|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2
|
dieta punktowa
W dziesiejszym świecie mamy do wyboru bardzo dużo rodzajów diet. Dieta punktowa jest dietą specyficzną i bez wątpienia znacznie różni się pd innych diet. Jej orginalność polega na tym, że każda osoba oblicza dla siebie pewną ilość punktów, na podstawie których ustala dla siebie odpowiedni jadłospis.
* Ilośc punktów przypisanych osobie jest zależna od: * wieku * płci * wzrostu * wagi * planowanego spadku wagi Ile punktów się uzyska na podstawie wyżej wymienionych kryteriów tyle punktów można zjeść Punkty uzyskiwane są na podstawie: Wagi * do 70 kg - 18 pkt. * 71 - 80 kg - 20 pkt. * 81 - 90 kg - 22 pkt. * 91 - 100 kg - 24 pkt. * Powyżej 100 kg - 26 pkt. Wieku * 18-20 - 5 pkt. * 21-35 - 4 pkt. * 36 - 50 - 3 pkt. * 51-65 - 2 pkt. * Powyżej 65 - 1 pkt. Wykonywanej pracy * w zależności od intensywności ruchu, 0-6 pkt. Jeśli uprawia się sport, można dodać kolejne punkty (za pół godziny, nie więcej niż 12 pkt. dziennie). Na pzrzykład: * gra w badmintona - 3 pkt. * piłka nożna - 4 pkt. * spacerowanie - 4 pkt. * tańczenie na dyskotece- 3 pkt. * uprawianie aerobiku - 3 pkt. * jeżdżenie na rowerze - 2 pkt. * porządkowanie w domu - 1 pkt. Zasady diety * należy jadać urozmaicone posiłki * wypijać dziennie co najmniej o, 5 litra wody. * dwa posiłki powinny zawierać wapń * należy jeść 5 lub 6 posiłków dziennie * trzeba spożywać 5razy dziennie owoce lub warzywa * należy jeść głównie tłuszcze roślinne * maksymalnie w ciągu tygodnia można przeznaczyć 24 punktów na alkohol i słodycze Przykładowy indeksy punktów Wyroby z mąki i zboża: * mąka pszenna -2 łyżki – 5 punktów * mąka ziemniaczana jedna łyżka – 1 punkt Przetwory mleczne: * jogurt chudy- 1,5 - 2 punkt * śmietana chuda - 2 łyżki - 1,5 punkt * szklanka mleka 0,3% - 1,5 punkta Produkty mięsne: * gotowana wołowina - 0 punktów * gotowany drób – 3 punkty * świeży drób – 2 punkty Budowanie jadłospisu polega na liczeniu punktów i na podstawie ich sumy tworzymy posiłki. Należy również pamiętać, aby w naszym jadłospisie nie zabrakło witamin i minerałów. Czy ktoś ją stosował a moze macie jakiś przykładowy jadłospis jakie efekty itp. ![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:57.







