|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Moje plątanki :)
Zarejestrowałam się, jak widać w profilu jakoś dawno, ale - jak również widać w profilu - jestem nowa, więc się witam
![]() ![]() ![]() Prace pochodzą z różnych okresów, bo bawię się biżuterią od lat, choć bardzo hobbystycznie i w sumie z doskoku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
![]()
Jej *.* bardzo mi się podobają ! Myślałaś o sprzedaży ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Moje plątanki :)
Bardzo się cieszę, że Ci się podobają
![]() O sprzedaży czasem rozmyślam, ale nie do końca wiem, jak się do tego zabrać, więc kończy się na pojedynczych zamówieniach raz na rok i okazyjnie odwiedzanych kiermaszach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
To ja konstruktywnie pomarudzę, bo ktoś musi
![]() Numerkami tworów: 1. Staraj się nie kaleczyć drutów, jeśli je najpierw rozgrzejesz (np. nad kuchenką) łatwiej będzie je wyginać i nie będzie widać śladów narzędzi. 2. Właściwie to nie wiem jaka to biżuteria. Wisior? Broszka? Dociskaj druciki do podstawy. W pajęczynce strasznie odstają, lepiej by wyglądało jakbyś użyła tradycyjnego splotu gorsetowego (jest dużo instrukcji, w wątku dla początkujących w wire wrappingu był tutorial ggagatki). Unikaj odstających drucików (z lewej strony), szybką się niszczą, odkształcają i haczą biżuterię (lepiej zapleść, zrobić metalową kuleczkę, spiłować). Podobnie z przeplecionym tutaj zawiniętym drucikiem (ten owinięty na dole, ze spiralką na końcu) - bardzo łatwo można zniszczyć taką biżuterię przez przypadek, zahaczając o coś. A z prawej strony u góry zrobił się jakiś bałagan, ciężko to wygląda. Na plus - dość starannie wykonana owijka. 3. Podobnie jak wyżej - wystający "ogonek" z warkocza może zniszczyc sweter i podrażnić skórę. Sam warkocz nie jest stabilnie umocowany, łatwo go zniszczyć. Staraj się robić równe lupy (kółeczka do zaczepienia). Ciekawie połączone różne metale. 4. Absolutnie kosmiczny twór! Kojarzy mi się z Lemem ![]() Nie wiem czy to wisior czy bransoletka, ale pomysł bardzo mi się podoba. Sama plotłaś krateczkę czy gotowiec? Jaki to drut? Jeśli miękki i cienki, poniżej 1 mm, to na bransoletkę nie bardzo - będzie się wyginać. Jedyne co bym zmieniła, to dodałabym więcej owijek wokół zawijasów - drucik, na który nakładasz kuleczkę i którym łączysz te wyginane druty zawinięty jest tylko raz, łatwo to wygiąć, ze 2 dodatkowe "okrążenia" dodałyby stabilności. 5. Bardzo fajne ![]() I pytanie jak zamocowałaś kuleczkę? Jeśli drut jest tylko włożony do środka to może wypaść. A drucik owinięty na bazie jest w 1 miejscu przerwany - jeśli drucik się ułamie w trakcie owijania dobrze jest wziąć drugi kawałek i owijać przez jakiś czas oba równolegle, wyrównają się i miejsca włączenia nowego drucika nie będzie widać. 6. Znów nie wiem co to, zgaduję, że bransoletka. Na czym prezentujesz wrappka? Wygląda jak jakaś różdżka, nie pomaga w odbiorze. Trochę chaotyczne. Wolno wiszące druciki, nie są przyczepione nawet pojedynczą owijką = nietrwałe. Nie wiem czy takie nierówne owinięcie drucików u góry jest celowe czy nie, moim zdaniem robi wrażenie bałaganu, podobnie z prawej - nagromadzenie nierównych splotów. Co do jakości zdjęć - poczytaj wątek o fotografowaniu biżuterii, dużo dobrych rad. Dobieraj "gadżety" tak, żeby miały sens - mają eksponować biżuterię, a nie być głównym elementem zdjęcia, powinny jej nie zasłaniać i pasować do niej wizualnie (np. przy 6 - gadżet nic nie wnosi, nie wiadomo nawet co to jest, a przy 4 - lusterko zajmuje więcej miejsca niż biżuteria). Fotografuj zawsze tak, żeby było wiadomo co to jest - jeśli to bransoletka - pokaż zapięcie, sfotografuj na ręce; wisiorek - dodaj łańcuszek itd. Jeśli na jednym zdjęciu czegoś nie widać – wrzuć dwa lub trzy. I pamiętaj o rozdzielczości, niektóre są za duże i ciężko się ogląda.. Postaraj się nie zostawiać gołych drutów tam, gdzie to nie jest potrzebne - używaj przekładek i kuleczek przy większych koralikach, żeby nie latały bezładnie po drucie. Jeśli projekt wymaga gołego drutu, niech ten będzie porządny i w miarę możliwości bez śladów pokaleczeń. To znacznie podniesie trwałość biżutków. ...uuuufff! ![]() Ogólnie masz ciekawe pomysły i widać, że kombinujesz – to dobrze! Musisz tylko popracować nad techniką. Poszukajj wątków dla tworzących wire wrapping, szukaj tutków, podglądaj najlepszych (ale nie kopiuj ![]() ![]() Trzymam kciuki, pozdrawiam i czekam na inspiracje Pratchettem, Wiedźminem i Gwiezdnymi Wojnami ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Super, dzięki za rady
![]() ![]() Dwójka miała być broszką, ale skończyła jako wisior ![]() W czwórce to właściwie jest wstążka, nie krateczka, bo eksperymentowałam z łączeniem różnych rzeczy i wyszło na moje ówczesne oko dość sensownie ![]() W piątce kulki były na drucie, przechodzi przez środej i je oplatał, jeśli wiesz co mam na myśli, więc były nieruchome ![]() A 6 - mam więcej zdjęć i jak wrzucałam na bloga to też wrzuciłam więcej, bo faktycznie po tym jednym nie widać - to spinka do włosów, stąd ta "różdżka" ![]() Jeszcze raz dzięki za rady i opinie ![]() I, zachęcona, dorzucę, że kilka dni temu zrobiłam jeszcze taką rzecz, celtycką (wisior w założeniu, tylko nie mogę zdecydować czy łańcuszek czy rzemień i jaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A różdżka rzeczywiście jest spinką jak zmienię rozdzielczość monitora, prawy brzeg mi ucinało i nie było widać ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:10.