![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nowa garderoba - zupełnie od podstaw.
Witajcie! Nadchodzi wiosna, a co za tym idzie chęć zmian i generalnych porządków. Parę dni temu krytycznie spojrzałam na zawartość swojej szafy pod względem tego jak co leży, jak na mnie wygląda i w jakim jest stanie. 3/4 rzeczy poszło na śmietnik, głównie ze względu na zniszczenia. To, co zostało i nadaje się do noszenia, w większości albo do siebie nie pasuje, albo źle się w tym czuje, albo po prostu wisi i tego nie noszę, bo mi się nie podoba. Zostało naprawdę mało rzeczy, w których czuję się dobrze i w których mogę jeszcze chodzić. Postanowiłam coś z tym zrobić.
Jako, że ostatnio napłynęło mi trochę gotówki, mogę pozwolić sobie na odświeżenie swojej garderoby. Pomyślałam, że na skompletowanie szafy na nowo mogę przeznaczyć ok. 500zł. I tu chciałabym poradzić się Was. Co najlepiej kupić za tę kwotę? Zaznaczę, że zależy mi na: 1. Ubraniach dobrej jakości, które będę mogła nosić długo. 2. Klasycznych, ale nie nudnych krojach. Absolutnie nie chcę podążać za modą i być na czasie. 3. Ubraniach gładkich, bez natłoku wzorów i pstrokacizny ![]() 4. Dobranych kolorystycznie i fasonem tak, by pasowały do siebie i można z nich było tworzyć wiele zestawów. 5. Jakości, a nie ilości. Nie potrzebuję obszernej szafy, wystarczy że będę czuć się komfortowo z taką ilością i nie będę się martwiła, że nie nadążę np. z praniem ![]() 6. Świeżym, delikatnym i dziewczęcym wyglądzie. Jeśli będę musiała wydać więcej, jestem w stanie zastanowić się nad tym. Jeszcze parę zastrzeżeń, które być może ułatwią Wam w doradzeniu mi: 1. Bardzo lubię chodzić w spódnicach i na pewno chciałabym mieć choć jedną w szafie. 2. Do kupienia nie wliczam na razie okryć wierzchnich, torebek i butów, bo te mam. Jakby podanie fasonów i kolorów w czymś pomogło, to oczywiście podam ![]() 3. Wolę bardziej elegancki niż sportowy styl, ale bez przesady. 4. Jestem wysoka, mam blond włosy i niebieskie oczy. Lat 21. 5. Cenię ponad wszystko minimalizm! Myślę, że to może dużo ułatwić. Zakładam ten wątek, bo jestem idiotą ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowa garderoba - zupełnie od podstaw.
Ja na pewno zaczęłabym od porządnych jeansów - taki fason jak lubisz (w moim przypadku bylyby to na pewno czarne rurki biodrówki, ale jak na biodrówki z wysokim stanem :P <nie lubię mieć spodni pod szyję, ale takich, które ledwie mi tyłek zasłaniają też nie >). Polecam Lee i Wranglery - niezniszczalne
![]() Poza tym na pewno kupiłabym bokserki - przynajmniej czarną, białą i w jakimś kolorze (ulubionym), dłuższą białą koszulę, czarny i kolorowy kardigan, najlepiej długi (i tu mogę polecić kardigany z Zary ![]() ![]() No i to by były takie najbardziej podstawowe podstawy mojej nowej szafy ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za pierwszą odpowiedź i rady
![]() Z jeansami firmy Lee mam kiepskie wspomnienia. Kupiłam tam swego czasu dwie pary i dwie po jakimś czasie noszenia rozciągnęły się naprawdę sporo. W ogóle to u mnie częsty problem, dlatego nie lubię kupować spodni. Czym się kierować przy zakupie żeby mieć pewność, że spodnie posłużą mi dłużej? Obecnie mam czarne z New Yorkera, ale nie nadają się praktycznie do noszenia, bo kolor sprał się zupełnie i wygląda to okropnie. Jeśli chodzi o bokserki to zawsze mam problem z wystającym biustonoszem. Noszę dość duży rozmiar i ciężko mi dostać go pod kolor bluzki albo z odpinanymi ramiączkami. Co w takiej sytuacji? Wystające ramiączka nie wyglądają chyba zbyt ciekawie ![]() Zary nie ma u mnie w mieście niestety ![]() W takim razie na pewno powinnam kupić: 1. Spodnie (jeansy, prawdopodobnie czarne). 2. Spódnicę (czarną?). 3. Białą, czarną i kolorową górę (fason?). 4. Dwa kardigany - czarny i kolorowy. No właśnie, i co zrobić żeby to nie wyglądało zbyt przeciętnie i nudno? I czy nie za dużo czerni?
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
co do spranego koloru spodni, jeżeli nie są zniszczone, to możesz je ufarbować barwnikiem do tkanin. Ja tak robię ze swoimi i są jak nowe. A co do bokserek, to w stanikach możesz samodzielnie zrobić odpinane ramiączka i zakładać na krzyż pod bokserki. Ewentualnie są do kupienia takie klipsy ściągające ramiączk, o coś takiego: http://www.allegro.pl/item952958362_...ry_okazja.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wrzuć fotki twarzy i sylwetki to się coś wymyśli. Bo figura figurze nie równa, blond blondowi też nie.
W ciemno możesz celować w modne błękity i granat oraz w szarości, niektóre pastele i beże-ale tu musisz uważać,żeby nie wyglądać blado. Te barwy trzeba dobrać do karnacji i włosów. Co do stylu modna jest dżinsowa sportowa elegancja, która jest w zasadzie ponadczasowa, styl marynarski, styl safari, kobiece pastele i może coś z tego sobie wybierzesz. Dobrym zakupem może być np. beżowa albo dżinsowa szmizjerka. Może pasuje ci czerń- zależy jaki masz blond i karnację. Chcesz jakości to szukaj dobrych, wytrzymałych tkanin- kaszmir ( sama nie kupuję swetrów z bawełny a jedynie z wełny z domieszkami akrylu i z kaszmiru), jedwab ( jeden jedwabny top w szafie to naprawdę dobry zakup; na pewno lepszy niż tandetna bawełniana bokserka. Jeśli już jakaś bokserka to polecam taką z wbudowanym stanikiem, z porządnej tkaniny i ładnie wykończoną. Niektóre z Victoria's secret są fajne.), gabardyna, welur, gruby sztruks, dżins o wyższej jakości, tkaniny ze sztucznymi domieszkami zamiast czystej bawełny, jeśli bawełna to o wyższej gramaturze i nie z Chin. A to ile na to wydasz zależy od tego co i gdzie kupisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
wydaje mi się, że spodnie możesz zawsze zareklamować.
a czy odpowiednio o nie dbasz? a co do biustonosza- polecam wątek z dobrze dobranymi biustonoszami. jej naprawdę dużo sklepów, które mają świetne staniki. również z odpinanymi ramiączkami ![]() Możesz kupić sobie klasyczną marynarkę, ładna bokserka, będzie się z nią fajnie prezentować. a czy robiłaś sobie analizę kolorystyczną? bo moim zdaniem, jesteś zbyt młoda, żeby ubierać się tak bardzo klasycznie i tylko na czarno lub biało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez All_that_jazz Czas edycji: 2010-03-16 o 15:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Moją podstawą garderoby ostatnimi czasy są dzinsowe ciemnogranatowe rurki, szare kozaki z eko skóry, czarny kardigan i różne tuniki pod kardigan na zmianę. Do dłuższych tunik zakładam też czarne getry i wtedy dodaję czarne zamszowe kozaczki bez obcasów. Czaję się też na jasnoszarą marynarkę z podwijanymi rękawami, gdybym nie miała tuzina innych pewnie już bym ją kupiła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Widzę, że obie jesteśmy w podobnej sytuacji, ja też postanowiłam na wiosnę zmienić moja garderobę. Wprawdzie jestem trochę młodsza, ale też lubię się ubierać klasycznie i cenię minimalizm.
Jak już kilka osób wspominało ważne są dobrze dobrane spodnie, najlepiej jeansy, bo jak sama napisałaś czarne materialne spodnie szybko się spierają. Nie polecę Ci konkretnego sklepu, bo nie wiem jakie masz w swoim mieście, ale na pewno w wielu sieciówkach można kupić porządne jeansy do 100 złotych. Kolejna rzecz to kardigan. Kupując go koniecznie "zmacaj" dokładnie materiał i sprawdź skład, aby mieć pewność, że nie skudli się po kilku praniach. Marynarka. Świetna rzecz i do eleganckiego stroju jak i okrycie wierzchne za wiosnę. Jeżeli boisz się wyglądać jak starsza pani, to proponuję kupić taką z dresowego materiału. Nie jest aż tak poważna, a nadaje casualowego look'u. Ja także zachęcam do białej bokserki (najlepiej tej z h&m) - super klasyczna bluzka, bardzo przydatna. Piszesz, że lubisz spódnice - ja też ![]() Krótkie spodenki na lato możesz zyskać przerabiając stare jeansy ![]() Fajnym pomysłem jest też zakup czarnego kapelusza. Z własnego doświadczenia wiem, że dzięki niemu nawet zwykła biała bokserka i skórzana ramoneska wyglądają stylowo ![]() Apaszki i chusty - to kolejna rzecz, która według mnie często "robi" strój. Ceny niektórych w sklepach są czasami przerażające (100 złotych za apaszkę w zarze ![]() I tysiące innych rzeczy:bluzki, bieliznę, dodatki. Przed tobą ciężka praca w kompletowaniu szafy marzeń. Życzę wytrwałości, powodzenia i... pieniędzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||||
Raczkowanie
|
Dziękuję za ogromny odzew
![]() Cytat:
Nie pomyślałam o farbowaniu, a wydaje się to być niezłym pomysłem, szczególnie że są jeszcze w dobrym stanie (prócz koloru). I dziękuję za rady dotyczące ramiączek ![]() Cytat:
Cytat:
Czy masz na myśli wątek na modowym dotyczący biustonoszów? Analizy kolorystycznej nie robiłam, tzn. próbowałam kiedyś, ale odpadałam na pytaniach typu "w jakich kolorach ci dobrze?", bo nie umiałam tego stwierdzić. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Z materiałami mam problem, nie zawsze umiem ocenić czy są dobre. Na pewno będę się kierować radami All_that_jazz, ale nie zawsze jest to łatwe. Szkoda, że na metkach nie ma informacji o tym, jaki to np. typ materiału, a nie tylko, że to bawełna i koniec. Marynarki mi się podobają, ale są dwa zasadnicze problemy, przez które ich nie kupuję: moja wąska talia i długie ręce. Przez to praktycznie niemożliwe jest znalezienie takiej, w której czuję się dobrze. Dziękuję za rady i życzenia powodzenia, na pewno się przyda ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kiedyś widziałam tutaj na wizażu, wątek, w którym dziewczyny pomagały w analizie kolorystycznej. ja kiedyś taką przeszłam i uwierz mi na słowo: bardzo ułatwiło to moje życie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za link
![]() ![]() Co do typu kolorystycznego, to wydaje mi się, że jestem wiosną, ale nie potrafię tego stwierdzić na pewno. Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Myślę, że faktycznie ułatwiłoby mi to dobór kolorów. Ostatnio próbowałam stwierdzić w jakich kolorach mi dobrze i doszłam do wniosku, że podobam się sobie właściwie tylko w błękitnym i przygaszonej czerwieni, ale i tego właściwie nie jestem pewna. A nawet nie mam kogo na żywo o to zapytać ![]()
![]() |
#13 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co masz na myśli pisząc mleczny granat? Nie jestem pewna, czy wyobrażam sobie właściwy kolor. O ile jakiś granat jeszcze może bym znalazła, tak żółtego w szafie nie mam, nigdy nie czułam się w nim dobrze, może to o czymś świadczy? Muszę w takim razie iść do sklepu i przymierzyć, nie ma chyba innego sposobu na sprawdzenie ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tylko w sklepie ciężko ocenić, przy takim sztucznym świetle :P.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Chyba nie mam wyboru, lepszy rydz niż nic
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Podnoszę, może jeszcze ktoś ma jakieś pomysły/rady
![]()
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Mowiac o mlecznym granacie mialam na mysli ten https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...3&d=1268765575.
No to jesteś latem. Jakbyś szukała sobie kiedykolwiek czegoś w żółci to bierz tą kanarkową, jest chłodna. Buziak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Tak jak pisałam - byłam w galerii, pochodziłam po sklepach i jestem rozczarowana
![]() Byłam w Orsayu, New Yorkerze, C&A, Cameieu, Diversie, Pretty Girl i pewnie gdzieś jeszcze, tylko nie pamiętam. Byłabym naprawdę wdzięczna, gdybyście trochę mi pomogły i podały konkretne sklepy w których są proste, dobrej jakości ubrania. A może allegro? Bardzo proszę o jakieś rady ![]()
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Na allegro znalazłam bokserki http://allegro.pl/item958736702_rewe...nie_kolor.html
są tanie, moim zdaniem warto kupić dwie/trzy (nie wiem jak z ich jakością bo jeszcze ich nie kupowałam). Jeśli lubisz - kup marynarkę, tylko taką boyfriend blazer, a nie babciną ![]() ![]() okrycia wierzchnie - ramoneski, jeśli nie lubisz, to może jakiś ładny prosty płaszczyk? ![]() co do jeansów - w sieciówkach na przecenach są dość tanie [ok. 60zł w zarze ![]() sweterki dorwiesz na bazarku albo w chińskim centrum ![]() a tak poza tym to poszukaj na allegro ![]()
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pisałaś, że masz budżet w wysokości 500 zł- teraz przy normalnych cenach można bardzo szybko przepuścić te pieniądze i tak naprawdę nic nie kupić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
widze ze nie jestem sama
![]() -jeansy przetarte granatowe rurki -jeansy marmurki jasne teraz zamierzam kupic jakas tunike w stylu marynarskim, botki krótkie kolor czarny, botki typu peep toe bezowe lub szare, spódnica w kwiatki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z marynarką jest bardzo ciężko, wszystkie na mnie wiszą - mam bardzo wąską talię, a lubię, jak jest podkreślona. Okrycia wierzchnie w tej chwili mam, wymienię je prawdopodobnie dopiero na jesieni. Dzięki za pomysły mimo wszystko ![]() Cytat:
![]() Byłam wczoraj na zakupach raz jeszcze, obeszłam chyba wszystkie możliwe sklepy i kupiłam... prostą czarną bluzkę z Croppa ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
W końcu znalazłam sporo prostych koszulek w H&M
![]() ![]() Postawiłam na 4 kolory: czarny, szary-popielaty, granatowy-niebieski i brąz, bo w tych kolorach czuję się najlepiej. Myślę jeszcze o bordo, bo lubię się w nim, ale nie trafiłam na razie na ciekawe ubrania w tym kolorze. Wydaje mi się, że wszystkie te kolory świetnie się ze sobą komponują i pasują do siebie nawzajem, co pozwoli mi na wiele kombinacji. Wydałam 250zł i na razie się na tym zatrzymuję, zostawiłam sobie trochę starych ubrań, które także pasują i są jeszcze w niezłym stanie (np. czarną spódnicę, parę bluzek, spodnie które obetnę i będą krótkie na wiosnę-lato). Większy problem będzie, kiedy zrobi się cieplej. Szukam jasnego koloru, który będzie pasował do wyżej wymienionych. Na razie przymierzałam parę kolorów, ale w żadnym nie czuję się dobrze. Raczej odpada biały, przybrudzony beż, żółty. We wszystkich czuję się blado, bez wyrazu albo podkreślają niedoskonałości skóry. Może macie pomysły, jaki kolor mógłby pasować do mojego typu urody?
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam podobny typ urody do Ciebie, jasna cera identyczny kolor włosów, ja najlepiej się czuje w róznych odcieniach niebieskiego, błękitach, turkusach, fioletach, szarościach, czarnym, pasuje mi też ostatnio modny pudrowy róż, źle wyglądam w żółtym niektórych odcieniach zielonego, pomarańczowym, beżowym. Czerwony też jest dobrym kolorem tylko trzeba dobrać odpowiedni odcień. Edytowane przez issa83 Czas edycji: 2010-03-30 o 11:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Większość bluzek jest najzwyklejsza, z okrągłym dekoltem i krótkim rękawem. Mam zamiar postawić na dodatki
![]() http://files.hm.com/media/products/8...00_14_8714.jpg http://files.hm.com/media/products/8...07_23_0338.jpg A spodnie: http://img02.allegroimg.pl/photos/or...1/25/958112565 i http://img02.allegroimg.pl/photos/or...7/49/957474925, są dość mało eleganckie ![]() ![]() Kurcze, a mnie w pudrowym różu jest okropnie! Szkoda, bo mi się bardzo ten kolor podoba. Muszę się jeszcze zobaczyć w jasnych szarościach, może to będzie to. Może ma ktoś jakieś pomysły dotyczące dodadków? Na razie planuję kupić parę broszek-kwiatków i ciekawych kolczyków, żeby jakoś uzupełnić te trochę nudnawe kroje ![]()
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
I jak Ci poszło kompletowanie szafy? Ja nigdy nie mam odwagi pozbyć się zbędnych rzeczy i tak wiszą i się kurzą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie udało mi się skompletować szafy, niestety, ale przez rok dużo się w niej zmieniło. Na pewno zaczęłam bardziej przyglądać się temu, czy dobrze w czymś wyglądam, czy pasuje do mojej figury itp. - choć wiem, że nadal popełniam mnóstwo błędów. Na pewno zaczęłam też stawiać na prostotę, wcześniej zdarzało mi się przedobrzyć, np. kolorystycznie lub z dodatkami, co docierało do mnie zazwyczaj po fakcie ![]() Właściwie jestem w podobnej, a nawet gorszej sytuacji niż rok temu. Została mi para jeansów, w których dobrze się czuję, jedna jeansowa, rozkloszowana spódnica ![]() ![]() ![]() Nauczyłam się jeszcze tak kupować ubrania, by pasowała mi do nich jedna torebka i od pół roku noszę czarną, klasyczną, sporą, która już trochę się wysłużyła. I powiem Wam, że czuję się z tym świetnie - miałam dość ciągłego przepakowywania rzeczy z torby do torby ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Ja bym to załatwiła tak:
1 Fajne, dobrze leżące klasyczne jeansy - ale musisz wybrać dobrze ilość elastanu. Większość dzinoswych gaci rozciąga się i spada z tyłka po pierwszym praniu - więc wybrałabym sztywniejsze np. lekko rozszerzane - sztwne rurki nie są wygodne. Elastyczne rurki = spadochron na dupie po kilku razach. Do tego dobrałabym parę lub dwie tkaninowych legginsów jakie ma teraz np H&M. Kosztują 40 zł mozesz kupic np granat i beż - stonowane w kolorach, do koszul, dłuższych bluzek, do wsadzenia w cholewkę buta. 2 Dobrej jakości t-shirty, bokserki itp - czarne, szare/pudrowe i białe. Kilka sztuk. JA wybrałabym luźniejsze i zakrywające pupę - będą dobre i do legginsów i do zwykłych spodni. 3 Z pewnością kupiłabym dwa żakiety. Jeden może być z dzianiny. Jeśli wolisz klasykę kupiłabym np czarny, dłuższy i jeden jakiś słodszy, mniejszy. Fajne jakościowo żakiety są w Mohito. Wg mnie leżą lepiej niż z Zary, oni mają dużo officowych ubrań i poza dzianinami i innymi bzdetami warto tam kupić "bejziki". Również lasyczną spódnicę kupiłabym tam. Gładką w czarnym lub innym stonowanym kolorze (np beżowym, brązie...zależy w czym czujesz się dobrze i co lubisz). 4 Swetry i kardigany. Przydadzą się w każdej szafie. Nie mogę polecić firmy bo sama szukam czegoś co nie będzie mechacącą się szmatką za kupę kasy a znów nie chcę też czegoś bardzo długiego i obcisłego bo nie służy to figurze. Warto wybrać coś lepszej jakości i grubszego moim zdaniem. To chyba tyle ![]() ![]()
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tkaninowe legginsy? A cóż to takiego jest? ![]() Tkanina to jest rodzaj materiału z jakiego szyje się np, koszule czy marynarki. Jeans jest tkaniną. Chyba mialas na myśli dzianinowe legginsy. W życiu nie widziałam tkaninowych ![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzianina http://pl.wikipedia.org/wiki/Tkanina Edytowane przez L_V Czas edycji: 2011-03-24 o 12:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.