Co sądzicie o takim wyrażaniu swoich opinii na forach/portalach internetowych? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-17, 20:19   #1
sweetish
Zakorzenienie

Co sądzicie o takim wyrażaniu swoich opinii na forach/portalach internetowych?

... czyli o kulturze słow kilka.
Jacy jesteśmy naprawdę? Czy to, co potrafimy 'anonimowo' wykrzyczeć w Internecie jest obrazem naszego prawdziwego Ja? Czy to, co odzywa sie w takich chwilach w człowieku to ... No własnie- co to jest?

Pozwolę sobie zacytować kilka wypowiedzi w głośnej sprawie bestialskiego potraktowania psa (link do wątku na ten temat)- wypowiedzi zamieszczonych na portalu NK w profilach oskarżonych. Wulgaryzmy za każdym razem zaznaczałam "------"

Cytat:

cześć zapraszam do mnie mam przy samochodzie wielki hak który będzie akurat pasował do twojego głupiego łba morderco ... Chcesz zobaczyć jak to miło ??? jak tylko wyjdziesz z ------ ----to możemy zrobić kilku kilometrową wycieczkę po wiejskich drogach .... i nikt ci nie pomoże po tym co zrobiłeś .....Będziesz błagał i przepraszał ty ---- ale to nic nie zmieni , nawet adwokata sobie nie znajdziesz bo niema takiego człowieka który poparł by i bronił takiego psychopatę na głowe upadłeś stało ci się coś z mózgiem cz już taki byłeś ???? zastanów sie po co go zabierałeś ze schroniska ?? myślałeś że u ciebie będzie miał lepiej ogarnij sie wieśniaku !!!!

Cytat:
siema psychopato jak myślisz ile za to dostaniesz bo gwarantuje ci że jeśli szybko przez naszą -------- władze to czekam przed aresztem z wielkim hakiem przy samochodzie i złapie za szyje i pojadę z myślą że spotkała cie kara .... będę cały czas trzymała nogę na gazie......... bój się debilu oderwie ci głowę

I kolejny głos w tej głośnej sprawie:

Cytat:
"mamusie"? a czego innego spodziewać się po wieśniakach?? W myśl stwierdzenia: "Człowiek ze wsi wyjdzie lecz wieś z człowieka nigdy."...taki --- nigdy się nie zmieni! Wracając do wątku rodziców tego ---- - to oni również powinni za to odpowiedzieć, w końcu spłodzili i "wychowali" tych podludzi!!!

Cytat:
mamusie idiotki tak wychowaly a teraz na koniec jeszcze bronia. motywuja do zbrodni tym samym. mlotem przez leb i tyle. nieudacznicy wszyscy.

Cytat:
bez mrugnięcia okiem zrobiłabym wam to samo co wy zrobiliście temu psu.
Cytat:

jaką szumowiną trzeba być żeby zrobić coś takiego bezbronnemu zwierzęciu, które bądź co bądź zdane jest tylko na łaskę takich ----jak ty!

ciebie nawet człowiekiem nie można nazwać.

znajdujesz się poniżej dna.
wstyd byłoby mi cię mieć w znajomych.

rzygam na ciebie,

mam nadzieje ze ktoś się tobą zajmie.

I tak dalej, i tak dalej....

Co jeden komentarz to lepszy.

Co sądzicie o takim wyrażaniu swoich opinii na forach publicznych?
Co sądzicie o takich osobach?
Co sobą reprezentują? Wiek zróżnicowany z tego, co zauważyłam, płeć również.
Mnie również zbulwersowała ta sprawa, ale nie posunęłabym się do takich słów... A jakie jest Wasze stanowisko? Od czego to , Waszym zdaniem, zależy, że pani X wypowiada się w taki, a nie inny sposób na forach publicznych(wulgaryzmy, pogróżki, chęć zemsty), a pani Y organizuje petycję w sprawie ukarania tychże osób mnanifestując tym samym swój protest przeciwko takim zachowaniom?

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.

Edytowane przez sweetish
Czas edycji: 2011-01-17 o 20:20
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 21:19   #2
karolynka90
Zakorzenienie

Dot.: Co sądzicie o takim wyrażaniu swoich opinii na forach/portalach internetowych?

Co myślę? Myślę, że faktycznie niektórzy przesadzają, ale z drugiej strony nie dziwię się nerwom w takich sprawach.
Stary 2011-01-17, 21:36   #3
Corvette
Zadomowienie

Dot.: Co sądzicie o takim wyrażaniu swoich opinii na forach/portalach internetowych?

Ha! Wyrezenia same w sobie (uzywajac wulgaryzmu) nieuwazam ze zle swiadczy o kimkolwiek. Jak sama moze zuwazylas, ludzie z pasja niezawsze potrafia sie chamowac (ja napewno jestem tez troche winna , chociasz niepamietam bym kiedykolwiek posunela sie do takich "okreslen").
Mysle tez, ze czasami trzeba odposcic. Jestesmy tylko ludzmi.
Wyrazajac sie zawsze kulturalnym jezykiem, mozna miec wrazenie ze tej czy tamtej osoby "to" nierusza.
Uwazam ze czasami dosadne odpowiedzi (zaleznie od tematu) maja inny "oddzwiek". Krotko i wezlowato

Ja nieposiadam pisarskiej elokwencji. Gdyby wszyscy byli "orlami" niebylo by az tak bulwersujacych tematow .
W domu mamy czworonoga za ktorego oddalabym zycie. Dla jednych moje wyznanie wyda sie absurdem (juz widze lawine pouczen!!), ale jestem bardzo uczulona na krzywde zwierzat, a najbardziej psow, chociaz niepomijam inne.
Osobiscie uznaje metode "zab za zab, oko za oko". Czy to znaczy ze jestem niedobra? Niekulturalna? Glupia?
No cuz, ponoc istnieje wolnosc slowa i wyznania. Mysle ze wiekrzosc ludzi pisze tak od razu, bez zastanowienia i "uslyszenia" calej tresci lub wybieraja watki i...."wojna gotowa" Niektorzy byc moze chca sie wygadac po swojemu.
Ja jestem nowa. I od razu zdazylam doswiadczyc wiele przykrych "wyrzutow" od zapalonych Polinistow, i Katolikow.
Wiec bez wzgledu kto i w jaki sposob sie wypowiada niektorym przeszkadza, inni potrafia zrozumiec pasje mowcy.
Ja nieosadzam czlowieka po kilku zdaniach, ale zdazylam zauwazyc ze takich niebrakuje i tutaj.
Gdyby ktos zkrzywdzil "nasza" Czworonozna Milosc....zabilabym bez zmruzenia oko w ten sam sposob.
Dziekuje, a teraz mozecie mnie ukamieniowac. Polonistki moga roztaczac sie nad moimi bledami (bykami) oj, zeby tylko nieosleply!? bo takich tez tutaj niebrakuje )))

Corvette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 21:38   #4
Dotka90
Zakorzenienie

Co uważam? Że można wyrazić dokładnie taką samą opinię bez używania co drugie słowo wulgaryzmów, co wielokrotnie zdarza mi się widzieć w komentarzach dotyczących szokujących spraw.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 21:41   #5
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Corvette Pokaż wiadomość
W domu mamy czworonoga za ktorego oddalabym zycie. Dla jednych moje wyznanie wyda sie absurdem (juz widze lawine pouczen!!), ale jestem bardzo uczulona na krzywde zwierzat, a najbardziej psow, chociaz niepomijam inne.
Gdyby ktos zkrzywdzil "nasza" Czworonozna Milosc....zabilabym bez zmruzenia oko w ten sam sposob.
Dziekuje, a teraz mozecie mnie ukamieniowac.
Nie będę Cię kamienować, bo mam taki sam stosunek do zwierząt i kocham mojego psa tak samo jak każdego innego członka rodziny.
Stary 2011-01-17, 21:42   #6
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Corvette Pokaż wiadomość
Ha! Wyrezenia same w sobie (uzywajac wulgaryzmu) nieuwazam ze zle swiadczy o kimkolwiek. Jak sama moze zuwazylas, ludzie z pasja niezawsze potrafia sie chamowac (ja napewno jestem tez troche winna , chociasz niepamietam bym kiedykolwiek posunela sie do takich "okreslen").
Mysle tez, ze czasami trzeba odposcic. Jestesmy tylko ludzmi.
Wyrazajac sie zawsze kulturalnym jezykiem, mozna miec wrazenie ze tej czy tamtej osoby "to" nierusza.
Uwazam ze czasami dosadne odpowiedzi (zaleznie od tematu) maja inny "oddzwiek". Krotko i wezlowato

Ja nieposiadam pisarskiej elokwencji. Gdyby wszyscy byli "orlami" niebylo by az tak bulwersujacych tematow .
Osobiscie uznaje metode "zab za zab, oko za oko". Czy to znaczy ze jestem niedobra? Niekulturalna? Glupia?
No cuz, ponoc istnieje wolnosc slowa i wyznania. Mysle ze wiekrzosc ludzi pisze tak od razu, bez zastanowienia i "uslyszenia" calej tresci lub wybieraja watki i...."wojna gotowa" Niektorzy byc moze chca sie wygadac po swojemu.
Ja jestem nowa. I od razu zdazylam doswiadczyc wiele przykrych "wyrzutow" od zapalonych Polinistow, i Katolikow.
Wiec bez wzgledu kto i w jaki sposob sie wypowiada niektorym przeszkadza, inni potrafia zrozumiec pasje mowcy.
Ja nieosadzam czlowieka po kilku zdaniach, ale zdazylam zauwazyc ze takich niebrakuje i tutaj.
Dziekuje, a teraz mozecie mnie ukamieniowac. Polonistki moga roztaczac sie nad moimi bledami (bykami) oj, zeby tylko nieosleply!? bo takich tez tutaj niebrakuje )))

Nie wiem, czy czytałas Regulamin, ale wytykanie komuś błędów na forum grozi punktami karnymi, tak wiec nie musisz sie tego obawiac.

Stary 2011-01-17, 21:48   #7
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
Czy to, co potrafimy 'anonimowo' wykrzyczeć w Internecie jest obrazem naszego prawdziwego Ja? Czy to, co odzywa sie w takich chwilach w człowieku to ... No własnie- co to jest?
Nie wiem, co to jest. Za to powiem Ci, że sama chętnie bym im to wykrzyczała w pysk zupełnie nieanonimowo, gdybym miała okazję - używając wszystkich niecenzuralnych słów, jakie znam (a które i tak nawet w 1/10 nie wyraziłyby tego, co czuję). I może jeszcze przywaliła, gdybym mogła.
Jeśli to ma świadczyć o tym, że jestem burakiem, to mogę być burakiem; gila mnie to
(Nawiasem mówiąc, znaczna część tych wypowiedzi na NK wcale nie jest anonimowa.)
Stary 2011-01-17, 21:59   #8
muszynianka
Zakorzenienie

Co myślę? Trudno powstrzymać emocje w takiej sytuacji, gdy siedziałam z mamą przed telewizorem i... usłyszałam ile dostali, 10 i 12... no cóż, sama przeklęłam i stwierdziłam że w ramach sprawiedliwości poświęcę swój samochód... no nie ważne. Dziwisz się? Bo ja nie. To samo co w internecie, powtarzane jest w zwyczajnych rozmowach, nie ma się czym podniecać
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 22:03   #9
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Nie wiem, co to jest. Za to powiem Ci, że sama chętnie bym im to wykrzyczała w pysk zupełnie nieanonimowo, gdybym miała okazję - używając wszystkich niecenzuralnych słów, jakie znam (a które i tak nawet w 1/10 nie wyraziłyby tego, co czuję). I może jeszcze przywaliła, gdybym mogła.
Jeśli to ma świadczyć o tym, że jestem burakiem, to mogę być burakiem; gila mnie to
(Nawiasem mówiąc, znaczna część tych wypowiedzi na NK wcale nie jest anonimowa.)
Groziłabys? chciałabys sie zemscic, sprawić im cierpienie?
czy tylko wykrzyczeć swoje mysli, pretensje? bo to juz inna kwestia

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Co myślę? Trudno powstrzymać emocje w takiej sytuacji, gdy siedziałam z mamą przed telewizorem i... usłyszałam ile dostali, 10 i 12... no cóż, sama przeklęłam i stwierdziłam że w ramach sprawiedliwości poświęcę swój samochód... no nie ważne. Dziwisz się? Bo ja nie. To samo co w internecie, powtarzane jest w zwyczajnych rozmowach, nie ma się czym podniecać
Jesli mozesz, odpowiedz i Ty na wyżej zadane pytanie....

Stary 2011-01-17, 22:05   #10
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Tak samo. Mogę powiedzieć co myślę przedstawiając się imieniem i nazwiskiem, pokazując swoją twarz. I nie będzie się to nijak różniło od tego co napiszę w internecie.
Tu, na wizażu nie powiem tego w taki sposób jakbym chciała ponieważ stosuję się do panujących tu zasad.
Gdzie indziej powiem to dosadniej. Poza tym, uważam, że do gó*na i o gó*nie czasem trzeba powiedzieć gó*nianym językiem.

No i czasem nic tak nie opisuje naszych uczuć jak wulgaryzmy.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 22:05   #11
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Pytanie nie do mnie, ale tez odpowiem.

Oczywiście - chciałabym żeby ponieśli karę za takie bestialskie zachowanie, żeby cierpieli.
Zniżam się do ich poziomu? Trudno. Być może z bestiami nie da się inaczej.

Tak naprawdę chciałabym żeby trafili do więzienia z prawdziwego zdarzenia - ciężka praca 12 godzin dziennie przy łupaniu kamienia, dwa posiłki dziennie i niezły &^%#$%^ od współwięźniów.

Amen.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 22:08   #12
201604190949
Konto usunięte

Cytat:

Ja chętnie odpowiem.
Gdyby nie konsekwencje prawne jakie mogłabym ponieść zrobiłabym to samo co oni temu psu. Nie wierzę w resocjalizację i uważam tych ludzi za gó*no. Są odpadkiem, skazą, błędem. Powinni zostać wyeliminowani.
Ale tego nie zrobię. Tak jak powiedziałam, stosuję się do zasad- również do prawa. Nie mogę stosować gróźb karalnych, nie mogę zrobić tego co bym chciała. Dlatego, że wiem jakie konsekwencje mogę ponieść.
Stary 2011-01-17, 22:11   #13
muszynianka
Zakorzenienie

Wiesz, ja generalnie jestem za karą śmierci, więc najgorszemu mordercy niestety życzyłabym cierpienia. Nawet jeśli nie w wymiarze fizycznym, to chociaż duchowym.

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Może przyszedł czas na nieposłuszeństwo obywatelskie?
Petycja nic, no cóż. 10 i 12 miesięcy, to jest jak policzek dla nas.
Stary 2011-01-17, 22:13   #14
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
czy tylko wykrzyczeć swoje mysli, pretensje? bo to juz inna kwestia.
To wprawdzie nie do mnie, ale odpowiem.
Jeżeli miałabym bezposredni kontakt z taką kreaturą (bo człowiekiem tego nazwać nie mogę), to niestety myślę, że nerwy by mi totalnie puściły i byłaby pewnie 'piękna' wiązanka. W takich chwilach, gdy jedyne, co możemy zrobić, to krzyczeć, to właśnie przekleństwa są jedyną formą agresji, którą możemy zranić drugą osobę, a przynajmniej tak nam się wydaje.
Jeżeli chodzi o inne formy - czy bym groziła? Nie, bo wiem, że żadnej groźby bym nie zrealizowała, może bym jedynie powiedziała, że życzę mu powodzenia po wyjściu z więzienia - troskliwi internauci na pewno nie dadzą mu żyć w spokoju. Zemsta - sprawienie cierpienia? Nie, bo przemoc rodzi przemoc. Nie chciałabym być człowiekiem, który znajduje się w takiej sytuacji, że kieruje się tak niskimi pobudkami, że liczy się tylko zasada 'oko za oko, ząb za ząb' (nie chciałabym, co nie znaczy, że gdybym się znalazła w sytuacji, gdzie miałabym odpowiednie możliwości [czyt. ekipę], to nie zafundowałabym jednemu z drugim porządnego oklepu, tego nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić). Natomiast jeśli chodzi o samą karę, to bardzo bym chciała, żeby to sąd ich odpowiednio ukarał, nie chodzi o sprawianie cierpienia, chodzi o karę adekwatną do czynu. A kara adekwatna, to (dla mnie) dużo dłuższa kara więzienia a dodatkowo, np. obowiązek bycia wolontariuszem w schronisku przez określony czas (oczywiście pod okiem innych wolontariuszy) oraz wyższa (a więc dużo dotkliwsza) kara finansowa, która zostanie wpłacona na konto jakiejś fundacji.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 22:16   #15
blackamor
Zakorzenienie

Z jednej strony ludziki powinny się pochamować, bo takie pisanie nie jest zbyt kulturalne, ale z drugiej strony.. jak ten morderca musiał szczać w gacie, że go w końcu ktoś napadnie jak będzie wyrzucał śmieci Dobrze mu tak. Ja sama pewnie bym pokrzyczała, pogroziła i na tym by się skończyło.
Stary 2011-01-17, 22:23   #16
201604190949
Konto usunięte

Przepraszam ale muszę zapytać...
Co to są 'ludziki'?
Stary 2011-01-17, 22:30   #17
muszynianka
Zakorzenienie

A historia z facetem i psem na torach? Filmik jest dostępny na yt, ale nie mam konta by wejść i obejrzeć, ciekawe jakie tam są komentarze. Równie drastyczne co film.
Stary 2011-01-17, 22:33   #18
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Ja chętnie odpowiem.
Gdyby nie konsekwencje prawne jakie mogłabym ponieść zrobiłabym to samo co oni temu psu. Nie wierzę w resocjalizację i uważam tych ludzi za gó*no. Są odpadkiem, skazą, błędem. Powinni zostać wyeliminowani.
Ale tego nie zrobię. Tak jak powiedziałam, stosuję się do zasad- również do prawa. Nie mogę stosować gróźb karalnych, nie mogę zrobić tego co bym chciała. Dlatego, że wiem jakie konsekwencje mogę ponieść.
Teraz ja się podpiszę pod Twoją wypowiedzią
A przynajmniej częściowo - bo chciałabym móc im zrobić to samo. Ale pewnie niestety nie byłabym w stanie (już abstrahując od konsekwencji prawnych).
Zgadzam się, że powinni zostać wyeliminowani ze społeczeństwa. I chciałabym, żeby cierpieli.

Cytat:
Napisane przez blackamor Pokaż wiadomość
Z jednej strony ludziki powinny się pochamować, bo takie pisanie nie jest zbyt kulturalne,
No tak, bo kultura to najważniejsza kwestia w obliczu czegoś takiego.
Wg mnie istnieją rzeczy, w których na kulturę zwyczajnie nie ma miejsca.
Stary 2011-01-17, 22:33   #19
coralio
Raczkowanie

To ,że ktoś tak pisze to jest chyba najnormalniejsza reakcja, bo przepraszam co mają pisać : nie martwcie się kochani ,szybko wyjdziecie ,wszystko się ułoży a głupim kundlem się nie przejmujcie...
coralio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 22:34   #20
muszynianka
Zakorzenienie

tak albo
"bardzo niefajnie zrobiliście, teraz pożyjecie na mój koszt, jestem szczęśliwa z tego powodu"

Stary 2011-01-17, 22:36   #21
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
tak albo
"bardzo niefajnie zrobiliście, teraz pożyjecie na mój koszt, jestem szczęśliwa z tego powodu"

.. ewentualnie "oj wy wy niedobrzy. na przyszłość bądźcie lepsi i już nie urywajcie pieskom głów".
Stary 2011-01-17, 22:38   #22
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
A historia z facetem i psem na torach? Filmik jest dostępny na yt, ale nie mam konta by wejść i obejrzeć, ciekawe jakie tam są komentarze. Równie drastyczne co film.
Służę komentarzami:

Cytat:
Śmieciu jestes niczym obys zdychał w męczarniach>Takich ludzi nie powinni karac wiezieniem,powinni im tatuowac na czole co zrobili.
Cytat:
Skoro nic mu nie zrobią, to niech dadzą jego adres
Cytat:
Ku*** zaje****** ***ja gdybym dorwał go w swoje rece... !! ŚMIWERĆ K***** CO ZNECAJĄ SIE NAD ZWIERZETAMI !!!
Cytat:
to ped** pier****ny śmieć takiego to za ja** do pociagu przywiazać!!! szm***
Cytat:
To jest własnie je****a Polska!!!!!!!!Można bić, katować, zabijać po prostu samowolka ku***a!!!!!!!!!!!
Jak bym tylko zobaczył że ktoś katuje zwierze od razu bym chyba poleciał do niego z butem na ryj!!!
Je***ć CW***I którzy myślą że są twardzi bo wyj**** buta zwierzęciu!!!!!
Niech taki C***L stanie twarzą w twarz z równym sobie, a jestem pewien że by się obs**** ze strachu!!!!
Cenzura najczęściej moja.
Stary 2011-01-17, 22:40   #23
muszynianka
Zakorzenienie

O, dziękuję.
I jak ja mam to skomentować? Chyba tak jak karolynka napisała

Generalnie z ostatnim przytoczonym komentarzem się zgadzam najbardziej. Nie ważne jak jest napisany, takie patologiczne zachowania wyzwalają w ludziach agresje. We mnie też. Dobrze powiedziane, samowolka. Bo nawet nie wiadomo czy jemu coś zrobią.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 22:49   #24
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coralio Pokaż wiadomość
To ,że ktoś tak pisze to jest chyba najnormalniejsza reakcja, bo przepraszam co mają pisać : nie martwcie się kochani ,szybko wyjdziecie ,wszystko się ułoży a głupim kundlem się nie przejmujcie...
Może po prostu nic nie pisac?
Sama jestem oburzona cała ta sytuacją, ale wchodzac na ich profile nie pozostawiłam po sobie żadnego śladu oprócz spojrzenia pogardy. To chyba nie znaczy, ze jestem po ich stronie? Czy żeby pokazac swoja wyższosc i dezaprobate trzeba wyimienic wszystkie wyzwiska, jakie tylko przychodza człowiekowi na mysl ?

Stary 2011-01-17, 22:51   #25
201604190949
Konto usunięte

Ludzie chcą jakoś wyładować swoją złość, pokazać im, co sądzą na ich temat, na temat tego co zrobili.
Stary 2011-01-17, 22:52   #26
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Czy żeby pokazac swoja wyższosc i dezaprobate trzeba wyimienic wszystkie wyzwiska, jakie tylko przychodza człowiekowi na mysl ?
Nie, nie trzeba, ale można.
Stary 2011-01-17, 22:53   #27
limonka009
Przyczajenie

Cytat:
... czyli o kulturze słow kilka.
Jacy jesteśmy naprawdę? Czy to, co potrafimy 'anonimowo' wykrzyczeć w Internecie jest obrazem naszego prawdziwego Ja? Czy to, co odzywa sie w takich chwilach w człowieku to ... No własnie- co to jest?

Pozwolę sobie zacytować kilka wypowiedzi w głośnej sprawie bestialskiego potraktowania psa (link do wątku na ten temat)- wypowiedzi zamieszczonych na portalu NK w profilach oskarżonych. Wulgaryzmy za każdym razem zaznaczałam "------"

I kolejny głos w tej głośnej sprawie:

I tak dalej, i tak dalej....

Co jeden komentarz to lepszy.

Co sądzicie o takim wyrażaniu swoich opinii na forach publicznych?
Co sądzicie o takich osobach?
Co sobą reprezentują? Wiek zróżnicowany z tego, co zauważyłam, płeć również.
Mnie również zbulwersowała ta sprawa, ale nie posunęłabym się do takich słów... A jakie jest Wasze stanowisko? Od czego to , Waszym zdaniem, zależy, że pani X wypowiada się w taki, a nie inny sposób na forach publicznych(wulgaryzmy, pogróżki, chęć zemsty), a pani Y organizuje petycję w sprawie ukarania tychże osób mnanifestując tym samym swój protest przeciwko takim zachowaniom?
Anonimowość w internecie - cóż, nie ma czegoś takiego - każdego można namierzyć. Jeśli zaś chodzi o grożenie - odsyłam tutaj do kk "Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."
Co sądzę o takim sposobie wyrażania własnych myśli? To co pewna osoba, na pewnym forum czyli - spora część wypowiadających się udaje ekspertów w każdej dziedzinie. Często obrażają w prostacki sposób innych. Czują sie nie tylko anonimowi, ale także odważni i ważni (gdzieś przecież zaistnieli). Uważam, że należy pisać to co każdy z nas miałby odwagę powiedzieć w cztery oczy. Dodatkowo jestem za tym, ażeby więkość osób wypowiadających się szanowała zdanie innych, nie chodzi tutaj, że mają nie wyrażać własnego zdania, ale czynić to w godny sposób, nie obrażając przy tym innych.
Stary 2011-01-17, 22:54   #28
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:

zamknijmy usta, zwiążmy ręce, zamknijmy się w swoich domach.
gdy nam się coś nie podoba i nas oburza, najlepiej po prostu się nie odzywać i nie wyrażać niezadowolenia. dobre sobie.
Stary 2011-01-17, 23:02   #29
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
gdy nam się coś nie podoba i nas oburza, najlepiej po prostu się nie odzywać i nie wyrażać niezadowolenia. dobre sobie.
No ale chyba mozna swoje niezadowolenie wyrazic w bardziej cywilizowany sposob ?

Cytat:
mamusie idiotki tak wychowaly a teraz na koniec jeszcze bronia. motywuja do zbrodni tym samym. mlotem przez leb i tyle. nieudacznicy wszyscy.

Nie sądzisz, że pisząc takie bzdury "stajesz" sie jedna z tych, którymi teraz gardzisz?
Czy moze ta wypowiedź też jest na poziomie, ktory akceptujesz?

Chciałabym zaznaczyć, że nie uwazam, iż moja postawa jest słuszna. Moze powinnam wyrazić swoj sprzeciw na ich profilach, nie wiem. Nie zrobiłam tego, co nie znaczy, ze bezczynnie sie temu przygladam. "Wypowiedzialam" sie w petycji i moim zdaniem to wystarczy.

Stary 2011-01-17, 23:05   #30
Fiodoria
Raczkowanie

Cytat:
Sama jestem oburzona cała ta sytuacją, ale wchodzac na ich profile nie pozostawiłam po sobie żadnego śladu oprócz spojrzenia pogardy. To chyba nie znaczy, ze jestem po ich stronie? Czy żeby pokazac swoja wyższosc i dezaprobate trzeba wyimienic wszystkie wyzwiska, jakie tylko przychodza człowiekowi na mysl ?
a sądzisz ze najlepiej nie reagować na bestialstwo, teraz wobec zwierzaka, a potem wobec dziecka np.? i ze wystarczyłoby pozostawić "spojrzenie pogardy"???
taaak, oni teraz powinni się bać w tym więzieniu za naszą kasę! a myslisz sweetish, ze twoje "spojrzenie pogardy" zrobi na nich wrazenie, przestraszą się, zmienią sie? eh. "spojrzenie pogardy", boże...

---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ----------

Cytat:
i tu się zgadzam, tak najlepiej potraktujmy news w faktach o takim bestialstwie jak news o ty,, ze zblizają się walentynki.
Fiodoria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości