|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Soczewki "kocie oko"- pytanie do ich właścicielek
Witam serdecznie!
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem soczewek kontaktowych imitujących pionowe źrenice. Jednak wyczytałam w internecie, że taki soczewki trzeba cały czas poprawiać, ponieważ przekręcają się na oku i efekt jest komiczny. Czy macie może jakieś sposoby, żeby te soczewki się nie przekręcały? A może polecacie jakiś konkretny rodzaj, firmę? Bardzo dziękuję za rady, pozdrawiam ![]() http://lenscircle.com/exclusive_circ..._contacts.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki "kocie oko"- pytanie do ich właścicielek
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
moze popatrz tez na allegro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
ogółem jak dla mnie dziwne, że soczewka może się przekręcić
![]() Ja noszę od 12 lat zwykłe korekcyjne, ale z doświadczenia wiem, że soczewka może wypaść lub się przesunąć jeżeli: - masz źle dobraną krzywiznę (wtedy wypada) - soczewki nosisz zbyt długo (suche oko) (wtedy się przesuwa) od jakości to wedlug mnie nie zależy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
up up, może ktoś jeszcze coś wie na ten temat?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Zasada jest zazwyczaj taka, że w soczewkach, które nie powinny się "przekręcać" na gałce ocznej (a więc np. w torycznych lub niektórych kolorowych), stosuje się specjalne mechanizmy, które te soczewki stabilizują podczas ich noszenia (np. balast pryzmatyczny, balans 8/4 itp. - to już zależy od konkretnego producenta). Najogólniej mówiąc, konstrukcja soczewki jest wtedy taka, że w którymś punkcie soczewka ma nieco inną budowę, jest taka jakby "obciążona"
![]() ![]() Nie wiem, jak jest z tymi konkretnymi soczewkami, o które pytasz, bo nie znam tej marki - ale myślę, że jeśli Ci zależy, można spróbować skontaktować się z producentem i spytać, jak w tym przypadku rozwiązali problem stabilizacji soczewki na oku ![]() Z tego, co się orientuję, z powszechnie dostępnych na naszym rynku np. kolorowe soczewki firmy MaxVue Vision są wyposażone w system prism ballast, więc powinny być stabilne (tylko proszę tego nie traktować jako reklamy, piszę wyłącznie przykładowo ![]() Edytowane przez nafnaf Czas edycji: 2012-09-10 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Bardzo mi pomogłaś, nie wiedziałam, że te soczewki mogą mieć taki system! Dziękuję!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.