Mojej mamie kręci sie w głowie drugi dzien z rzędu. :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-13, 19:31   #1
karolynka90
Zakorzenienie

Mojej mamie kręci sie w głowie drugi dzien z rzędu. :(

Witajcie,
Mam straszny problem.
Dowiedziałam się przed jakąś godziną, że moja mama była wczoraj na pogotowiu, bo nie była rano w stanie ustać, tak się jej kręciło w głowie.
Dodatkowo przy wstawaniu było jej niedobrze.
Pojechała do szpitala, zrobili jej EKG, zbadali czy ma normalne odruchy, zbadali ciśnienie. Ok.
Dostała jakieś tabletki.
Dziś nie jest jej już niedobrze, ale dalej nie jest w stanie chodzić, takie ma zawroty głowy.
Ma zamiar iść jutro do lekarza rodzinnego, tylko chciałabym wiedzieć jakie skierowanie - na jakie badania - powinna dostać?
Na pewno na badanie głowy (tomografia?).
Wiem, że lekarz sam powinien wiedzieć co robić, ale prawda jest taka, że mam wrażenie, że w Mielcu pacjenci są zlewani - mama pojechała do szpitala o 8, lekarz zjawił się koło 12.
Strasznie się martwię. Mama ma częste migreny, problemy z ciśnieniem. No ale ciśnienie jej sprawdzali.

Jeszce jedno pytanie - jeśli dostanie skierowanie np na tomografię głowy, czy musi czekać w jakiejś kolejce, czy od ręki jej robią?

Bardzo proszę o odpowiedzi.
Stary 2011-01-13, 19:51   #2
Hortencja
Zadomowienie

Dot.: Mojej mamie kręci sie w głowie drugi dzien z rzędu. :(

Przede wszystkim skierowanie do poradni neurologicznej i badanie rezonansem magnetycznym. Czy podczas zawrotów, Twoja mama ma oczopląs?
Piszę o tym, bo sama mam podobny problem zdrowotny i czasem też przechodzę takie ataki zawrotów głowy, u mnie są to problemy z błędnikiem.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 19:55   #3
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hortencja Pokaż wiadomość
Przede wszystkim skierowanie do poradni neurologicznej i badanie rezonansem magnetycznym. Czy podczas zawrotów, Twoja mama ma oczopląs?
Piszę o tym, bo sama mam podobny problem zdrowotny i czasem też przechodzę takie ataki zawrotów głowy, u mnie są to problemy z błędnikiem.
Nie wiem czy ma oczopląs, nie pytałam, a teraz nie wiem czy już śpi, więc nie wiem czy dzwonić.
Ile trzeba czekać na takie badanie, jeśli dostanie się skierowanie?
Stary 2011-01-13, 20:00   #4
Hortencja
Zadomowienie

Nie, nie dzwoń do Mamy, to nie jest aż tak ważne. Tak czy inaczej, powinna już wczoraj dostać leki które zatrzymałyby zawroty głowy- nic jej wczoraj nie przepisali? Bo teraz najważniejsze, żeby poczuła się lepiej. Ja biorę Betahistin- ratiopharm i zawsze mi pomaga, ale to na receptę jest.

Wiesz co, to ile trzeba czekać na badania pewnie zależy od miasta, jego wyposażenia i kolejki oczekujących. Ja miałam robiony rezonans 2 razy. Za każdym razem nie czekałam dłużej niż tydzień. Sprawdź gdzie w twoim mieście robią to badanie i zadzwoń, spytaj ile trzeba czekać, bo jak bardzo długo, to można jeszcze próbować w okolicznych miastach się zapisać.
Aha, wyślij też mamę do okulisty.

2 more months...
Stary 2011-01-13, 20:07   #5
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie dzwoń do Mamy, to nie jest aż tak ważne. Tak czy inaczej, powinna już wczoraj dostać leki które zatrzymałyby zawroty głowy- nic jej wczoraj nie przepisali? Bo teraz najważniejsze, żeby poczuła się lepiej. Ja biorę Betahistin- ratiopharm i zawsze mi pomaga, ale to na receptę jest.

Wiesz co, to ile trzeba czekać na badania pewnie zależy od miasta, jego wyposażenia i kolejki oczekujących. Ja miałam robiony rezonans 2 razy. Za każdym razem nie czekałam dłużej niż tydzień. Sprawdź gdzie w twoim mieście robią to badanie i zadzwoń, spytaj ile trzeba czekać, bo jak bardzo długo, to można jeszcze próbować w okolicznych miastach się zapisać.
Aha, wyślij też mamę do okulisty.
Dzwoniłam do siostry - mama dostała Myolastan i Betahistine Pliva.

Te tabletki nie pomogły jej na zawroty głowy. Tylko tyle jest lepiej, że nie jest jej niedobrze.
Stary 2011-01-13, 20:07   #6
monius9
Zakorzenienie

http://zdrowie.flink.pl/zawroty_glowy.php

Nie można lekceważyć rzadkich lub lekkich ataków zawrotów głowy lub stałego uczucia niestabilności. Należy pomyśleć o wizycie u lekarza, której nie należy odkładać na zasadzie „kiedyś mi to przejdzie”. Bardzo silne zawroty głowy uniemożliwiające chodzenie, siedzenie, z występującymi nudnościami i wymiotami, bólami głowy powinny jak najszybciej skłonić do wizyty u lekarza. Najczęściej tacy chorzy są natychmiast przyjmowani do szpitala, diagnozowani i leczeni.
Pierwszą i bardzo ważną częścią diagnozy zawrotów głowy jest rozmowa lekarza z pacjentem, która pozwala często stwierdzić konkretną przyczynę zawrotów głowy. Lekarz przeprowadza też badanie fizykalne, między innymi badania uszu, badanie słuchu, badania oczopląsu, testy równowagi.
Diagnostyka zawrotów głowy wymaga współpracy internisty, laryngologa, okulisty i neurologa. Zastosowanie znajduje wiele badań takich jak tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny, badanie USG przepływów w tętnicach (tzw. „Doppler”), zdjęcie rentgenowskie kręgosłupa szyjnego, badanie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, pomiary ciśnienia tętniczego i wiele innych.

moja mama też kiedyś miała taki epizod problemów z błędnikiem, dostała na to jakieś tabletki, na szczęście pomogły i jak na razie problem nie wraca. doraźnie pomagało jej.. siedzenie w pomieszczeniu z dużą ilością okien - jakoś pomagało jej to w orientacji gdzie jest góra gdzie jest dół życz mamusi zdrowia
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 20:19   #7
karolynka90
Zakorzenienie

Dziękuję monius9.

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Przeczytałam, że po tych tabletkach Myolastan mogą być zawroty głowy, osłabienie mięśni.
To po co zostały one przepisane??

EDIT:
Idę się kąpać, więc chwilę mnie nie będzie, ale zajrzę tu za jakieś pół godziny.

Edytowane przez karolynka90
Czas edycji: 2011-01-13 o 20:27
karolynka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-13, 20:33   #8
azure
Zadomowienie

GG do azure

Dla mnie to nie do pomyślenia że ot tak wypuścili Twoją mamę ze szpitala bez tomografii lub rezonansu... to przecież może być coś poważnego, może prowadzić nawet do utraty przytomności. Jakieś badanie głowy Twojej mamie się jak najbardziej należy. Przykro czytać o takiej ignorancji lekarzy
azure jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 20:35   #9
aldenea
Rozeznanie

z badaniami bywa różnie, tak jak już ktoś wspomniał wcześniej, zależy od miasta. ja raz miałam sytuację, że musiałam mieć bardzo szybko zrobione usg tarczycy. lekarz na skierowaniu napisał, że to pilne i miałam zrobione badanie na następny dzień. więc w razie czego poproś o taką adnotację, może tobie też się uda.

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 21:19   #10
karolynka90
Zakorzenienie

Podsumowując:
* skierowanie do neurologa
* wizyta u okulisty i laryngologa
* rentgen kręgosłupa szyjnego
* poziom glukozy i cholesterolu we krwi, ciśnienie
Czy coś jeszcze?

Czy neurolog robi tomografię lub rezonans?
Stary 2011-01-13, 21:25   #11
Hortencja
Zadomowienie

Tomografię lub rezonans robi lekarz radiolog, a skierowanie daje neurolog.
Dalsze leczenie, moim zdaniem, zależne będzie od tego, co pokaże rezonans.

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Aha, może jeszcze warto się pokazać u kardiologa, zawroty głowy mogą też pojawiać się z powodu jakiś zwężeń tętnic szyjnych.

Cytat:
Napisane przez azure Pokaż wiadomość
Dla mnie to nie do pomyślenia że ot tak wypuścili Twoją mamę ze szpitala bez tomografii lub rezonansu... to przecież może być coś poważnego, może prowadzić nawet do utraty przytomności. Jakieś badanie głowy Twojej mamie się jak najbardziej należy. Przykro czytać o takiej ignorancji lekarzy
Niestety- to norma w Polskich szpitalach i przychodniach.
Ja, jak miałam atak zawrotów głowy NIGDZIE nie dostałam się do lekarza, ani w szpitalu, ani w przychodni, ani na pogotowiu. Odesłali mnie do domu, gdzie spędzilam prawie 24 h zanim zobaczyl mnie lekarz (prywatna wizyta)

2 more months...

Edytowane przez Hortencja
Czas edycji: 2011-01-13 o 21:29
Stary 2011-01-13, 21:29   #12
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Tomografię lub rezonans robi lekarz radiolog, a skierowanie daje neurolog.
Dalsze leczenie, moim zdaniem, zależne będzie od tego, co pokaże rezonans.

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Aha, może jeszcze warto się pokazać u kardiologa, zawroty głowy mogą też pojawiać się z powodu jakiś zwężeń tętnic szyjnych.
Ok, racja, tym bardziej, że mama ma nadciśnienie.

EDIT:
Czy do kardiologa potrzebne jest skierowanie?

Czas edycji: 2011-01-13 o 22:39
Stary 2011-01-13, 23:01   #13
Akashka
Zadomowienie

Mi sie w glowie nie miesci ze nie zrobili tomografi i ja bym zrobila taka awanture ze nie wiem. wydaje mi sie ze na tomografie moze dac skierowanie tez rodzinny.
Nie chce Cie straszyc czy cos ale moj tata mial zawroty glowy ktore olewal i sie nie przyznawal. Dopiero jak nie mogl juz kompletnie zlapac rownowagi postanowil isc do lekarza i po zrobieniu tomografi okazalo sie ze ma guza mozdzku. I na guzie tez sie nie skonczylo. Dlatego uwazam ze przede wszystkim tomografie trzeba zrobic ale mam nadzieje ze u Twojej mamy to tylko blednik.
Nie wiem po jaka cholere jest to pogotowie skoro wlasciwie nie znajac przyczyny zlego stanu zdrowia i nawet nie specjalnie probujac ja poznac daja leki i odsylaja do domu... az sie krew gotuje

Akashka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 01:29   #14
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Ok, racja, tym bardziej, że mama ma nadciśnienie.

EDIT:
Czy do kardiologa potrzebne jest skierowanie?
Tak.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 08:20   #15
eeela
Raczkowanie

GG do eeela

Ja jakiś czas temu miałam podobne zawroty głowy, tyle że to trwało tydzień zanim poszłam do lekarza pierwszego kontaktu, ale prywatnie. Pani doktor zbadała mnie bardzo dokładnie, zrobiła wywiad i okazało się, że to od kręgosłupa, konkretnie od odcinka szyjnego - w pracy monitor od komputera mam na ukos, a nie na wprost. Przez 3 dni brałam ketanol 50 mg raz dziennie i na noc szyję smarowałam kremem rozgrzewającym ziaji. Dodatkowo zaleciła spanie na poduszce ortopedycznej.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-14, 08:53   #16
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Podsumowując:
* skierowanie do neurologa
* wizyta u okulisty i laryngologa
* rentgen kręgosłupa szyjnego
* poziom glukozy i cholesterolu we krwi, ciśnienie
Czy coś jeszcze?

Czy neurolog robi tomografię lub rezonans?

jak Hortencja wspomniała, przyda się badanie przepływu krwi w tętniczkach szyjnych.
Stary 2011-01-14, 09:58   #17
listopadowa80
Zakorzenienie

Oprócz wspomnianych wyżej badań u Twojej Mamy należałoby wykonać jeszcze echo serca.

Żeby wykonać tomografię państwowo niestety długo się czeka (być może nawet kilka m-cy; ale najlepiej zadzwonić i zapytać).

Tu do poczytania:
http://www.grabieniec.pl/pokaz_artyk...d_artykulu=229

Edytowane przez listopadowa80
Czas edycji: 2011-01-14 o 10:01
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 12:03   #18
karolynka90
Zakorzenienie

Mama jedzie dziś do lekarza rodzinnego i do neurologa.

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Mama była u pani neurolog, która stwierdziła zespół kręgowo-czaszkowy czy tam kręgowo-podstawny.
Poszukałam o tym trochę i z tego co zdążyłam przeczytać, dotyczy to właśnie zwyrodnień kręgosłupa szyjnego. Kręgi mogą uciskać tętniczki, co doprowadziło właśnie do takiej sytuacji.
Mam wrażenie, że dzięki temu odkryłyśmy też powody comiesięcznych bardzo silnych migren.
Na razie nie można zrobić rentgenu odcinka szyjnego, bo mama ma stan zapalny, ale po ustąpieniu objawów ma się na takie badanie zgłosić.
Dodatkowo wyślę ją tez do kardiologa żeby zbadał właśnie drożność tych tętniczek.
Pani doktor przepisała też jeszcze jedne tabletki.

Poza tym mama czuje się już trochę lepiej. Co prawda kręci się jej w głowie, ale w porównaniu do pierwszego dnia, jest dużo lepiej.

Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi.

Czas edycji: 2011-01-14 o 12:04
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości