|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem ze słomiastymi włosami, odrostami..
Witajcie. Mam dosyć długie włosy, niestety przeżywam koszmar po cieniowaniu, które odbyło się X czas temu. Nie polepsza sytuacji bardzo częste i obfite wypadanie włosów, bez bliżej znanej mi przyczyny..
W każdym razie, dopóki zapuściłem włosy by wyglądać już jak człowiek, ustylizować je na naturalne, zaniedbywałem je i były dla mnie udręką. Stosowałem chyba najgorsze szampony z możliwych, które robiły z moimi włosami cuda, pokroju tak falowatych, że wstydziłem się gdziekolwiek wyjść bez kaptura. Przechodząc do sedna rzeczy, czy istnieje dla mnie cień szansy na przywrócenie naturalnego stanu włosów, dopóki nie odrosną na nowo? Jakich szamponów używać? Na co zwracać uwagę w zakładce składników? Czy "chemiczne prostowanie włosów" pomoże i moja niegdyś "grzywka" (dosięgająca mi poza brodę) będzie ładnie prosta, opadająca, bez zaginania się w "rogi"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem ze słomiastymi włosami, odrostami..
Olejowanie wygładza i dociąża włosy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
w pierwszej kolejności - jakiś szampon intensywnie regenerujący (ale niech nie zawiera odżywki!), raz w tygodniu maska na włosy, a tak z 2-3razy w tygodniu jedwab do włosów, żeby już teraz wyglądały na zdrowsze, doraźnie może być nabłyszczacz do włosów i staraj się unikać wszystkiego co niszczy włosy - prostownic, lokówek, suszarek (a jeśli już musisz są takie odżywki, albo pianki do włosów, które chronią je przed paleniem się włosa przy takich katuszach dla włosów).
Tylko takich szamponów intensywnie regenerujących nie można używać zbyt długo i na pewno nie ciągle z jednej firmy - włosy się przyzwyczajają i za bardzo obciążają - mogą się przetłuścić. Możesz też się wspomóc jakimiś lekami: jest tego cała masa - w aptece na pewno Ci coś poradzą. A co do tego wypadania włosów - robiłaś sobie badania krwi? Możesz mieć problemy np. z żelazem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
EDUkator
|
Cytat:
![]() Intensywnie regenerujący, czyli pewnie z silikonami. Szampon ma myć, a nie regenerować. A jedwab z alkoholem też pewnie. W pierwszej kolejności to zapoznaj się w podwieszonymi wątkami i blogami włosomaniaczek, np. http://anwena.blogspot.com/
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Szampon nie wystarczy. Tak jak koleżanka wyżej napisała szampon ma myć. Najlepiej jak jest delikatny. Do do jedwabiu - nie każdy ma alkohol. Na przykład ten z Mariona nie ma
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Tak, tak, tak - blog anwen jest niezastąpiony dla początkujących
![]()
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poza tym, to faceci raczej nie używają prostownic i lokówek ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Na wypadanie mogą pomóc wcierki, oleje m.in. hinduskie z ziołami, suplementy. Tyle, że tutaj na dwoje babka wróżyła i to, co ma pomóc czasem nasila wypadanie, bo za bardzo drażni cebulki albo obciąża. Dużo zależy też od przyczyny wypadania. Cytat:
Co do szamponów, to każdemu służy co innego. Jednym dziecięce (minusem jest, że mogą robić kołtuna), innym najprostsze np Barwa, innym silikonowe a jeszcze inni mogą myć włosy samą odżywką (ale to raczej nie przejdzie przy przetłuszczającej się skórze głowy). Dobre opinie ma Alterra z Rossmana, możesz od niej zacząć. Większe znaczenie powinna mieć odżywka i tutaj raczej nie wystarczy jedna. Włosy potrzebują różnych składników i tak w wielkim skrócie, to przyda Ci się coś nawilżającego, coś proteinowego, może być coś emolientowego (tłuszczowego). Edytowane przez chimay Czas edycji: 2012-10-24 o 11:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jednym słowem - totalna klapa, że używałem szamponu jakiego używałem, przez co niejednokrotnie chciałem pozbawić się włosów. Teraz nawet o tym nie myślę, ale widać i czuć efekt pozostały po tych udrękach. Edytowane przez Poganin Czas edycji: 2012-10-24 o 16:09 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja bym jednak radziła olejowanie i ew. laminowanie żelatyną, są to metody dość proste i tanie - nie trzeba od razu kupowac najdroższego oleju, wystarczy spróbować jakimś kuchennym nawet.
Co do odżywek, to one niestety straciłam do nich zaufanie, po tym jak zauważyłam, że bez odżywek moje włosy maja się lepiej niż z. Najlepiej wybierać takie bez alkoholu, silikonu i parabenów, tylko trudno znaleźć. Wg mnie długoterminowo poprawia stan włosów natłuszczanie olejami, a silikony są dobre doraźnie i lepiej z nimi nie przesadzać. Dobrze mieć w domu coś "na wszelki wypadek" z silikonami, kiedy np. chcesz łatwo rozczesać włosy, a są sianowate albo kiedy szczególnie ci zależy na porządnym wyglądzie włosów. Ja obecnie mam Elseve taką "kurację" błyskawiczną - tak naprawde to jest balsam, nakładasz i od razu spłukujesz. Zawiera silikony i skrobię, więc od razu wygładza włosy, różnica jest duża, ale tak naprawdę na kondycję włosów nie wpływa, więc żadną kuracją ani odżywką nie jest. Mógłbyś też spróbowac kosmetyków do włosów kręconych, one mają takie działanie, które zapobiega puszeniu i sprawia, że włosy wyglądają porządniej. Co do chaosu po wstaniu, to może wynikać z samego rodzaju twoich włosów, jeśli są sztywne to mogą się odkształcać przy spaniu. Trzeba by je trochę zwilżyć wodą lub odżywką w rozpylaczu i przyczesać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-oleje i laminowanie - dla jednych włosów to podstawa, dla innych dodatek, dla jeszcze innych zawracanie gitary. Gdybym ja zrezygnowała z odżywek na rzecz olejów i laminowania, to miałabym kopkę siana na Saharze. A to dlatego, że moje włosy lubią dużo nawilżaczy, a oleje nie są w stanie im tego dać, bo nie nawilżają. Owszem, można robić psikacz z gliceryną czy aloesem pod olej, ale jakby nie było to już jakaś odżywka. -odżywki - u mnie to podstawa, bo dają mi zróżnicowanie pielęgnacji -silikony, alkohol, parabeny - silikony mogą pomóc albo i nie, samemu trzeba zaobserwować jak włosy na nie reagują. Alkohol wysusza, ale nie u każdego będzie to robił tak samo, dlatego wielu osobom pasuje Alterra, która daje spirytem na kilometr ![]() No i to w sumie tyle z moich spostrzeżeń ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Na to wychodzi, że każdy ma inne włosy...
Parabeny są drażniące i mogą działać negatywnie na skórę oraz uczulać. Ja oprócz tego nie lubię w ogóle pochodnych ropy naftowej np. wazeliny, olejów mineralnych. Po nałożeniu niby fajnie a potem puszy. Masz rację, że mam specyficzne podejście, a le w sumie ty też. Może jak każda napisze co od siebie, to Poganin wybierze sposób, który najbardziej się będzie nadawał do jego włosów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
szczerze miałam ten sam problem ;/ najlepiej na długie włosy zrobić sobie naturalną odżywko-maseczkę upiąć włosy w koński ogon , rozczesać, w czasie tych czynności nie podgrzewa ci się oliwa z oliwek w garnuszku ( na grube, gęste i bardzooo długie włoski ok 2 łyżeczki, na normalne myślę że w zupełności 1 łyżeczka wystarczy, może ciutkę więcej) , gdy oliwa będzie ciepła, przelej trochę na dłoń i przejedź nia po kitce, przeczesz ją palcami, i powtórz to kilka razy (aż wszystko z garnuszka zniknie) . POD ŻADNYM pozorem nie wcieraj ani nie smaruj oliwą włosów u nasady ani przy samej głowie, gdyż po tym włosy są straszliwie tłuste i nie do okiełznania. ja osobiście myłam po takim czymś włosy 6 dni, i nadal się przetłuszczały. Wracając do zabiegu.... gdy skończysz wcieranie w kitke oliwy, zwiń ją w koka, zawiń głowę w siatkę, następnie w ręcznik i trzymaj tak jak najdłużej. Najlepiej 1-1.5 godziny, nawet dłużej. Efekt: gładkie, w pełni odżywione (naturalnie), miękkie i elastyczne włosy. Stosuj coś takiego raz w tygodniu najlepiej w weekend. Spłukuj to gorącą wodą i umyj głowę dwa razy. Gdy skończysz myć głowę po zabiegu, zlej ją wręcz lodowatą wodą, gdyż najpierw zlejesz ją gorącą pory na głowie i naczynka sie otwierają i poszerzają ( co powoduje wypadanie włosów) a gdy zlejesz na końcu zimna wodą powrotnie się zamykają. powodzenia
unikaj suszarek itp. one wysuszaja maksymalnie włosy, niszczą je, łamią i rozdwają końcówki. jak już "musisz" użyć tego typu sprzętu to kup sobie specjalny specyfik który chroni włosy przed nadmiernym ciepłem i wysoką temperaturą. powodzenia ! ja stawiam ny wysokowartościowe produktu wyłącznie naturalne, lub zawierające przeważnie składniki pochodzenia naturalnego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj, potwierdzam całkowicie. Niesamowicie się zawiodłam, że laminowanie nie wniosło nic do moich włosów, przed i po wyglądały tak samo. Nie ukrywam, że miałam wielkie oczekiwania wobec laminowania, miała być gładka tafla, miał być efekt wow, a wyszło jak zawsze, kiedy spodziewam się najwięcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo oleje - nie zmieniają moich włosów diametralnie, ale widze, że działąją skuteczniej niż odżywki i bez efektów ubocznych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Właśnie, chłopakom się zazwyczaj nie chce tak bawić. Ja bym ci radziła po prostu używać jakiejś nawilżającej maski po myciu (np. Kallos latte) a potem jakiś silikon/jedwab na końce. Wydaje mi się, że Twoje włosy są przesuszone. Możesz jeszcze przyjmować jakieś suplementy (pić pokrzywę, łykać silicę, CP).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Każda ma swoje sposoby - ja napisałam, co ja robiłam i co mi pomogło
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Nikogo nie linczowałem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
A polecicie jakieś szampony? Po jednym mam szopę na głowie, po drugim znacznie mniejszą i estetyczniejszą. Niestety, myję się już z miesiąc tym samym i zaczynam mieć łupież..
PS. Pomożecie? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=656032 Edytowane przez Poganin Czas edycji: 2012-11-09 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
A coś naturalnego? Szampony to wytwór chemiczny, doszedłem do wniosku że poczekam aż odrosną mi włosy i będę o nie dbał tak, jak natura nakazuje, nie koncerny które co miesiąc wystawiają na rynek nowy rodzaj szamponu, do którego kupna wymusza ten poprzedni (i tak kręci się rynek).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=52254 -płukanki ziołowe pogłębiające kolor. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=46704 - o nafcie kosmetycznej. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=49318 - jeszcze raz o nafcie. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=%BF%F3%B3tka - i jeszcze raz o niej. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=55478 - o piwie i jego właściwościach. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=%BF%F3%B3tka - aby szybciej rosły. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=%BF%F3%B3tka - o żółtku. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=jajecznica - o maseczkach jajecznych. "Tonik wzmacniający włosy": Weź łyżeczkę miodu, 1/4 litra wody destylowanej oraz łyżeczkę octu. Rozpuść miód w wodzie destylowanej, dodaj ocet. Tonik wetrzyj w umyte włosy, a po kwadransie spłucz. Podobno na syche i zniszczone włosy są dobre szampony dla małych dzieci. Moja kumpela używa i ma miękkie, delikatne i "ujarzmione" włoski. Poszukaj, poczytaj. Wizaż nie gryzie, i google raczej tez nie ![]() ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Aah zapomniałam dodać że ja używam maseczki z oliwy z oliwek, i jestem bardzo zadowolona ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie testowałam tego sposobu, bo szampony z SLES w zupełności mi wystarczają i krzywdy nie robią. Ewentualnie jakbyś chciał jednak przetestować jakiś szampon, ale z łagodnymi detergentami i dużą ilością ziół, to polecam rosyjską serię Natura Siberica. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.