Węglowodany proste Vs Węglowodany złożone - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-12, 00:25   #1
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Węglowodany proste Vs Węglowodany złożone

Węglowodany proste Vs Węglowodany złożone

Często czyta się rady dotyczące węglowodanów, np. żeby unikać prostych a zastąpić je złożonymi bo mają niższe IG, uwalniają się dłużej itd...czy te rady są słuszne?

Zweryfikujmy to.

Kiedy zaczyna się znajomość,na początku wypadało by się przedstawić i opowiedzieć coś o sobie. Nie będę wiec odstawał od tej zasady i przedstawię Wam węglowodany proste i złożone.

Najpierw ogólnie o węglowodanach.
W skład tych związków jakimi są węglowodany wchodzą atomy: węgla, tlenu i wodoru.
Węglowodany z środowisku są rozpowszechnione w roślinach jak i w zwierzętach. Odgrywają różne role, najczęściej strukturalną i metaboliczną.

Ogólne funkcje węglowodanów:
zapasowe
transportowa
budulcowa
wchodzą w skład DNA i RNA
hamują krzepnięcie krwi
Są materiałem energetycznym i odżywczym

Węglowodany dzielimy na:
Monosacharydy
Disacharydy
Oligosacharydy
Polisacharydy.

Węglowodany proste:

Inaczej monosacharydy. Monosacharydy nie ulegają dalszej hydrolizie.
Ważniejsze monosacharydy:
Triozy
Tetrozy
Pentozy
Heksozy

Chyba najbardziej będą nas interesowały monosacharydy z grupy heksozy:

Glukoza
Fruktoza
Galaktoza

Główne funkcje monosacharydów w organizmie:
1) Kondensacja monosacharydów do polisacharydów w celu odłożenia ich w celu energetycznym.(Glikogen)
2) Monosacharydy wchodzą w skład związków(np. aminocukry) potrzebnych do budowy specjalnych składników komórki.
3) Dostarczanie komórce paliwa.

Węglowodany złożone:

Węglowodany złożone inaczej nazywane polisacharydami .Są to skondensowane monosacharydy.
Główne funkcje polisacharydów w naturze(nie tylko w organizmie człowieka): Zapasowe i Strukturalne.

Ważniejsze polisacharydy:
Skrobia
Glikogen
Błonnik

Teraz zajmijmy się trawieniem tych związków.
Amylazy, enzymy trawiące węglowodany, hydrolizują węglowodany złożone do oligosacharydów( też złożone ale zawierają 10 lub mniej jednostek monosacharydowych) a następnie do di- i monosacharydów.
Wchłanianie monosacharydów następuję w jelicie poprzez transport aktywny(białko transportujące SGLT 1)
i transport nieaktywny czyli poprzez dyfuzję.

Zapoznaliśmy się troszkę z naszymi węglowodanami, czas na wyciągnięcie ważniejszych wniosków.
Węglowodany proste w organizmie człowieka są wykorzystywane jako paliwo, składniki wyspecjalizowanych związków(aminocukry) lub są kondensowane do polisacharydów i odkładane jako zapas energii. Ten polisacharyd to glikogen. Tylko pod taką postacią węglowodany złożone występują w ciele człowieka.
U roślin polisacharydy mają funkcje zapasowe jak i strukturalne.

Źródła:
-Biochemia Harpera,Rozdz. 14. Węglowodany o znaczeniu fizjologicznym, str 139, Rozdz. 43. Żywienie, trawienie i wchłanianie, str 578

- Postawy biochemii, Jarzy Kączkowski, Rozdz. 10. Monosacharydy i ich przemiany, str 270, Rozdz 11. Sacharydy złożone - oligo- i polisacharydy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glowodany
Przejdźmy teraz do weryfikowania rady: zastąp węglowodany proste, złożonymi.

Głównym argumentem za spożywaniem węglowodanów złożonych jest to że mają niskie IG i nie wywołują takich skoków insuliny jak węglowodany proste.
Definicje IG mamy tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Indeks_glikemiczny

Również musimy zapoznać się z indeksem insulinowym:

http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index

Indeks glikemiczny jest powiązany z indeksem insulinowym jak widać w tym badaniu:

http://www.ajcn.org/content/66/5/1264.full.pdf+html

Jest zauważalna relacja między stężeniem glukozy w krwi a sekrecją insuliny mimo to jest parę haczyków.

Zacznijmy od owoców. Większość owców ma niski lub średni indeks glikemiczny jak widać na tych tabelach:

http://dietamm.com/indeks-glikemiczny

http://www.dobradieta.pl/ig.php

Sama fruktoza ma 20, czyli jest zaliczana do produktów o niskim IG.

Dlaczego fruktoza ma takie niskie IG?

SPOŻYWANIE DUŻYCH ILOŚCI FRUKTOZY MA GŁĘBOKIE KONSEKWENCJE METABOLICZNE

"Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie znaczniej szybciej aniżeli glukoza. Jest to spowodowane tym, że omija ona etap w metabolizmie glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę, który jest etapem regulacyjnym. To pozwala na "zalanie" przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie i taką ich stymulację, że następuję wzmożona synteza kwasów tłuszczowych i wzmożone wydzielanie VLDL. To z kolei może zwiększać stężenie triacylogliceroli w surowicy krwi i zwiększać stężenie cholesterolu LDL.
W wątrobie, nerkach i jelicie występuje swoista kinaza- fruktokinaza, która katalizuję fosforylację fruktozy do fruktozo-1-fosforanu. Enzym ten nie działa na glukozę i - w odróżnieniu od glukokinazy jego aktywność nie ulega zmianie pod wpływem głodzenia albo insuliny; to wyjaśnia, dlaczego fruktoza znika z krwi chorych na cukrzycę z normalną szybkością...."

Źródło: Biochemia Harpera, Rozdz. 21 Szlak pentozofosforanowy oraz inne szlaki przemiany heksoz, str 223.

Powszechne diety i węglowodany.

Przeglądając różne fora i jadłospisy ludzi którzy chcę za wszelką cenę schudnąć lub utrzymać wagę w ich diecie górują węglowodany. Już od rana mleko + płatki musli, owsianki, chleby pełnoziarniste...bo przecież węglowodany dają nam energie...tłuszczę przecież też nam dają energie a podczas redukcji i utrzymania musimy zadbać by właśnie nasz organizm spalał tłuszcze jako źródło energii. (co i jak wykorzystujemy jako paliwo metaboliczne szykuję jako kolejny temat na moim blogu)
W przypadku tych ludzi którzy chcą schudnąć i od rana jedzą węglowodany złożone, organizm by je spożytkować musi najpierw strawić je do węglowodanów prostych, następnie wzrośnie stężenie glukozy w krwi. Reakcją na zwiększony poziom glukozy w krwi jest produkcja i sekrecja insuliny.
Teraz pytanie: jakie mechanizmy za sobą ciągnie sekrecja insuliny?
Odp.:Bardzo wiele ale my się skupimy na 2 mechanizmach: LIPOLIZA i LIPOGENEZA.

LIPOLIZA i LIPOGENEZA.

Lipoliza: ogólna definicja:

Lipoliza – proces rozkładu hydrolitycznego triacyloglicerolu (trójglicerydu) w tkance tłuszczowej prowadzący do powstania kwasów tłuszczowych i glicerolu, które uwolnione do krwiobiegu, wychwytywane są przez większość tkanek (z wyjątkiem mózgu i erytrocytów) i estryfikowane do acylogliceroli lub utleniane jako główne źródło energetyczne do dwutlenku węgla i wody.

i teraz co powoduję insulina:

W ten sposób hormony: adrenalina, noradrenalina, glukagon i adrenokortykotropina indukują lipolizę, natomiast insulina hamuje lipolizę

Źródło:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lipoliza

Lipogeneza:

Lipogeneza to synteza tłuszczu, która zachodzi w komórkach tkanki tłuszczowej i wątroby. Najważniejszymi składnikami tłuszczu są kwasy tłuszczowe. Ich produkcja przebiega także w gruczole sutkowym, nerkach, mózgu i płucach przy udziale cytoplazmatycznego konglomeratu enzymów o zbiorczej nazwie: syntaza kwasów tłuszczowych, który potrafi katalizować w jednym ciągu 7 reakcji.

i teraz co powoduję insulina:

Insulina - hormon trzustkowy, wzmaga lipogenezę przez zwiększenie aktywności karboksylazy acetylo-CoA, a także nasilenie transportu cukru - glukozy z krwi do komórek. Glukoza jest metabolizowana do znanego już acetylo-CoA. Dzięki temu organizm potrafi zamieniać nadmiar cukrów w tłuszcz.

Źróło:

http://mpancz.webpark.pl/biochlipo.php

Teraz zacytuję Biochemie Harpera: Stan odżywienia reguluję lipogenezę, Rozdz. 23 str. 245

"Wiele zwierząt magazynuje nadmiar węglowodanów w postaci tłuszczu, aby przetrwać okresy niedoboru kalorycznego, takie jak głód, hibernacja, oraz aby zagwarantować sobie dostarczenie użytecznej energii pomiędzy posiłkami, co dotyczy zwierząt-także człowieka-spożywających pokarm w formie oddzielonych w czasie....Stan odżywiania organizmu jest głównym czynnikiem regulującym szybkość lipogeneze. I tak, szybkość ta jest większa u dobrze odżywiającego się zwierzącia, którego dieta zawiera dużo węglowodanów. Zmniejsza się w a)warunkach ograniczonego dostarczania pokarmu, b) diety bogatotłuszczowej c) lub gdy występuję niedobór insuliny, jak to jest w przypadku cukrzycy...."

Teraz proszę pomyślcie, ile macie węglowodanów w diecie i ile razy i przez jaki okres dnia wywołujecie sekrecje insuliny? Ile razy dziennie zjadacie chleb, bułki, płatki, musli, owsianki, owoce, napoje owocowe i inne produkty zawierające dużą ilość węglowodanów? Tyle razy wywołujecie gromadzenie tłuszczy i tyle razy blokujecie spalanie tłuszczy. To nic że są to węglowodany złożone, organizm i tak musi je zamienić na ww proste które wywołają odpowiedz insuliny.

Pytanie teraz nie nie ma formy, które węglowodany są lepsze złożone czy proste? tylko ile ich potrzebujemy by organizm dobrze funkcjonował a nie blokował lipolizy i b-oksydacji kwasów tłuszczowych jako źródło energii.

Na tym zakończę ten temat, wrócę do niego prawdopodobnie w przyszłym temacie który napiszę już wkrótce:

Źródła energii, czym komórki są zasilane. Czy jest coś takiego jak preferowane paliwo komórkowe?
Co różne organy wykorzystują jako paliwo?

Pozdrawiam.

Edo Ergo Sum, Artur. S

http://edoergosumblog.blogspot.com/2...glowodany.html
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 10:09   #2
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82
Dot.: Węglowodany proste Vs Węglowodany złożone

Izuś podwieś temat
Stary 2011-02-12, 18:47   #3
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Napisane przez Mini82 Pokaż wiadomość
Izuś podwieś temat
Byłbym wdzięczny
Stary 2011-02-14, 22:45   #4
LyraBea
Zakorzenienie

GG do LyraBea

Z wielkim zaciekawieniem przeczytałam rozpoczęty tu wątek. Bardzo często jest tak, że szukając diety odchudzającej, bądź też stosując metodę MŻ, tak naprawdę działamy na oślep. A to ważne żeby nie tylko "uprawiać dietę", ale też mieć pojęcie, jak poszczególne składniki odżywcze działają na nasz metabolizm.
Moja dieta (widać po opisie jaka, nie do końca aprobowana przez dietetyków) na początku bardzo drastycznie przycięła węglowodany i tłuszcze, ale dzięki temu szybko i sprawnie osiągnęłam cel. W III etapie diety powoli zaczęłam wprowadzać "zdrowe węgle" i tłuszcze. Minęło co prawda dopiero kilka miesięcy od czasu uzyskania upragnionej wagi, ale póki co, ładnie trzyma się w miejscu. A dzięki takim artykułom jak ten, upewniam się w przekonaniu, że nauczyłam się mądrze odżywiać. Dawniej węglowodany były podstawą mojej diety. Wchodziły w skład każdego posiłku. Teraz są dni, gdy węglowodany ograniczają się do śladowych ilości w porcji 2 łyżek otrąb i tych w porcjach protein, a przez większość tygodnia pojawiają się w jednym, dwóch posiłkach dziennie (pieczywo pełnoziarniste na śniadanie czy makaron, ryż na obiad) Ogólnie staram się trzymać zasady, że po obiedzie już skupiać się na posiłkach białkowych, rezygnując z dań bogatych w węglowodany. I tym sposobem nawet jeśli po tzw. 20-tej czuję się głodna, nie odmawiam sobie posiłku. Jednak zawsze jest to twarożek doprawiony ziołami czy z wkładką wędlinki, jajka lub szczypiorkiem.
Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
Kiedy zaczyna się znajomość,na początku wypadało by się przedstawić i opowiedzieć coś o sobie. Nie będę wiec odstawał od tej zasady i przedstawię Wam węglowodany proste i złożone.
(...)
Pozdrawiam.

Edo Ergo Sum, Artur. S
Byłam ciekawa bardzo formy przedstawienia siebie oraz tego, co autor postu ma do powiedzenia o sobie...bo tak ładnie się zaczęło, a tu tylko (a może aż) na węglowodanach stanęło...
Pozdrawiam
LyraBea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 09:04   #5
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Napisane przez LyraBea Pokaż wiadomość
Z wielkim zaciekawieniem przeczytałam rozpoczęty tu wątek. Bardzo często jest tak, że szukając diety odchudzającej, bądź też stosując metodę MŻ, tak naprawdę działamy na oślep. A to ważne żeby nie tylko "uprawiać dietę", ale też mieć pojęcie, jak poszczególne składniki odżywcze działają na nasz metabolizm.
Moja dieta (widać po opisie jaka, nie do końca aprobowana przez dietetyków) na początku bardzo drastycznie przycięła węglowodany i tłuszcze, ale dzięki temu szybko i sprawnie osiągnęłam cel. W III etapie diety powoli zaczęłam wprowadzać "zdrowe węgle" i tłuszcze. Minęło co prawda dopiero kilka miesięcy od czasu uzyskania upragnionej wagi, ale póki co, ładnie trzyma się w miejscu. A dzięki takim artykułom jak ten, upewniam się w przekonaniu, że nauczyłam się mądrze odżywiać. Dawniej węglowodany były podstawą mojej diety. Wchodziły w skład każdego posiłku. Teraz są dni, gdy węglowodany ograniczają się do śladowych ilości w porcji 2 łyżek otrąb i tych w porcjach protein, a przez większość tygodnia pojawiają się w jednym, dwóch posiłkach dziennie (pieczywo pełnoziarniste na śniadanie czy makaron, ryż na obiad) Ogólnie staram się trzymać zasady, że po obiedzie już skupiać się na posiłkach białkowych, rezygnując z dań bogatych w węglowodany. I tym sposobem nawet jeśli po tzw. 20-tej czuję się głodna, nie odmawiam sobie posiłku. Jednak zawsze jest to twarożek doprawiony ziołami czy z wkładką wędlinki, jajka lub szczypiorkiem.

Byłam ciekawa bardzo formy przedstawienia siebie oraz tego, co autor postu ma do powiedzenia o sobie...bo tak ładnie się zaczęło, a tu tylko (a może aż) na węglowodanach stanęło...
Pozdrawiam

Cieszę się że ten wpis Ci się spodobał i cieszę się że w końcu ogarnełaś o co biega w żywieniu i redukcji

Nie no o sobie nie będę nic pisał
Stary 2011-02-16, 09:51   #6
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Napisane przez Edo_ergo_sum
(...)
Pozdrawiam.

Edo Ergo Sum, Artur. S

Ja również po przeczytaniu wstępu Twojego postu pomyślałam, że napiszesz coś więcej o sobie
A poza tym artykuł bardzo ciekawy ,czekamy na więcej
Redukcja mnie raczej nie interesuje, ale fajnie jest zawsze dowiedzieć się czegoś nowego

Edytowane przez teczowa dlolinka 21
Czas edycji: 2011-02-16 o 09:53
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 11:05   #7
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Napisane przez Edo_ergo_sum
(...)
Pozdrawiam.

Edo Ergo Sum, Artur. S

Ja również po przeczytaniu wstępu Twojego postu pomyślałam, że napiszesz coś więcej o sobie
A poza tym artykuł bardzo ciekawy ,czekamy na więcej
Redukcja mnie raczej nie interesuje, ale fajnie jest zawsze dowiedzieć się czegoś nowego
Senkju

Teraz właśnie siadam do gromadzenia materiałów, miałem napisać inny temat ale postanowiłem zebrać wszystko do kupy i zrobić coś wielkiego i konkretnego
Stary 2011-02-16, 14:07   #8
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

No fajnie by było, gdybyś napisał coś o sobie jednak Wiarygodność by wzrosła

A ja bym chętnie zobaczyła artykuł rozwiewający moje wątpliwości dot. diety białkowej i jej wpływu na zdrowie (straszą nerkami i wątrobą głównie, no i ketozą), bo jestem na dukanie i co rusz widzę jakieś teksty krytykujące spożywanie dużej ilości białej i małej węglowodanów. Może skrobniesz coś takiego?

Temat mogę podwiesić, ale nie wiem czy to taki dobry pomysł, bo jak będziesz wrzucał kolejne, to miejsca na podwieszanie nie starczy No i nie ja rządzę na Dietetyce...

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2011-02-16 o 14:08
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 22:50   #9
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
No fajnie by było, gdybyś napisał coś o sobie jednak Wiarygodność by wzrosła

A ja bym chętnie zobaczyła artykuł rozwiewający moje wątpliwości dot. diety białkowej i jej wpływu na zdrowie (straszą nerkami i wątrobą głównie, no i ketozą), bo jestem na dukanie i co rusz widzę jakieś teksty krytykujące spożywanie dużej ilości białej i małej węglowodanów. Może skrobniesz coś takiego?

Temat mogę podwiesić, ale nie wiem czy to taki dobry pomysł, bo jak będziesz wrzucał kolejne, to miejsca na podwieszanie nie starczy No i nie ja rządzę na Dietetyce...
Dzieńdobry mam na imię Artur mam 22 lata mam dziewczynę i 2 letniego Syna foty można zobaczyć na profilu
dietetyką interesuję się chyba od 4 lat a może dłużej straciłem rachubę czasu. od prawie 7 lat jestem na emigracji i bardzo intensywnie myśle i działam by powrócić do Naszego pięknego kraju. Lubie dobrze zdrowo zjeść, kino akcji, książki popularnonaukowe, moim marzeniem jest przejechać się trans-syberią i zwiedzić wszystkie kraje słowiańskie i dalekiego wschodu.
Wystarczająco się przedstawiłem ?

Co do białek pisałem tutaj:

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...8&postcount=46

Jak patrzę na PubMedzie diety wysokie w białko zawszę są kojarzone z lepszymi wynikami.
Zbieram materiały na kolejny temat gdzie i opiszę też rzeczy które tutaj opisałem i znacznie więcej, więc jak przyszły temat się spodoba to wtedy bedzie można pomyśleć o podwieszaniu
W przyszłym temacie rozliczę się ze współczesną wiedzą na temat tycia i odchudzania

Edytowane przez Edo_ergo_sum
Czas edycji: 2011-02-16 o 23:08
Stary 2011-02-17, 13:06   #10
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
A ja bym chętnie zobaczyła artykuł rozwiewający moje wątpliwości dot. diety białkowej i jej wpływu na zdrowie (straszą nerkami i wątrobą głównie, no i ketozą),
Co do ketozy wyczytałem w książce że nie niszczy nerek itd, autor powołuję się na te badania:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6865776

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/1/1/2
Stary 2011-02-17, 20:35   #11
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

dlaczego niby ketoza mialaby niszczyc nerki ...?

dodajmy ze ketoze nie mamy tylko jako produktu ubocznego w glodówkach
ale np. swiadomie do niej dazymy np. ja na CKD. Od wczoraj znow w ketozie, humor rewelacyjny, sila nie spadla ( wrecz przeciwnie bo na suwnicy dzis poszlo 60 kg bezproblemowo) samopoczucie pozytywne. Gorzej u mnie w dzien po ladowaniu weglowodanami. Placze, wkurzam sie i ogolnie mam napięcie ( przedketozowe?)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-18, 22:56   #12
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:

ale np. swiadomie do niej dazymy np. ja na CKD. Od wczoraj znow w ketozie, humor rewelacyjny, sila nie spadla ( wrecz przeciwnie bo na suwnicy dzis poszlo 60 kg bezproblemowo) samopoczucie pozytywne. Gorzej u mnie w dzien po ladowaniu weglowodanami. Placze, wkurzam sie i ogolnie mam napięcie ( przedketozowe?)
Wiesz jak to krytycy wszystkiego się czepiają.
U mnie właśnie najlepsze treningi wychodzą na czczo a po węglach puchne jak koks
Stary 2011-02-18, 23:26   #13
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:

Pewnie jak jesteś odzwyczajona od węglowodanów, to nagle podana ich większa ilość powoduje rozdrażnienie... Na tej samej zasadzie, co małe dzieci są nerwowe, płaczliwe itp jeśli daje im się za dużo cukru
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 00:24   #14
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Pewnie jak jesteś odzwyczajona od węglowodanów, to nagle podana ich większa ilość powoduje rozdrażnienie... Na tej samej zasadzie, co małe dzieci są nerwowe, płaczliwe itp jeśli daje im się za dużo cukru
Właśnie te przejście....u niektórych jest dosyć drażniące...to pewnie jak na detoksie z narkotyków. Niektórzy tryskają energią od zaraz po przejściu na LC, niektórzy muszą poczekać parę dni.
Stary 2011-02-19, 00:29   #15
jo_anna1990
Przyczajenie

Edo_ergo_sum, widzę że intensywnie propagujesz diete niskowęglowodanową jednakże, jasne że większość komórek może przestawiać się na "tryb tłuszczowy" tylko czy konieczność uaktywnienia alternatywnych szlaków metabolicznych nie jest dla organizmu w pewnym sensie "zakładaniem majtek przez głowę"? Redukcja ilosci weglowodanow wymusza korzystanie z innych zrodel energii - pokarmów wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych bogatych w homocysteinę, która jak obecnie wiadomo stanowi czynnik sprzyjający miazdzycy, zakrzepom i udarowi mozgu. Pomijając ludzi o naprawdę duzej aktywności fizycznej, czy "przeciętnemu Kowalskiemu" taka dieta bedzie służyc?
jo_anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-19, 00:43   #16
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Napisane przez jo_anna1990 Pokaż wiadomość
Edo_ergo_sum, widzę że intensywnie propagujesz diete niskowęglowodanową jednakże, jasne że większość komórek może przestawiać się na "tryb tłuszczowy" tylko czy konieczność uaktywnienia alternatywnych szlaków metabolicznych nie jest dla organizmu w pewnym sensie "zakładaniem majtek przez głowę"? Redukcja ilosci weglowodanow wymusza korzystanie z innych zrodel energii - pokarmów wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych bogatych w homocysteinę, która jak obecnie wiadomo stanowi czynnik sprzyjający miazdzycy, zakrzepom i udarowi mozgu. Pomijając ludzi o naprawdę duzej aktywności fizycznej, czy "przeciętnemu Kowalskiemu" taka dieta bedzie służyc?
Asiu, ja do diet nisko-węglowodanowych doszedłem poprzez badania, przeszukiwanie różnych badań, artykułów, książek itd.
Jutro ukończę kolejny wpis gdzie bedziesz miała kolejne badania do których dam linka i bedziesz mogła sama sobie przeczytać całość i wyciągnąć wnioski i odp na swoje pytania
Pozdrawiam
Stary 2011-02-19, 19:18   #17
jo_anna1990
Przyczajenie

Przeczytałam Twój wpis i ponawiam pytanie o zastosowanie takiej diety w codziennym życiu? I co z preferowanym paliwem komorkowym? Jeśli chodzi o samo chudnięcie, to być może kluczową sprawą jest właśnie utrata wody - "Po 12 miesiącach różnice w obydwu dietach się wyrównały.". Różnice w kaloriach wbrew pozorom mogą być nieznaczne - dieta wysokotłuszczowa paradoksalnie niekoniecznie bedzie rowniez wysokokaloryczna, w koncu "ile mozna" A i przy nadmiarze nie jest tak że tłuszcz się nie magazynuje; beta oksydacja również prowadzi do magazynowania triacylogliceroli; wprawdzie estryfikacja zależy od metabolizmu węglowodanów stanowiących źródło DHAP ale żeby do tego nie dopuścić należałoby zlikwidować węglowodany do zera, co jest mało prawdopodobne
Stary 2011-02-19, 19:31   #18
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Przeczytałam Twój wpis i ponawiam pytanie o zastosowanie takiej diety w codziennym życiu? I co z preferowanym paliwem komorkowym? Jeśli chodzi o samo chudnięcie, to być może kluczową sprawą jest właśnie utrata wody - "Po 12 miesiącach różnice w obydwu dietach się wyrównały.". Różnice w kaloriach wbrew pozorom mogą być nieznaczne - dieta wysokotłuszczowa paradoksalnie niekoniecznie bedzie rowniez wysokokaloryczna, w koncu "ile mozna" A i przy nadmiarze nie jest tak że tłuszcz się nie magazynuje; beta oksydacja również prowadzi do magazynowania triacylogliceroli; wprawdzie estryfikacja zależy od metabolizmu węglowodanów stanowiących źródło DHAP ale żeby do tego nie dopuścić należałoby zlikwidować węglowodany do zera, co jest mało prawdopodobne
Nie ma takiego czegoś jak preferowane paliwo.
To zależy jak dieta jest prowadzona, to że po 12 miesiącach się wyrównało, można zaleźć wiele diet gdzie nie obniżano kalorii tylko ww i zawsze korzyść jest na LC.
Sorry już mi mózg dziś nie pracuję za dużo myślałem.
Zadaj konkretne pytania.
Chodzi Ci o glecyroneogeneze?
Jest wielu ludzi na niski węglach w codziennym życiu, stosują ją lata.
Stary 2011-02-19, 19:41   #19
jo_anna1990
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
Chodzi Ci o glecyroneogeneze?
A co to jest? chodzi mi o to że nadmiar spożywanych tłuszczów również jest magazynowany.
A więc pytania:
1. Jakie korzyści przynosi taka dieta w porównaniu ze ZRÓWNOWAŻONĄ dietą gdzie mamy te rekomendowane 50-60% węglowodanów?
2. Jakie efekty uboczne może powodować?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-19, 19:46   #20
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
A co to jest? chodzi mi o to że nadmiar spożywanych tłuszczów również jest magazynowany.
A więc pytania:
1. Jakie korzyści przynosi taka dieta w porównaniu ze ZRÓWNOWAŻONĄ dietą gdzie mamy te rekomendowane 50-60% węglowodanów?
2. Jakie efekty uboczne może powodować?
to jest glecyroneogeneza:

http://www.jbc.org/content/278/33/30413.full.pdf+html

Korzyści masz w tym temacie jak w tym drugim.
Chodzi głównie o nadmierną produkcję insuliny i mechanizmów które za sobą ciągnie od lipogenezy po podnoszenie poziomu IGF-1.

a Twoim zdaniem jakie skutki uboczne może powodować
Krytycy piszą że ta dieta nie została do końca zbadana, a powiedz jaka została do końca zbadana?
Stary 2011-02-19, 20:11   #21
jo_anna1990
Przyczajenie

Aha, no tak, tworzenie triacylogliceroli z kwasów tłuszczowych, wybacz, opieram się na polskiej biochemii

Zrównoważona dieta, znaczy bez przegięć i co za tym idzie bez nadmiaru insuliny.
A efekty uboczne, no chociażby co z tą homocysteiną? I ogólnie ryzykiem chorob sercowo-naczyniowych czy nowotworow zwiazanych z wysokim spozyciem tluszczow?

I co jest złego w IGF1? Z tego co mi wiadomo stanowi silny czynnik wspomagający wzrost mięśniowy więc chyba nie taki diabeł straszny
Stary 2011-02-19, 20:38   #22
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Aha, no tak, tworzenie triacylogliceroli z kwasów tłuszczowych, wybacz, opieram się na polskiej biochemii

Zrównoważona dieta, znaczy bez przegięć i co za tym idzie bez nadmiaru insuliny.
A efekty uboczne, no chociażby co z tą homocysteiną? I ogólnie ryzykiem chorob sercowo-naczyniowych czy nowotworow zwiazanych z wysokim spozyciem tluszczow?

I co jest złego w IGF1? Z tego co mi wiadomo stanowi silny czynnik wspomagający wzrost mięśniowy więc chyba nie taki diabeł straszny
Wyślij mi linki do badań z tą homocysteiną.

Ja polecam ten filmik gdzie autor daję dużo badań:

http://www.youtube.com/watch?v=exi7O1li_wA

w samym IGF1 nie ma nic złego ale gdy jest podwyższony poziom?
sama sobie wpisz w google czy gdzieś i wyszukaj relacje miedzy rakiem a poziomem IGF1

Zobacz tutaj:

http://www.farm.amwaw.edu.pl/~axzimn...aczkowska.html

PODWYŻSZONE STĘŻENIE HOMOCYSTEINY WE KRWI
JAKO WSKAŹNIK ZAGROŻENIA ZDROWIA

3.2. Przyczyny
U podstaw hiperhomocysteinemii może leżeć niedobór kwasu foliowego oraz witamin: B6 i B12. Wymienione witaminy są niezbędne do usuwania homocysteiny przez jej przekształcanie do metioniny lub cysteiny. Przyczyną hiperhomocysteinemii może być również polimorfizm genetyczny enzymów związanych z przekształceniami homocysteiny. Znane są wrodzone zaburzenia metabolizmu homocysteiny związane z polimorfizmem genów kodujących reduktazę metylenotetrahydofolianow ą (EC 1.5.1.20), syntazę metioninową (EC 2.1.1.13) oraz β-syntazę cystationinową (EC 4.2.1.22). Najczęstszym defektem genetycznym jest jednak mutacja punktowa polegająca na zamianie cytozyny (C) na tyminę (T) w pozycji 677 (C677→T) genu kodującego reduktazę metylenotetrahydrofoliano wą. W wyniku tej zamiany nukleotydów powstaje termowrażliwy enzym o obniżonej aktywności całkowitej [7]. Skutkiem tej zmiany jest zmniejszenie wydajności tworzenia metylotetrahydrofolianu, który jest źródłem grupy metylowej do metylacji homocysteiny. Stan ten sprzyja powstawaniu hiperhomocysteinemii. Częstość występowania polimorfizmu reduktazy metylenotetrahydrofoliano wej zależy od rasy i jest różna w różnych grupach etnicznych. W rasie kaukaskiej, do której zaliczana jest także ludność Polski, oraz w populacji azjatyckiej stwierdza się 10-13% homozygot T/T i 50% heterozygot C/T. W populacji afroamerykańskiej przypadki tego typu polimorfizmu są opisywane bardzo rzadko [8].

i teraz:

Grupy podwyższonego ryzyka ze względu na niedobór witamin z grupy B:

• Osoby starsze
  • Wegetarianie
  • Stany zapalne przewodu pokarmowego
  • Stan przedrzucawkowy
  • Choroby nerek
  • Nadużywanie alkoholu
  • Niezrównoważona dieta
  • Zażywanie niektórych leków

Mam nadzieje że odpowiedziało to na Twoje pytanie.
Stary 2011-02-19, 20:51   #23
jo_anna1990
Przyczajenie

To raczej chodzi o receptory niż sam poziom IGF1.

Cytat:
Grupy podwyższonego ryzyka ze względu na niedobór witamin z grupy B:

Osoby starsze
Wegetarianie
Stany zapalne przewodu pokarmowego
Stan przedrzucawkowy
Choroby nerek
Nadużywanie alkoholu
Niezrównoważona dieta
Zażywanie niektórych leków
No tak, ze względu na niedobór witamin, mimo to większe szkody wyrządzi nadmiar homocysteiny pochodzący z białek niż sam niedobór witamin z grupy B
Stary 2011-02-19, 20:55   #24
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Aż miło jest czytać coś na poziomie na tym forum.
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 21:44   #25
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
To raczej chodzi o receptory niż sam poziom IGF1.

No tak, ze względu na niedobór witamin, mimo to większe szkody wyrządzi nadmiar homocysteiny pochodzący z białek niż sam niedobór witamin z grupy B
No fakt komórki raka mają więcej receptorów IGf1 i bardziej reagują na poziom igf1 i usunięcie ich powoduję zahamowanie wzrostu raka:

Tutaj kilka badań:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?t...erga%20insulin

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19391107

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19519303

Podaj mi badania wskazujące że nadmiar białek w diecie powoduję wzrost homoceistieny bo ja nie mogę znaleźć

Bo ja tylko znajduję relacje miedzy niedoborem witaminy i hiperhomocysteinemii

W sumie jest! jedno:

A diet rich in fruits and uncooked vegetables decreased the risk of hyperhomocysteinemia, whereas diets rich in red meat, chicken, and tea with milk were positively associated with hyperhomocysteinemia.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20463142

Tylko zdajesz sobie sprawe że tutaj jest coś podobnego jak z cholesterolem?
Zobacz Eskimosi, tam jedzą głównie mięso a u tych rdzennych rak był chyba nieznany?

Tutaj jest tak:

In most subjects, plasma concentrations of glucose, insulin, glucagon, cortisol, homocysteine, glycerol, and C-reactive protein were within reference ranges.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083495

Homocysteina jest tylko markerem jak i cholesterol więc może być różnie z tym tematem.
Stary 2011-02-19, 22:17   #26
jo_anna1990
Przyczajenie

Eskimosi umierają ze starości w wieku 30 lat

Pozwolę sobie zacytować podręcznik fizjologii:

"Naczynia wieńcowe są miejscem zmian patologicznych, rozwijających się zwykle na tle procesu miażdżycowego, polegającego na odkładaniu się złogów tłuszczowych w ścianie naczyniowej i wytrącaniu kryształów soli wapniowych i uszkodzeniu śródbłonka. To uszkodzenie śródbłonka pogłębiają tworzące się złogi tłuszczów, zwłaszcza cholesterolu i lipoprotein, a także działanie na ten śródbłonek homocysteiny"

Jasne że może sobie panować podwyższony poziom i "jakoś się uda" ale jak obecnie wiadomo jest jednym z silniejszych czynnikow ryzyka
Stary 2011-02-19, 22:26   #27
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Eskimosi umierają ze starości w wieku 30 lat

Pozwolę sobie zacytować podręcznik fizjologii:

"Naczynia wieńcowe są miejscem zmian patologicznych, rozwijających się zwykle na tle procesu miażdżycowego, polegającego na odkładaniu się złogów tłuszczowych w ścianie naczyniowej i wytrącaniu kryształów soli wapniowych i uszkodzeniu śródbłonka. To uszkodzenie śródbłonka pogłębiają tworzące się złogi tłuszczów, zwłaszcza cholesterolu i lipoprotein, a także działanie na ten śródbłonek homocysteiny"

Jasne że może sobie panować podwyższony poziom i "jakoś się uda" ale jak obecnie wiadomo jest jednym z silniejszych czynnikow ryzyka
Pełno jest takich tez o tej miażdżycy tak jak było z tym cholesterolem. Coś w tym jest ale co jest skutkiem a co przyczyną?

Tutaj pisałem o tym cholest.:

Podam pare stron:

http://www.sfd.pl/Cholesterol%3A_fak..._-t219142.html

http://nowadebata.pl/wp-content/uplo...Debata.pl_.pdf

http://nowadebata.pl/2011/01/04/diet...ontra-nauka-2/

Książki:

http://www.bookmaster.pl/cholesterol...a/373880.xhtml

http://www.bookmaster.pl/mity,o,chol...a/479560.xhtml

Co do diety:

http://www.annals.org/content/153/3/147.abstract

low-carbohydrate diet group had greater reductions in diastolic blood pressure, triglyceride levels, and very-low-density lipoprotein cholesterol levels, lesser reductions in low-density lipoprotein cholesterol levels

http://med.stanford.edu/news_release...arch/diet.html

After 12 months, women following the Atkins diet, relative to at least one of the other groups, had larger decreases in body mass index, triglycerides and blood pressure; their high-density lipoprotein, the good kind of cholesterol, increased more than the women on the other diets.

Jak narazie diety niskowęgl. mają dobre wyniki w obniżaniu "risk factors"
Stary 2011-02-19, 22:40   #28
jo_anna1990
Przyczajenie

Wiadomo na pewno że ryzyko to można zmniejszać ograniczając produkty odzwierzęce.
Niskowęglowodanowe znaczy jakie? <100g W? <50g? Jak już pisałam, nie chodzi mi o uzyskanie nadmiaru, powiedzmy 50% * podstawowe zapotrzebowanie
Stary 2011-02-19, 22:48   #29
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
Wiadomo na pewno że ryzyko to można zmniejszać ograniczając produkty odzwierzęce.
Niskowęglowodanowe znaczy jakie? <100g W? <50g? Jak już pisałam, nie chodzi mi o uzyskanie nadmiaru, powiedzmy 50% * podstawowe zapotrzebowanie
Jak i można zmniejszyć nie rezygnując z produktów zwierzęcych więc?

Tzn jakie? to zależy jaki cel, jeżeli chodzi o redukcje to jak najmniej. Jeżeli chodzi o niskowęgl. w codziennym życiu może dochodzić do 150-200 gdy uprawia się ostro sport a jak mniej intensywny tryb życia to np. jak Lutz rekomenduje 75g.
Stary 2011-02-20, 00:56   #30
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
o to chodzi że dieta bogato tłuszczowa hamuję lipogenezę.
W biochemii Harpera jest 2 razy wspominka o tym ale nie mogę znaleźć wszystkich wątków ale nawet w badaniu w którym przedtsawiłem w innym wątku:

http://1.bp.blogspot.com/-qymm_NqJ5C...Y/s320/000.jpg

widać że gdzie najwięcej % tłuszczu tam najlepsza redukcja.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości