![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Regionalizmy
Nie znalazłam dotąd takiego wątku, więc postanowiłam go założyć
![]() Ogólnie mieszkam w centralnej Polsce, ale od studiów mieszkam w Krakowie, gdzie spotkałam ludzi z różnych części kraju. I dzięki temu przekonałam się jak różnorodny jest nasz język i jak czasem ciężko się zrozumieć ![]() I moja propozycja jest taka: wpisujecie najbardziej zaskakujące regionalizmy, lub różnice językowe, które usłyszeliście ![]() Oczywiście słynne wychodzenie na pole, ale to już nikogo nie dziwi. Dowiedziałam się, że w zasadzie tylko ludzie z moich okolic mówią jagodnik, a dla reszty to jagodzianka ![]() To samo z ciapciami czyli kapciami Że pantofle to kapcie (a nie eleganckie buty) niedawno dowiedziałam się,że na Podkarpaciu się "fuka perfumami" i strasznie mnie to bawi. U mnie się mówi "psiknąć sie" czy "spryskać". A fukanie to jest jak ktoś jest na Ciebie zły i niegrzecznie odpowiada ![]() Ale i tak moim faworytem są przemyskie "tałabane ziemniaki" czyli ubite. Jest jeszcze mnóstwo takich wyłapanych różnic, które słyszałam, ale nie wszystko teraz pamiętam. Czekam na wasze perełki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Regionalizmy
Używanie słowa "ABY" zamiast "TYLKO" ;|
Mnie to strasznie irytuje... "Tylko nie zapomnij o bilecie" = "Aby nie zapomnij o bilecie" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiście jest jeszcze narodzona podobno w Gdańsku-Wrzeszczu "beka" - czyli coś śmiesznego ;]. W moim mieście, nie mówi się, że jedzie się do centrum, tylko, że się jedzie "do Gdańska" - to taka pozostałość prawdopodobnie po okresie Wolnego Miasta ;]. A co mnie zaskoczyło - na wschodzie mówi się "dla kogoś" zamiast "komuś", np. "powiem to dla Tomka", a nie "powiem to Tomkowi". Edytowane przez mushroomhunter Czas edycji: 2011-08-09 o 14:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Przykłady z obserwacji
![]() - w Małopolsce są borówki, w pomorskim jagody - na Podhalu nagminnie w języku mówionym występuje forma lubiałam/lubiałem - na Pomorzu bardzo popularne jest mówienie chcem, muszem (pamiętam jak zdziwiło mnie to odkrycie, cała Polska śmiała się z Wałęsy, a nikt mnie jakoś nie uświadomił, że to regionalizm) - w Małopolsce raczej nie maluje się włosów - w każdym razie ja z takim okresleniem spotkałam się pierwszy raz w pomorskim - w pomorskim raczej nie występuje forma otwarł/otwarła - w zamian używa się otworzył/otworzyła to tak na szybko ![]() edit: aaa i nigdy, zarówno jako małopolanka jak i pomorzanka nie zdołałam przyzwyczić się do słowa laczki jako określenia na kapcie. To chyba ze Śląska przyszło? Edytowane przez Soso Czas edycji: 2011-08-09 o 14:56 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem ze Śląska i wszyscy tu wychodzą na dwór ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z malowaniem włosów spotkałam się właśnie w Małopolsce i na Podkarpaciu. U mnie się je farbuje. Ach no i w Krakowie tryb rozkazujący zawsze kończy się na "że". Typu: chodźże, dajże itp. Ach i popularna jest na południu Polski forma "tatowi" zamiast "tacie". I u mnie się jeszcze mówi kredki maślane, na takie jak"bambino". Podobno w innych regionach tego nie ma :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Już jest taki wątek
![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Z chodźże masz rację - aż za tym zatęskniłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziwna rzecz z borówkami - przecież to niepoprawne. Są porzeczki, jagody, borówki, każde występują w kilku wersjach i różnią się od siebie. To tak, jakby do jednego worka włożyć pomarańcze, mandarynki, grejpfruty i cytryny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Borówki klik i jagody. Z tych dwoch okresleń to właśnie jagoda jest bardziej ogólna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
W podkarpackim u kumpla mówi się ''idę na pole'' - u mnie (lubelszczyzna) mówi się idę na dwór
![]() Za to u mnie mówi się ''brejdak'',a z podkarpackiego nikt nie wie najpierw że oznacza to ''brat''. Jestem ze wschodu i pierwsze słyszę że tak się mówi ???????
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Może to nieporozumienie, bo dla mnie Warmia to już wschód, a znajomy, który mnie tak zaskoczył pochodzi z Warmii ;].. Zresztą sam powiedział "u nas, na wschodzie, tak się mówi" ;].
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Chodzi mi o konkretny owoc (małe i ciemne ![]() Mnie wydaje się to równie dziwne, jakbym zamiast powiedzieć, że zjadłam morele i brzoskwinie, poweidziała 'pestkowce' ![]() edit: Sprawdziłam i faktycznie borówkę czarną zwyczajowo nazywa się jagodą (również jagodą czarną). Wciąż jednak rozróżnienie na podstawie koloru jest nieracjonalne, skoro jagodą będą też pomidory.
Edytowane przez yousuck Czas edycji: 2011-08-09 o 16:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Ja też ze wschodu i przez większość życia tak mówiłam, teraz też się zdarza tyle że się poprawiam, ciężko się odzwyczaić :/
Nie pamiętam gdzie, ale gdzieś mówi się: ,,ubrać sukienkę", a nie: ,,włożyć sukienkę". Ubrać to można choinkę, no ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Mnie zawsze jak byłam mała wkurzało w moim tacie który pochodzi z Kujawskiego , że zamiast kubek mówi garnuszek .
U mnie na Pomorzu też spotykam sie z "ubrac sukienke" , wiec to chyba nie tylko południowopolski regionalizm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
ciapcie - kapcie
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() bo to taki ogólnopolski regionalizm ;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
nie pamiętam skąd to ale u kolegi słyszałam "czekaj za mną", ktoś to kojarzy?
zauważyłam że we Wrocławiu dużo osób mówi "kuknąć" na coś, podejrzewam że to z niemieckiego od gucken - spojrzeć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Są już co najmniej dwa takie wątki. Poproś moderatora o połączenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Żartuję oczywiście,ale chyba nawet jest taka grupa na facebooku. ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jestem z południowo-wschodniej części kraju i odkąd pamiętam rodzina przyjeżdżająca ze Śląska zawsze mówiła na pole ![]() u nas mówi się na dwór. nasi Ślązacy używają też określenia od kogoś w znaczeniu czyjeś, np. zamiast "to sweter mojego ojca" powiedzą "to sweter od mojego ojca", podobnie zamiast "jeansy Levisa" - "jeansy od Levisa" ![]() Cytat:
![]() Cytat:
"kuknąć" to ciekawe ![]() ![]() ![]() odkąd mieszkam na Podkarpaciu, słyszę tu różne określenia, np. -placki, mówione ogólnie na ciasta (typu -idą święta, będziemy piec placki ![]() -serownik, zamiast sernik. -wprzódy, czyli wcześniej, -pantofle, określenie ciapów/kapci -używanie końcówki -ły zamiast -li, np. "my poszły, były, widziały.." zamiast "my poszliśmy, byliśmy.."
![]() |
![]() |
#25 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
laczki to z tego co pamiętam z lekcji j.polskiego to z pomorza pochodzą
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ode mnie: (regionalizmy z lewej) majca - matematyka zastrugawka - strugaczka mazać gumką - ścierać gumką zdupcyć - zepsuć podupcony - głupi ![]() wydupcyć - przewrócić się itp. odmiany "dupcyć" (małopolska, u mnie na wschodzie w ogóle się czegoś takiego nie używa) |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
migawka - bilet okresowy na mpk
krańcówka - pętla to tak z Łodzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.