|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Masa kukurydziana
Padło tu kiedyś pytanie o masę kukurydzianą, nie wiem w jakim wątku więc zakłada nowy z przepisem... miłej zabawy
![]() Masa z maki kukurydzianej nie wymaga wypalania w piekarniku, gdyz doskonale wysycha w temperaturze pokojowej. Aby wykonać mase potrzeba: filiżankę mąki kukurydzianej 1 łyżeczkę kawy zbożowej filiżankę kleju 2 łyżki wazekiny w płynie łyżka soku z cytryny Wykonanie: Do rondelka wsypujemy mąkę kukurydzianą, kawę zbożową, klej i mieszamy drewnianą łyżką. dodajemy wazelinęi sok z cytryny. mieszamy dokładnie, gotując 2-3 minuty na małym ogniu, aż masa zacznie odstawać od dna. Następnie wylewany wszystko na oprószona mąką kukurydzianą stolnicę. Również i masę oprószamy mąką kukurydzianą i wciąż gorącą wyrabiamy tak długo aż uzyskamy jednolitą gładką kulę o dość miękkiej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt miękka, mozna dodać jeszcze troche mąki kukurydzianej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Masa kukurydziana
z tej masy mozna robic figurki ? robilas ja juz kiedys i cos z tego ?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jaki to ma być klej? Nie poparzę sobie rączek jak to będę wyrabiać? Jak długo schnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeszcze nie sprawdzałam przepisu.. ale podobno masa jest lepsza niz masa solna pozdrawoam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ciekawe musze to ssprobowac
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
hej a ja używam wikolu i nie gotuję tej masy. A tutaj są moje prace. Mam nadzieje że link sie wklei
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a jednak nie wkleił sie. nie umiem... Poszukajcie w wątku "coś z niczego czyli wszystko i nic"
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
witam ja tu nowa prosze o przepis na mase kukurydziana , klej winylowy jaki to klej jedni daja klej do tapet ropuszczony itp? pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Klej winylowy - http://www.kreateria.pl/go/_info/?id=1098 To chyba to samo co klej wikol. Przepis na masę kukurydzianą. 1 filiżanka mąki kukurydzianej, 1 filiżanka kleju winylowego, 1 łyżka rozpuszczonej wazeliny (oleju wazelinowego), 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Składniki gotujemy ok. 3 minut na małym ogniu w teflonowym garnuszku - starannie mieszamy drewianą łyżką. Do nadania kolorów używamy tempery - kliknij tutaj . Ciasto wyrabiamy aż do ostygnięcia. Powinna to być gęsta, przeźroczysta masa bez grudek. Przedmiotów z masy nie trzeba wypiekać, wystarczy przewiewne, ciepłe i suche miejsce. Kształt wysychając ulegnie nieznacznym zmianom, ponieważ klej winylowy - kliknij tutaj - wysychając, usztywni ciasto, wygładzajac jednocześnie powierzchnię. Całość dobrze jest zabezpieczyć odpowiednim lakierem - polecamy lakier do mas i modelin http://www.craftladies.org/lep-lep-z...iana-t554.html przepis na modelinę ze skrobi kukurydzianej. Co potrzebujemy przygotować? Dwie szklanki soli, 2/3 szklanki wody, rondel, 1 szklankę skrobi kukurydzianej, ½ szklanki zimnej wody. Jak wykonać kukurydzianą masę? Łączymy razem sól z 2/3 szklanki wody, które następnie rozmieszamy nad ogniem przez 4 do 5 minut. Po tym czasie odstawiamy naczynie z ognia i powoli wsypujemy skrobie kukurydzianą i wlewamy zimną wodę. Mieszamy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Ustawiamy rondel ponownie na ogniu i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Kiedy glina wystygnie lepimy, mdelujemy, ugniatamy i rzeźbimy dowolne kształty. Zostawiamy figurki na noc do wyschnięcia. Na drugi dzień dekorujemy, barwimy i utrwalamy akrylem figurki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
skad wziasc wazeline w plynie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
niby prosta masa a przyjdzie zgromadzic skladniki to jest problem jaki klej uzywacie klej do tapet? i rozpuszczony? gubie sie juz w tym pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:38.