|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
jak namalować obraz nie posiadając talentu...
Dostałam od koleżanki instrukcję na wykonanie dość ciekawego projektu.
Może komuś się przyda - ja sama też pewnie się kiedyś skuszę... Jeśli ktoś podejmie wyzwanie to bardzo proszę o opinie na temat tej techniki ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: jak namalować obraz nie posiadając talentu...
łatwiej by mi bylo gdybym znala jezyk ..niesttey chyba mi sie to nie przyda ...
am oze ktos sie zabawi w tłumacza??pozdrawiam
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
przegaldam stare watki, zbieram inspiracje na plytke
![]() ![]() ![]() ![]() odswiezam, bo warto ![]()
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ![]() ************************* ********************** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
a czy moze mi ktos wytlumaczyc jak to sie robi?? bo po ang. to kiepsko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Istotka droga, przetlumaczylabym Ci to, ale nie na zaraz, bo siedze z nosem w ksiazkach, zerkajac od czasu do czasu na Wizaz...
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ![]() ************************* ********************** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Tu chyba chodzi o użycie kalki...tak mi się wydaje...kiedyś taką miałam, granatową nawet kolor pamiętam :P ale gdzie ona jest...poza tym ja mam po polsku coś podobnego napisane, ale nie wiem gdzie także ISTOTKO jak znajdę to wkleję tutaj...to chyba był KURS MALOWANIA taki segregator :P Kupowałam czasem i tam było kilka takich różnych...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
![]()
Jak dla mnie to bardziej biała ta kalka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja sie nie znam :P ale wiem ze kalka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, witam przeded wszystkim bo się jeszcze nie udzielałam tutaj, ale za to bacznbie obserwuje wszystko o sie tu dzieje codziennie od ponad miesiąca, bardzo mnie to wciąga....
Co do tej kalki to wydaje mi sie że to jest pergamin, sama kiedyś będąc jeszcze w szkole posługiwałam się tą techniką ![]() Przykłada się pergamin do obrazka (on przebija) i odrwysowuje się kontury. Jak jużjest gotowe to biorę ten pergamin na kartkę na której chcę namalowć przykładam odwrotnąstroną(tj. rysunkiem do dołu) i z drugiej jego strony odrysowuje kontury. Wszystko to robi się ołówkiem, który się odbija na papierze. To moja wersja, nie wiem czy faktycznie o to chodzi w tej instrukcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Fachowo nazywa się to kalka techniczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
myhm...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny...ja myśle ze tutaj wcale nie chodzi kalkę....Ja zrobiłam w ten sposób ze zdjęciem mojego mężczyzny.
A mniej wiecej tak.Miałąm jego zdjecie na kompie...zrobione cyfrówką.Otworzylam to zdjęcie w Corelu (program do obróbki,grafiki itp) I tam jakims tam efektem...teraz nie pametam jakim zrobiłam zdjęcie tak że wyszły same kontury jakby ktoś je wykonał ołówkiem ![]() ![]() ![]() ![]() A co do programu...postaram się sobie przypomniec co to była za opcja. Spróbuje tak z grubsza przetłumaczyć też ten tekst po angielsku no i jak tylko dorwe aparat mojego mena wstawie to co ja wykonałam w ten sposób ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Z tego co tam wyczytałam to robi sie to tak:
Po pierwsze nalezy wybrac zdjęcie które chce sie tak wykonać (no logiczne ![]() ![]() Jak juz zdecyduje sie jakie to ma byc zdjecie...otwieramy jakis z graficznych progarmów który mamy na dysku.Moze to byc np. Photoshop lub Corel (Pan który opisuje mówi ze ma az cztery takie programy ![]() ![]() Ja nie bawiłam sie tez na nakładanie tegoż wydruku na coś twardego jak to zrobił pan/pani który tłumaczył ta technikę.Ja zamiast naklejać włożyła go poprostu w antyrame. ![]() Ale jeśli któs bardzo chciałby sie w to pobawić to sprobuje to do końca przetłumaczyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
dlaczemu po angielsku?;;d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
początek dokłądnie taki sam, wystarczy wydrukować przerobione zdjęcie i potem na płótnie lub czymś innym (położyć kartkę wydrukiem do dołu) nasączać alkoholem i czekać 30 sekund aż się odbije , pokolorować i gotowe
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:30.