Czy mogłam przytyć od tabletek antykoncepcyjnych? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-29, 11:47   #1
pogubiona88
Zadomowienie

Exclamation

Czy mogłam przytyć od tabletek antykoncepcyjnych?

Dziewczyny,

mam prawie 26 lat. Tabletki biorę od 6 lat. Zawsze było to Yasminelle.

Od dziecka byłam tzw. pulpetem. Mocno wzięłam się za siebie w wieku 18 lat i w wieku 20 lat miałam "wagę idealną". Wtedy właśnie zaczęłam brać tabletki. Przez pierwsze trzy lata nie przytylam. Tyłam 2 kg, chudłam 2 itp.

Nagle 2,5 roku temu zaczęłam tyć. W dwa lata utyłam 10 kg nic nie zmieniając w diecie. Byłam u dietetyczki, po zapisanej diecie przytyłam 3 kg. Miałam wszelkie badania, m.in. na cukrzycę.... nic mi nie dolega.

Próbowałam wszystkiego: diet, sportu, tabletek na odchudzanie. Przy ostrym staraniu się waga stoi, jak jem mało ale nie jestem na diecie - tyję.

Mój chłopak zasugerował, że może to tabletki i żebym odstawiła (jemu podobno nie przeszkadza moja waga, ale widzi jakie u mnie to powoduje kompleksy).

Zastanawiam się nad odstawiem tabletek. Ale zastanawiam się czy nie powinno być tak że tyje się od tabletek od razu. A ja 3 lata miałam się ok i dopiero teraz mnie "dopadło"....

Jak myślicie, to mogą być tabletki? Czy wykluczyć tę opcje, brać je dalej a przyczyny szukać gdzie indziej?

Edytowane przez pogubiona88
Czas edycji: 2013-07-29 o 12:26
pogubiona88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 12:18   #2
bluebluesky
Zakorzenienie

Dot.: Czy mogłam przytyć od tabletek antykoncepcyjnych?

Cytat:
Napisane przez pogubiona88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,

mam prawie 26 lat. Tabletki biorę od 6 roku życia. Zawsze było to Yasminelle.

Od dziecka byłam tzw. pulpetem. Mocno wzięłam się za siebie w wieku 18 lat i w wieku 20 lat miałam "wagę idealną". Wtedy właśnie zaczęłam brać tabletki. Przez pierwsze trzy lata nie przytylam. Tyłam 2 kg, chudłam 2 itp.

Nagle 2,5 roku temu zaczęłam tyć. W dwa lata utyłam 10 kg nic nie zmieniając w diecie. Byłam u dietetyczki, po zapisanej diecie przytyłam 3 kg. Miałam wszelkie badania, m.in. na cukrzycę.... nic mi nie dolega.

Próbowałam wszystkiego: diet, sportu, tabletek na odchudzanie. Przy ostrym staraniu się waga stoi, jak jem mało ale nie jestem na diecie - tyję.

Mój chłopak zasugerował, że może to tabletki i żebym odstawiła (jemu podobno nie przeszkadza moja waga, ale widzi jakie u mnie to powoduje kompleksy).

Zastanawiam się nad odstawiem tabletek. Ale zastanawiam się czy nie powinno być tak że tyje się od tabletek od razu. A ja 3 lata miałam się ok i dopiero teraz mnie "dopadło"....

Jak myślicie, to mogą być tabletki? Czy wykluczyć tę opcje, brać je dalej a przyczyny szukać gdzie indziej?
Owszem, moglas, porozmawiaj o tym z ginekologiem, powinien skierowac Cie na badania hormonow, a potem przepisac odpowiednie srodki antykoncepcyjne.
Stary 2013-07-29, 12:25   #3
201803290936
Konto usunięte

Od 6 roku życia bierzesz tabletki antykoncepcyjne?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 12:27   #4
pogubiona88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Od 6 roku życia bierzesz tabletki antykoncepcyjne?
Dzięki. Głupi błąd. Już poprawiłam
Stary 2013-07-29, 12:29   #5
babie_lato
Zadomowienie

Tak, mogłaś przytyć od tabletek. Tak, mogłaś przytyć od tabletek, mimo, że przez kilka lat nic takiego nie miało miejsca.
babie_lato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 12:33   #6
201803290936
Konto usunięte

W licznych publikacjach na ten temat pisze, że tabletki jako takie nie powodują tycia.

Cytat:
Podsumowując temat dotyczący wpływu antykoncepcji hormonalnej na wzrost masy ciała – pigułki bezpośrednio nie powodują tycia, mogą mu co najwyżej sprzyjać przez zwiększenie apetytu. To, czy kobieta po nich przytyje, zależy bezpośrednio od tego, czy jest łakomczuchem, czy też ma silną wolę i potrafi odmówić sobie smakołyków.
Źródło: http://portal.abczdrowie.pl/tycie-po...ykoncepcyjnych

Z wiekiem zmienia się nam dieta (albo nie zmienia, co również jest błędem, bo w wieku nastu lat można jeść i frytki w środku nocy, a człowiek nie przytyje, za to w wieku dwudziestu kilku to już nie to samo), przyzwyczajenia, ilość ruchu, metabolizm. Prawda jest taka, że kobiety w większości tyją z roku na rok - mniej lub bardziej, ale jednak. Bardziej bym się zatem skupiła na tym, czy ogólnie jesteś zdrowa, jaką masz dietę (tak z ręką na sercu, a nie przymykanie oka na przekąski w ciągu dnia i inne takie), ale również ruch, stres w Twoim życiu, rodzaj pracy, ilość snu.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2013-07-29 o 12:49
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 12:37   #7
_ema_
Zakorzenienie

Nie jestem fachowcem, więc powtórzę tylko słowa mojego ginekologa.

'Od tabletek oczywiście można przytyć, jak każdą będzie się zagryzać ciasteczkiem'.

jeśli zdrowo się odżywiasz, to szukaj dalej przyczyny tycia, bo nie sądzę, żeby nagle tabletki to spowodowały.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 13:07   #8
Chatul
ma zielone pojęcie

Co do tycia od tabletek, to kiedyś znalazłam takie informacje:

One study looked at adolescents who were using DeproProvera® (DMPA) for contraception and compared them to other teens using birth control pills (1). They found that after one year of contraception, the average weight gain was 6.6 lbs (3.0 kg) in the adolescents using shots (DMPA) and 5.3 lbs (2.4 kg) when using oral contraceptives. More importantly, only 7% of pill users gained more than 10% of their body weight while 25% of the DepoProvera® users gained more than 10%. If you just look at the average weight gain of 6.6 lbs vs 5.3 lbs, you would conclude that DMPA had only a slightly higher weight gain than pills. The fact that these averages include 18% more woman who gained greater than 10% of body weight can be hidden by average weight changes. Thus DepoProvera® has a greater side effect of weight gain than oral contraceptives.

Estrogen in high doses is known to cause weight gain especially that due to fluid retention (1). The more estrogen there is in a pill, the more tendency to gain weight such that a 50 mcgm pill will result in more weight gain than a 35 mcgm pill (1).

There have been reports through the years, especially with the older, higher dose pills, of adverse effects on insulin resistance (1). Even recent studies seem to indicate that current pills can raise insulin levels (1, 1). Insulin resistance is a condition in which insulin levels rise in response to carbohydrates and drive all energy into the fat cells and essentially prevent weight loss even with dieting (1).
Not all women are susceptible to insulin resistance and thus not all women gain weight using oral contraceptives. Those that have a tendency to abnormal glucose metabolism, however may be the ones who gain weight. If a woman gains weight upon starting oral contraceptives and there are not other explanations, she should be checked out for possible insulin resistance.

In one study of pills, a formulation containing desogestrel as the progestin and slightly less estrogen had significantly less weight gain when compared to a pill containing norethindrone (Ortho Novum 7/7/7®) (1). This may imply that the specific progestin has a role in weight gain, possibly through a lesser degree of insulin resistance. Or it could be the combination of lower estrogen and the specific progestin but in any case, there was less weight gain. Currently marketed pills with desogestrel as the progestin are Desogen® and Ortho-Cept®.

źródło: http://www.wdxcyber.com/ncontr11.htm

Cytat:
Miałam wszelkie badania, m.in. na cukrzycę.... nic mi nie dolega.
Tarczycę też badałaś?
Stary 2013-07-29, 13:09   #9
pogubiona88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Co do tycia od tabletek, to kiedyś znalazłam takie informacje:

One study looked at adolescents who were using DeproProveraŸ (DMPA) for contraception and compared them to other teens using birth control pills (1). They found that after one year of contraception, the average weight gain was 6.6 lbs (3.0 kg) in the adolescents using shots (DMPA) and 5.3 lbs (2.4 kg) when using oral contraceptives. More importantly, only 7% of pill users gained more than 10% of their body weight while 25% of the DepoProveraŸ users gained more than 10%. If you just look at the average weight gain of 6.6 lbs vs 5.3 lbs, you would conclude that DMPA had only a slightly higher weight gain than pills. The fact that these averages include 18% more woman who gained greater than 10% of body weight can be hidden by average weight changes. Thus DepoProveraŸ has a greater side effect of weight gain than oral contraceptives.

Estrogen in high doses is known to cause weight gain especially that due to fluid retention (1). The more estrogen there is in a pill, the more tendency to gain weight such that a 50 mcgm pill will result in more weight gain than a 35 mcgm pill (1).

There have been reports through the years, especially with the older, higher dose pills, of adverse effects on insulin resistance (1). Even recent studies seem to indicate that current pills can raise insulin levels (1, 1). Insulin resistance is a condition in which insulin levels rise in response to carbohydrates and drive all energy into the fat cells and essentially prevent weight loss even with dieting (1).
Not all women are susceptible to insulin resistance and thus not all women gain weight using oral contraceptives. Those that have a tendency to abnormal glucose metabolism, however may be the ones who gain weight. If a woman gains weight upon starting oral contraceptives and there are not other explanations, she should be checked out for possible insulin resistance.

In one study of pills, a formulation containing desogestrel as the progestin and slightly less estrogen had significantly less weight gain when compared to a pill containing norethindrone (Ortho Novum 7/7/7Ÿ) (1). This may imply that the specific progestin has a role in weight gain, possibly through a lesser degree of insulin resistance. Or it could be the combination of lower estrogen and the specific progestin but in any case, there was less weight gain. Currently marketed pills with desogestrel as the progestin are DesogenŸ and Ortho-CeptŸ.

źródło: http://www.wdxcyber.com/ncontr11.htm

Tarczycę też badałaś?
Też i też mam w normie....
Stary 2013-07-29, 13:14   #10
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Też i też mam w normie....
A co dokładnie badałaś? TSH czy coś jeszcze? TSH nie jest u Ciebie wyższe niż 2?
Stary 2013-07-29, 13:29   #11
pogubiona88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A co dokładnie badałaś? TSH czy coś jeszcze? TSH nie jest u Ciebie wyższe niż 2?
Teraz już niestety nie pamiętam. Na bank TSH.... Ale sprawdzę i dam znać.

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

TSH 1,91 mam...
Stary 2013-07-29, 13:34   #12
_chocolate
Zakorzenienie

Staraj się wyrzucić z diety cukry proste (syrop glukozowo - fruktozowy, cukier), powinno to zahamować tycie. Po spożyciu cukrów wydziela się insulina, która - przy nadmiarze spożywania cukrów - blokuje spalanie tłuszczu i na dłuższą metę zmusza organizm do odkładania tłuszczu, jednocześnie hamuje też działanie leptyny (hormonu sytości), czyli w praktyce powoduje, że trudniej jest powstrzymać się od jedzenia. Jeśli Twoje tabletki anty także podnoszą poziom insuliny (link Chatul), to faktycznie możesz mieć jej ogólnie za dużo. Poza tym, z wiekiem metabolizm spowalnia, dlatego trzeba wkładać więcej wysiłku, żeby utrzymać wagę. Jeśli w dzieciństwie miałaś nadwagę, to też jesteś bardziej podatna na tycie, orgaznim sobie to koduje w pewien sposób i daży do odrobienia "strat", dlatego trzeba wkładać naprawdę dużo wysiłku w utrzymanie figury.

Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2013-07-29 o 13:40
_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 14:01   #13
Pantegram
Zakorzenienie

Najprościej to byłoby sprawdzić w ulotce Twoich tabletek antykoncepcyjnych, czy mogą powodować przyrost masy ciała, prawda?

Moim zdaniem - mogą. Tak duży wzrost to pewnie nie bezpośrednio (bo zatrzymywanie wody w organizmie to max 2 kg), ale mogły u Ciebie wystąpić skutki uboczne (przykładowo niedoczynność tarczycy*), które to przyczyniły się do tak znacznego zwiększenia wagi.

Pójdź do ginekologa, zrób sobie badania, spytaj lekarza - i wszystko powinno się wyjaśnić

* To jest tylko czysto teoretyczny przykład, więc proszę mi nie komentować, że tabletki anty nie powodują problemów z tarczycą
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 14:06   #14
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Z jedne strony jedna z amerykanskich instytucji prowadzila takie badania i okazalo sie, ze pigulki nie sprawiaja, ze sie tyje. Z drugej strony jeden z amerykanskich uniwersytetow przeprowadzil badania i okazalo sie, ze kobiety biorace pigulki maja mniej tkanki miesniowej (to byla znaczna roznica) z poronywalna kobieta, ktora pigulek nie bierze. Biorac tabletki ma sie mniej hormonow odpowiadajacyh za budowanie miesni a wiecej tych, ktore rozbijaly tkanke miesniowa. Trudniej zgubic wtedy kilogramy, bo im mniej miesni tym wolniej spala sie kalorie.

Autorko, moze po prostu przytylas i teraz masz problem, zeby to zrzucic? Moze stad wrazenie tycia?
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 14:19   #15
pogubiona88
Zadomowienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42002475]Z jedne strony jedna z amerykanskich instytucji prowadzila takie badania i okazalo sie, ze pigulki nie sprawiaja, ze sie tyje. Z drugej strony jeden z amerykanskich uniwersytetow przeprowadzil badania i okazalo sie, ze kobiety biorace pigulki maja mniej tkanki miesniowej (to byla znaczna roznica) z poronywalna kobieta, ktora pigulek nie bierze. Biorac tabletki ma sie mniej hormonow odpowiadajacyh za budowanie miesni a wiecej tych, ktore rozbijaly tkanke miesniowa. Trudniej zgubic wtedy kilogramy, bo im mniej miesni tym wolniej spala sie kalorie.

Autorko, moze po prostu przytylas i teraz masz problem, zeby to zrzucic? Moze stad wrazenie tycia?[/QUOTE]

Możliwe aczkolwiek moja dieta się nie zmieniła. A nawet jak idę na restrykcyjną to nie chudnę...
Stary 2013-07-29, 14:26   #16
Konto usunięte

Cytat:
Możliwe aczkolwiek moja dieta się nie zmieniła. A nawet jak idę na restrykcyjną to nie chudnę...
Co rozumiesz przez "restrykcyjna"?
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 14:27   #17
pogubiona88
Zadomowienie

Zero słodyczy, brak jakiś frytek i innych "bajerów", zero podjadania, brak słodzonych napojów.
Przykładowo jakieś lekkie pieczywka, twarożek, dużo warzyw, owoce (ale umiarkowanie i żadnych bananów), rzeczy gotowane i duszone itp....
Do tego basen + aerobic oraz rolki....

I NIC!
Stary 2013-07-29, 14:30   #18
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Zero słodyczy, brak jakiś frytek i innych "bajerów", zero podjadania, brak słodzonych napojów.
Przykładowo jakieś lekkie pieczywka, twarożek, dużo warzyw, owoce (ale umiarkowanie i żadnych bananów), rzeczy gotowane i duszone itp....

I NIC!
eeee ta dieta rystrykcyjna to, w przypadku osoby, która od zawsze ma problem z wagą, powinna być normą, a nie 'od czasu do czasu'...
ciezko_jest_lekko_zyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 14:34   #19
pogubiona88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciezko_jest_lekko_zyc Pokaż wiadomość
eeee ta dieta rystrykcyjna to, w przypadku osoby, która od zawsze ma problem z wagą, powinna być normą, a nie 'od czasu do czasu'...
Jedząc 5 razy dziennie i nie przekraczając 1000 kcal dziennie?
To ile powinnam i co jeść przy restrykcyjnej?
Stary 2013-07-29, 14:37   #20
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Jedząc 5 razy dziennie i nie przekraczając 1000 kcal dziennie?
To ile powinnam i co jeść przy restrykcyjnej?
Po prostu chodzi o to, że frytki/chipsy/fast foody, napoje gazowane, kolorowe, cola - to wszystko bardzo tuczy + dodatkowo odkłada się w postaci cellulitu...
Ja się dokładnie na dietach nie znam, dobry dietetyk mógłby pomóc myślę. A co do tych tabletek to też słyszałam, że można przytyć od nich. Tak samo można schudnąć, mogą urosnąć piersi itp.
ciezko_jest_lekko_zyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 14:42   #21
pogubiona88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciezko_jest_lekko_zyc Pokaż wiadomość
Po prostu chodzi o to, że frytki/chipsy/fast foody, napoje gazowane, kolorowe, cola - to wszystko bardzo tuczy + dodatkowo odkłada się w postaci cellulitu...
Ja się dokładnie na dietach nie znam, dobry dietetyk mógłby pomóc myślę. A co do tych tabletek to też słyszałam, że można przytyć od nich. Tak samo można schudnąć, mogą urosnąć piersi itp.
Znaczy ja wiem, że od tabletek można przytyć. Bardziej mnie zastanawia czy można po 3 latach. Co innego jak zaczynasz brać i tyjesz,a co innego jak tycie zaczyna się po kilku latach.
Stary 2013-07-29, 14:55   #22
hihi
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42002475]Z jedne strony jedna z amerykanskich instytucji prowadzila takie badania i okazalo sie, ze pigulki nie sprawiaja, ze sie tyje. Z drugej strony jeden z amerykanskich uniwersytetow przeprowadzil badania i okazalo sie, ze kobiety biorace pigulki maja mniej tkanki miesniowej (to byla znaczna roznica) z poronywalna kobieta, ktora pigulek nie bierze. Biorac tabletki ma sie mniej hormonow odpowiadajacyh za budowanie miesni a wiecej tych, ktore rozbijaly tkanke miesniowa. Trudniej zgubic wtedy kilogramy, bo im mniej miesni tym wolniej spala sie kalorie.

Autorko, moze po prostu przytylas i teraz masz problem, zeby to zrzucic? Moze stad wrazenie tycia?[/QUOTE]
Cytat:
Znaczy ja wiem, że od tabletek można przytyć. Bardziej mnie zastanawia czy można po 3 latach. Co innego jak zaczynasz brać i tyjesz,a co innego jak tycie zaczyna się po kilku latach.
Wszystko zależy od organizmu, bo tabletki to ingerencja w układ hormonalny i może się okazać, że hormony rozregulują się dopiero po jakimś czasie, a nie od razu.
Podobnie jest ze stosowaniem leków sterydowych - krótkie, niewielkie, jednorazowe dawki mogą pozostać bez większego wpływu na organizm, ale długie kuracje, czy pompowanie w żyły hydrokortyzonu może szybko prowadzić do zespołu cushinga, itd.

Co do tycia od tabletek czy przy tabletkach, to same tabletki tycia nie powodują, ale poprzez zmiany hormonalne mogą wpływać na metabolizm, a to już się przekłada na problemy z utrzymaniem wagi czy ze schudnięciem - przy niektórych tabletkach antykoncepcyjnych prolaktyna idzie bardzo wysoko w górę, a przy wysokiej prolaktynie można mieć problemy z chudnięciem, z tego co mi powiedział ginekolog oraz endokrynolog.

Ogólnie zalecałabym dietę podobną do South Beach, organiczenie cukrów również z owoców, spożywanie dobrych tłuszczów (zbyt mało tłuszczu też jest niedobre) i dużo ruchu. Obserwuj jak zachowuje się organizm i może idź do lekarza, który weźmie sobie do serca to co mówisz i sam będzie mówił rozsądnie?

Bo mi zdarzyła się swojego czasu konsultacja z diabetologiem, który komponował dietę z winogronami jako posiłkiem...
Stary 2013-07-29, 14:58   #23
Konto usunięte

Cytat:

I NIC!
A pilnowalas czy nie jesz za malo (mowa tu o kaloriach)? Glodzilas sie kiedys?
Stary 2013-07-29, 15:09   #24
pogubiona88
Zadomowienie

Głodziłam się kiedyś....ale zanim brałam tabletki. Więc nie...
Kiedyś ktoś mi powiedział, że może powinnam zacząć jeść więcej, nawet kosztem przytycia... by rozruszać metabolizm.
No więc zaczęłam jeść więcej, utyłam ze 2-3 kg....ale potem jak wróciłam do diety to już nie schudłam
Stary 2013-07-29, 15:13   #25
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś ktoś mi powiedział, że może powinnam zacząć jeść więcej, nawet kosztem przytycia... by rozruszać metabolizm.
No więc zaczęłam jeść więcej, utyłam ze 2-3 kg....ale potem jak wróciłam do diety to już nie schudłam
Głodzenie się może popsuć metabolizm i może w zestawie ze zmianami w organizmie, które zaszły w wyniku łykania tabletek masz taki problem?

Znam osoby, które przez głupie głodówkowe diety doprowadziły się do sytuacji, że tyły przy 800-900kcal i potrzebna była profesjonalna opieka (łącznie ze szpitalem), żeby im pomóc, bo zanim ktoś ich posłuchał i potraktował problem poważnie, to trafiały na "specjalistów", którzy twierdzili, że "tyje się od jedzenia, za dużo Pani je", "niech Pani nie oszukuje, na pewno je Pani dużo, dużo więcej, dlatego Pani nie może schudnąć" itd itp, co doprowadzało do naprawdę dramatycznych sytuacji.
Stary 2013-07-29, 15:13   #26
Konto usunięte

Cytat:
I juz wszystko wiadomo. Wczesniej pisalas, ze dieta sie nie zmienila. Teraz jednak napisalas, ze zaczelas jesc wiecej. Znasz juz przyczyne przytycia. Napisalas, ze sie glodzilas. Rozchrzanilas sobie metabolizm - dlatego nie mozesz schudnac.

Widzisz, zagadka rozwiazana . Nie mialo to z tabletkami nic wspolnego.
Stary 2013-07-29, 15:23   #27
chwast
Zakorzenienie

Nie, mogłaś przytyć od jedzenia.

Tabletki nie mają wpływu na zwiększenie masy tylko ewentualnie zwiększenie apetytu.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 15:26   #28
pogubiona88
Zadomowienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42003652]I juz wszystko wiadomo. Wczesniej pisalas, ze dieta sie nie zmienila. Teraz jednak napisalas, ze zaczelas jesc wiecej. Znasz juz przyczyne przytycia. Napisalas, ze sie glodzilas. Rozchrzanilas sobie metabolizm - dlatego nie mozesz schudnac.

Widzisz, zagadka rozwiazana . Nie mialo to z tabletkami nic wspolnego.[/QUOTE]

Ale źle mnie zrozumiałaś (może niejasno napisałam). Ja zaczęłam jeść więcej "na test" przez dwa miesiące ( i przytyłam 2-3 kg). A ogólnie w ciągu 2 lat przytyłam 10 kg..... Cały czas trzymając się diet....
Stary 2013-07-29, 15:30   #29
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Ale źle mnie zrozumiałaś (może niejasno napisałam). Ja zaczęłam jeść więcej "na test" przez dwa miesiące ( i przytyłam 2-3 kg). A ogólnie w ciągu 2 lat przytyłam 10 kg..... Cały czas trzymając się diet....
wiesz różnie bywa.
Ja z rezerwą podchodzę do osób, które mówią "jem tak i tak a tyję!" bo widziałam program i mam dwie koleżanki, które tak robią :P Nawet nie zdają sobie sprawy, że coś zjadły w ciągu dnia, wypierają to z pamięci. I wielkie zdziwienie później :P

Z resztą skoro jesteś pewna, że serio trzymasz się diety to zrób sobie jakies badania. (nie czytałam wątku więc przepraszam jeśli o tym pisałaś)
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 15:30   #30
Konto usunięte

Cytat:
Te 2-3 kilo na poczatek mogly wystarczyc, aby jeszcze bardziej oglupic metabolizm.
Hihi wyzej dobrze napisala. Mozna i jedzac 700 kalorii utyc.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości