Moje biżu - czyli trudne dłubania początki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-22, 14:30   #1
veloute
Raczkowanie

Moje biżu - czyli trudne dłubania początki

Witajcie, przeglądam forum od bardzo dawna, no i postanowiłam się... Hmmm... Pochwalić to nie, bo nie ma czym niestety, bo to są naprawdę moje pierwsze z pierwszych prace, ale chciałam posłuchać jakichś rad, może nie odnośnie techniki samej, bo wiem co powinnam ćwiczyć, bo forum naprawdę mocno czytałam - chociaż nie, wskazówki też nie zaszkodzą. Chodzi mi raczej o wskazówki w doborze kolorów i materiałów, bo jak u innych oglądam, to widzę, że to czy tamto jest super, a tamto nie - a w swoich pracach no właśnie... Jakaś pomroczność mi na oczy spada, i głupieję...
I nie krzyczcie tylko proszę za mocno, bo pierwsze zamówienie doszło do mnie tydzień temu, i to są najpierwszejsze wyroby w moim życiu
Ufff... Tremę mam okropną, wiecie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg koralpapryka.jpg (63,8 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nockairu.jpg (60,0 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg R0011912.jpg (45,8 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg R0011917.jpg (71,0 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg R0011925.jpg (66,4 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg R0011930.jpg (58,2 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg R0011933.jpg (59,9 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg R0011948.jpg (62,6 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg szkloweneckiecyrkonieisrebro.jpg (59,2 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg motyl.jpg (35,5 KB, 52 załadowań)
veloute jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 16:52   #2
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1
Dot.: Moje biżu - czyli trudne dłubania początki

Witaj Skoro przeglądałaś forum i to są Twoje pierwsze prace zakładam, że już wiesz jakie (podstawowe i elementarne jak większość zaczynających)błędy popełniłaś wiec nad technicznymi sprawami się nie będę rozpisywać i czekam na kolejne prawidłowo już wykonane prace Nad kolorami nie ma się za bardzo co rozwodzić bo połączenia masz w większości monochromatyczne. Podoba mi się motylek

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 17:04   #3
veloute
Raczkowanie

Nie no, ja mimo wszystko bym chciała wiedzieć co jest nie tak, pokazujcie palcem każdy błąd, bo mimo "teorii" jednak mogę sama czegoś nie dostrzec, dzięki za pierwszą opinię

edit: i chyba racja - wszystko jest mono - ja się normalnie boję łączyć kolory i faktury :/

Edytowane przez veloute
Czas edycji: 2011-01-22 o 17:09
veloute jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 17:21   #4
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

No to po kolei- po pierwsze linek generalnie nie stosuje się do kolczyków- są one dedykowane raczej do bransoletek i naszyjników- w kolczykach elementy zaciskowe wyglądają mało estetycznie (zwłaszcza jeśli nie stosuje się osłonek na zaciski) i takie kolczyki pomijając już ich wygląd są raczej niezbyt wytrzymałe. Ten sam efekt co w 1,4 i 5 uzyskałabyś stosując drut i loopy owijane. Kolczyki nr 7 wyglądają jakby miały się za chwilę rozpaść- szpilka zdecydowanie wyglądałaby tam lepiej niż linka. Nie zostawia się gołego drutu w dłuższych kolczykach- raz że może sie za chwilę pogiąć dwa że wszystko na nim lata- od tego by takie kolczyki były stabilne i wytrzymałe są rureczki dystansowe. Czy w kolczykach 2 i3 na dole są zaciski do linek????
Wisiorek zdecydowanie też powinien być wykonany na szpilce- wyobraź sobie że ktoś ten wisior założy na delikatną jedwabną bluzeczkę i będzie ją haczył ostrymi zaciskami i końcówkami linki...Poszukaj sobie też na sieci albo w watku dla poczatkujących tutoriali jak prawidłowo wykonać loopa prostego, a następnie loopa owijanego- to elementarna wiedza która się bardzo przydaje praktycznie we wszystkich prostych tworkach biżuteryjnych

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 18:15   #5
rusa1ka
Zadomowienie

W sumie Rev już wszytko napisała, ja tylko podrzucę linki:
LOOP PROSTY
LOOP OWIJANY
Powodzenia!

"Trzeba robić to, co się lubi, i wtedy robi się to dobrze" - Andrzej Zaucha

rusa1ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 13:06   #6
sahlma
Rozeznanie

szczerze, to ja miałam o wiele gorsze początki niż Ty, co prawda też nie uzywałam rurek, ani przekładek, ale moje kolczyki wydawały się całkiem przypadkowe, a dzisiaj jak nie jestem pewna to rozbieram i dalej kombinuje, więc nie załamuj się, zdaje sobie sprawę, że ciężko jest pierwszy raz zamówić kompletnie wszystko co może nam się przydać, bo głównie skupiamy się na koralikach i szpilkach. pozdrawiam

sahlma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 21:10   #7
Kejcik87
Raczkowanie

początki zawsze trudne ;P krytyka motywuje, działaj dalej

mój wątek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=482040
Kejcik87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości