![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny studiujące medycynę....
Witajcie!Chciałabym zacząć dyskusję na temat studiów medycznych...sama jestem na czwartym roku i jest to spełnienie moich marzeń.Piszcie jak Wasze wrażenia,jakie macie plany na przyszłość.Mnie jest ciężko,myslę,że to zupełnie inny kierunek niż wszystkie pozostałe.Co sądzicie na ten temat?Jak studiuje się na innych uczelniach niż moja?W Łodzi...macie czas na zabawę?Jak to się stało,że wybrałyście włśnie ten kierunek spośród tylu do wyboru?Ja od dziecka chciałam zostać lekarzem,nie mam rodzinnych korzeni.Jest mi naprawdę ciężko,aleim dalej w to brnę,utwierdzam się,że dobrze wybrałam...Jakie są Wasze odczucia?Miałyście jakieś śmieszne wpadki,np.na anatomii?Jak Wasi nauczyciele akademiccy?Piszcie!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dziewczyny studiujące medycynę....
ja wprawdzie nie lekarski, ale na moim zdrowiu publicznym tez anatomie mialam
pamietam jak przy omawianiu ukladu rozrodczego pan zadal kolezance pytanie o "droge plemnika" dziewczyna opowiada, opowiada, dotarła szczęśliwie do cewki moczowej, a tu pada "no a dalej?" wszyscy TAKIE oczy robimy, a pan ze stoickim spokojem "zeby marnotrastwa nie bylo, droga plemnika powinna sie zakonczyc na spotkaniu z komorka jajowa - prosze kontynuowac..." ![]() no i nie zapomne jak na "dniach otwartych" przed "szpilkami" ktos wyciagnal serce z odcisnietym protektorem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kierunek hmmm, na pewno inny. Zresztą wszystkie kierunki są inne od pozostałych ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korzeni rodzinnych też nie mam. Dostałam sie na medycynę dopiero za 3 razem, takze trochę po przejsciach, ale warto było, warto. ![]() ![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dzięki za adres internetowy i info!A gdzie studiujesz Sylwónio?Podziwiam za wytrwałość no i to,ze godzisz to wszystko.Ja chyba za malo zorganizowana jestem...a Ty jeszcze drugi kierunek.Doceniam...ja nienawidzę chemii,po prostu nie znoszę!!!!Na studiach mialam z nia problemy,ale to juz dawno za mna...Na szczęście.Uporałam sie...Ciesze się,ze odzywaja sie tez ci,ktorzy studiuja kierunki pokrewne!Zapraszam!!!!!A co do pluszowego misia...Ja tez chce!!!!!!!!!!!Nie wiesz Sulwónio czy cos takiego istnieje w łodzi????
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Istnieje przy każdej AM. Natomiast nie wiem czy oddział w Łodzi akurat w tym roku przeprowadza taką akcję, bo to wszystko zależy od ludzi, którzy akurat są w stowarzyszeniu, ale myslę, że powinno być, bo to jedna z najpopularniejszych inicjatyw IFMSA. Inne są mniej spektakularne, ale np zachęcamy ludzi do czytania ulotek od lekarstw, przeprowadzaliśmy akcję Mam Haka na Raka- ze szkoleniami dla licealistów , Światowy Dzień Gruźlicy (edit walki z Gruźlicą, gruźlica sama w sobie nie doczekała się jeszcze własnego święta
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Studiuję w Bydgoszczy. Z chemią to jest tak , ze każdy jest chyba do czegoś innego stworzony ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A teraz proszę, żebyś sama odpowiedziała na pytania , ktore postawiłaś w pierwszym poście, bo ja się tu produkuję i produkuję, a o Tobie nic nie wiem ![]() Pozdrawiam, Sylwia ( nick to wynik zaćmienia umysłowego chyba, więc nie kłopocz się się z jego odmianą ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nawet nie wiecie jak ja wam zazdroszcze!!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jednak ciagle gdzies w srodku tkwi we mnie niespelnione marzenie studiowania medycyny i bycia lekarzem... Nie wiem...moze zwyczajnie nie wierze w swoje sily, ale mierze sily na zamiary i jestem krytyczna wobec siebie...czuje, ze nie mialabym szans ![]() Mialam na roku kolezanke ktora 3 razy zdawala na medycyne i za kazdym razem sie nie dostawala wlasnie przez chemie ![]() Moze ktoras z was moglaby powiedziec jak wyglada egzamin wstepny? czy dlugo trzeba sie przygotowywac? czy chemia jest rzeczywiscie tak trudna? A moze ktoras z Was ma zadania do egz.wstepnego? ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Witam! Mogę dołączyć? Jestem na piątym roku lekarskiego w Krakowie. Wrażenia? Kocham to co robię, ale czasem rzeczywistość mnie przeraża. Bo chyba wszystkie się ze mną zgodzicie, że wybrałyśmy ciężki zawód. Już same studia nie dość, że bardzo trudne, to jeszcze wielokrotnie źle zorganizowane, a dalej też nie lepiej. Na każdym kroku schody. Będziemy harować od rana do nocy za marne grosze, w dodatku bez żadnego szacunku ze strony społeczeństwa. Mam znajomych z różnych kierunków, męża informatyka- start w dorosłe życie mieli dużo prostszy. Ale wystarczy, że wpadnę do szpitala zobaczyć "moje" dzieciaczki i przestaję narzekać, bo uświadamiam sobie, że nie mogłabym robić niczego innego...Coś jest w tym powiedzeniu, że medycyna to nie zawód, to powołanie.
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
do MARTINI BIANCO: jestes na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi tak? mam pyatnie czy zdawalas mature z fizyki na rozszerzonym?? ja b. boje sie fizyki i nie wiem czy chce zdawac a na medycyne to koniecznosc z tego co wiem ;(
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Hej ja studiuję med w Warszawie.Kierunek uwielbiam do uczelni mam natomiast sporo zastrzeżeń dotyczących, pisząc bardzo ogólnie ,sposobu jej funkcjonowania i całej organizacji studiów..
Same studia są bardzo mało intelektualnie rozwijające bo iw większości opierają się o mniej lub bardziej tępe zakuwanie co kreatywności ani zdolności logicznego myślenia zbytnio nie rozwija (a te cechy w pracy lekarza są niezbędne).Medycyna wymaga wielu poświęceń i naprawdę sporej ilości czasu.Większość znanych mi studentów wyznaje zasadę zakuć-zdać-zapomnieć co niestety na wydziale lekarskim się nie sprawdza.Wiedza nie jest nam raz dana z góry (pomijając szczęśliwców z pamięcią absolutną ![]() Mam nadzieję ,ze mi się to uda chociaż już dzisiaj wiem,iż dostanie etatu w kraju,jaki sobie wybrałam łatwe nie będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.cke.edu.pl/index.php?opti...d=10&Itemid=33 Myślę że jeszcze kilka arkuszy można znaleźć na stronach innych uczelni medycznych w dziale Rekrutacja. Czy chemia jest trudna , ciężko mi to obiektywnie ocenić, ale myślę, że jest do nauczenia się, zadania na arkuszach są dość powtarzalne, obejmują kilka działów, które są zawsze, jeśli przerobisz porządnie jakiś dobry zbiór zadań do chemii z liceum, powinnaś sobie poradzić. Dla mnie chemia byla do przejścia, nie wyobrażałam sobie natomiast egzaminu z fizyki, ale jakoś dało radę ![]() Gdybym sie zdecydowała, to zachęcam i już teraz trzymam kciuki ![]() ------- Maestra i agniesia , nie wiem czy tylko ja odniosłam takie wrażenie, ale wydźwięk Waszych postów jest w sumie dość przygnębiający. Wiem, rzeczywistość ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kochana,nie zrazaj sie.Jesli o tym marzysz,to probuj.Co do wymagan egzaminacyjnych to zwróć sie prosze do Sylwóni,bo ja zdawalam wedlug starych zasad.Zdawalam stara mature,a potem egzamin ogolnopolski. rysiuniaaa,zapytaj Sylwónie o ta fizyke,bo ja nie wiem. Agniesiu,nasz przyszly zawod to nie tylko powolanie,ale takze zakon.To pocieszajace,ze sa tacy studenci,ktorzy poszli na te studia,bo naprawde tego chcieli.Ja jestem na etapie farmy.Tak strasznie sie jej boje.Mysle,ze jak juz ja zdam,to nic nie bedzie trudne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
A teraz cos smiesznego...mam kolege w grupie(swoja droga nie wiem jakim cudem jest na 4 roku),bo tylko on potrafi badac brzuch na siedzaco(bada sie na lezaco,dla niewtajemniczonych)Stoimy przy łóżku chorego.Mowimy do pacjenta,ze bedziemy badac mu brzuch,a kolga wyjezdza z tekstem,.."to prosze usiasc"Nam rece opadly.Tylko on kiedy ma zmierzyc cisnienie,mowi do pacjenta:"no to teraz bede panu mierzyl nadcisnienie",tylko on potrafi glukometrem mierzyc cukrzyce)zamiast poziom glukozy we krwi)I tylko on stosuje inhibitory pompy PROTEINOWEJ(zamiast protonowej)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Co do pamięciówy...to chyba na kazdej uczelni...kaza nam sie uczyc wszystkiego,zdanie po zdaniu,slowo po slowie.Na immunologii wymagali tego co pod obrazkami bylo napisane,zreszta nie tylko z tego przedmiotu.Nie wiem jak u Was,ale ja juz nie wiele pamietam z pierwszego,czy drugiego roku.Z anatomii,fizjologii,bioch emii...czasem sama siegam,zeby cos sobie przypomniec.Nie da sie zapamietac wszystkiego.Czasami trzeba z jednej szufladki wyrzycic,zeby zrobic miejsce na nowe...Nie wiem kiedy to sie zmieni.Oczywiscie,wiem gdzie jest sercr,albo watroba,ale piedziesiatego pierwszego odgalezienia tetnicy piersiowej wewnetrznej juz nie pamietam...podobnie z łacina...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pewna mądra Profesor( już świętej pamięci) na początku pierwszego roku popatrzyła na nas siedzących na sali wykładowej z zachwytem w oczach mówiąc: "Jesteście elitą naszego społeczeństwa, inteligentni, wszechstronni, z otwartymi umysłami, pełni zapału. Nawet sobie nie zdajecie sprawy, jak na tych studiach zmarnuje się wasz potencjał". Teraz już rozumiem jej słowa. Cytat:
Ostatnio mięliśmy spotkanie z panią minister Kopacz. Przedstawiła nam swój plan reformy systemu. Chce, żeby szósty rok był jednocześnie stażem i żebyśmy po studiach od razu szli do pracy. chce generalnie tez zreformować cały system nauczania. Brzmiała obiecująco, kwestia tylko czy da radę to wprowadzić w życie... Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Nie da sie zapamietac wszystkiego.Czasami trzeba z jednej szufladki wyrzycic,zeby zrobic miejsce na nowe..
Pewnie.Wiadomym jest przecież ,że nie możliwe jest (pomijam ludzi z nadpamięcią ![]() ![]() Co do pesymistycznego wydzwięku mojego postu..Rzeczywistość jest niestety na dzień dzisiejszy nieciekawa.Uwłaczająco niskie zarobki,trudne warunki pracy (stary sprzęt,kiepska dostępność do nowego),wieczne ,narzucane z góry oszczędzanie na zleconych badaniach,kiepskie perspektywy rozwoju (pozamykane specjalizacje,rządy profesorskiego lobby niedopuszczającego do poszczególnych zabiegów młodych lekarzy,straaasznie mało podyplomówek),nieciekawy wizerunek lekarza wśród społeczeństwa.Pozostaje mieć tylko nadzieję,że gdy ty skończysz studia Sylwónia sytuacja nieco się zmieni..chociażby w dostępie do specjalizacji i zarobkach.I niestety,jak napisałaś "idea" ginie dzięki takim a nie innym warunkom.Dlatego ja wybywam z naszego kraju żeby osiągnąć to,co tu na miejscu raczej możliwe nie będzie... Martini też jestem na etapie farmy ![]() P.S U nas sytuacja na klinikach bywa podobna do tej,którą opisałaś chodziaż ostatnio miałam wyjątkowe szczęscie trafić (uhm po raz pierwszy?) na całkiem fajnych ,potrafiących uczyć asystentów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no ale takie są kulisy medycyny nieludzkiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do kierunku to poczytaj watek "Pytanie o kosmetologie" w dziale Pytania do kosmetyczki ![]() ja rowniez boje sie fizyki, chemii rowniez, choc chyba mniej bo dodatkowo 2 lata z nia obcowalam na studiach ![]() pozdrawiam Martini Bianco: no jednak sie zrazam... ![]() ![]() Poza tym jak juz pisalam, mialam kolezanke, dobra z chemii, uczyla sie do egz. i 3 razy sie nie dostala ![]() Aha! skoro zdawalam nowa mature a nie zdawalam na niej ani chemii ani fizyki (sama biologie) to musialabym w tym roku zdac z tego mature, tak? wtedy moglabym sie starac na AM? I ile przedmiotow poch.fizyki jest w trakcie studiow? ![]() z gory dziekuje za odpowiedz ![]() dzieki za info i pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
[quote=Maripossa;7199088]ja studiuje na uczelni niepanstwowej - nie na AM. wiec cokolwiek bys zdala na tej maturze to by cie przyjeli
![]() Co do kierunku to poczytaj watek "Pytanie o kosmetologie" w dziale Pytania do kosmetyczki ![]() ja rowniez boje sie fizyki, chemii rowniez, choc chyba mniej bo dodatkowo 2 lata z nia obcowalam na studiach ![]() pozdrawiam dziekuje za skierowanie na podobny wątek ![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Niniejszym dołączam do grona wizażowych przyszłych doktórek
![]() Jestem na 3 roku UMed w Łodzi i klapki z oczu spadły mi już w tym roku.. Przeraża mnie beznadzieja pracy lekarza w Polsce ,kiepskie zarobki ,kumoterstwo w staraniach o specjalizację.. Mimo to kocham ten zawód i nie widze się w niczym innym! Chciałabym zrobić speckę z ginekologii i położnictwa ,ale znając życie.. No cóż ,zrobię wszystko co w mojej mocy ![]() Pozdrawiam was znad farmy :/
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Halo!!!!Odświeżam wątek!!!!Gdzie się wszystkie podziałyście,moje drogie koleżanki po fachu?????Jak nastroje przed sesją???
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Koleżanki chyba ostro zakuwają.A mój nastrój przed sesją psuje właściwie jeden przedmiot-farmakologia (praktycznie cały Kostowski+ seminaria i wykłady).Czasu jest bardzo bardzo mało a ponadto mamy jeszcze do zaliczenia internę..Żeby było "łatwiej" ,ostatnie zaliczenie z tego arcyważnego przedmiotu ma miejsce dzień przed sesją (moja uczelnia nigdy nie jest w stanie sprawiedliwie i rozsądnie rozplanować zajęć dla wszystkich grup).Nie wiem w co mam ręce włożyć.
Również życzę powodzenia wszystkim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
maestra,łączę się w bólu...Ja tez muszę wkuć Kostowskiego,łącznie ze spisem treści.Nie żartuję.Prof.lubi rzucić tekstem"prosze powiedziec liczbe od 50 do 100".Mówisz jakąś,a on otwiera na tej stronie i Z tego co tam jest pyta.Więc dobrze było by znać nawet spis treści,ewent wybrac sobie dogodny temat...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
My mamy test wielokrotnego wyboru układany w dużej mierze przez osobę,która nie ma zajęć ze studentami.Pytania są bardzo szczegółowe (okresy biologicznego półtrwania,najmniej popularne działania niepożądane,leki ,których czasami w kostowskim nie uświadczysz.Trudność testu odzwierciedlają niskie progi punktowe.Rekordowy wynosił chyba 25 /100 punktów i bynajmniej nie dlatego,że nikt się nie uczył.Pytania były wzięte z kosmosu..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam super prowadzoną farmakologię- książki jasno określone( Rang i Dale, a na 4 roku- Mutschler) kolosy to testy jednokrotnego wyboru, egzamin receptura plus test, pytania rozsądne. Jeszcze od tego roku katedra wydała własne skrypty, więc nie zostało nic jak tylko siąść i się nauczyć.
![]() Ja w tej sesji też nie mam różowo: zalki z pediatrii, genetyki, chirurgii, egzaminy z: immunologii, okulistyki, neurologii, mikrobiologii ( na szczęście zdałam już zerówkę). Masakra ![]()
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Macie zupełnie inny program.Egzamin z okulistyki ,immunologii i mikrobiologii na 4 roku?Na jakiej uczelni studiujesz jeśli można wiedzieć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, nawet nie wiecie, jak Wam zazdroszczę
![]() Ja już powoli rozglądam się za wyborem kierunku studiów i chyba wybiorę farmację, chociaż tak naprawdę bycie chirurgiem, to moje największe, już od dziecka, marzenie. Boję się po prostu, że nie dam sobie rady z egzaminami, ale z drugiej strony "chcieć to móc". Dla mnie bycie lekarzem byłoby po prostu zaszczytem. Elitarny zawód, a przede wszystkim dla mnie byłoby to spełnienie pragnień i ... powód do dumy (wiem, że to śmieszne). Czas pokaże, jak to będzie u mnie ![]()
![]() |
![]() |
#29 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Jeżeli chirurgia to Twoje wielkie marzenie to ja bym na Twoim miejscu robiła wszystko, żeby się udało! ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
do agnesia-macie mikroby niesamowicie pozno na tych studiach...
Arethaf-więcej wiary w siebie.Z twojego postu wywnioskowałam,że do matury masz jeszcze "trochę" czasu.Jeśli włożysz odpowiednio dużo wysiłku w przygotowania, to na pewno dostaniesz się bez problemu na wymarzony kierunek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.