Polak potrafi :-) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-05-09, 09:27   #1
zzZZzz
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do zzZZzz GG do zzZZzz
Smile

Polak potrafi :-)

ieznajomy zostawił bezdomnej kopertę z 41 tys. zł i napisem "Dla ubogich"

56-letnia Krystyna Szczepaniak przyjechała do Warszawy 14 lat temu spod Krakowa. Dziś już nie do końca pamięta, a może nie chce powiedzieć, po co i dlaczego? Nie miała gdzie spać, więc poszła na Centralny. Uśmiechnięta, z nadpsutymi zębami, siedzi na wypchanym rzeczami worku, w jaki pakuje się paszę dla zwierząt. Pod sweter schowała kilka ubrań.

- Ja mało śpię. Nocami piję dużo kawy, choć nie lubię jej za bardzo - opowiada, trzymając tackę ze stygnącymi krokietami. - Policja goni mnie za palenie papierosów. Ale jestem spokojna, nikomu nie przeszkadzam.

Najbardziej lubi spać przy maszynowni na Dworcu, otoczona pakunkami, torebkami, siateczkami. O nocy ze środy na czwartek opowiada: - Drzemałam sobie, kiedy ktoś do mnie podszedł i położył coś obok. Nie otworzyłam oczu, myślałam, że to jedzenie.

Prezentowi przyjrzała się dopiero rano. Zamiast spodziewanej kanapki zobaczyła białą kopertę z napisem "Dla ubogich". Zajrzała do środka i oniemiała. Wewnątrz było 205 banknotów o nominale 200 zł. Razem - 41 tys. zł!

- Poleciałam na policję. Bo może kradzione albo ktoś powie, że ja ukradłam - mówiła spokojnie wczoraj.

Policjant dyżurny na początku nie wierzył w to, co się dzieje: brudna, zaniedbana kobiecina opowiada mu, że ktoś dał jej kopertę z taka masą pieniędzy! I ona tego nie chce! Takiej historii nie przypominają sobie ani najstarsi gliniarze, ani mieszkający najdłużej na dworcu bezdomni.

- Sprawdziliśmy, czy pieniądze nie są fałszywe ani kradzione. Ale wszystko jest ok - mówi nie mniej zaskoczony od pani Krystyny Mariusz Sokołowski, rzecznik stołecznej policji.

Policjanci stawiają, że pieniądze "podarował" ktoś, kto wygrał w pobliskim kasynie w Marriotcie. I zapewniają, że oddadzą je pani Krystynie. - Zaprowadzimy ją do banku, żeby założyła konto i nie pałętała się z nimi po dworcu - mówią.

Na drodze nieoczekiwanie staje tylko fiskus! - Pieniądze nie mogą zostać potraktowane jak darowizna, ponieważ nie wiadomo, kto jest darczyńcą. Ta pani będzie musiała zapłacić 30 proc. podatku - mówi Anna Sobocińska z Ministerstwa Finansów. Pozostawia jednak cień nadziei: jeśli kobieta zwróci się do naczelnika urzędu skarbowego, też może zrezygnować z pobrania podatku ze względu na jej trudną sytuację.

Pani Krystyna nie przejmuje się tym wszystkim. - Jak tak zdecydują, to mi oddadzą te pieniądze. Co z nimi zrobię? Nie wiem, może poszukam rodziny (zdradza tylko, że jest po rozwodzie i ma dwoje dzieci).

Robert Zieliński, dyrektor Centrum Pomocy Bliźniemu Monar-Markot, deklaruje, że chętnie pomoże pani Krystynie wyrobić dokumenty i załatwić konto w banku, żeby nie siedziała z pieniędzmi na dworcu, bo tam prędzej czy później je straci. - Ona teraz może odmienić swój los, bo dostała drugą szansę, może zacząć wszystko od nowa. Cokolwiek by zrobiła, uśmiechnął się do niej los. To wszystko wygląda na cud.

###

Zrodlo: [http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...,2692473.html]

co o tym myslicie szczegolnie 30% tax :-D
zzZZzz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-09, 09:32   #2
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1
Dot.: Polak potrafi :-)

taaa...
Cytat:
Pozostawia jednak cień nadziei: jeśli kobieta zwróci się do naczelnika urzędu skarbowego, też może zrezygnować z pobrania podatku ze względu na jej trudną sytuację.
Jakoś nie wydaje mi się,by tak łatwo nasz urząd skarbowy zrezygnował z ponad 12 tysięcy

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości