|
Notka |
|
Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
matowac i matowac :)
Naszly mnie refleksje
![]() mam cere mieszana, tlusto-normalna wypryski i niedskonalosci jedynie wokol płatkow nosa i na na brodzie tzn na przestrzeni miedzy dolna warga a podbródkiem do tego swieci mi sie nos. reszta cery-nie przymierzajac-idealna ![]() do tego b. jasna karnacje na punkcie swiecacego sie nosa mam obsesje ![]() boze, czego ja nie uzywalam...kremow matujacych, zeli matujacych, podkladow matujacych, korektorow matujacych,baz matujacych i co? nic. efekt matu ok 3h ,potem nos sie swieci do tego kg korektora na niedoskonalosci(pryszcze, przebarwienia po, czerowne plamki) tylko w okolicach nosa i brody ale stwierdzilam ze mam dosc mam ladna cere poza tym cholernym nosem, wiec czemu w kolko musze ja matowac i matowac ??? ale podklady w kosmetyczce jak okiem siegnac niemal wylacznie matujace a ja chce sobie kupic rozswietlajacy, bo moja twarz jest wiecznie matowa(poza nosem ![]() ale z drugiej strony sie boje. naczytalam sie, ze przy przetluszczajacej sie strefie T absolutnie nie wolno uzywac innych podkladow bo twarz bedzie swiecila sie cala i bedzie wygladala okropnie co wy na to? wylamala sie ktoras z konwencji? czemu moja twarz ma pokutowac cale zycie za nos? ![]() czy uwazacie ze z taka cera mozna wyjsc do ludzi z "nieumatowana" geba ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: matowac i matowac :)
Różne są szkoły i różne są cery.
![]() Każdej cerze służy co innego. I jednych kremy matujące będą spełniać swoją funkcję, bez wysuszania skóry. A i u innych mogą doprowadzać do nadmiernego wydzielania łoju. Czasem też jest tak, że trzena pogodzić się z taką cerą i ewentualnie w ciągu dnia przecierać twarz chusteczką higieniczną. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja mysle, ze dopoki nie sprobujesz, to sie nie dowiesz
![]() w moim przypadku bylo tak, ze im wiecej uzywalam kosmetykow matujacych (mam cere mieszana), to tym bardziej sie przetluszczala :/ Teraz juz nie uzywam kremow matujacych, stawiam na solidne nawilzanie i moja cera juz sie prawie nie przetluszcza ![]() zatem radze zaopatrzyc sie w rozswietlajacy podkladzik - zawsze nos mozesz posmarowac mniejsza iloscia i pilnowac, by sie nie swiecil - przecierac bibulkami, czy cuś ![]() ja tez mam ochote na taki podklad, zastanawiam sie nad Oceaniciem..hym..... ![]()
"Czy zdanie okrągłe wypowiesz, czy księgę mądrą napiszesz, będziesz mieć zawsze w głowie tę samą pustkę i ciszę." G. Turnau Edytowane przez emilio Czas edycji: 2005-05-03 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Gonia ma rację. Każdemu co innego służy, kremy matujące często wręcz stymulują do wydzielania sebum (bo za bardzo przesuszają skórę i błędne koło - bardziej się świeci, my bardziej matujemy itd). Oczywiście że możesz sięgnąc po podklady rozświetlajace! Jest ich teraz bardzo dużo, niektóre rozświetlają mocniej (i takich użyłabym tylko punktowo), a są i takie które są naprawdę dyskretne. Dla mnie lekko świetlista cera zawsze wygląda lepiej niz taki totalny mat - matowa cera postarza i rysy są bardziej wyostrzone, jakby pogrubione. Blask zmiękcza rysy i odmładza
![]() Ja unikam tylko jednego połączenia - bardzo mocno rozświetlającego podkladu z bardzo mocno błyszczącym pudrem. CO za dużo to niezdrowo ![]() Są i podkłady matujące, które lekko rozświetlają - np. Ideal Matte Estee Lauder ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
![]()
u mnie było podobnie-emulsje matujące działały krótko (za krótko! ) i miałam wrażenie ,że pogłębiły tylko problem świecenia się.Teraz przede wszystkim dużo nawilżam i nosze przy sobie bibułki matujące bądź przykładam do skóry zwykłą chusteczkę higieniczną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:29.