![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Skąd pomysł na imię.
Jestem ciekawa skąd wziął się pomysł na Wasze imię, lub Waszego dziecka? Dlaczego akurat TO, a nie inne? ;> Liczę na odpowiedź i pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skąd pomysł na imię.
ja dostałam swoje pierwsze imię po siostrze mojej mamy, a drugie imię po mojej prababci.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
hm moi rodzice nie mieli pomysłu na imię dla mnie, więc z tego co słyszałam mama otwarła kalendarz i padło na- Żanetę
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
mama zawsze mówiła, że jak będzie córka to tylko Edyta.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam mieć na imię Kasia (ot, taki wybór rodziców, żadna z babć czy prababć nie miała tak na imię). Ale ojciec jadąc do USC zajechał po drodze do moich dziadków i dziadek 'zbuntował się'
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Hmm...
Do samego końca miałam być Kamilem ![]() Aż tu bach,dziewczynka ![]() No i na szybko wyszła Madzia ![]()
Jeśli kopiuję, to tylko w punktach ksero, Gdy ktoś powiela kogoś, Uważam go za zero, Mówię prawdę szczerą, Bo nie lubię, gdy ktoś kłamie, Służę pomocą, nie na każde zawołanie, Mam własne zdanie i szereg racji, Niezmienna niezależnie od miejsca, czasu i akcji ![]()
BLESS! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac Czas edycji: 2010-12-15 o 16:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Pierwsze imię po małej córeczce znajomych z pięknymi blond loczkami, recytującej wiersze i śpiewającej piosenki
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Mi imię wymyślił brat. Rodzice myśleli nad Beatą, ale to nie było "to". A że mój brat spotykał się wtedy z jakąś Kingą ( jest dużo starszy ode mnie ), był tym imieniem oczarowany no i moim rodzicom pomysł się bardzo spodobał.
![]() Tak więc imie zawdzięczam braciszkowi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja mam na pierwsze imię tak jak mam, bo moja prababcia bardzo chciała, żeby tak było, a imię które wymyślili dla mnie rodzice poszło na drugie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
A ja miałam mieć na imię Pamela, ale na szczęście Tatuś, już w Urzędzie Stanu Cywilnego (czy gdzie to się zapisuje?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
ja miałam być Markiem a ze nie wyszło no to jest Marta:P
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
imie mam jakie mam bo moja babcia nie chciala nic pospolitego
no i fakt, na moim roczniku mało "mnie" a do tego udało jej się wybrać imie które nie jest obciachowe ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Mi mama opowiadała, że po wielu namysłach przyszło jej do głowy imię Monika, poszła do przyjaciółki a ona od razu na powitanie A może nazwiesz swoją córkę Monika, tacie się ten pomysł spodobał i tak zostało , a jak się urodziłam babcia wyjawiła mojej mamie, że oni to się nie chcieli wtrącac ale zawsze chcieli miec córkę o imieniu Monika.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
podobnie jak niektóre z was do końca miałam być Konradem (czyli chłopcem)
![]() pozniej mama upierała sie przy imieniu Eliza, ale ojciec w ostatniej chwili postawił na swoim i jest jak jest ![]() imiona swoich przyszłych dzieci mam juz od dawna ustalone ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja bardzo długo zastanawiałam się jak mam dać na imię mojej córeczce , aż tu pewnego razu przyleciała do mnie córka mojej siostry i zaczęła opowiadać ,że poznała super koleżankę, która ma na imię Wisieńka
![]() oczywiście okazało się ,że była to Jagódka i tak właśnie nazwałam swoją córcię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
na drugie mam Irena
|
dla mojej pierwszej córki imie wymyśliłam na dwa lata przed ciążą, poznałam takie dziecko i było super mądre i dlatego
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Imię wzięte z jakiejś rosyjskiej powieści, którą uwielbiał ojciec. Lubię je, bo jest nietypowe. Drugie bo po prostu ładne. Bardzo typowe
![]() A najgorsze, że urzędniczka się pomyliła, ojciec nie zauważył i mam zamienione miejscami. Co do dziecka to pierwsze imię po babci TŻa a drugie po mojej (ale to żeby się nie obraziła głównie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witam imienniczkę ![]() Skąd się wzięło moim rodzicom nie mam pojęcia (oni chyba tez niespecjalnie wiedzą co ich przy pierwszym dziecku opętało- młodsze rodzeństwo ma imiona dość popularne) ale i tak dobrze że nie zostałam Klarą, bo taka była alternatywa ![]() A moja mam, do dziś nie wybaczyła sąsiadce i potrafi wypomnieć że "spapugowała" i nazwała tak samo swoją rok ode mnie młodszą córkę ![]() Inna sprawa, ze troche podejrzewam swoich rodziców o jakies głębsze grzebanie w znaczeniu imion, bo Edyta i Wojciech (a jakbym urodziła się chłopcem miałam byc Wojtkiem) to imiona mające to samo znaczenie u swego źródłosłowiu: "szczęście wojownika / szczęście walecznych". Nigdy mi się nie przyznali, ale az trudno uwierzyć w taki zbieg okolicznosci, ze wybrali 2 wersje imienia dla dziewczynki i dla chłopca niosące akurat takie przesłanie ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam być Simoną
![]() ![]() Ostatecznie i na szczęście imię odziedziczyłam po Gabrieli Sabatini , którą mój tata uważał za najpiękniejszą kobietę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mama mi opowiadała, że nie mogli się z tatą zdecydować czy Magda na pierwszye czy Olga na drugie czy odwrotnie, wkońcu zostało Magda Olga,szkoda że nie dowrotnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja mam imię po piosence, którą wtedy podśpiewywała moja siostra- "Zuzia lalka nieduża". Oj całą podstawówkę dzieci za mną to śpiewały a ja płakałam
![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Moje imię wzięło się stąd, iż mojej babci bardzo podobało się imię królowej Szwecji. Bardzo je lubię, mało osób spotykam z takim imieniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Miałam być Kariną lub Tatianą. Ostatecznie padło na Paulę. A dlaczego to nie wiem. Dziadek obraził się za to na moich rodziców.
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Moi rodzice się strasznie spierali. Tato chciał Karinę, a mama Marcelinę, więc moja kochana ciocia, a zarazem matka chrzestna wymyśliła Kalinę i jestem z jej pomysłu bardzo zadowolona
![]() ![]() EDIT: Zapomniałam dodać, że moja córka będzie miała na imię Sabina, bo bardzo lubię to imię, a na drugie pewnie też po którejś swojej babci (Jolanta lub Iwona) ![]()
Jesteś tu pierwszy raz? Zanim o cokolwiek zapytasz przeczytaj pierwszy post lub skorzystaj z wyszukiwarki ![]() Edytowane przez Li O Czas edycji: 2010-12-16 o 11:11 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
A ja dostałam imie po Joannie z "Ludzi bezdomnych". Moja mama była strasznie oczarowana ta książką i nie było bata abym dostała inne imię.
Z czego bardzo sie cieszę zresztą ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam być Dianą, ale jak moja mama była w ciąży, sąsiedzi dwa piętra wyżej kupili psa i tak go nazwali
![]()
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.