|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wysypka i świąd-proszę o pomoc- zdjęcia
witam ,
Od tygodnia walczę z wysypka na ciele oraz okropnym świądem. Świąd powoduje, ze w nocy się wybudzam. Byłam u lekarzy: Pierwsza wizyta u dermatolog: podejrzenie alergii (tabletki Zyx, maśc sterydowa) - zero rezulatau Wizyta u rodzinnego: do tych leków dokłada Encorton- jesli nie bedzie poprawy przez kolejne 2 dni to mówi, że przepisuje lek na Świerzb Wizyta druga u dermatolog- przepisuje "profilaktycznie" maść siarkową na Świerzb - choc twierdzi, ze obajwy wskazuja na uczulenie ?? Jestem dzisiaj w 3 dniu kuracji przeciwświerzbowej (leki wszystkie rownież biorę, oczywiscie oprócz masci sterydowej). Niestety nie ma żadnej poprawy. Swędzenie nie ustepuje. Jest napadowe tzn w rożnych miejscach ciała a co dziwne sewdzi też tam gdzie nie ma wysypki. Wysypka, raczej grudkowata jest na nogach, ramionach i rekach (bardziej czesc zewnetrzna, łokieć ale dzisiaj pojawila sie na nadgrastkach), pupie, "boczkach". Nie ma nic na twarzy. Oczywiscie męcze tez maściami przeciwświerzbowymi rodzine (TŻ i dwie małe dziewczynki) , piore, prasuję .... a moze to wszystko niepotrzebne. Bardzo proszę o pomoc. ![]() Objawy na skórze: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a88ae698e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...12a35f116.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9830a24c7.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d41ef1610.html
Pozdrawiam Dośka Edytowane przez doosiaa Czas edycji: 2011-02-06 o 21:51 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wysypka i świąd-potrzebna diagnoza- zdjecia
Dzisiaj zmyłam maść siarkową. Co za ulga ... , bo skóra zrobila sie jeszcze bardziej sucha po tej maści. Posmarowalam się zaleconym przez dermatolog po maści siarkowej, Cethapilem Md. Balsam pozostawił przyjemny film na skórze... ale niestety wysypka jest nadal. Świąd nadal mnie męczy. Swędzi tak napadowo w roznych miejscach a to np góra stóp, a to dolny odcinek pleców, po chwili przedramię a z chwilę pośladki i skóra pod piersiami....
W ksiazce Michała Tombaka przeczytałam, że na egzeme mozna zastosować mieszankę octu i oleju slonecznikowego. Posmarowałam taka mikstura jedną rękę... piekło na poczatku potem zmiany były bardziej różowe niz na drugiej ręce. Będe obserwować, jeśli bedzie lepiej niż na innych "obszarach" zastosuję terapię na całe ciało. Jutro idę do rodzinnego bo ta dermatolog (jedyna w mieście) nawet zmian za dobrze nie ogląda. Co mozna zobaczyc z odległosci ok 50cm do 1 metra. Zobaczę co powie rodzinny. Musze wracac do pracy a nie wiem czy to był świerzb czy nie. Nie wiem co dalej Rodzinka nadal sie trzyma tzn. nikogo na razie nie swędzi. Napiszcie jesli ktoś miał podobne objawy. Może jakieś sugestie. Nie oczekuje wyleczenia poprzez forum ale nie wiem w która stronę mam iśc .... a lekarze oni wiadomo jak obslugują. To nie ich problem ... To nie ich rodzina, może niepotrzbenie smaruje się mazidlami na swierzba i przez kilka dni pierze i suszy non - stop. Toć to jakies sredniowiecze, żeby nie moc w dzisiejszych czasach jednoznacznie stwierdzić czy sie ma pasozyta czy nie. Proszę o każdą najmniejszą nawet sugestię ![]() Dodam tylko, że na tydzień przed wysypem bylam 1 tydzień na diecie warzywno-owocowej. Tydzien poźniej organizowalam urodzinki małej wiec może było za mało czasu na wprowadzenie powoli produktów innych niz warzywa i owoce. W czasie diety robiłam tez oczyszcanie wątroby wg. metody Clark. Miałam tez masaże na całe cialo.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj rodzinny twierdzi, że to pokrzywka idiopatyczna. Dostalam tabletki telfast 180 i maść Kuterin. No zobaczymy ....
Życzę wszystkim zdrówka
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
kochana, uważaj na lek encorton
tez go kiedyś stosowałam (jak sie potem okazało niepotrzebnie) U mnie strasznie pobudzał apetyt więc prawie caly czas jadłam. Zatrzymywał tez wodę w organizmie więc wyglądałam jak chodzący pulpet. jak patrze na zdjęcia z tamtego okresu to siebie nie poznaję. Życzę dużo zdrowia. pozdrawiam
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Niestety nic dalej nie pomaga. Zmiany skorne nie schodzą. Świąd jest caly czas. Na noc biore dodatkowo zyrtec i hydroksizine zeby jakos spać ale i tak sie wybudzam.
Dd dzisiaj chce zastosować dietę eliminacyjną tzn tylko ryż, ziemniaki, woda i słaba herbata. Od 2 dni nie pije mleka. just_a_woman dziekuję za informację, generalnie jesli chodzi o encorton mam z niego schodzić i schodzę dzisiaj wzielam 1/2 tabletki i jeszcze 2 dni po 1/4 tabletki
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a czy to przypadkiem nie są ugryzienia? a nie pokrzywka? patrze na te zdjęcia i w sumie za dużo nie widać
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
witajcie, W piątek bylam u Pani Alergolog zmieniła mi dawki leków. Dalej mam niestetety brać encorton. Dodatkowo Aspargin bo ktoryś z leków wyplukuje potas. Ranigast osłonowo. Hydroksizine na noc, żebym mogla spać. Swędzi dalej ale jakby odczulam dzisiaj bardzo leciutka poprawę.
Alergolog zalecila mi dłuugą listę badań jeli po 10 dniach dolegliwość nie ustąpi. Przyczyn może być wiele: stan zapalny w organiźmie, tarczyca, podłoże nerwowe, pasożyty etc
Pozdrawiam Dośka Edytowane przez doosiaa Czas edycji: 2011-02-13 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie bardzo na zdjęciach widac wszystko, więc ja parę temu poszłam do lekarza bo miałam wysypkę na całych rękach i brzuchu bardzo swędzącą. Lekarz stwierdził, że mam świąd. Byłam wtedy w szoku. Wkońcu poszłam do dermatologa, który stwierdził, że mam atopowe zapalenie skóry, co jest następstwem po gromkowcu żółtym, którego miałam jak byłam mała. Miałam specjalnie masci na zamówienie itd. Może popatrz w tym kierunku, jezeli nic Ci nie pomaga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
nie czytałam wszystkiego co napisałaś,ale na wszelkie uczulenia i zmiany skórne dobrze pić duże dawki wapna / calcium
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja kilka razy borykałam się z takim problemem i u mnie okzało sie ze jest to uczulenie na proszek:/ swędziało mnie wszędzie oprócz na twarzy (najbardziej pod piersiami i na rękach) . Za pierwszym razem poszłam z tym do lekarza, dał mi wapno i jakiś spray do psikania, pomogło ( szczególnie ten spray), powiedział że to moze być od źle wypłukanych ubrań z proszku ( i raczej miał racje gdyż bieliznę piorę ręcznie a więc mogłam źle wypłukać). Jakiś czas nie miałam wysypki. Po paru miesiacach znów sie pojawiła. Odstawiłam zwykly proszek do prania i przeszłam na proszek do prania pieluszek "Lowela" i problem znikł. Trochę to dziwne bo przez całe życie prałam ubrania w zwykłym proszku i nic mi nie było a tu nagle okazuje się że powinnam mieć proszki dla wrażliwców. Moze za duzo chemii jest teraz w proszkach
![]() Więc moze Ty tez spróbuj zmiany proszku do prania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.