Koszty ślubu cywilnego i skromnego przyjęcia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-04, 23:24   #1
malinowa pasja
Przyczajenie

Wink

Koszty ślubu cywilnego i skromnego przyjęcia

Witam!
Jeśli źle umieściłam wątek to przepraszam i proszę o przeniesienie
Szukłam ale znalazłam tylko wątek na którym dziewczyny dyskutują o kosztach ślubu kościelnego.

Moj problem jest nastepujący i liczę że dodacie mi otuchy

W sierpniu planujemy cywilny na 13 osób(nie zamierzamy brać kościelnego)
Wiadomo,jest kryzys i każdy chce przyoszczędzić.Dysponujem y kwotą 7 tys(może uda się uzbierać więcej)Jak myślicie zmieścimy się w tym budżecie?
-musimy kupić obrączki
-dla mnie suknia(biała,ale nie beza) wypożyczona,dla narzeczonego garnitur kupić trzeba,do tego obuwie
-myślałam też o seji w plenerze
-obiad na 13 osób łącznie z nami
-tort
-wiązanka
-fryzjer,ale tylko modelowanie włosów,koki loki itp nie wchodzą w rachubę
-umalować umiem się sama
-koszty w USC
-samochodem jedziemy swoim

Miaszkam w 3mieście i tu planuję wypożyczyć suknię oraz zrobić sesję a przyjęcie na podlasiu gdyż stamtąd pochodzimy i tam mieszka praktycznie cała rodzina

Jak myślicie,zmieścimy się w tej kwocie i kiedy zacząć to organizować?Dodam że ślub planujemy w dniach od poniedziałku do czwartku,ewentualnie do piątku,w sierpniu.
malinowa pasja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 06:10   #2
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

Dot.: Koszty ślubu cywilnego i skromnego przyjęcia

Myślę, że spokojnie się zmieścicie w tej kwocie
Ja bym chciała wziąć kościelny i nieduże przyjęcie i zmieścić się w kwocie około 5 000zł

Niestety nie wiem, jak jest z terminami do UC, ale myslę, że szału nie ma i możecie spokojnie wybrać datę odpowiednią dla Was.

Zarezerwowanie lokalu też nie powinno być problemem, pomijając maj - wiadomo, komunie. Chyba, że jakoś w tygodniu.

Obrączki - powiedzmy 800zł
Suknia - są i nowe za 500-600zł, a wynajem pewnie jeszcze taniej
Obiad na 13 osób, to jakieś 1000zł (wychodzi po 77zł na osobę - za to naprawdę można zjeść dobry obiad dwudaniowy i deser)
tort - max 100zł?
wiązanka - też pewnie 100-150zł, zależy jaka
fryzjer za modelowanie weźmie około 50-100zł, oczywiście jeśli nie jest to jakieś profesjonalne studio
Umalujesz się sama, ew. fixer do makijażu to koszt około 50zł na Allegro
Koszty UC (sprawdziłam już ) do 100zł
dekoracja do samochodu - też pewnie jakieś 100zł, jeśli kupicie odpowiednie rzeczy w pasmanterii

Razem to wyszło około 3000zł
Więc doliczając do tego garnitur, obuwie, a nawet szalejąc z suknią, obrączkami i obiadem - spokojnie zmieścicie się w 7 tysiącach

Edytowane przez *Insane
Czas edycji: 2010-01-05 o 06:17
*Insane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 07:20   #3
kitek_fm
Rozeznanie

Ja btż myślę, że powinniście się zmieścić w tej kwocie

kitek_fm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 17:17   #4
malinowa pasja
Przyczajenie

*Insane
właśnie chcemy salę na sierpień w tygodniu,sobota odpada,czwartek lub piątek biorę pod uwagę.Muszę się przy telefonowaniu uprzednio ugryść w język i nie palnąć że to obiad ślubny,tylko spotkanie rodzinne.Nie chcę za słowo ,,ślubny,,płacić kroci.A tak,jak to będzie miało się odbyć w tygodniu to przez telefon
,,spotkanie na 13 osób,, nie będzie brzmiało podejrzanie.

Dekorację samochodu pomijam,nie będę robiła szopki z auta dla 11 gości(bo 13 osób jest łącznie z nami,zamierzamy pojechać naszym poczciwym punto)

Suknia-na innym fomum dowiedziałam się że wypożyczenie zaczyna się od 800 zł w górę chcę koniecznie białą,konieczne długą,bez trenu,prostą,jednoczęścio wą,bez welonu i rękawiczek.Czy to mozliwe że 800 zł może kosztować kiecka?
Słyszałam że 500 zł to kosztuje szycie na wymiar u krawcowej

Powiedzcie mi jeszcze na jak długi okres czasu wypożycza się taką sukienkę,bo jak już wspomniałam wcześniej przyjęcie ma odbyć się na podlasiu a sesję chcę w 3mieście,bo tu i morze jest i starówka,park oliwski i wiele innych pięknych miejsc.
Stary 2010-01-05, 17:21   #5
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

Cytat:
Napisane przez malinowa pasja Pokaż wiadomość
*Insane
właśnie chcemy salę na sierpień w tygodniu,sobota odpada,czwartek lub piątek biorę pod uwagę.Muszę się przy telefonowaniu uprzednio ugryść w język i nie palnąć że to obiad ślubny,tylko spotkanie rodzinne.Nie chcę za słowo ,,ślubny,,płacić kroci.A tak,jak to będzie miało się odbyć w tygodniu to przez telefon
,,spotkanie na 13 osób,, nie będzie brzmiało podejrzanie.

Dekorację samochodu pomijam,nie będę robiła szopki z auta dla 11 gości(bo 13 osób jest łącznie z nami,zamierzamy pojechać naszym poczciwym punto)

Suknia-na innym fomum dowiedziałam się że wypożyczenie zaczyna się od 800 zł w górę chcę koniecznie białą,konieczne długą,bez trenu,prostą,jednoczęścio wą,bez welonu i rękawiczek.Czy to mozliwe że 800 zł może kosztować kiecka?
Słyszałam że 500 zł to kosztuje szycie na wymiar u krawcowej

Powiedzcie mi jeszcze na jak długi okres czasu wypożycza się taką sukienkę,bo jak już wspomniałam wcześniej przyjęcie ma odbyć się na podlasiu a sesję chcę w 3mieście,bo tu i morze jest i starówka,park oliwski i wiele innych pięknych miejsc.
Kochana, nie wiem ile kosztuje wypozyczenie sukni, ale ostatnio oglądałam stronę zagraniczną i piękną suknię (nową!) można kupić za 200$ z darmową wysyłką ewentualnie poprawki u krawcowej to pewnie nie więcej, jak 100zł.
Jeśli rzeczywiście tyle kosztuje wypożyczenie, to bym się w to nie bawiła...

U mnie w sobotę 9 stycznia odbędzie się właśnie "impreza" weselna na 12 osób, to Ci powiem jak koszty takiego obiadu się kształtują

Nie brzmi to podejrzanie wynajmowaliśmy już salę i dla 30 osób, a było to spotkanie firmowe. Akurat Ci państwo wspomnieli, że to obiad weselny, bo poprosili o biały obrus
Stary 2010-01-05, 17:53   #6
lasoa
Zakorzenienie

my się chcemy zmieścić z weselem w 20 tys więc pewnie się zmieścisz
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-06, 10:19   #7
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinowa pasja Pokaż wiadomość
Dysponujemy kwotą 7 tys(może uda się uzbierać więcej)Jak myślicie zmieścimy się w tym budżecie?
-musimy kupić obrączki
-dla mnie suknia(biała,ale nie beza) wypożyczona,dla narzeczonego garnitur kupić trzeba,do tego obuwie
-myślałam też o seji w plenerze
-obiad na 13 osób łącznie z nami
-tort
-wiązanka
-fryzjer,ale tylko modelowanie włosów,koki loki itp nie wchodzą w rachubę
-umalować umiem się sama
-koszty w USC
-samochodem jedziemy swoim
Cześć
my braliśmy taki ślub w tym roku w Warszawie tylko obiad był na 24 osoby. Mogę podać Ci moje koszty bo cięłam jak leci.

- koszty w USC - chyba 75zł
- muzyka w USC - 100zł wołali od nas tuż przed wejściem do sali - nikt nas wcześniej nie informował

- obrączki ~1000zł już można kupić proste klasyczne
- suknia 950zł - nowa szyta na miarę
- buty do ślubu 65 zł w Deichmanie
https://wizaz.pl/forum/blog_attachme...4&d=1242765784 ale na potem miałam drugie na zmianę 165zł ( jakieś włoskie czy hiszpańskie) ale nie są typowo ślubne i będę je jeszcze nosic na lato (sukienka mimo iż ślubna zostanie skrócona i też będzie na jakiś bal)
- bielizna - zależnie co potrzeba pod sukienkę
- biżuteria - 60zł łańcuszek z wisiorkiem i kolczyki
- garnitur - 400zł
- kamizelka i musznik - 150zł
- buty - 150zł ( akurat w Bacie była przecena)

- obiad - mieliśmy po 120zł od talerzyka (dostaliśmy w tym powitanie chlebem, solą i lampką szampana) zamiast tortu były lody bo gorąco, ale tort też był by wliczony w cenę. Dodatkowo płatny alkohol - mogliśmy przynieść zwój
- wiązanka + butonierka - 30 zł - robiłam sama
- fryzjer - 50 zł - z lokami i upięciem
- malowałam się sama

- samochód - znajomy przysłał nam swój z kierowcą
- dekoracja samochodu - tylko kokardki na klamki - motek szerokiej tiulowej wstążki - 9zł
- sesja w plenerze - zrobili nam znajomi za darmo

my mieliśmy jeszcze na wieczór zamówiony cały Pub na spotkanie ze znajomymi koszt 3000 zł / 60 osób balowaliśmy od 20.00 do 4.00 nad ranem ( w cenie jedzenie i napoje 90l piwa i 6 but wina które zostało z obiadu - nie chcieliśmy wódki - koledzy sami kupili 2 flaszki bo ich naszło)

dokładniej w moim blogu na wizazu w wątku
Sprawozdanie co i jak się odbyło

miłych przygotowań
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-06, 18:28   #8
bianeczkaa
Zakorzenienie

spokojnie 7 tyś starczy najdroższa będzie suknia

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-06, 18:34   #9
lasoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
spokojnie 7 tyś starczy najdroższa będzie suknia
Wypożyczenie nie kosztuje strasznie dużo
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 19:02   #10
arisa
Zadomowienie

Myślę, że w kwocie i mniejszej niż 7 tys. zmieścić. My dalismy radę w 4 tys. odstawą jest oczywiście nie wspominanie, że wiazanka, tort czy obiad w lokalu są ślubne, bo koszta lecą w górę o 100%. Poza tym obrączki można ze swojego złota (czasem leżą nam w domu jakieś zbędę kolczyki itp., co można przetopić.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 16:18   #11
polutek
Raczkowanie

Ja też za kilka tygodni biorę cywilny. 84 PLN kosztuje teraz ślub - zarezerwowaliśmy termin tydzień temu na połowę lutego. Wawa-Ursynów.
Mam jeszcze dobrą radę z obrączkami. Jeżeli masz jakiś "złom" - popekane kolczyki, wisiorki, czy bransoletki, możesz to oddać i z tego surowca wykonają Ci obrączki. Ja wybrałam za 1400 PLN parę. Poszłam do jubilera i miał te same za 900. A gdy powiedziałam, że mam złoto jakieś stare, prosił abym je przyniosła i zobaczymy co iajk. Wystarczyło na zrobienie dwóch obączek. Koszt robocizny 250 PLN. Naprawdę warto tak zrobić
Co do sukienki, ja zdecydowanie polecam szycie na miarę. Wychodzi najtaniej i masz uszytą wg swojego projektu (najlepiej miec przykłady z netu czy pism ślubnych) i uszytą w 100% na Ciebie. Ja będę miała takową - niebieską. Szyje się w miesiąc i będzie jedyna taka w swoim rodzaju
Spokojnie zmieścicie się w 7tys. My mamy więcej osób na obiedzie plus jeszcze imprezę dla znajomych wieczorem i mamy niewiele większy budżet. Powodzenia!!!
polutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-10, 19:14   #12
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

No to odpowiadam jako, że u mnie już po obiedzie weselnym (w pracy).
Zapłacili goście niecałe 500zł za obiad na 12 osób.
Wybierali sobie dania sami - jedni brali polędwicę, inni łososia, inni zwykłego kuraka, czy makaron. Do tego każdy po lampce wina i po herbacie i kawie. Niektórzy deser
Nie płacili u nas nic za wynajem sali.
Stary 2010-01-11, 02:05   #13
malinowa pasja
Przyczajenie

załozyłam temat i się długo nie odzywałam.
Nerwy związane z tym że możemy się nie zmieścić w kwocie,trochę minęły,moja mama dowiedziawszy się o wszystkim wyskoczyła z propozycją dorzucenia się do imprezy poczuła się mocno urażona tym że staramy się być "tacy samodzielni".Dodam że w nowym roku skończę 25 lat a narzeczony 28
Podzwoniłam,popytałam i wyszło na to że zdecydujemy się na cywilek w altanie ogrodowej jednego z ośrodków wypoczynkowych u nas na mazurach,przed nami walka o wyciągnięcie urzędasa poza budynek USC

Obiad ma nas kosztować 120 zł/os.W tym jest także tort,powitanie chlebem i solą,butelka wina musującego,przystawki,prz ekąski,2 dania na ciepło i napoje.Dodatkowo płatne przystrojenie altanki.

Sesja-już dzwoniłam do najlepszego fotografa w moim mieście(jednak nie w gdańsku)za 600 zł 100-120 zdjęć w 3 miejscach plenerowych

Obrączki tak jak pisałyście,widziałm proste 5mm szer za ok 1tys
Gajerek za max 600zł
Cena sukienki dla mnie to nadal zagadka,ale mam upatrzony krój
Stary 2010-07-13, 15:44   #14
urwisek
Raczkowanie

Z racji tego, że posiadamy niewielką kwotę (max 10 tyś., ja studiuję, a nie wiem jak to bedzie z pieniążkami naszych rodziców) chcemy zrobic skromne wesele do 40 osób, ale moja rodzina jest duża i baaardzo zżyta, zupełne minimum to 60 osób z mojej strony! Nie chciałabym zrezygnowac z zaproszeń dla kuzynostwa, bo mamy dobry kontakt i głupio by było mi ich nie zapraszac. Co myślicie o obiedzie w restauracji dla starszych, a np. na drugi dzień impreza w wynajętym pubie dla młodych? Czy to się będzie opłacac?
Stary 2010-07-13, 18:03   #15
Sweet Delights
Zadomowienie

Witam My również planujemy cywilny i skromne przyjęcie weselne bez poprawin na ok 50 osób. Za wszystko wyjdzie nam ok 12 tys Przyjęcie w restauracji z kręgielnią dla gości weselnych, apartament dla młodej pary, pieczona świnka i fontanna czekoladowa w cenie. Samochód swój, dj zamiast zespołu, sukienka szyta na miare, zdjęcia i film- znajomi. Tniemy ile się da, wszystko co ma "ślubne" w nazwie jest przynajmniej o połowę droższe

urwisek myślę, że całkiem spokojnie możesz młodszą część zaprosić do jakiegoś klubu my np planujemy w ramach poprawin zaprosić na grilla w plenerze tych znajomych, których na weselu nie będzie
Sweet Delights jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-13, 20:56   #16
paula78
Zakorzenienie

Przyjecie czyli obiad,slodkie i kolacja plus alkohol 2 tys na 17 osob
moj stroj ,kwiaty-100 zl
tż -ok500
obraczki 500
czyli +/- 3 tys.

Dziwię się osobom bez pracy lub z kiepska placa lub z kasa rodziców bez mieszkania itp ,ze potrafia wydac na 1 wieczor wiecej niz swoja jedna pensja lub kieszonkowe.

Tak naprawde slub cywilny kosztuje 80 zl.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 14:35   #17
krota
Raczkowanie

U nas cywilny z obiadem na 23 osoby, obrączkami, naszymi strojami i dodatkami do nich oraz fotografem i innymi pierdołkami typu: zaproszenia nie wyniesie więcej niż 5 tys. Pobieramy się w Krakowie.

A jednak... wyniósł więcej... 8 tys.!

Edytowane przez krota
Czas edycji: 2011-07-13 o 21:20
krota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 11:12   #18
Angel_00
Zakorzenienie

oto koszty naszego ślubu
na przyjęciu łącznie z dj i fotografką były 23 osoby

obrączki 2 068 zł - to jedyna rzecz na której nie chcieliśmy oszczędzać
zaproszenia 173 zł
fotograf 2 300 zł
sala + alkohol ponad 2 000 zł
ozdoby na samochód 100 zł
dj 150 zł
sukienka 600 zł -nowa
szal 100 zł
buty 79 zł
biżuteria 130 zł
fryzjer -próbny 50 zł
makijaż - próbny 0 zł
fryzjer 100 zł
makijaż 50 zł
bielizna 40 zł
kwiaty moje świadkowej i butonierki 150 zł
garnitur 700 zł
buty męża 200 zł
jak jeszcze jakieś pytania to dopiszę Ceny w centrum Polski

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 19:26   #19
Sydziuchna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez urwisek Pokaż wiadomość
Z racji tego, że posiadamy niewielką kwotę (max 10 tyś., ja studiuję, a nie wiem jak to bedzie z pieniążkami naszych rodziców) chcemy zrobic skromne wesele do 40 osób, ale moja rodzina jest duża i baaardzo zżyta, zupełne minimum to 60 osób z mojej strony! Nie chciałabym zrezygnowac z zaproszeń dla kuzynostwa, bo mamy dobry kontakt i głupio by było mi ich nie zapraszac. Co myślicie o obiedzie w restauracji dla starszych, a np. na drugi dzień impreza w wynajętym pubie dla młodych? Czy to się będzie opłacac?

to nie masz dużejj rodziny Z mojej strony wychodzi 100osób!! i nie da się tego okroić!!!
Jestem z wielodzietnej rodziny moja mama też idzie się człek załamać:|
Sydziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości