|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Rewelacyjne pęknięcia
Witam!!! Właśnie zaczynam przygodę z decupagem, szukałam pomysłu jak ozdobić butelkę i znalazłam tę metodę, powiem szczerze, że nigdy się z tym nie spotkałam i bardzo mnie to zaciekawiło. Wygrzebałam wszystkie farby jakie miałam i zaczęłam eksperymentować, wychodziło całkiem całkiem ale strasznie chciałam zrobić pęknięcia, więc zaczełam przeszukiwać neta za jakimś domowym sposobem i nic nie znalazłam oprócz wikolu ale to nie jest za bardzo skuteczne, natknełam sie natomiast na to że zamiast kleju można użyć białka kurzego i coś mi przyszło do głowy. Rozdzieliłam białko z żółtkiem i zaczęłam eksperymentować wyobraźcie sobie moje zdumienie jak po żółtku zaczęły się pojawiać genialne pęknięcia. Co prawda w miejscu gdzie się smaruje jajkiem to jest trochę zgrubienie, ale poza tym rewelka to moje pierwsze prace wczorajsze jeszcze nie lakierowane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rewelacyjne pęknięcia
Halo halo
tłumacz szybciutko, jak to po żółtku???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Osiołek z zakątka :)
|
Rozumiem, że zamiast kraka jednoskładnikowego posmarowałaś rozbełtanym żółtkiem i na to ostatnią warstwę farby? Wygląda świetnie, bardzo naturalnie
![]() Do tego świetnie dobrany i wkomponowany motyw, wielkie ![]() ![]() ![]() ![]() Witaj wśród pozytywnie zarażonych ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Witaj świetne te słoiki i pomysł z żółtkiem no no muszę spróbować. Bardzo fajnie połączyłaś motywy
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Podpisuję sie pod wypowiedziami dziewczyn
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja też się dołączam do powitań i pochwał. Prace śliczne no i pomysłowe z tym żółtkiem.
Małe pytanko. Czy żółtko musi wyschnąć? Zapowiada się ciekawy wątek. Pozdrawiam >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>> Moja biżuteria https://wizaz.pl/forum/showthread.php...1#post24 336411 Decoupage https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=496541&page=4 moje malowanie :https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=11602 moje wymianki: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=486323&page=3 Pilnie poszukuję"Malujemy..." https://wizaz.pl/forum/showthread.php...2#post24 106762 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Witaj!Opisuj Nam tu szybciutko wszystko dokładnie i po kolei
![]() Mnie sie udało(pierwszy raz niechcący,nastepne juz zamierzone) uzyskać pęknięcia za pomocą różnicy temperatur. Bardzo fajne szkiełka Ci wyszły.Jak tak zaczynasz to co będzie dalej??????
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Witaj Ewelinko, ale nas zaciekawiłaś tym żółtkiem, ciekawe jak będzie się sprawowało potem, jak wytrzyma np szlifowanie.
Słoiczki świetne, czekam niecierpliwie na nastepne prace
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
No właśnie dobrze zauważyłaś czy wytrzyma szlifowanie , albo nie próbuj nawet . Słoiczki niczego sobie no i już podcieniowane, kapitalne początki, też myślę co będzie potem - rośnie nam niezdrowa
konkurencja. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
hej wszystkim nie mogłam wcześniej pisać bo nie mogłam sobie poradzić z tymi odpowiedziami ale znalazłam jak długo to nie wiem ale na razie jest. Dziękuję wszystkim za pochwały sama nie myślałam że jak na pierwszy raz to taka fajna zabawa lubie takie pierdołki i właśnie znalazłam sposób na zmiany w domu. Więc tak jak się domyślacie prosty sposób maluje żółtkiem i na to druga warstwa farby, podsuszam żółtko żeby nie było już lepkie i maluję następnie suszę suszarka i robią się pęknięcia. A co do babagaga wiesz nie mam pojęcia co do szlifowania, dopiero zaczynam więc jeszcze tego nie testowałam a czy wytrzyma i jak długo to się dopiero okażę.. więc jeśli ktoś spróbuje to dajcie znać
![]() ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
Dzisiaj mój mąż mi podpowiedział że właśnie sposobem różnicy temperatur też się robią pęknięcia ale jeszcze nie prubowałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Osiołek z zakątka :)
|
Cytat:
![]() ![]() Spękania za pomocą dwóch farb można uzyskać poprzez różnicę temperatur lub znaczną grubość jednej warstwy. I do tego nie potrzeba żadnego preparatu ![]() ![]() A przy użyciu kraka spękania powstają ze względu na różną kurczliwość i schnięcie warstwy kraka i farby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny jeszcze jedno nie robią się wam bąbelki przy malowaniu gąbka? mi się robią i brzydko to wygląda, może źle coś robię?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
jestem bardzo początkująca w decu, ale zauważyłam, że bąble się robią jak farba jest za rzadka, przy gęstszej konsystencji nie ma tego problemu, próbuj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ewelinko czasem robią się bąbelki , gdy farba wyschnie trzeba to szlifować i malować jeszcze raz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dzięki tak myślałam że to właśnie farba jest za rzadka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Czyli zrobiłać tak: 1. Pierwsza warstwa farby- czekać aż wyschnie 2. Żółtko- wysuszyć suszarką 3. Druga warstwa farby i pojawiają się pęknięcia? czy: 1. Pierwsza warstwa farby- czekać aż wyschnie 2. Żółtko 3. Druga warstwa farby- wysuszyć suszarką i pojawiają się pęknięcia?? ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Ahaa..
PS. Bardzo podoba mi się twój "gust plastyczny". No wiesz- dobranie tła do motywu i w ogóle motyw ![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
jestem pod wrazeniem i swietny pomysl z tym jajkiem1
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Więc tak -
1. Maluję ciemną farbą i podsuszam (robię to za pomocą grzałki falerki lub suszarki do włosów, robię to dlatego że jestem niecierpliwa i nie lubię czekać a tak jest szybciej) 2. Rozrabiam samo żółtko i nakładam pędzelkiem grubą warstwę( czym grubsza tym pęknięcia są większe ) podsuszam żeby zrobiły się lepkie 3. Miękim pędzelkiem nakładam warstwę farby jasną i suszę suszarką GOTOWE Czekam na wasze opinie po własnym eksperymęcie!!!!!!! Powodzenia !!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
wg mnie pomysl rewelacyjny i tani bo tzw.kraki nie sa tanie.ale moze nie kazdemu wyjsc czyli do dziela dziewczyny poprobujmy wszystkie tego pomyslu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.