|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kryształowe 'firany'
Witam,
Drogie ekspertki biżuterii, nie wiem gdzie powinnam zgłosić się z tym pytaniem, ale myślę, że biżuteria jest trochę spokrewniona z tymi "firanami" ;-)) proszę zatem o radę. Zakochałam się w takich makaronach kryształowych na okno, koniecznie muszę je mieć! ;-) Niestety koszt (ponad 700zł na jedno okno) przewyższa mój budżet życiowy więc postanowiłam wykonać je sama. Znalazłam już miejsce gdzie kupić wszystkie potrzebne rzeczy do wykonania makaronów. Powoli przymierzam się do wykonywania, ale dręczy mnie kilka pytań: - czy koraliki powinny być wiązane w supełki? Czy zakładane przekładki, aby nie zsuwały się z żylki? - jak precyzyjnie wykonać pomiary, aby na każdej żyłce kryształki były zamieszczone w tych samych odległościach. Aby po powieszeniu na okno wyglądało to spójnie... Bardzo proszę o porady... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kryształowe 'firany'
jak powiększysz zdjęcie, to zobaczysz, że każdy kryształek jest unieruchomiony na żyłce za pomocą kulek zaciskowych, takich jak te:
http://allegro.pl/kalait-kuleczki-za...560566969.html, natomiast jeśli chodzi o równość, no to myślę, że linijka i na żyłce da radę zaznaczyć jakimś delikatnym kolorem miejsce, albo ukryć zaznaczenie właśnie pod kuleczką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Albo powiesić najpierw samą "firankę" z żyłek i na żywca dobierać wysokość koralików.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A jesteście pewne, że to jest na żyłce, a nie na lince jubilerskiej? Da się takie kulki zaciskowe na żyłce ładnie zacisnąć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
dobrze prawisz, mogą zjeżdżać, jeśli kryształki będą dosyć ciężkie, no i żyłka może się wyciągnąć - linka będzie bardziej wytrzymała - zasugerowałam się zapytaniem koleżanki o żyłkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tutaj masz gotowe http://www.krysztalki.sklepna5.pl/ka...ow-witryn.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Śliczne te girlandy , a jak je do karnisza zamocować po wykonaniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.