Pierwsza praca.. ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-28, 21:56   #1
Kradziejka_
Rozeznanie

Pierwsza praca.. ;)

Moje drogie kobietki.. i nie tylko

Piszę może i w nieodpowiednim dziale, ale tutaj zagląda Was najwięcej, a i przeszukując forum odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłam.

Mam lat 18 i jestem w maturalnej klasie. Mam szansę starać się o pracę w sklepie odzieżowym na weekendy. Kasa i możliwości niewielkie, ale jednak zawsze coś Problem w tym, że muszę najpierw doręczyć CV. No i w sumie ok, wiem jak ma to wyglądać, ale mam problem co np: umieścić w wykształceniu.. Czy wystarczy Waszym zdaniem napisać o gimnazjum i to, że jestem w trakcie nauki w LO? Potem znajomość języków na jakimś tam poziomie, zainteresowania... i co dalej? Doświadcznie? W sumie to brak poza dorywczą pracą w wakacje w roli kelnerki. Liczy się ? Pomyślałam, że może to jakoś pozytywnie wpłynąć, bo to kontakt z ludźmi, z klientem itd. Jestem w kropce. Jakoś tam sobie bym pewnie poradziła, ale wolę się trochę upewnić, bo to dla mnie ważna sprawa Ogólnie to CV raczej skąpe.. nawet szkoła jeszcze nieukończona, doświadczenie kiepskie ale próbować chyba nie zaszkodzi..

Jak możecie, to pomóżcie, doradźcie

Z góry dziękuję
narysuję je.. ich każdy mały cień..

Kradziejka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 22:34   #2
wmm2
Przyczajenie

Dot.: Pierwsza praca.. ;)

W CV wypisz dosłownie wszystko co robiłaś. Możesz nawet lekko ubarwnić (LEKKO!). Wpisz każdą pracę, nawet dorywczą, dlatego, że będzie tam zarawta informacja, że właśnie, miałaś kontakt z takimi, albo takimi ludźmi.
Skoro mają świadomość kogo przyjmują do pracy (osobę uczącą się), to raczej wiedzą jaki jest staż pracy takij osoby.
Poza tym... to tylko praca w sklepie odzieżowym, nie trzeba mieć mega doświadczenia, tylko być osobą kontaktową i umiejącą ludziom wciskać słodkie kity.

Pozdrawiam
wmm2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 22:45   #3
muszynianka
Zakorzenienie

No wpisz wolontariat, ale nie wpisuj pracy jeżeli to była robota na czarno. Jeszcze cie sprawdzą i kiszka. Jeżeli to bylo na czarno to wpisuj to jako 'pomoc przy' 'zaangażowanie w akcje' czy jakoś tak mi to kiedyś w szkole tłumaczyli :P

Cytat:
Poza tym... to tylko praca w sklepie odzieżowym, nie trzeba mieć mega doświadczenia, tylko być osobą kontaktową i umiejącą ludziom wciskać słodkie kity.
ta osiem razy. jak ja szukałam pracy w sklepie to
doświadczenie w zawodzie, znajomość obsługi kasy fiskalnej, ukończona szkoła handlowa terefererrituriririrur.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 22:57   #4
Kradziejka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wmm2 Pokaż wiadomość
W CV wypisz dosłownie wszystko co robiłaś. Możesz nawet lekko ubarwnić (LEKKO!). Wpisz każdą pracę, nawet dorywczą, dlatego, że będzie tam zarawta informacja, że właśnie, miałaś kontakt z takimi, albo takimi ludźmi.
Skoro mają świadomość kogo przyjmują do pracy (osobę uczącą się), to raczej wiedzą jaki jest staż pracy takij osoby.

Pozdrawiam
Dziękuję za poradę Czyli jednak moje myśli nie były bardzo wybujałe i abstrakcyjne

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
No wpisz wolontariat, ale nie wpisuj pracy jeżeli to była robota na czarno. Jeszcze cie sprawdzą i kiszka. Jeżeli to bylo na czarno to wpisuj to jako 'pomoc przy' 'zaangażowanie w akcje' czy jakoś tak mi to kiedyś w szkole tłumaczyli :P

ta osiem razy. jak ja szukałam pracy w sklepie to
doświadczenie w zawodzie, znajomość obsługi kasy fiskalnej, ukończona szkoła handlowa terefererrituriririrur.
Ojj no mam nadzieję, że aż tak ostro nie będzie zresztą pytałam o wymagania, to nic szczególnego nie powiedzieli.
A że tak jeszcze głupio spytam: do wolontariatu zapisana nie byłam, ale w akcjach uczestniczyłam, więc co? Wpisywać?

Stary 2010-12-28, 23:04   #5
Ananasowa86
BAN stały

Ja bym wpisała że zaangażowanie w wolontariat, zawsze lepiej wyglada
Ananasowa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 23:12   #6
Kradziejka_
Rozeznanie

O, dzięki dobrze brzmi

Stary 2010-12-28, 23:31   #7
muszynianka
Zakorzenienie

No, to się możesz zdziwić, bo jak poszłam do butiku to...
-doświadczenie w handlu minimum dwa lata

tja... a wymagania - od 18 do 25 lat
Stary 2010-12-28, 23:57   #8
Marothel
Raczkowanie

Możesz wygenerować sobie fajne cv na stronce, bodajże mycv.pl

A brak doświadczenia zawodowego wypełnij inną działalnością: wolontariatem, jakimiś akcjami w szkole, dodatkową działalnością pozaszkolna ( możesz pod to podpiąć zdolności jak: zarządzania grupą, komunikacji, zdolności negocjacyjne; łatwość w nawiązywaniu kontaktów)

Praca kelnerki jak najbardziej na plus!

Pamiętaj - połowa sukcesu tkwi w ładnym zdjęciu, nietypowym szablonie CV (ale bez przesady), zwięzłości i trafności sformułowań

Powodzenia !
Marothel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 00:06   #9
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marothel Pokaż wiadomość
Możesz wygenerować sobie fajne cv na stronce, bodajże mycv.pl

A brak doświadczenia zawodowego wypełnij inną działalnością: wolontariatem, jakimiś akcjami w szkole, dodatkową działalnością pozaszkolna ( możesz pod to podpiąć zdolności jak: zarządzania grupą, komunikacji, zdolności negocjacyjne; łatwość w nawiązywaniu kontaktów)

Praca kelnerki jak najbardziej na plus!

Pamiętaj - połowa sukcesu tkwi w ładnym zdjęciu, nietypowym szablonie CV (ale bez przesady), zwięzłości i trafności sformułowań

Powodzenia !
ja bym chciała tak od siebie dodać, że ostatnim czasy cały ten trend na super cool wybitne CV HRowcom mocno minął i teraz większe "wzięcie' mają estestyczne białe kartki bez bibelotków z czarną czcionką Times'a a co ciekawe zaczyna wchodzić powoli "moda" na brak foto w CV

a co do tematu
1. Oczywiście że doswiadczenie w pracy z ludźmi ci pomoże
2. Wpisz szkołę, podaj datę planowanego ukończenia, podaj profil twojej klasy
3. Fajnie gdybyś miała do wpisania rzeczy typu : praca wgazetce szkolnej, przewodnicząca klasy/szkoły, wolonatriusz wośp/pck etc. Na pewno by docenili taką aktywność
4. Nie rozpisuj się za bardzo - ty wiesz i oni wiedzą że przecież nie jesteś w stanie mieć bóg wie jakiego doświadczenia więc śmieszie będzie wyglądać obszerne CV. Pisz krótko i treściwie żeby to wyglądało wiarygodnie i sensownie.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 00:40   #10
Irmina9891
Raczkowanie

W szkole średniej powinna obowiązkowo pojawić się lekcja o tym, jak poprawnie pisać CV. Co w nim zamieszczać, jak je technicznie zrobić, o odwróconej chronologii i tak dalej. Tak samo powinni uczyćpisania podań, do którego urzędu iśc z jaką sprawą i tym podobne.
Jest taki przedmiot jak "podstawy przedsiębiorczości". Nie wiem jak u was, ale mnie nic na nim nie nauczyli.
Irmina9891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 00:43   #11
muszynianka
Zakorzenienie

To powinno być na PP/podstawy przedsiębiorczości ale... wiem że nie jest.
Ja miałam przez jeden semestr lekcje z panią która pracowała w kilku miejscach no i m.inn. uczestniczyła w procesie rekrutacji, nauczyła nas o CV o prezencji, dała kilka wskazówek które pamiętam do dziś... o postawie, o zajęciu rąk w sytuacjach stresowych itp. No ale to było dawno temu no i nie wszystko spamiętałam, a modele CV /ze zdjęciem bez zdjęcia, aktualne trendy i różne takie/ to wszystko się zmienia.

No ale poza tym na PP nie nauczyli mnie kompletnie nic

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-29, 10:44   #12
Rena
Zakorzenienie

chyba nie to forum
Wyksztalcenie tak jak piszesz. Mozesz tez wpisac jakies kursy czy szkolenia jesli mialas w szkole, jezyki koniecznie, no i jak masz to pisz prawo jazdy.
Doswiadczenie wszelakie - jak masz male to pisz wszystko. Praca jako kelnerka, jakies wolontariaty - jesli byly, moze przygotowywalas wieksza impreze?
Mozesz tez napisac, ze lubisz prace z ludzmi i pragniesz zdobyc doswiadczenie w handlu.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości