Język włoski - podstawy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-12-02, 16:31   #1
Hiukset
Raczkowanie

Język włoski - podstawy

Hej wszystkim!

Od przyszłego roku akademickiego wybieram się na drugi kierunek- filologię klasyczną. Zamierzam wybrać specjalizację z językiem włoskim. Języka włoskiego nigdy się nie uczyłam i nie znam nawet nikogo, kto by się tym językiem umiał posługiwać. Chciałabym zacząć już naukę tego języka. Nie zależy mi na osiągnięciu jakiegoś wybitnego poziomu przed rozpoczęciem studiów a jedynie o poznanie podstaw itp. (taki poziom A1). Materiałów do nauki włoskiego jest całkiem sporo, a ja nie wiem, na który powinnam się zdecydować. Jeśli ktoś zna jakiś ciekawy podręcznik do włoskiego, który wprowadzi mnie w ten język, to bardzo proszę o podpowiedź.
Hiukset jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-02, 19:17   #2
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: Język włoski - podstawy

Zerknij na ofertę księgarni Italicus.
Ja zaczynałam m.in. od gramatyki Edgar, podręczników Cafe Italia i Nuevo Progetto Italiano. Na Youtube jest świetny kanał Ask Manu/ ItalyMadeEasy
jak wejdziesz na italymadeeasy.com to znajdziesz.
Legendarny jest już Katerinov- teraz na italicus jest chyba jednotomowe wydanie- elementare razem z intermedio.
Ja na komputerze w plikach mam sporo, ale musiałabym poszukać.
Mam na pewno fajną gramatykę Da zero a cento.
Na italicus też to znajdziesz i polecam wszystkie książki tego wydawnictwa.
Ja prenumerowałam też czasopismo z kiosku colorfulmedia.pl
Używałam też podręcznika Un Giorno in Italia z italicus.
Był ciekawy, taki kurs komunikatywny bardziej- podróżuje się z bohaterem pociągiem przez całe Włochy i stopniowo poznaje się słówka i gramatykę. ale komentarz gramatyczny bardzo okrojony, trzeba uzupełnić o inne źródła. No i choćby mały, ale jakiś słownik polsko-włoski.

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Bezpłatnie on line znajdziesz jeszcze kurs oneworlditaliano.com i kiedyś był kurs dla imigrantów z filmikami na youtube "italiano in famiglia".
Możesz poszukać na YT to może znajdziesz i stronę kursu, tam były jeszcze pliki pdf do tego kursu. To chyba włoskie ministerstw ds. imigracji prowadziło. Poziom był bardzo podstawowy, słownictwo codzienne.

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

A niedawno jeszcze tę stronkę odkryłam:
http://parliamoitaliano.altervista.o...llo-base-a1a2/
Na italicus jest też samouczek "Mówimy po włosku" z płytą CD.
Można zacząć od samouczka. Ja tak parę języków zaczynałam, ale jaka jest ta książka to nie wiem bo jej akurat nie używałam.

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Tu masz też garść porad od czego zacząć naukę:
http://www.wloskielove.pl/inne/wlosk...-sie-poczatku/
Rozejrzyj się na tym blogu bo i wpisy z omówieniem podstaw gramatyki są, przegląd niektórych podręczników w jednym wpisie (zakładka język włoski/pomoce) i troszkę linków do stron www przydatnych w nauce.

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

A czemu filologia klasyczna? Jeśli już chcesz coś z językiem włoskim to czemu nie filologia śródziemnomorska albo włoska? Albo romańska z włoskim na fakultecie? Te też można na język B albo nawet język C czasem brać od zera.
Lubisz łacinę? Masz krzepę? Nie żartuję. Słowniki dla filologów klasycznych to jedne z najcięższych. Najczęściej trudno dostępne, wielkogabarytowe, jednotomowe.
Koleżanka nosiła, więc wiem jak to wygląda. Jeśli masz słabe ramiona radzę ćwiczyć na siłce bo słowniki na klasycznej takie, że mocno dają w biceps.
Stary 2016-12-02, 21:20   #3
Hiukset
Raczkowanie

MissChievousTess, dzięki za wyczerpującą odpowiedź!

Jeśli chodzi o klasyczną, to powód jest taki, że po prostu interesuje mnie starożytność. Przedmioty na italianistyce skupiają się na innych zagadnieniach. W Łodzi (w której studiuję), ciężko się dostać na filologię włoską. Na maturze zdawałam rozszerzenie jedynie z polskiego i angielskiego i nie wydaje mi się, by to wystarczyło. Zresztą, jak mówię, przedmioty na klasycznej wydają mi się ciekawsze.

Druga sprawa jest taka, że jest to filologia klasyczna ze specjalizacją śródziemnomorską właśnie . Różnica polega na tym, że od drugiego roku zamiast greki jest PNJW i opisówka języka włoskiego (na 1 roku włoski jest obowiązkowy dla wszystkich studentów klasycznej). Na specjalizacji klasycznej, tak jak wspomniałam, włoski kończy się po 2 semestrach, a na jego miejsce wchodzi greka.
Stary 2016-12-02, 21:42   #4
MissChievousTess
Zakorzenienie

Jeśli starożytność to dlaczego nie np. archeologia śródziemnomorska?
To co wybrałaś nie wygląda źle, ale warto pomyśleć pod kątem jakiejś pracy w tym kierunku jeśli to Twoja pasja.
Od oneworlditaliano możesz sobie zacząć.
Jutro mam urwanie głowy, ale zerknę co mam na kompie. Jak znajdę coś wartego uwagi to odezwę się na priv.
Na jezykiobce.pl też jest troszkę fajnych rzeczy np. fiszki, seria "Nie gryzie...", włoski 15 minut dziennie. Tam też możesz zerknąć. Choć dla studentów fililogii jako podręcznik Nuevo Progetto Italiano bardziej i Katerinov właśnie. To często filologie przerabiają. I chyba jeszcze serię UNO, DUE, ale dydaktycznie to już staroć.Chyba nawet nie wszystko dostaniesz do nauki samodzielnej. Tu nowy Katerinov chyba lepszy.

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

On line jest jeszcze to:
http://www.italiano.rai.it/livello/L...7/default.aspx
Kurs telewizji RAI.
Stary 2016-12-02, 21:53   #5
Hiukset
Raczkowanie

Po archeologii też szału nie ma, jeśli chodzi o pracę. Poza tym moje zainteresowania naukowe są, ogólnie rzecz biorąc, filologiczne. Szczerze mówiąc, to niespecjalnie mnie ciągnie na kierunki niebędące filologiami.

Jak wspominałam wcześniej, klasyczna byłaby moim 2 kierunkiem. Wiem, że oferty pracy po tej filologii nie są powalające. Dlatego właśnie celuję we włoski, bo jestem świadoma, że dzięki niemu moje CV będzie atrakcyjniejsze.

A właśnie, ciekawe czy osoby znające włoski są cienione na rynku pracy, czy raczej nie.

Powiem szczerze, że z tą filologią klasyczną (i językiem włoskim) to w sumie pomysł, który zrodził się w mojej głowie całkiem niedawno. Po części idę na ten kierunek po to, żeby sprawdzić, czy dam radę ogarnąć jednocześnie 2 kierunki. Mam jeszcze inne pomysły i plany dotyczące mojej edukacji i pracy, ale sama jeszcze nie wiem, na co ostatecznie się zdecyduję a z czego zrezygnuję.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości