|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Pierwsza praca.. ;)
Moje drogie kobietki.. i nie tylko
![]() Piszę może i w nieodpowiednim dziale, ale tutaj zagląda Was najwięcej, a i przeszukując forum odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłam. Mam lat 18 i jestem w maturalnej klasie. Mam szansę starać się o pracę w sklepie odzieżowym na weekendy. Kasa i możliwości niewielkie, ale jednak zawsze coś ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak możecie, to pomóżcie, doradźcie ![]() Z góry dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pierwsza praca.. ;)
W CV wypisz dosłownie wszystko co robiłaś. Możesz nawet lekko ubarwnić (LEKKO!). Wpisz każdą pracę, nawet dorywczą, dlatego, że będzie tam zarawta informacja, że właśnie, miałaś kontakt z takimi, albo takimi ludźmi.
Skoro mają świadomość kogo przyjmują do pracy (osobę uczącą się), to raczej wiedzą jaki jest staż pracy takij osoby. Poza tym... to tylko praca w sklepie odzieżowym, nie trzeba mieć mega doświadczenia, tylko być osobą kontaktową i umiejącą ludziom wciskać słodkie kity. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
No wpisz wolontariat, ale nie wpisuj pracy jeżeli to była robota na czarno. Jeszcze cie sprawdzą i kiszka. Jeżeli to bylo na czarno to wpisuj to jako 'pomoc przy' 'zaangażowanie w akcje' czy jakoś tak mi to kiedyś w szkole tłumaczyli :P
Cytat:
doświadczenie w zawodzie, znajomość obsługi kasy fiskalnej, ukończona szkoła handlowa terefererrituriririrur. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A że tak jeszcze głupio spytam: do wolontariatu zapisana nie byłam, ale w akcjach uczestniczyłam, więc co? Wpisywać? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Ja bym wpisała że zaangażowanie w wolontariat, zawsze lepiej wyglada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
O, dzięki
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
No, to się możesz zdziwić, bo jak poszłam do butiku to...
-doświadczenie w handlu minimum dwa lata tja... a wymagania - od 18 do 25 lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Możesz wygenerować sobie fajne cv na stronce, bodajże mycv.pl
A brak doświadczenia zawodowego wypełnij inną działalnością: wolontariatem, jakimiś akcjami w szkole, dodatkową działalnością pozaszkolna ( możesz pod to podpiąć zdolności jak: zarządzania grupą, komunikacji, zdolności negocjacyjne; łatwość w nawiązywaniu kontaktów) Praca kelnerki jak najbardziej na plus! Pamiętaj - połowa sukcesu tkwi w ładnym zdjęciu, nietypowym szablonie CV (ale bez przesady), zwięzłości i trafności sformułowań ![]() Powodzenia ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do tematu 1. Oczywiście że doswiadczenie w pracy z ludźmi ci pomoże 2. Wpisz szkołę, podaj datę planowanego ukończenia, podaj profil twojej klasy 3. Fajnie gdybyś miała do wpisania rzeczy typu : praca wgazetce szkolnej, przewodnicząca klasy/szkoły, wolonatriusz wośp/pck etc. Na pewno by docenili taką aktywność 4. Nie rozpisuj się za bardzo - ty wiesz i oni wiedzą że przecież nie jesteś w stanie mieć bóg wie jakiego doświadczenia więc śmieszie będzie wyglądać obszerne CV. Pisz krótko i treściwie żeby to wyglądało wiarygodnie i sensownie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
W szkole średniej powinna obowiązkowo pojawić się lekcja o tym, jak poprawnie pisać CV. Co w nim zamieszczać, jak je technicznie zrobić, o odwróconej chronologii i tak dalej. Tak samo powinni uczyćpisania podań, do którego urzędu iśc z jaką sprawą i tym podobne.
Jest taki przedmiot jak "podstawy przedsiębiorczości". Nie wiem jak u was, ale mnie nic na nim nie nauczyli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To powinno być na PP/podstawy przedsiębiorczości ale... wiem że nie jest.
Ja miałam przez jeden semestr lekcje z panią która pracowała w kilku miejscach no i m.inn. uczestniczyła w procesie rekrutacji, nauczyła nas o CV o prezencji, dała kilka wskazówek które pamiętam do dziś... o postawie, o zajęciu rąk w sytuacjach stresowych itp. No ale to było dawno temu no i nie wszystko spamiętałam, a modele CV /ze zdjęciem bez zdjęcia, aktualne trendy i różne takie/ to wszystko się zmienia. No ale poza tym na PP nie nauczyli mnie kompletnie nic |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
chyba nie to forum
![]() Wyksztalcenie tak jak piszesz. Mozesz tez wpisac jakies kursy czy szkolenia jesli mialas w szkole, jezyki koniecznie, no i jak masz to pisz prawo jazdy. Doswiadczenie wszelakie - jak masz male to pisz wszystko. Praca jako kelnerka, jakies wolontariaty - jesli byly, moze przygotowywalas wieksza impreze? Mozesz tez napisac, ze lubisz prace z ludzmi i pragniesz zdobyc doswiadczenie w handlu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:38.