Duma i uprzedzenie! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-10, 08:46   #1
wioolusiaaa
Zakorzenienie

Duma i uprzedzenie!

Witam wszystkie wizazanki Mam prośbę, może któraś z was czytała 'duma i uprzedzenie'? Potrzebowałabym najważniejsze informacje na jej temat, co się z niej mniej więcej dzieje itd. Bardzo proszę o pomoc oraz o odpowiedzi na temat. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi !
Stary 2009-05-10, 09:02   #2
Kota
Zakorzenienie

Dot.: Duma i uprzedzenie!

Cytat:
Napisane przez wioolusiaaa Pokaż wiadomość
Witam wszystkie wizazanki Mam prośbę, może któraś z was czytała 'duma i uprzedzenie'? Potrzebowałabym najważniejsze informacje na jej temat, co się z niej mniej więcej dzieje itd. Bardzo proszę o pomoc oraz o odpowiedzi na temat. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi !
Możesz albo przeczytać sama- nie jest to taki wielki ból, albo zrobić z trzy kliki w googlach.
Na Wizażu nie odrabiamy za kogoś prac domowych- regulamin się kłania.
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 10:16   #3
elizka1987
Zakorzenienie

Książka bardzo fajna i warta przeczytania. Główny motyw: małżeństwa dla pieniędzy, chęć wydania za mąż córki za jak najlepszą partię. W okolicę (wieś) domu państwa bennet (maja 5 córek) wprowadza się pan bingley z siostrą. Razem z nim przybywa pan Darcy (wyniosły i zarozumiały nie mający szacunku dla stojących niżej w hierarchii społecznej ludzi). Pan Darcy wbrew sobie zakochuje się w Elizabeth Bennet. No i dalej są opisane komplikacje i ich droga do bycia razem.

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 13:10   #4
dulcynea01
Raczkowanie

GG do dulcynea01

Cudowna, cudowna książka, jak cała twórczość Austen. Naprawdę warto przeczytać.
dulcynea01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 13:21   #5
wioolusiaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Możesz albo przeczytać sama- nie jest to taki wielki ból, albo zrobić z trzy kliki w googlach.
Na Wizażu nie odrabiamy za kogoś prac domowych- regulamin się kłania.
niestety nic na temat nie ma, są tylko reklamy
Stary 2009-05-10, 14:39   #6
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wioolusiaaa Pokaż wiadomość
niestety nic na temat nie ma, są tylko reklamy
Nie ma?.
Proszę- choćby Wiki- klik
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 13:53   #7
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dulcynea01 Pokaż wiadomość
Cudowna, cudowna książka, jak cała twórczość Austen. Naprawdę warto przeczytać.
Ja nie mogłam tego przeczytac- nudne, mdławe i oklepane.
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-19, 08:37   #8
pitahaya
Zakorzenienie

Przeczytalam, jak i wiele innych tej autorki, cudowny klimat, te wszystkie wizyty i rewizyty sa urzekajace
Stary 2009-05-19, 08:48   #9
Alterek
Raczkowanie

Ta książka jest świetna, Elżbieta i pan Darcy cała otoczka
Stary 2009-05-19, 09:21   #10
karolina09
Rozeznanie

dla samego pana Darcy'ego warto przeczytać, to taki drugi Edward, z tą różnicą, że nie kryje żadnej mrocznej tajemnicy .

last.fm
karolina09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 20:47   #11
erzebet
Rozeznanie

GG do erzebet

Przeczytałam niedawno i super
Oczywiście zachęcona po lekturze sagi Zmierzchu
Polecam, teraz zabieram sie za Rozważną i romantyczną.
W ogóle mam zamiar przeczytać wszystkie książki Austen.
Stary 2012-11-21, 13:02   #12
wertusia
Zakorzenienie

Co polecicie innego do przeczytania jeśli ktoś jest zachwycony tą książką ?

WISH - głównie ubranka i zabawki dla dziewczynki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=50710904
wertusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 18:25   #13
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wertusia Pokaż wiadomość
pozostałe książki Jane Austen a także twórczośc sióstr Bronte, ale ostrzegam, że to już trochę inny klimat

newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 19:50   #14
mysia82
Zakorzenienie

a moja przygoda z jane austen zaczela sie od wspanialego filmu "rozwazna i romantyczna" z alanem rickmanem i kate winslet. film mnie zauroczyl wiec siegnelam po ksiazki...
do dzis pamietam znaczna czesc sonetu szekspira przywołanego w ksiazce i filmie (wpradzwie w roznych tlumaczeniach-i ja pamietam wersje tlumacza uzyta w filmie):

zdrady sa w zwiazku dusz wiernych nieznane
albowiem milosc nie bedzie miloscia
jesli jest zmienna mogac miec odmiane
lub sklonna odejsc za cudza sklonnoscia
nie, to wzniesiona nad burzy balwany
latarnia morska , gwiazda niezwruszona,
mknie ku niej kazdy okret zablakany
nieznanej, choc jej wysokosc zmierzona
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-24, 19:49   #15
_Jodi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wertusia Pokaż wiadomość
Dziwne losy Jane Eyre Charlotte Brontë

_Jodi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-24, 21:50   #16
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez newmoongirl Pokaż wiadomość
pozostałe książki Jane Austen a także twórczośc sióstr Bronte, ale ostrzegam, że to już trochę inny klimat
Też lubię siostry Bronte, ale masz racje - klimat zupełnie inny. Te powieści są bardziej ponure, bardziej odważne, nie mają elementów komediowych, których jest tak dużo u Jane Austen. No i nie zawsze jest happy end Poza tym (nie wiem czy tylko ja tak mam) romanse u sióstr Bronte nie "działają" na mnie, nie wydają mi się specjalnie romantyczne czy urzekające tak jak historia Lizzy i pana Darcy'ego czy Emmy i pana Knightley'a
Stary 2012-11-24, 22:06   #17
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Też lubię siostry Bronte, ale masz racje - klimat zupełnie inny. Te powieści są bardziej ponure, bardziej odważne, nie mają elementów komediowych, których jest tak dużo u Jane Austen. No i nie zawsze jest happy end Poza tym (nie wiem czy tylko ja tak mam) romanse u sióstr Bronte nie "działają" na mnie, nie wydają mi się specjalnie romantyczne czy urzekające tak jak historia Lizzy i pana Darcy'ego czy Emmy i pana Knightley'a

Miałam tak z "Wichrowymi Wzgórzami" Emily i "Villette" Charlotte (tej drugiej nie skończyłam czytać, bo niestety była fatalnie przetłumaczona, tłumacz konstruował zdania w żenująco kiepski sposób i pewnie zaszkodził książce swoim partactwem).
"Jane Eyre" mnie urzekła, może nie tak bardzo jak którakolwiek z powieści Austen, ale wywarła na mnie duże wrażenie.

Stary 2012-11-24, 22:10   #18
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
[/B]
Miałam tak z "Wichrowymi Wzgórzami" Emily i "Villette" Charlotte (tej drugiej nie skończyłam czytać, bo niestety była fatalnie przetłumaczona, tłumacz konstruował zdania w żenująco kiepski sposób i pewnie zaszkodził książce swoim partactwem).
"Jane Eyre" mnie urzekła, może nie tak bardzo jak którakolwiek z powieści Austen, ale wywarła na mnie duże wrażenie.
Faktycznie, "Jane Eyre" chyba najbardziej romantyczna

"Villette" też ciężko mi się czytało, nuda Główna bohaterka strasznie mnie wkurzała, a zakończenie - rozczarowujące.
Stary 2012-11-24, 22:50   #19
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Faktycznie, "Jane Eyre" chyba najbardziej romantyczna

"Villette" też ciężko mi się czytało, nuda Główna bohaterka strasznie mnie wkurzała, a zakończenie - rozczarowujące.
Z "Villette" nie przeczytałam zbyt dużo, jak już pisałam. Może kiedyś do niej wrócę. Teraz z kolei czaję się na "Agnes Grey", którą w końcu łaskawie przetłumaczono. Zawsze byłam ciekawa twórczości Anny, ale mój angielski nie jest na tyle zaawansowany, bym się porywała na czytanie w oryginale.

Stary 2012-11-24, 22:56   #20
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz z kolei czaję się na "Agnes Grey", którą w końcu łaskawie przetłumaczono. Zawsze byłam ciekawa twórczości Anny, ale mój angielski nie jest na tyle zaawansowany, bym się porywała na czytanie w oryginale.
Ja kupiłam niedawno "Lokatorkę Wildfell Hall" i czeka na swoją kolej Piękne są te nowe wydania sióstr Bronte
Stary 2012-11-25, 09:31   #21
mysia82
Zakorzenienie

jestem w miare na swiezo zarówno po "lokatorce" jak i po "agnes". o wiele bardziej podobala mi sie lokatorka choc nie podpasowalo mi nieco zakonczenie-troszke zbyt" plaskie" i malo rozwiniety watek relacji miedzy bohaterami
natomiast "agnes" jest znacznie ciensza niz lokatorka i o wile bardziej nuzaca. ksiazka liczy nieco ponad 200 str z czego znaczna czesc autorka poswieca wadom kolejnych wychowankow i ich rodzicow. natomiast jej zycie uczuciowe jest malo opisane...a jak juz cos sie zaczyna dziac (konkretnie a nie jakies tam wzdychania to pana X przez 50 str i zastanawianie sie spotkam go czy nie spotkam) to nagle ciach-ciach i po 2 str koniec....

chyba zakonczenia nie byly mocna strona anne (zwlaszcza szczesliwe-czyzby dlatego ze jej wlasna milosc nie miala happyendu?->zakochala sie w swoim zonatym pracodawcy)

o wiele bardziej podobaly mi sie "dziwne losy..." jej siostr charlotte-wspaniala ksiazka
Stary 2012-11-25, 10:38   #22
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina09 Pokaż wiadomość
dla samego pana Darcy'ego warto przeczytać, to taki drugi Edward, z tą różnicą, że nie kryje żadnej mrocznej tajemnicy .
Ale chyba nie Edward ze "Zmierzchu"?
Mr. Darcy to kwintesencja męskości, Edwa to takie chucherko przy nim
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 10:48   #23
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Ale chyba nie Edward ze "Zmierzchu"?
Mr. Darcy to kwintesencja męskości, Edwa to takie chucherko przy nim
Właśnie. Poza tym, stwierdzenie, że Pan Darcy to "drugi Edward" jest trochę nie na miejscu, bo
a) Jane była pierwsza, wyprzedziła Meyer o ładnych "parę" lat.
b) Może autorka "Zmierzchu" inspirowała się "Dumą i Uprzedzeniem", ale Edward jest mierną podróbką literackiego bohatera, o którym kobiety marzą od dwóch wieków.

Właśnie zobaczyłam, że w przyszłym roku mija 200 lat od wydania "DiU". Ciekawe, czy któreś wydawnictwo pokusi się o przygotowanie jakiegoś ładnego, bajeranckiego wydania

Cytat:
Napisane przez mysia82 Pokaż wiadomość
jestem w miare na swiezo zarówno po "lokatorce" jak i po "agnes". o wiele bardziej podobala mi sie lokatorka choc nie podpasowalo mi nieco zakonczenie-troszke zbyt" plaskie" i malo rozwiniety watek relacji miedzy bohaterami
natomiast "agnes" jest znacznie ciensza niz lokatorka i o wile bardziej nuzaca. ksiazka liczy nieco ponad 200 str z czego znaczna czesc autorka poswieca wadom kolejnych wychowankow i ich rodzicow. natomiast jej zycie uczuciowe jest malo opisane...a jak juz cos sie zaczyna dziac (konkretnie a nie jakies tam wzdychania to pana X przez 50 str i zastanawianie sie spotkam go czy nie spotkam) to nagle ciach-ciach i po 2 str koniec....

chyba zakonczenia nie byly mocna strona anne (zwlaszcza szczesliwe-czyzby dlatego ze jej wlasna milosc nie miala happyendu?->zakochala sie w swoim zonatym pracodawcy)

o wiele bardziej podobaly mi sie "dziwne losy..." jej siostr charlotte-wspaniala ksiazka
W internecie jest pełno sprzecznych recenzji. Jedni podzielają Twoją opinię i piszą, że są zawiedzeni, inni rozpływają się w zachwytach. Ale chyba jednak się skuszę i poproszę Mikołaja, żeby na Gwiazdkę podarował mi te książki, zwłaszcza że jak napisała Naomi21 to piękne wydania.

Edytowane przez newmoongirl
Czas edycji: 2012-11-25 o 10:53
Stary 2012-11-25, 14:34   #24
mysia82
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie. Poza tym, stwierdzenie, że Pan Darcy to "drugi Edward" jest trochę nie na miejscu, bo
a) Jane była pierwsza, wyprzedziła Meyer o ładnych "parę" lat.
b) Może autorka "Zmierzchu" inspirowała się "Dumą i Uprzedzeniem", ale Edward jest mierną podróbką literackiego bohatera, o którym kobiety marzą od dwóch wieków.

Właśnie zobaczyłam, że w przyszłym roku mija 200 lat od wydania "DiU". Ciekawe, czy któreś wydawnictwo pokusi się o przygotowanie jakiegoś ładnego, bajeranckiego wydania

W internecie jest pełno sprzecznych recenzji. Jedni podzielają Twoją opinię i piszą, że są zawiedzeni, inni rozpływają się w zachwytach. Ale chyba jednak się skuszę i poproszę Mikołaja, żeby na Gwiazdkę podarował mi te książki, zwłaszcza że jak napisała Naomi21 to piękne wydania.

wydania są boskie-choć np agnes jest wydana na gorszym jakosciwo papierze.wyglada bardziej "surowo"-ale moze to celowy zabieg....
czasem sie zastanawiam, czy gdybym "dume i..." lub "dziwne losy..." przeczytala dopiro teraz (majac 30 lat a nie bedeac nastolatka) czy odebralabym je tak samo.moze czesciowo stad wynika inny sposob odbioru...
wydaje mi sie, ze ksiazki anne bronte maja wiecej przeslania spolecznego zwlaszcza w kwestii sytuacji kobiet w czasach autorki niz dziela austen.
u austen wiecej jest romantyzmu, uniesien, sytuacji zabawnych. u anne bronte watek romantyczny jest jakby dodatkiem do calosci.

tak czy siak 'laokatorke" naoewno sobie zostawie natomiast nad tym czy zostawic sobie czy puscic w swiat "agnes grey" jeszcze rozwazam...

mimo wszystko absolutnie nie zaluje lektury powyzszych ksiazek- jako fanka charlotte b. i jane a. nie wyobrazam sobie ich nie przeczytac.

na mojej polce czekaja do przeczytania villette i shirley i zamierzam "rozpykac" je w najblizszym czasie
Stary 2012-11-25, 16:07   #25
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
wydania są boskie-choć np agnes jest wydana na gorszym jakosciwo papierze.wyglada bardziej "surowo"-ale moze to celowy zabieg....
czasem sie zastanawiam, czy gdybym "dume i..." lub "dziwne losy..." przeczytala dopiro teraz (majac 30 lat a nie bedeac nastolatka) czy odebralabym je tak samo.moze czesciowo stad wynika inny sposob odbioru...
wydaje mi sie, ze ksiazki anne bronte maja wiecej przeslania spolecznego zwlaszcza w kwestii sytuacji kobiet w czasach autorki niz dziela austen.
u austen wiecej jest romantyzmu, uniesien, sytuacji zabawnych. u anne bronte watek romantyczny jest jakby dodatkiem do calosci.

tak czy siak 'laokatorke" naoewno sobie zostawie natomiast nad tym czy zostawic sobie czy puscic w swiat "agnes grey" jeszcze rozwazam...

mimo wszystko absolutnie nie zaluje lektury powyzszych ksiazek- jako fanka charlotte b. i jane a. nie wyobrazam sobie ich nie przeczytac.

na mojej polce czekaja do przeczytania villette i shirley i zamierzam "rozpykac" je w najblizszym czasie
Pewnie tak jest. Pamiętam, że moje pierwsze zetknięcie z "Emmą", od której zaczynałam swoją przygodę z Jane Austen nie było udane. Doceniłam tę książkę, dopiero dwa lata później.
Dawno już nie wracałam do "Dumy i uprzedzenia" i czasem się boję, czy przypadkiem nie idealizuję tej opowieści. Często się zastanawiam, czy byłabym nią zachwycona tak mocno, jak pięć lat temu.

Myślę, że Jane też w dużym stopniu okrasiła swe książki diagnozą sytuacji społecznej kobiet, chociażby częste odwołania do majoratu. Jane w wspaniały sposób wydrwiła też rozmaite ludzkie przywary i głupotę. Jej powieści są jednak lżejsze, mniej mroczne, ale to już wiemy.

Stary 2012-11-25, 16:08   #26
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:

Też myślałam o tym czy bym pokochała "Dumę" tak samo, gdybym przeczytała ją dopiero teraz. Myślę, że tak, bo często wracam do twórczości Austen i niezmiennie jestem zachwycona Po dorobek sióstr Bronte sięgnęłam juz bliżej 30 niż 20, więc tutaj nie mam dylematów

"Shirley" to ciekawa książka, chyba po "Jane Eyre" mój nr 2 jesli chodzi o siostry Bronte.

Jeśli chodzi o to porównanie autorek, to się zgadzam ze wszystkim - ogólnie uważam, że ksiażki Austen są lżejszą lekturą, nie skupiają się na większych problemach i trudnościach życiowych. W "Emmie" przyszłość Jane Fairfax jako guwernantki była czymś koszmarnym, wszyscy jej żałowali, tam pracujące kobiety były przedstawiane jako nieszczęśliwe i nie do pomyślenia były niektóre sytuacje przedstawiane u Bronte.

newmoongirl - Dla mnie "Emma" była miłością od pierwszego przeczytania Często się mówi, że główna bohaterka jest irytująca, rozpieszczona itp., ale ja ją uwielbiam.

Edytowane przez Naomi21
Czas edycji: 2012-11-25 o 16:09
Naomi21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 16:22   #27
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Też myślałam o tym czy bym pokochała "Dumę" tak samo, gdybym przeczytała ją dopiero teraz. Myślę, że tak, bo często wracam do twórczości Austen i niezmiennie jestem zachwycona Po dorobek sióstr Bronte sięgnęłam juz bliżej 30 niż 20, więc tutaj nie mam dylematów

"Shirley" to ciekawa książka, chyba po "Jane Eyre" mój nr 2 jesli chodzi o siostry Bronte.

Jeśli chodzi o to porównanie autorek, to się zgadzam ze wszystkim - ogólnie uważam, że ksiażki Austen są lżejszą lekturą, nie skupiają się na większych problemach i trudnościach życiowych. W "Emmie" przyszłość Jane Fairfax jako guwernantki była czymś koszmarnym, wszyscy jej żałowali, tam pracujące kobiety były przedstawiane jako nieszczęśliwe i nie do pomyślenia były niektóre sytuacje przedstawiane u Bronte.

newmoongirl - Dla mnie "Emma" była miłością od pierwszego przeczytania Często się mówi, że główna bohaterka jest irytująca, rozpieszczona itp., ale ja ją uwielbiam.
Teraz też ją uwielbiam . Mój gust musiał po prostu ewoluować, żebym ją doceniła

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-26, 07:59   #28
mysia82
Zakorzenienie

no właśnie a ja emmy nigdy nie przeczytałam-chyba dlatego, ze wpierw zobaczyłam film (bodajze z gwyneth paltrow) a ogolnie nie lubie wpier ogladac filmu chyba, ze w jego wyniku siegam po ksiazke
ale ostatnio zaopatrzylam sie w ta ksiazke i w najblizszym czasie planuje po nia siegnac
Stary 2012-11-26, 11:00   #29
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
no właśnie a ja emmy nigdy nie przeczytałam-chyba dlatego, ze wpierw zobaczyłam film (bodajze z gwyneth paltrow) a ogolnie nie lubie wpier ogladac filmu chyba, ze w jego wyniku siegam po ksiazke
ale ostatnio zaopatrzylam sie w ta ksiazke i w najblizszym czasie planuje po nia siegnac
Przeczytaj książkę, moim zdaniem jest lepsza od filmu . Nie ma chyba świetnej ekranizacji "Emmy", ta z Gwyneth mi się nie podobała, Paltrow jest jakaś taka mdła w tej roli.
Z kolei serial z 2009... Cóż, Romola Garai po prostu zmasakrowała tę postać.
Jedynie "Emma" z Kate Beckinsale jakoś się broni.

Stary 2012-11-26, 11:08   #30
mysia82
Zakorzenienie

Cytat:
Przeczytaj książkę, moim zdaniem jest lepsza od filmu . Nie ma chyba świetnej ekranizacji "Emmy", ta z Gwyneth mi się nie podobała, Paltrow jest jakaś taka mdła w tej roli.
Z kolei serial z 2009... Cóż, Romola Garai po prostu zmasakrowała tę postać.
Jedynie "Emma" z Kate Beckinsale jakoś się broni.
siedzę i myślę i wydaje mi się, że z filmu już niewiele pamiętam więc chyba wreszcie czas na książkę!!jupi!!!

A czytałyście może "PROFESORA" ch.Bronte- to jej pierwsza powieśc i co ciekawe bohaterem jest mezczyzna co jej raczej rzadkie moim zdaniem. Kojarzycie inna ksiazke bronte lub austen z meskim bohaterem w roli głownej? ja czaję sie na ta ksiazke, ale nie mam zwyczaju kupowania ksiazek w cenach zblizonych do kladkowej, wiec czekam na jakas kuszaca promocje lub mozliwosc wymiany
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości