi raz dziennie
nie wiem co mam robic bylam u lekarza ktory mowil ze mam pionizowac dziecko po jedzeniu od zawsze tak robie i czekam az odbije jej sie raz lub dwa
mala ma to od urodzenia lekarz kazal mi czekac do 4 miesiaca mowil ze przejdzie samo a jakos nie przechodzi stosowalam delicol i nie widzialam poprawy (moze za mala dawka bo lili byla wtedy bardzo malutka i nie chcialam jeszcze bardziej zaszkodzic)

czy to moze byc nietolerancja laktozy czy bardziej refluks a moze to i to?

nie wiem jakie mleko stosowac czy nutramigen dla alergikow czy zageszczac normalne mleko lub tez stosowac jakies dodatkowe srodki
pomozcie prosze bo wszyscy bagatelizuja sprawe. Mala moze spac tylko na boku bo na brzuchu nie zasnie odkad zaczela podnosic glowke (chyba ze sama jej spadnie):P ale teraz zaczyna sie przewracac na plecy i czesto sie tym mleczkiem krztusi przez co ja nie spie w nocy...
malina201 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-16, 16:45   #6
Bakteryika
Wtajemniczenie

malina - ja bym zmienila lekarza! ulewanie to jeden problem z ktorego rzeczywiscie moze po prostu wyrosnac, ale te kupki to by mnie martwily - zielone wodniste na pewno powinien ktos to dobrze sprawdzic!
poszukaj innej opini lekarza - moze to jakies uczuleniowe jak mowisz i po co ma coreczka cierpiec

na noc pozwol jej spac na pleckach, podnies tylko nogi lozeczka lub podloz cos pod materac zeby nie spala zupelnie plasko - nic jej sie nie stanie
pozycja na brzuszku przy refluksie wcale nie pomaga

moj ma reflux i jest na lekach ale tylko dlatego ze na wadze nie przybieral jak powinien
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-16, 18:55   #7
malina201
Raczkowanie

moze nie jest calkiem wodnista ale konsystencji kaszki..
moje pierwsze dziecko wiec nie wiem jak powinna ta kupka wygladac. gdy bylam u lekarza zapytal sie mnie czy dobrze robi kupki ja odpowiedzialam ze robi ale zielone on mi na to ze nie pyta jakie, tylko czy w ogole robi i ze jak robi to ok o.O
nie ma u mnie innego lekarza tylko prywatnie a na prywatnych juz sie przejechalam bo ci z kolei wymyslaja wszystkie choroby swiata byleby tylko przychodzic
ide za tydzien zobaczymy co powie tym razem
malina201 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 11:39   #8
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

Ewcia..... ja tez z UK i mam ten sam problem co TY....

Bedac na swieta w PL lekarka stwierdzila skaze.... dodam ze przed wyjazdem do pl bylam kilka razy u gp bo martwila mnie skorka mojej Olivki.... byla sucha, czasami robila sie szorstka w szczegolnosci na raczkach i nozkach.....Dostawalysmy rozne kremy i plyny do kapieli.... nic nie pomagalo....Wrocilismy z pl poszlam do gp po recepte na bebilon pepti 1 bo takie mleko mala pila w pl.... dal nam ale zapytal sie czy mala miala robione testy....no niestety nia miala. Wczoraj znowu poszlam z mala do gp bo zauwazylam ze ja ta skora swedzi.... powiedziala ( a lekarka jest polka ) ze on nie sadzi ze to jest skaza tylko egzema....Kazala nam przejsc na zwykly aptamil i przyjsc na kontrole po 3 tyg... Najlepsze jest to ze lekarka powiedziala ze u takiego maluszka jest trudno swtierdzic skaze
Dodam ze ta skora jakos tragicznie nie wyglada ale czasami sie robi taka sztywna i twarda....
Zobaczymy co z tego wyniknie po tych 3 tyg
Moja tez sie czasami wygina przy jedzeniu ale to jak pisalas raczej nie ma nic wspolnego ze skaza po prostu maluszki zauwazaja kolo siebie mnostwo ciekawych rzeczy
Co do ulewania to jej sie zdarzy raz czesciej raz rzadziej wiec trudno okreslic od czego to moze byc.....
Kupki sa nawet 3 razy dziennie takie musztardowe.... zielono-zolte....

Moze popros o ten test na skaze.....
Albo udaj sie do jakiejs polskiej prywatnej przychodni.....

My narazie czekamy ......
Stary 2012-01-18, 00:37   #9
martynka89
Zakorzenienie

Moja mala ma/ miala prawie wszystkie objawy o ktorych piszesz a nie ma skazy
-sucha, chropowata skora na policzkach czasem robi sie czerwona a czasem blednie- mala ma to do dzis z powodu ciemieniuchy. Miala ciemieniuche nie tylko na glowie ale tez na brwiach i na bokach policzkow.
-wysuszona skora w zgieciach- mala juz tego nie ma ale miala dosc dlugo, smarowalam parafina w kremie i w koncu zeszlo
-ulewanie- bywaly takie dni, ze musialam malej zmieniac ubranie 5-6 razy dziennie bo zle odbila i pozniej ulewala. Potrafila odbic zaraz po jedzeniu a pozniej gdy juz ja polozylam krecila sie jak by nie do konca jej sie odbilo i jak ja podnioslam, to czasem nawet zwymiotowala. Jeszcze zdarza sie jej ulac, zwymiotowac, ale odkad wiecej przebywa w pozycji siedzacej dzieje sie to bardzo rzadko.
I tez mi sie zdarzalo, ze jak mala wyjmowalam z wozka po dlugim spacerze albo po dluzszej drzemce, to ulewala. Ale przybiera ladnie wiec wszystko jest OK.
Co do kupek- moja robila twarde co 2-3 dni i zmienilam mleko na aptamil comfort bo to mleko jest wlasnie dla dzieci z zaparciami i kolkami.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 09:49   #10
iizabelaa
Zakorzenienie

malina201
faktycznie z ulewania się wyrasta,
jeśli cie to niepokoi to przejdź się do innego lekarza,
zageszczanie mleka ulewającym dzieciom jest bardzo skuteczne

natomiast do do koloru kupek, to u nas były bardzo często zielone,
mnie to nie martwiło,
gdzies przeczytałam że po mm z żelezem często się zielone kupki
Stary 2012-01-18, 17:28   #11
fanfarada
Przyczajenie

Hej,

Nic nie wskazywało na to, że mój synek będzie mieć jakąkolwiek calergie- ani ja, ani mój mąż nie jesteśmy alergikami. Cały "cyrk" zaczął się miesiąc po urodzeniu.
Zauważyłam, że Olinek dostał drobnej wysypki na policzkach i szyi. Były to maleńkie czerwone krostki blisko siebie ( ale nie wyglądały jak liszaje)
Po wizycie u pediatry, lekarka stwierdziła, że pewnie coś zjadłam nie odpowiedniego i tak właśnie zareagował Mały.
Niestety wysypka nie przechodziła, zaczęłam karmić go też mlekiem sztucznym- na początku było ok, jednak po ok. 2 tygodniach wszystko się powtórzyło. Odstawiłam go od piersi ( z wielkim żalem), przeszliśmy na nutramigen + maść sterydowa na tą wysypke.
Całość ustąpiła, skończyły się też kolki. Nutramigen pił do 6 miesiąca, później przeszłam na gerber 2 (rewelacyjne mleko), nie miał żadnych objawów alergii.
Niestety od piątku męczy nas atopowe zapalenie skóry co może świadczyć o rozwijającej się alergii. Póki co na testy za wcześnie, ale Olinek bierze zyrtec, kąpie go w emoilum i już jest dużo lepiej (miał takie "plamy" szorstkiej skóry na ramieniach, udach, policzkach)

Syn Olinek- 11.11.10 3450g 59 cm 10pkt
fanfarada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-19, 07:38   #12
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Moja mala ma/ miala prawie wszystkie objawy o ktorych piszesz a nie ma skazy
-sucha, chropowata skora na policzkach czasem robi sie czerwona a czasem blednie- mala ma to do dzis z powodu ciemieniuchy. Miala ciemieniuche nie tylko na glowie ale tez na brwiach i na bokach policzkow.
-wysuszona skora w zgieciach- mala juz tego nie ma ale miala dosc dlugo, smarowalam parafina w kremie i w koncu zeszlo
-ulewanie- bywaly takie dni, ze musialam malej zmieniac ubranie 5-6 razy dziennie bo zle odbila i pozniej ulewala. Potrafila odbic zaraz po jedzeniu a pozniej gdy juz ja polozylam krecila sie jak by nie do konca jej sie odbilo i jak ja podnioslam, to czasem nawet zwymiotowala. Jeszcze zdarza sie jej ulac, zwymiotowac, ale odkad wiecej przebywa w pozycji siedzacej dzieje sie to bardzo rzadko.
I tez mi sie zdarzalo, ze jak mala wyjmowalam z wozka po dlugim spacerze albo po dluzszej drzemce, to ulewala. Ale przybiera ladnie wiec wszystko jest OK.
Co do kupek- moja robila twarde co 2-3 dni i zmienilam mleko na aptamil comfort bo to mleko jest wlasnie dla dzieci z zaparciami i kolkami.
Ale robiliscie badania że nie ma skazy ? Można mieć tą pewność przed 2 rokiem życia jeśli badania nie są miarodajne ?

Cytat:
Napisane przez fanfarada Pokaż wiadomość
Hej,

Nic nie wskazywało na to, że mój synek będzie mieć jakąkolwiek calergie- ani ja, ani mój mąż nie jesteśmy alergikami. Cały "cyrk" zaczął się miesiąc po urodzeniu.
Zauważyłam, że Olinek dostał drobnej wysypki na policzkach i szyi. Były to maleńkie czerwone krostki blisko siebie ( ale nie wyglądały jak liszaje)
Po wizycie u pediatry, lekarka stwierdziła, że pewnie coś zjadłam nie odpowiedniego i tak właśnie zareagował Mały.
Niestety wysypka nie przechodziła, zaczęłam karmić go też mlekiem sztucznym- na początku było ok, jednak po ok. 2 tygodniach wszystko się powtórzyło. Odstawiłam go od piersi ( z wielkim żalem), przeszliśmy na nutramigen + maść sterydowa na tą wysypke.
Całość ustąpiła, skończyły się też kolki. Nutramigen pił do 6 miesiąca, później przeszłam na gerber 2 (rewelacyjne mleko), nie miał żadnych objawów alergii.
Niestety od piątku męczy nas atopowe zapalenie skóry co może świadczyć o rozwijającej się alergii. Póki co na testy za wcześnie, ale Olinek bierze zyrtec, kąpie go w emoilum i już jest dużo lepiej (miał takie "plamy" szorstkiej skóry na ramieniach, udach, policzkach)
Czemu od razu sterydy ? Nie mieliście dużych sączących się ran, a sterydy to przecież ostateczność ( przynajmniej dla mnie)
Zyrtec to też obowiązkowy lek dla wielu lekarzy widzę.
Próbowałaś od czegoś łagodnego na te szorstkie plamy na początku? np. zwykłą parafinę ? ( diprobasa, emolium maść)

AZS jest często stawiane jako diagnoza obok skazy białkowej ale ta naprawdę nie zdarza się tak często.

U nas testy IGe wyszły negatywne, co może albo nie swiadczyć o alergii. Przeczucie matki mówi mi że nie ma skazy.
U nas objawami "skazy" były :
-pojedyńcze plamki, czasem jedna, czasem dwie na ciele szorstkie, czasem zaczerwieniające się, ogólnie w kolorze skóry. Znikają po posmarowaniu parafiną ( której też nie jestem wielkim zwolennikiem)
-chlustanie mlekiem, ulewanie w postaci obfitego mlekotrysku, ja to wiążę z niedojrzałością układu pokarmowego, bo minęło ok 2 miesiąca
- "naderwane uszy" wielki objaw AZS/skazy - myślę że to od ulanego mleka za uszami, zrobiły sie od tego ranki, przeszło po zastosowaniu
Bepathenolu Plus
- objawów brzuszkowych, dziwnych kup brak
Na chwilę obecną (10,5 mca) sprawdzamy powolutku jogurty. Po kilku razach podania nabiału nie było żadnej reakcji negatywnej.

Obecnie na Nutramigenie 2.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-19, 10:25   #13
Asisianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Ale robiliscie badania że nie ma skazy ? Można mieć tą pewność przed 2 rokiem życia jeśli badania nie są miarodajne ?

Czemu od razu sterydy ? Nie mieliście dużych sączących się ran, a sterydy to przecież ostateczność ( przynajmniej dla mnie)
Zyrtec to też obowiązkowy lek dla wielu lekarzy widzę.
Próbowałaś od czegoś łagodnego na te szorstkie plamy na początku? np. zwykłą parafinę ? ( diprobasa, emolium maść)

AZS jest często stawiane jako diagnoza obok skazy białkowej ale ta naprawdę nie zdarza się tak często.

U nas testy IGe wyszły negatywne, co może albo nie swiadczyć o alergii. Przeczucie matki mówi mi że nie ma skazy.
U nas objawami "skazy" były :
-pojedyńcze plamki, czasem jedna, czasem dwie na ciele szorstkie, czasem zaczerwieniające się, ogólnie w kolorze skóry. Znikają po posmarowaniu parafiną ( której też nie jestem wielkim zwolennikiem)
-chlustanie mlekiem, ulewanie w postaci obfitego mlekotrysku, ja to wiążę z niedojrzałością układu pokarmowego, bo minęło ok 2 miesiąca
- "naderwane uszy" wielki objaw AZS/skazy - myślę że to od ulanego mleka za uszami, zrobiły sie od tego ranki, przeszło po zastosowaniu
Bepathenolu Plus
- objawów brzuszkowych, dziwnych kup brak
Na chwilę obecną (10,5 mca) sprawdzamy powolutku jogurty. Po kilku razach podania nabiału nie było żadnej reakcji negatywnej.

Obecnie na Nutramigenie 2.
Skoro już podajesz nabiał i nie ma reakcji to pewnie nie ma skazy Może była bardzo delikatna ale już minęła.

"Naderwane uszy" to naprawdę częsty objaw skazy.... Moja starsza córka do teraz nieraz to miewa jak zje za dużo nabiału mimo, że ma 5 lat i z pewnością nie ulewa hehe...

A co to sterydów to używa się ich punktowo i krótko, są bardzo skuteczne. Gdy dziecko ma prawdziwą skazę to powinno się ich używać (po co dziecko ma się męczyć). Ja też się wzbraniałam aż mnie lekarka okrzyczała bo emulsje apteczne nie działały a córka rozdrapywała skórę...
A Zyrtec? Sama mam alergię i bez Amertilu (lub Zyrtecu) w okresie pylenia zdycham i nie wyobrażam sobie męczyć dziecka nie podając mu leków jeśli tego nie potrzebuje.... Przecież to lekarz przepisuje, a skoro tak to widocznie ma do tego podstawy. W przypadku pokarmówki też nie przyjmuje się leku ciągle tylko przy wystąpieniu objawów (swoją drogą po to jest dieta żeby objawów nie było, ale jak już coś dziecko zje nie takiego i jest objaw to trzeba go leczyć)...

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Napisane przez fanfarada Pokaż wiadomość
Hej,

Skoro po Gerberze wszystko było w porządku to raczej nie skaza tylko inne uczulenie. Miał też objawy na piersi więc wskazuje na to, że ty coś zjadłaś, co przeszlo w pokarmie. Potem objaw był dopiero po 6 miesiącu więc pewnie już je jakieś objadki czy deserki i może w nich być alergen (jabłko? ziemniaki? mięso jakieś?)... Przeanalizuj dietę dziecka.
Szkoda że zrezygnowałaś z piersi. To nie był mus.

Edytowane przez Asisianka
Czas edycji: 2012-01-19 o 10:20
Asisianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 16:00   #14
ewcia23
Raczkowanie

Przelozyli mi wizyte na jutro wiec ciagle czekam na konsultacje z GP.W poniedzialek na szczepieniu health visitor powiedziala ze dla niej to tylko sucha skora i mam stosowac kremy 3 razy dziennie E45 itp.No ale ja mowilam ze kapie malego od urodzenia w Oilatum,stosowalam juz E45 i zero poprawy,ona dalej swoje ze stosowac krem.Dopiero jak powiedzialam ze maly zaczal naprawde ulewac sporo po kazdym jedzeniu a nie bylo tego wczesniej powiedziala ze to nie jest normalne ale ona musi wiedziec ile synek wazy zeby moc cos powiedziec.I stad moje pytanie do was-czy dziecko ze skaza bialkowa zawsze chudnie i nie przybiera na wadze??? czy jest mozliwe ze moj synek dobrze przybiera a mimo to ma skaze i duzo ulewa? Wczoraj zwazylismy synka i wazy 7 kg,13 g,wlasnie konczy 4 mce,oczywiscie w przychodni gdzie go wazylismy powiedzieli ze dobrze wazy i to napewno nie skaza bialkowa....no ale to byla pielegniarka a nie lekarz wiec zobaczymy jutro co GP powie.Czytalam na necie ze tu w UK trzeba naprawde duzo czasu i staran zeby lekarz przepisal inne mleko,bede ich meczyc nawet co tydzien z wizytami tyle ze boje sie o mojego synka ze musi sie meczyc bo tutejsza sluzba zdrowia jest do niczego
Na dodatek przeczytalam ze nie leczona alergia moze przejsc w astme,no tak skoro okaze sie ze synek ma skaze biakowa a ja musze ciagle podawac mu zwykle mleko na ktore jest uczulony to nie czuje sie z tym dobrze wiedzac ze jakby ja przyczyniam sie do jego problemu.
Wiem ze jeszcze nikt nie stwierdzil ze moj synek ma skaze ale jako matka wiem ze cos jest nie tak i to nie jest tylko sucha skora i inne objawy.
Mam jeszcze pytanie do was-czy jesli pojde prywatnie do polskiego lekarza ktory stwierdzi skaze i wystawi mi zaswiadczenie to czy potem angielski lekarz wystawi mi recepte na mleko na to zaswiadczenie???
I jeszcze jedno- jak wygladaja testy na skaze biakowa u 4 m-c dziecka?

Edytowane przez ewcia23
Czas edycji: 2012-01-20 o 16:30
Stary 2012-01-20, 21:50   #15
aguu00
Zadomowienie

Ok to mnie teraz to za nie pokoiło. Bo ja lubię wyolbrzymiac i moja mama z którą się konsultuje mówi mi że przesadzam ale mój mały też ma suchę za uszami chociaż wczęsniej tego nie miał, ulewa strasznie chociaż na początku tego nie było przynajmniej aż tak, policzki jak dałam mu jabłko to się niby poprawiły ale tylko na chwilę później znów stały się takie jakby chropowate, strasznie od czegoś wysuszyła mu się skóra ale na nogach, udach. kupi tez robi zielone ale tym się nie przejmowałam bo od mleka, je aptamil comfort bo po 1 miał zaprcia i tez kolki się pojawiły. więc już nie wiem co mam zrobić.. powinnam z takimi obiawami iść z nim do lekarza?
a co do szczepiań to jak na razie miał dwie wizyty a zaraz skonczy 4 miesiace wiec powinnien miec 3 szczepionkę teraz czy kiedy?
Stary 2012-01-21, 01:20   #16
martynka89
Zakorzenienie

ewcia a czemu nie sprobujesz mleka Aptamil comfort? Jest wlasnie dla dzieci z problemami. I nie potrzebujesz na nie recepty ani zgody lekarza.
I nie, nie musisz podawac zwyklego mleka bo comfort kupisz w kazdej aptece i markecie. Zadnego innego mleka lekarz Ci nie wymysli. Chyba, ze dziecko ma silna skaze wtedy nutramigen.

Edytowane przez martynka89
Czas edycji: 2012-01-21 o 01:24
Stary 2012-01-21, 09:41   #17
ewcia23
Raczkowanie

No wiec wrocilam juz od GP.Obejrzal synka i stwierdzil ze rzeczywiscie ma sucha skore,powiedzialam o ulewaniu itp. no i stwierdzil ze nie moze jednoznacznie stwierdzic skazy bialkowej ale przepisal na recepte mleko Cow&Gate Pepti Junior.Powiedzial ze trzeba poobserwowac po tym mleku czy malemu sie polepsza itp.Jesli sie polepszy zostaniemy przy tym mleku a jak sie nie polepszy to bedzie znaczylo ze nie ma skazy biakowej.Mam przyjsc za 2 tygodnie na wizyte.Mowil ze moze miec tez refluks.Przepisal mi recepte na 4 mleka po 400gram wiec na 2 tyg powinno starczyc.Chcialam zeby przepisal Aptamil Pepti gdyz synek teraz jest na zwyklym Aptamilu wiec firma by zostala jesli to ma znaczenieale powiedzial ze niema takiego w systemieDziwne troche ale nie chcialam sie klocic ze przeciez jest takie mleko w UK.Moze ktoras z was stosowala Cow&Gate Pepti Junior??Troche sie zdziwilam ze pisze Junior skoro to dla niemowlaka ale sprawdze w aptece co jest napisane na tym mleku.
Stary 2012-01-21, 11:50   #18
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewcia23 Pokaż wiadomość
No wiec wrocilam juz od GP.Obejrzal synka i stwierdzil ze rzeczywiscie ma sucha skore,powiedzialam o ulewaniu itp. no i stwierdzil ze nie moze jednoznacznie stwierdzic skazy bialkowej ale przepisal na recepte mleko Cow&Gate Pepti Junior.Powiedzial ze trzeba poobserwowac po tym mleku czy malemu sie polepsza itp.Jesli sie polepszy zostaniemy przy tym mleku a jak sie nie polepszy to bedzie znaczylo ze nie ma skazy biakowej.Mam przyjsc za 2 tygodnie na wizyte.Mowil ze moze miec tez refluks.Przepisal mi recepte na 4 mleka po 400gram wiec na 2 tyg powinno starczyc.Chcialam zeby przepisal Aptamil Pepti gdyz synek teraz jest na zwyklym Aptamilu wiec firma by zostala jesli to ma znaczenieale powiedzial ze niema takiego w systemieDziwne troche ale nie chcialam sie klocic ze przeciez jest takie mleko w UK.Moze ktoras z was stosowala Cow&Gate Pepti Junior??Troche sie zdziwilam ze pisze Junior skoro to dla niemowlaka ale sprawdze w aptece co jest napisane na tym mleku.
Ale Aptamil a Cow & Gate to ta sama firma tyle, ze Aptamil to troche drozszy produkt. Sprawdz sobie adres producenta na obydwoch mlekach- jest dokladnie ten sam. Tyle, ze Aptamil to marka z dodatkowymi prebiotykami.
Stary 2012-01-24, 12:10   #19
ewcia23
Raczkowanie

Od wczoraj podaje juz mleczko Cow&Gate Pepti Junior i dzis synek zrobil kupke i pierwszy raz bez grudek-wczesniej mial zawsze grudki i to tez byl jeden z objawow skazy-tak powiedzial lekarz.Dziewczyny czy mozecie mi powiedziec po jakim czasie jest poprawa przy zmianie mleka z normalnego na pepti?Moj GP powiedzial ze jesli nie nastapi poprawa przez 2 tyg. to bedzie znaczylo ze niema skazy bialkowej.

Niestety synek dalej ulewa a czasem nawet zwymiotuje mleko,dzis mija 5 dzien na mleku pepti.Dodatkowo uzywam kremu Oilatum po kapieli i juz bylo lepiej z sucha skora a dzis znowu synek ma suchy,czerwony policzek i wysypke na brzuszku Wiec juz niewiem co dalej robic,GP mowil ze jesli to mleko nie pomoze to przepisze mi inne ale boje sie tak zmieniac mleko,przeciez synek jest taki malutki.A na dodatek zaczal robic zielona kupke po tym mleku i to mnie dodatkowo martwi Czy ktoras z was miala podobnie ze dopiero kolejna zmiana mleka pomogla ?

Edytowane przez ewcia23
Czas edycji: 2012-01-27 o 22:14
Stary 2012-07-04, 14:37   #20
dosiaczek9307
Przyczajenie

Mam do sprzedania Nutramigen 2 za 20 zl za puszkę , zrobiłam duże zapasy i teraz już nie jest mi potrzebny osoby zainteresowane mogą pisac na adres dooominikab@wp.pl
dosiaczek9307 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości