|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Koszty ślubu cywilnego i skromnego przyjęcia
Witam!
Jeśli źle umieściłam wątek to przepraszam i proszę o przeniesienie ![]() Szukłam ale znalazłam tylko wątek na którym dziewczyny dyskutują o kosztach ślubu kościelnego. Moj problem jest nastepujący i liczę że dodacie mi otuchy ![]() W sierpniu planujemy cywilny na 13 osób(nie zamierzamy brać kościelnego) Wiadomo,jest kryzys i każdy chce przyoszczędzić.Dysponujem y kwotą 7 tys(może uda się uzbierać więcej)Jak myślicie zmieścimy się w tym budżecie? -musimy kupić obrączki -dla mnie suknia(biała,ale nie beza) wypożyczona,dla narzeczonego garnitur kupić trzeba,do tego obuwie -myślałam też o seji w plenerze -obiad na 13 osób łącznie z nami -tort -wiązanka -fryzjer,ale tylko modelowanie włosów,koki loki itp nie wchodzą w rachubę -umalować umiem się sama -koszty w USC -samochodem jedziemy swoim Miaszkam w 3mieście i tu planuję wypożyczyć suknię oraz zrobić sesję a przyjęcie na podlasiu gdyż stamtąd pochodzimy i tam mieszka praktycznie cała rodzina Jak myślicie,zmieścimy się w tej kwocie i kiedy zacząć to organizować?Dodam że ślub planujemy w dniach od poniedziałku do czwartku,ewentualnie do piątku,w sierpniu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Dot.: Koszty ślubu cywilnego i skromnego przyjęcia
Myślę, że spokojnie się zmieścicie w tej kwocie
![]() Ja bym chciała wziąć kościelny i nieduże przyjęcie i zmieścić się w kwocie około 5 000zł ![]() Niestety nie wiem, jak jest z terminami do UC, ale myslę, że szału nie ma i możecie spokojnie wybrać datę odpowiednią dla Was. Zarezerwowanie lokalu też nie powinno być problemem, pomijając maj - wiadomo, komunie. Chyba, że jakoś w tygodniu. Obrączki - powiedzmy 800zł Suknia - są i nowe za 500-600zł, a wynajem pewnie jeszcze taniej Obiad na 13 osób, to jakieś 1000zł (wychodzi po 77zł na osobę - za to naprawdę można zjeść dobry obiad dwudaniowy i deser) tort - max 100zł? wiązanka - też pewnie 100-150zł, zależy jaka ![]() fryzjer za modelowanie weźmie około 50-100zł, oczywiście jeśli nie jest to jakieś profesjonalne studio ![]() Umalujesz się sama, ew. fixer do makijażu to koszt około 50zł na Allegro Koszty UC (sprawdziłam już ![]() dekoracja do samochodu - też pewnie jakieś 100zł, jeśli kupicie odpowiednie rzeczy w pasmanterii ![]() Razem to wyszło około 3000zł ![]() Więc doliczając do tego garnitur, obuwie, a nawet szalejąc z suknią, obrączkami i obiadem - spokojnie zmieścicie się w 7 tysiącach ![]()
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez *Insane Czas edycji: 2010-01-05 o 06:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja btż myślę, że powinniście się zmieścić w tej kwocie
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
*Insane
właśnie chcemy salę na sierpień w tygodniu,sobota odpada,czwartek lub piątek biorę pod uwagę.Muszę się przy telefonowaniu uprzednio ugryść w język i nie palnąć że to obiad ślubny,tylko spotkanie rodzinne.Nie chcę za słowo ,,ślubny,,płacić kroci.A tak,jak to będzie miało się odbyć w tygodniu to przez telefon ,,spotkanie na 13 osób,, nie będzie brzmiało podejrzanie. Dekorację samochodu pomijam,nie będę robiła szopki z auta dla 11 gości(bo 13 osób jest łącznie z nami,zamierzamy pojechać naszym poczciwym punto ![]() Suknia-na innym fomum dowiedziałam się że wypożyczenie zaczyna się od 800 zł w górę ![]() Słyszałam że 500 zł to kosztuje szycie na wymiar u krawcowej Powiedzcie mi jeszcze na jak długi okres czasu wypożycza się taką sukienkę,bo jak już wspomniałam wcześniej przyjęcie ma odbyć się na podlasiu a sesję chcę w 3mieście,bo tu i morze jest i starówka,park oliwski i wiele innych pięknych miejsc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli rzeczywiście tyle kosztuje wypożyczenie, to bym się w to nie bawiła... U mnie w sobotę 9 stycznia odbędzie się właśnie "impreza" weselna na 12 osób, to Ci powiem jak koszty takiego obiadu się kształtują ![]() Nie brzmi to podejrzanie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
my się chcemy zmieścić z weselem w 20 tys więc pewnie się zmieścisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
my braliśmy taki ślub w tym roku w Warszawie tylko obiad był na 24 osoby. Mogę podać Ci moje koszty bo cięłam jak leci. - koszty w USC - chyba 75zł - muzyka w USC - 100zł wołali od nas tuż przed wejściem do sali - nikt nas wcześniej nie informował - obrączki ~1000zł już można kupić proste klasyczne - suknia 950zł - nowa szyta na miarę - buty do ślubu 65 zł w Deichmanie https://wizaz.pl/forum/blog_attachme...4&d=1242765784 ale na potem miałam drugie na zmianę 165zł ( jakieś włoskie czy hiszpańskie) ale nie są typowo ślubne i będę je jeszcze nosic na lato (sukienka mimo iż ślubna zostanie skrócona i też będzie na jakiś bal) - bielizna - zależnie co potrzeba pod sukienkę - biżuteria - 60zł łańcuszek z wisiorkiem i kolczyki - garnitur - 400zł - kamizelka i musznik - 150zł - buty - 150zł ( akurat w Bacie była przecena) - obiad - mieliśmy po 120zł od talerzyka (dostaliśmy w tym powitanie chlebem, solą i lampką szampana) zamiast tortu były lody bo gorąco, ale tort też był by wliczony w cenę. Dodatkowo płatny alkohol - mogliśmy przynieść zwój - wiązanka + butonierka - 30 zł - robiłam sama - fryzjer - 50 zł - z lokami i upięciem - malowałam się sama - samochód - znajomy przysłał nam swój z kierowcą - dekoracja samochodu - tylko kokardki na klamki - motek szerokiej tiulowej wstążki - 9zł - sesja w plenerze - zrobili nam znajomi za darmo ![]() my mieliśmy jeszcze na wieczór zamówiony cały Pub na spotkanie ze znajomymi koszt 3000 zł / 60 osób balowaliśmy od 20.00 do 4.00 nad ranem ![]() dokładniej w moim blogu na wizazu w wątku Sprawozdanie co i jak się odbyło miłych przygotowań
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
spokojnie 7 tyś starczy
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wypożyczenie nie kosztuje strasznie dużo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Myślę, że w kwocie i mniejszej niż 7 tys. zmieścić. My dalismy radę w 4 tys. odstawą jest oczywiście nie wspominanie, że wiazanka, tort czy obiad w lokalu są ślubne, bo koszta lecą w górę o 100%. Poza tym obrączki można ze swojego złota (czasem leżą nam w domu jakieś zbędę kolczyki itp., co można przetopić.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja też za kilka tygodni biorę cywilny. 84 PLN kosztuje teraz ślub - zarezerwowaliśmy termin tydzień temu na połowę lutego. Wawa-Ursynów.
Mam jeszcze dobrą radę z obrączkami. Jeżeli masz jakiś "złom" - popekane kolczyki, wisiorki, czy bransoletki, możesz to oddać i z tego surowca wykonają Ci obrączki. Ja wybrałam za 1400 PLN parę. Poszłam do jubilera i miał te same za 900. A gdy powiedziałam, że mam złoto jakieś stare, prosił abym je przyniosła i zobaczymy co iajk. Wystarczyło na zrobienie dwóch obączek. Koszt robocizny 250 PLN. Naprawdę warto tak zrobić ![]() Co do sukienki, ja zdecydowanie polecam szycie na miarę. Wychodzi najtaniej i masz uszytą wg swojego projektu (najlepiej miec przykłady z netu czy pism ślubnych) i uszytą w 100% na Ciebie. Ja będę miała takową - niebieską. Szyje się w miesiąc i będzie jedyna taka w swoim rodzaju ![]() Spokojnie zmieścicie się w 7tys. My mamy więcej osób na obiedzie plus jeszcze imprezę dla znajomych wieczorem i mamy niewiele większy budżet. Powodzenia!!! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Ona przychodzi nocą ;)
|
No to odpowiadam
![]() Zapłacili goście niecałe 500zł ![]() Wybierali sobie dania sami - jedni brali polędwicę, inni łososia, inni zwykłego kuraka, czy makaron. Do tego każdy po lampce wina i po herbacie i kawie. Niektórzy deser ![]() Nie płacili u nas nic za wynajem sali.
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]() Nerwy związane z tym że możemy się nie zmieścić w kwocie,trochę minęły,moja mama dowiedziawszy się o wszystkim wyskoczyła z propozycją dorzucenia się do imprezy ![]() ![]() Podzwoniłam,popytałam i wyszło na to że zdecydujemy się na cywilek w altanie ogrodowej jednego z ośrodków wypoczynkowych u nas na mazurach,przed nami walka o wyciągnięcie urzędasa poza budynek USC ![]() Obiad ma nas kosztować 120 zł/os.W tym jest także tort,powitanie chlebem i solą,butelka wina musującego,przystawki,prz ekąski,2 dania na ciepło i napoje.Dodatkowo płatne przystrojenie altanki. Sesja-już dzwoniłam do najlepszego fotografa w moim mieście(jednak nie w gdańsku)za 600 zł 100-120 zdjęć w 3 miejscach plenerowych Obrączki tak jak pisałyście,widziałm proste 5mm szer za ok 1tys Gajerek za max 600zł Cena sukienki dla mnie to nadal zagadka,ale mam upatrzony krój |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Z racji tego, że posiadamy niewielką kwotę (max 10 tyś., ja studiuję, a nie wiem jak to bedzie z pieniążkami naszych rodziców) chcemy zrobic skromne wesele do 40 osób, ale moja rodzina jest duża i baaardzo zżyta, zupełne minimum to 60 osób z mojej strony! Nie chciałabym zrezygnowac z zaproszeń dla kuzynostwa, bo mamy dobry kontakt i głupio by było mi ich nie zapraszac. Co myślicie o obiedzie w restauracji dla starszych, a np. na drugi dzień impreza w wynajętym pubie dla młodych? Czy to się będzie opłacac?
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ![]() ![]() urwisek myślę, że całkiem spokojnie możesz młodszą część zaprosić do jakiegoś klubu ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Przyjecie czyli obiad,slodkie i kolacja plus alkohol 2 tys na 17 osob
moj stroj ,kwiaty-100 zl tż -ok500 ![]() obraczki 500 czyli +/- 3 tys. Dziwię się osobom bez pracy lub z kiepska placa lub z kasa rodziców bez mieszkania itp ,ze potrafia wydac na 1 wieczor wiecej niz swoja jedna pensja lub kieszonkowe. Tak naprawde slub cywilny kosztuje 80 zl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
U nas cywilny z obiadem na 23 osoby, obrączkami, naszymi strojami i dodatkami do nich oraz fotografem i innymi pierdołkami typu: zaproszenia nie wyniesie więcej niż 5 tys. Pobieramy się w Krakowie.
A jednak... wyniósł więcej... 8 tys.! Edytowane przez krota Czas edycji: 2011-07-13 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
oto koszty naszego ślubu
na przyjęciu łącznie z dj i fotografką były 23 osoby ![]() obrączki 2 068 zł - to jedyna rzecz na której nie chcieliśmy oszczędzać ![]() zaproszenia 173 zł fotograf 2 300 zł sala + alkohol ponad 2 000 zł ozdoby na samochód 100 zł dj 150 zł sukienka 600 zł -nowa szal 100 zł buty 79 zł biżuteria 130 zł fryzjer -próbny 50 zł makijaż - próbny 0 zł fryzjer 100 zł makijaż 50 zł bielizna 40 zł kwiaty moje świadkowej i butonierki 150 zł garnitur 700 zł buty męża 200 zł jak jeszcze jakieś pytania to dopiszę ![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to nie masz dużejj rodziny ![]() ![]() Jestem z wielodzietnej rodziny ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.