|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Utrata kilogramów a brak ochoty na seks?
Witam, długo się zastanawiałam nad tym w czym tkwi mój problem. Wydaje mi się, że to odkryłam jednak nie bardzo wiem co dalej.
Moja historia przedstawia się następująco.... Od jakiś 3 lat bezskutecznie się odchudzałam, chudłam kilka kg po czym znów wracały. Na kilka dni przed nowym rokiem powiedziałam sobie dość, od 1 stycznia się odchudzam, chcę w końcu być zadowolona ze swojego ciała, chcę być zgrabna, zrzucić kilka kilogramów, które mi nie dają spokoju. Po części mi się udało, coraz bardziej podobam się sobie. Problem mam taki, że jak by to powiedzieć- z każdym kilogramem moja ochota na seks maleje... wydaje się to być niedorzeczne ponieważ staję się coraz bardziej atrakcyjna dla siebie samej dla mojego TŻ również, w końcu dobrze czuję się we własnej skórze, ale co z tego skoro moje libido spada coraz bardziej a wręcz zbliża się do zera. Mając 5 kg więcej, były momenty że będąc z TŻ czułam się trochę skrępowana, że moje ciało nie wyglądało tak jak bym chciała ale nie miało to wpływu na nasze życie seksualne. Teraz jest gorzej, chociaż z jego strony nic się nie zmieniło, on ma ochote a ja nie.... Jesteśmy razem od ponad 1,5 roku, jest atrakcyjnym mężczyzną, w naszym związku wszystko jest ok, tylko ten mój brak ochoty na seks.... ja cięgle unikam i odmawiam bo poprostu, najzwyczajniej mi się nie chce a to jednak zaczyna się odbijać na innych sferach naszego życia. Może to głupie ale zastanawiam się nad tym czy nie jest to kwestia hormonów, ktorych poziom uległ zmianie wraz z utratą kilogramów? Piszę to i sama mam ochotę popukać się w głowe gdyż wydaje mi się to mało realne ale jeżeli nie zapytam to zgłupieję do końca ze swoimi myślami. Dodam, że jestem na popularnej diecie wysokobialkowej, wyeliminowałam z mojego jadłospisu wiele składników a wraz z nimi wydaje mi się, że także seks ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Utrata kilogramów a brak ochoty na seks?
Odchudzanie nie powinno mieć wpływu na libido kiedy jest odpowiednio przeprowadzone. Białko w diecie to nie wszystko, trzeba dostarczać wszystkich składników, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych do produkcji hormonów. Pewnie masz ich zbyt mało w diecie, poczytaj trochę, wprowadź te produkty i powinno się poprawić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robiłaś sobie badania przed i w trakcie diety? Być może ta dieta wcale nie jest tak dobra dla Ciebie. Znam wiele osób, które na Dukanie czuły się beznadziejnie (zarówno fizycznie jak i psychicznie), więc bardzo możliwe, że problem tkwi właśnie w tej diecie. Ja polecam MŻ-WR - mniej żreć, więcej ruchu. Posiłki zbilansowane, częste, ale niezbyt obfite. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Napisz co mniej więcej jesz w ciągu dnia, a co jadłaś wcześniej.
Samo chudnięcie nie powinno powodować takich skutków, ale niedostarczanie organizmowi odpowiednich dawek substancji odżywczych już tak. Zresztą może Twoja dzienna dawka cukru nie jest odpowiednia? Cukier ma wpływ na takie sprawy. Jesteś senna w ciągu dnia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Też słyszałam, że Dukan nie jest dla wszystkich. Widocznie dla Ciebie też nie. Generalnie ta dieta jest odpowiednia dla ludzi, którzy naprawdę sporo chcą schudnąć (powiedzmy ok. 30 kg i więcej)... A po Twoim podpisie widzę, że nie masz aż takiego problemu. Zastanów się więc czy to aby nie przypadkiem Dukan obniża Twoje libido, bo całkiem możliwe, że to on jest sprawcą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wierz mi próbowałam już wielu sposobów na schudnięcie, to nie jest tak, że rzuciłam się na dukana jak na pierwszą lepszą dietę.... Nie ćwiczę regularnie ale zdarza mi się i tryb życia mam raczej ruchomy. Cytat:
1śn: omlet(naleśnik)- 1 jajko, otręby owsiane- 3 łyżki, mleko 0,5%+ 2 plasterki wędliny drobiowej+ surówka z kapusty pekińskiej, ogórka,pomidora+ sos jogurtowo-czosnkowy 2śn: makrela wędzona około 100g+ surówka obiad: duże gotowane udo z kurczaka + sos jogurtowo ziołowy+ warzywa na parze(kalafior, brokuła, marchewka) podwieczorek: leczo (mrożonka ok 400g)+ 1jajko i 2 białka(z ciasta zostały mamie- mówię aby nikt nie pomyślał, że specjalnie oddzielam) kolacja: serek wiejski Wcześniej jadłam mniej więcej tak: 1śn: owsianka z owocami, jogurtem lub na mleku 2śń: kanapki (chleb razowy), owoc obiad: brązowy ryż /makaron/ kasza, mięsko albo kotlety sojowe albo zupa, warzywka pdwieczorek: jogurt, ziarka, wafle ryżowe.... różne przekąski bądź owoce kolacja: jajka, serek wiejski, warzywa lub kanapki jadłam wcześniej praktycznie wszystko ale w 'zdrowszej' wersji (czyt. pełnoziarniste produkty itp.), słodycze też wpadały. A co do dziennej dawki cukru, którą obecnie dostarczam.... hmmmm.... raczej niewielka gdyż ta dieta eliminuje 'doraźne' węglowodany. Senna nie jestem, może czasem tym bardziej w sezonie jesienno-zimowym ale to raczej ze względu na to że strasznie wrażliwa jestem na zmiany pogody. Brzydka pogoda mnie dołuje.... Problemy z sennością i ospałością miałam raczej wtedy gdy zajadałam się słodyczami. Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Malutka, możesz zrobić badania, przeziębienie nie będzie miało wpływu na wyniki (może poza leukocytami jak będziesz robić morfologię), ale najważniejsze badania przy Dukanie to nerki i wątroba, bo Dukan bardzo je obciąża.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.