![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Ostatnio przeczytane książki.
Jest wątek o książkach, które czytamy obecnie - nie trafiłam jednak na taki (być może istnieje - jeśli tak, to z góry przepraszam za zaśmiecanie forum), w którym zrecenzować można byłoby ostatnio przeczytaną książkę i ocenić ją.
Proponuję więc dzielić się tutaj wrażeniami i przeżyciami związanymi z ostatnio przeczytanymi przez nas książkami, wystawiać opnie pochlebne, jak i te nieco mniej, polecać, odradzać, zachęcać. Oraz tak jak w wątku "Ostatnio obejrzane filmy" - wystawiać ocenę w skali 0-10. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnio przeczytane książki.
świetny pomysł. Bo na wątku o aktualnie czytanych książkach najczęściej pada sam tytuł, a przydałyby się recenzje.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Na wątku o aktualnie czytanych książkach zamieściłam 3 ostatnie pozycje, po które sięgnęłam, ale trochę wcześniej przeczytałam książkę, która wywarła na mnie duże i pozytywne wrażenie. Nie miałam pojęcia, że można być tak bardzo silnym i zdeterminowanym, a jednocześnie rozważnym i ostrożnym w swoim działaniu. Piszę tu o "Tylko razem z córką" Mahmoody Betty. Jest to również opowieść o tym jak bardzo należy uważać, gdzie lokujemy nasze uczucia. Wciągająca historia, wzruszająca i momentami bardzo smutna...
Polecam.
Edytowane przez makarona Czas edycji: 2010-08-09 o 18:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
"Skrzypce z Auschwitz" - Maria Angels Anglada. 8,5/10
Po tę książkę sięgnęłam ze względu na tematykę, której domyślić się można po samym tytule. Jest prawdziwa, smutna, piękna, autentyczna, napisana bez patosu i zbytnego przesadzania w żadną stronę. Jedyny jej minus to długość - 125 stron to zdecydowanie za mało, żeby się w tę książkę wgryźć, wczuć. Miałam wrażenie, że wszystko dzieje się zbyt szybko, wszystkiego jest zbyt mało, że nie mam możliwości "wejść" w ten świat, że ta historia jest za krótka. Powinna być zdecydowanie bardziej rozwinięta, szersza i jeszcze dogłębniejsza. Nie zdążyłam jej poczuć, a już się skończyła. Mimo to zdecydowanie polecam. Edytowane przez l4lena Czas edycji: 2010-08-17 o 07:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hmm "Zdążyć przed zmrokiem" Tany French. Książka ma prawie 500 stron, przeczytałam do połowy-stwierdziłam, że nie warto dalej. Ponoć książka jest z gatunku thriller psychologiczny, dostała nawet za nią Nagrodę Edgara za najlepszą powieść kryminalną roku 2007. Książka jest BEZNADZIEJNA. Jedyna rzecz, która wpłynęła na mą fantazję ( w końcu to książka, która powinna wzbudzać emocje) to fragment w nawiasie o złamanym w pół niemowlęciu. kobieta po prostu zmarnowała papier, no chyba że chciała przedstwić wielkiego nieudacznika+nudziarza (którym jest główny bohater). Daje -1 ponieważ spodziewałam się czegoś niezwykłego, emocjonującego zważywszy na te wszystkie dowody uznania, a spotkało mnie wielkie rozczarowanie. Doczytałam do połowy, ponieważ do 250 strony łudziłam się nadzieją, że jeszcze wszystko się ciekawie rozkręci. Straciłam czas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Olga Rudnicka- Martwe jezioro
Spodziewałam się lekkiego i raczej przeciętnego czytadełka, w sam raz na wakacje. Otrzymałam jednak całkiem zgrabnie napisaną, zabawną i ciekawą opowieść o perypetiach trzydziestoletniej singielki, która postanawia odkryć rodzinną tajemnice. Książkę czyta się szybko i przyjemnie. Nie jest napisana szczególnie pięknym językiem, ale moim zdaniem przy tej powieści to nie razi. Martwe jezioro to doskonała lektura na odprężenie czy odpoczynek po "cięższych" powieściach. Polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
"Król mroku" Melissy Marr
ocena: 9 Książka ma piękne tło, ale jest jednocześnie mroczna. Należy do fantasy, ale też porusza obecne tematy i wnika w realny świat. bardzo mnie poruszyła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Paulo Coelho - Zahir ...
Moim zdaniem geniusz , nie książka ![]() Świetnie się czyta .. Ma ok 260 stron. Książkę pisarz dedykował swojej żonie ![]() Jest to historia mówiąca o życiu pewnego pisarza ( autora książki mniemam ![]() Historia bardzo ciekawa ,co więcej lepiej się czyta gdy sądzisz że to właśnie chodzi o autora książki , że to mogło zdarzyć się na prawdę ![]() Polecam gorąco !!! Zasłużone 10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
William Golding- Władca much
Na bezludną wyspę trafia grupa chłopców, ocalałych z katastrofy lotniczej. Najstarsze dzieci mają około dwunastu lat. Muszą nauczyć się życia w grupie i walki o przetrwanie. Jak się okazuje każdy inaczej rozumie pojęcie przetrwania i inaczej do niego dąży. Książka należy do klasyki światowej literatury i warto ją znać, choćby z tego względu, że wiele filmów i powieści zawiera odniesienia do Władcy much. Powieść bezlitośnie sugeruje, że nawet ludzie wychowani w cywilizowanym kraju szybko zapominają o moralności i etyce, gdy w grę wchodzi zdobycie władzy, a do głosu dopuszczone zostają pierwotne instynkty. Szczególnie przerażające jest to, że niezwykłą brutalnością i bezwzględnością odznaczają się dzieci. Książka nie jest gruba, szybko się czyta. Napisana prostym, ale bardzo celnym językiem. Polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Nora Roberts Śmiałe marzenia - pierwsza część romansowania. chciałam coś lekkiego, o miłości... i dobrze trafiłam - przyjemnie napisane, ciekawe postacie, szybko się czyta i wciąga. ta część podobała mi się najbardziej. 10/10
Nora Roberts Odnalezione marzenia - część druga. niby podobnie, ale jednak czułam pewien niedosyt. 9/10 Nora Roberts Spełnione marzenia - część trzecia, przeczytana przeze mnie jako pierwsza. było tak jak ze śmiałymi marzeniami 10/10 Oceniłam powyższe książki na 10, w kategorii romansu, bo wiem, że nie jest to zbyt ambitna literatura, ale jak ktoś chce romansidła to jest super ![]() Nicholas Sparks List w butelce- chyba większość zna film pod tym tytułem. dla mnie to byl taki smęt... przeczytałam, ale jakośspecjalnie mnie nie wciągało... ale zakończenie mnie zadziwiło i to na plus. 7/10 Harlan Coben Bez pożegnania - uwielbiam książki Cobena. a to była dla mnie jedna z lepszych jego dzieł. mimo że najbardziej lubię serię z Myronem Bolitarem i Winem ta książka była najlepsza. jak zawsze w jego przypadku świetne postacie, główny bohater w szczególności i jego przyjaciel. trzyamała mnie w napięciu do samiutkiego końca. polecam! 10/10 Jan Krasnowolski Klatka - ksiązka składa się z kilku opowieści. z punktu widzenia różnych charakterystycznych osób. [morderca, dres, punk itp]. trzeba się naprawdę wczuć w to co się aktualnie czyta, kazdą część inaczej. napisana potocznym językiem. myślę że warto przeczytać, mi się bardzo podobała 9/10
![]() |
#11 |
BAN stały
|
"Dziennik Bridget Jones" H.Fielding
"Bridget Jones : W pogoni za rozumem" H.Fielding Lekka, kobieca lekturka na letnie wieczory. Czyta się miło i przyjemnie, świetnie poprawia humor. ocena : 10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Bez Śladu Harlan Coben - jest Myron i Win, muszą odnaleźć Grega. Nie wiem, miałam ostatnio jakiś zastój, nie chciało mi się czytać, zresztą trwa to ciągle. Może dlatego tak długo mi zeszło? Jak na Cobena to ta książka aż tak bardzo mnie nie zachwyciła. Ma lepsze,alei tak warto przeczytać
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
w upale i kurzu Ruth Prawer Jhabvala
temat dobry, dobry styl pisania ale wolalabym troche wieksze zaglebienie sie w te historie. czuje niedosyt ![]()
ksiazki ubrania https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post86755055 kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post86716402 http://www.finta.pl/ref/mysia82 Odpisz u mnie - ja odpiszę u Ciebie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Tylko razem z córką to naprawdę wzruszająca historia i na dlugo zostaje w pamięci.
Ostatnią przeczytana przeze mnie książką była Kaznodzieja Camilli Lackberg. Polecam jej sagę kryminalną, głównie dlatego że jest napisana inaczej niż amerykańskie odpowiedniki gatunkowe i prócz motywu zbrodni można również dowiedzieć się nieco na temat wspołeczsnego malomiasteczkowego życia w Szwecji ![]()
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
J.Gaarder "W zwierciadle, niejasno" - książka chyba bardziej dla młodzieży niż starszego czytelnika, napisana prostym językiem, ale ujmująca. Mała, śmiertelnie chora dziewczynka poznaje anioła, który ma nad nią czuwać. Książka o sensie życia i śmierci, o oswajaniu lęku i pogodzeniu się z tym co nie uniknione.
8/10 ![]()
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Michelle Moran- Nefertiti
Opowieść o życiu niezwykłej żony faraona Echnatona, która prawdopodobnie również sprawowała rządy jako faraon. Wiele wydarzeń umieszczonych w powieści jest zgodnych z prawdą historyczną, inne to oczywiście interpretacja autorki. Książka bardzo mi się podobała, jest wciągająca od pierwszych stron, ale gdzieś około 200 strony już naprawdę ciężko się oderwać od czytania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
J. R. R. Tolkien "Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia" - myślę, że ta książka jest wszystkim znana i nie trzeba jej polecać
![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
U martwych w Dallas Charlaine Harris
Druga część opowieści o Sookie i jej wampirze ![]() ![]() Molekuły Emocji J.L.Wiśniewski Nie wiedzialam że jest to w formie króciutkich opowieści, trochę mnie to zaniepokoiło na początku. Ale później przeczytałam jednym tchem. Strasznie polecam. Wezmę się za więcej książek tego autora bo dotychczas przeczytałam tylko to i Samotność w Sieci. 10/10
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Niewinny Harlan Coben
Jak zwykle przypadł mi do gustu główny bohater ![]() ![]()
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Yrsa Sigurdardóttir- Trzeci znak
Bardzo interesujący i wciągający kryminał islandzkiej pisarki. W bestialski sposób zamordowany zostaje student z Niemiec- Harald Guntlieb. Rozwikłania zagadki podejmują się prawniczka Thora i przyjaciel rodziny zamordowanego Matthew Reich. Akcja toczy się raczej spokojnie, ale napięcie jest utrzymywane przez całą książkę. Opisy okrutnych rytuałów, czarna magia i bardzo ekscentryczni przyjaciele denata cały czas podgrzewają atmosferę. Moją sympatię wzbudził duet śledczy, a zwłaszcza Thora, która odnajduje się w każdej sytuacji. Mimo ponurej i dość mrocznej tematyki powieść zawiera także spora dawkę humoru i komizmu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
"Marzycielka z Ostendy" - Erica E. Schmitta.
Książka złożona z pięciu historii niezwiązanych ze sobą. Jedynym elementem wspólnym jest miłość, sposoby jej odkrywania, odczuwania, przeżywania oraz rozterki z tym związane. Pierwsze dwie i ostatnia historie moim zdaniem były najlepsze, niby mało zaskakujące, ale jednak intrygujące. Pozostałe dwie - dziwne. "Ozdrowienie" skłania mnie do podejrzenia, że autor nie wiedział do końca jak zakończyć historię i zakończył byle jak, byle było. ![]() Za to"Kiepska powieść" miała zaskakujące zakończenie, ale wplatanie wątku drugiej książki było dosyć męczące, choć potrzebne. ![]() Bardziej podobała mi się jednak "Odette i inne historie miłosne". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Krótka piłka Harlana Cobena- ostatnio zaczytuję się w tym autorze i podoba mi się praktycznie każda jego książka, "Krótka.." też niby spełnia wymogi, jest Myron i jego świetne poczucie humoru, jest przeuroczy Win, zagadka kryminalna, bohaterowie mają swoje tajemnice..
ale jakoś brak tego napięcia, które towarzyszy czytaniu innych jego książek. nie wiem czemu, jako jedyna bardzo mi się dłużyła. Bez skrupułów Harlana Cobena- dobra sensacja, wartka akcja, tajemnica do ostatniej strony. no i bezbłędny duet Myron i Win. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Też lubię powieści Cobena, ale bardziej podobają mi się te, w których nie ma ani Myrona, ani Wina.
A co do tematu to: Milan Kundera- Nieznośna lekkość bytu Możliwe, że powinnam jeszcze raz przeczytać tę książkę, z odpowiednim nastawieniem, żeby ją w pełni docenić i odnaleźć to, co zachwyca tak wielu czytelników. Owszem, powieść jest interesująca, ale dla mnie tylko w warstwie dygresji autora. Teoria o lekkości i ciężkości bytu, o roli przypadku w życiu i wreszcie przedstawienie naszego życia jako niedoskonałego szkicu bardzo przypadły mi do gustu. Nie odczułam moralizatorskiego tonu, ani wywodów prowadzonych na siłę. Kundera opisał to wspaniale i za to wielkie brawa ![]() Niestety losy bohaterów, których stworzył nie są dla mnie zrozumiałe. Brak mi emocji w nich, czegoś, co pozwoliłoby utożsamić się z postaciami, albo chociażby przejąć ich losem. A tak było mi zupełnie obojętne, co stanie się z Tomaszem, Teresą, Sabiną i Franzem. SPOJLER: Usprawiedliwianie licznych zdrad Tomasza poszukiwaniem przez niego oryginalności i tajemnicy w człowieku zupełnie mnie nie przekonały. Kundera za pomocą banału usiłuje po prostu wytłumaczyć rozwiązłość bohatera, który rzekomo kocha tylko Teresę, bo tylko z nią jest w stanie zasnąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ch.harris- klub martwych
po 2 poprzednich czesciach uznalam, ze wiecej nie czytam->sookie jest troszke glupiutka a bill jakis taki mdly i jedynie eric do mnie "trafia" no i wlasnie w necie przeczytalam, ze w kolejnych czesciach erica bedzie wiecej wiec kupilam "klub martwych" i w sumie sie nie zawiodlam ![]() to narazie, moim zdaniem, najlepsza czesc-polecam!!!8/10 (10/10 bedzie jesli sooki wreszcie rzuci billa dla erica ![]() w kolejce czeka "matwy dla swiata) w nocy skonczylam "honor kobiety" Touria Tiouli ksiazka z serii prawdziwych i momentami przerazajacych historii z zycia wzietych mam jednak niedosyt-ksiazka w sumie cienka-w wydaniu kieszonkowym nieco ponad 100 str) z czego czesc to krotki zyciorys autorki-dziecinstwo, malazenstwo itp jest tez nieco (jak na objetosc ksiazki troche za duzo) historii emiratow arabskich nie byloby to w sumie zle gdyby nie to ze autorka rzuca nazwami poszczegolnych emiratow, tytulami jej wladcow, cofa sie nawet dosc daleko w przeszlosc i historie swiata arabskiego probuje tez zarysowac kulture arabska i sylwstke mohameta, ale w sumie jest to zrobione skrotowo i poprzeplatane z jej przezyciami i opisem walki o odzyskanie wolnosci reasumujac 5/10 niepotrzebnie autorka rzuca sie na historie emiratow-nie to mialo byc tematem-mnie jedynie rozdraznilo, bo kartkowalam ksiazke w poszukiwaniu tematu wlasciwego
ksiazki ubrania https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post86755055 kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post86716402 http://www.finta.pl/ref/mysia82 Odpisz u mnie - ja odpiszę u Ciebie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Slumgod. Milioner z ulicy. Vikas Swarup
Nie byłam jakoś specjalnie chętna do czytania tej książki. Ale miło mnie zaskoczyła ![]() Jestem nudziarą. Monika Szwaja. Leciutka, prościutka, troszkę 'tandetna' książka. Mimo wszystko, jakna koniec wakacji,można przeczytać. Denerwowało mnie takie opisane w książce idealne życie,bez żadnych problemów, a jak już się jakieś znalazły to nie dotyczyły bezpośrednio bohaterki i były błyskawicznie rozwiązywane. Życie idealne,nierealne. W trakcie czytania bardziej mi się podobało, niż później, gdy spojrzałąm na całość. 6/10
![]() |
#27 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ostatnio miałam okazję przeczytać "Tajemnice wydarte zmarłym" Emily Craig. Super książka, ciekawa fabuła, wartka akcja i towarzyszący przez cały czas dreszczyk emocji
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Bal Absolwentów, Newman Ruth
10/10 Zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Bardzo dobry kryminał z zagmatwaną fabułą. Do ostatniej strony nie miałam pojęcia kto jest owym mordercą. Książka udawadnia, że pozory mogą być bardzo mylne. Czyta się lekko i przyjemnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ayati dokładnie! Książka trzyma w napięciu do ostatniej strony, to niesamowite. Jak zaczęłam czytać, to jak nie mogłam przestać...fabuła wciąga. Dla dziewczyn, które lubią dobre kryminały z nutką sensacji książka jest idealna!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Na wschód od Edenu John Steinbeck
Cudowna, miła książka. Bardzo długa, 798 stron, co jest plusem przy tak ciekawej fabule. W sumie nie wiem nawet jak napisać o czym jest ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:59.